Stelian Ion, „confundat” cu Laura Vicol. Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup și pe motiv de apartenență politică, printre altele. Parlamentarii USR vor sesiza CCR, a declarat deputatul Mihai Badea.
Badea de la USR, supărat pe Vicol de la PSD
Proiectul de lege avea ca scop punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc. Dar un amendament introdus de Laura Vicol (PSD), șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, incriminează și delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și prevede pedeapsa cu închisoarea până la trei ani, a declarat pentru G4Media Mihai Badea (USR), membru în Comisia Juridică.
„Ce înțelegeți prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenței politice? Codul penal nu conține nicio definiție a acestei noțiuni, care rămâne la aprecierea instanței. Nesocotiți nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legii. Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a spus Badea pentru G4Media.
Stelian Ion, „confundat” cu Laura Vicol
Faptele, însă, arată că nu Vicol a introdus acel amendament în lege, ci doi colegi de la USR ai deputatului Badea.
Legea în discuție a fost inițiată de Guvernul României în martie 2021. Iată forma articolului în cauză, așa cum acesta a plecat de la Guvern:
„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare impotriva unei categorii de persoane sau impotriva unei persoane pe motiv ca face parte dintr-o anumita categorie de
persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.
Prima cameră sesizată a fost Senatul. Când proiectul de lege a ajuns în Comisia Juridică a Senatului, aceasta a emis un raport asupra legii. Potrivit acestuia, Ministerul Justiției, condus atunci de Stelian Ion, a propus un amendament. Raportul citat menționează că acel amendament a fost „propus de Ministerul Justiției, însușit de doamna senatoare USR-Plus Elena-Simona Spătaru și adoptat, cu unanimitatea voturilor senatorilor prezenți, de membrii Comisiei juridice”.
Acest amendament, propus de ministerul condus de Stelian Ion, introduce apartenența politică printre criteriile care definesc persoanele împotriva cărora se incită la violență.
Legea a suferit și alte modificări pe parcursul de adoptare.
Vicol, avocata interlopilor, susținută de PSD
La fel de adevărat este că și deputatul PSD Laura Vicol a adus un amendament articolului în chestiune, dar nu referitor la apartenența politică, criteriu aflat deja în lege încă din martie 2021.
Vicol are multe alte probleme de imagine, etică și chiar conflicte de interese care o fac nepotrivită pentru șefia Comisiei juridice din Camera Deputaților.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.