/

În sfârșit, România este în Schengen deplin, la 18 ani de la integrarea în UE. Care sunt noile condiții de călătorie

România, membru Schengen cu drepturi depline (sursa: Inquam Photos/Virgil Simionescu)

România, membru Schengen cu drepturi depline. După o așteptare de 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a devenit oficial membru cu drepturi depline al Spațiului Schengen în noaptea de marți spre miercuri, la ora 00:00. Acest moment istoric marchează integrarea completă a frontierelor terestre în sistemul de liberă circulație.

România, membru Schengen cu drepturi depline

De la 1 ianuarie 2025, controlul de frontieră la granițele României cu Ungaria și Bulgaria a fost eliminat. 

Citește și: Guvernul protejează ciocoii bugetarilor: judecătoare de la ÎCCJ, două apartamente în Emiratele Arabe, ia diurnă de 75.000 lei

Astfel, toate persoanele, indiferent de cetățenie, pot călători liber între România și alte state membre Schengen, fără a se mai opri la cabinele de control pentru verificarea documentelor.

Integrarea completă a punctelor de frontieră

Eliminarea controalelor de frontieră vizează următoarele puncte de trecere:

La frontiera româno-bulgară, 11 puncte rutiere, inclusiv Giurgiu, Vama Veche și Calafat.

3 puncte feroviare, precum Giurgiu și Negru Vodă.

7 porturi, cum ar fi Oltenița și Turnu Măgurele.

La frontiera româno-ungară: 12 puncte rutiere, precum Nădlac II, Borș II și Petea.

5 puncte feroviare, incluzând Episcopia Bihor și Curtici.

Pe Dunărea interioară: 2 puncte portuare, la Cernavodă și Brăila.

Călătorii mai rapide și fără opriri

Odată cu integrarea în Spațiul Schengen, călătoriile din România către alte țări membre devin similare celor din interiorul țării.

Totuși, persoanele care călătoresc în afara Spațiului Schengen trebuie să respecte în continuare verificările la frontierele externe.

Condiții pentru călătorii în Schengen

În spațiul Schengen este obligatoriu un pașaport sau o carte de identitate valabilă.

Există verificări aleatorii.

Poliția de frontieră va efectua controale nesistematice în zona de 30 km de la granițe, pentru prevenirea faptelor ilegale.

Minorii români și regulile de călătorie

Minorii pot călători în Spațiul Schengen conform reglementărilor din Legea nr. 248/2005, folosind aceleași documente ca până acum. 

Controalele vor fi efectuate doar pentru verificarea respectării condițiilor de ieșire din țară.

Decizia Consiliului UE

Pe 12 decembrie 2024, Consiliul Justiție și Afaceri Interne a decis ridicarea controalelor la frontierele interne terestre dintre România și Bulgaria. 

Decizia a fost ratificată ulterior de Consiliul European, sub președinția ungară.

Ce înseamnă Schengen pentru România?

Spațiul Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din lume, cuprinzând 29 de țări și peste 420 de milioane de persoane.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Începând cu 1 ianuarie 2025, România beneficiază pe deplin de avantajele acestui sistem, consolidându-și poziția în Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

22:11VIDEO Ciolacu și Simonis recunosc că i-au dat voturi de la PSD lui George Simion la prezidențiale: „Să știi că toți i-am dat”
19:52Tinerii nu mai beau vinuri roșii, consumul acestora a scăzut cu 90% în Franța în ultimii 55 de ani. Producătorii vor să scadă concentrația de alcool
19:32Salah părăsește Liverpool la finalul acestui sezon, după opt ani la club. Noua echipă, necunoscută
19:19Plafonarea prețului la energie poate fi sistată după 1 aprilie, recunoaște ministrul Burduja, care adaugă că se caută soluții alternative
17:18Ministrul de Finanțe, atac la Ciolacu I: „Cheltuielile bugetare au depăşit cu 69 miliarde lei cele prevăzute. Nu intru în analiză dacă au fost justificate”
14:57Un sfat de la David Popovici: „Să nu te compari cu cei care toată ziua nu vorbesc decât despre cât de mulți bani au și case și mașini”
13:59Guvernul Ciolacu II continuă să se împrumute masiv: Finanțele au planificat împrumuturi de 5,2 miliarde de lei doar în ianuarie 2025
12:53Cristian Socol, meditatorul lui Ciolacu, care acuza de „ipocrizie” mediul de afaceri, a făcut o avere impresionantă din sinecurile oferite de PSD
11:59Pe șest, printr-un banal ordin semnat de un secretar de stat, circa 100 de firme din industria extractivă vor fi jupuite de 0,5% din cifra de afaceri – presă
10:59O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni
17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)