/

Cum fură RetuRO milioane de lei lunar din banii clienților pentru că automatele nu „citesc” unele etichete. Sumele nereturnate pe ambalaje lunar, amețitoare

RetuRO fură lunar milioane pe ambalaje
RetuRO fură lunar milioane pe ambalaje (sursa: Facebook/RetuRO SGR)

RetuRO fură lunar milioane pe ambalaje. Automatele RetuRO SGR dau rateuri constant și nu returnează garanția plătită deja de clienți pe ambalaje.

Care este procedura de returnare

Procedura prin care cei care cumpără băuturi în recipiente de plastic, metal sau sticlă își primesc garanția de 50 de bani pe recipient e simplă.

Citește și: RetuRO, făcut zob de clienți: sistemul de garanție-returnare a ambalajelor nu are suficiente aparate, multe nu funcționează, cozile sunt foarte mari

Astfel, după cumpărare și consum, recipientul gol, intact și nedeformat trebuie predat pentru returnarea banilor.

Predarea se poate face fie unui operator uman, fie unui automat care colectează ambalajele.

După colectare, clientul primește un bon pe care se află inscripționate numărul de ambalaje predate și suma pe care clientul o are de încasat (numărul de ambalaje predate ori 50 de bani).

Cu acel bon, clientul poate alege fie să plătească alte cumpărături, fie să primească bani lichizi.

Etichete nerecunoscute de automatul de colectare

Predarea la automat, însă, pune întotdeauna probleme.

Și nu este vorba doar de faptul că, de multe ori, se formează cozi mari la aparate.

Ci și că automatele nu recunosc toate etichetele ambalajelor, deși atât ambalajele, cât și etichetele sunt în stare perfectă.

„În general, aștept să se adune câteva zeci de sticle, doze sau recipiente din plastic ca să le duc la automat.

Cu regularitate, unele doze ale unei mărci de bere nemțești, fără alcool, dar și unele sticle de plastic ale unei ape minerale românești nu sunt recunoscute de aparat”, a spus un client pentru DeFapt.ro.

Angajații care se ocupă de automate recunosc

Practic, acele ambalaje nu pot fi returnate la automate.

Sau, cel puțin, nu la toate atutomatele (în cazul descris mai sus este vorba de automatul unui mare lanț franțuzesc de supermarketuri).

„O angajată care se ocupă de acest automat mi-a spus, la un moment dat, chiar să mă străduiesc mai mult cu sticlele de apă minerală și că dozele de bere au o problemă pentru că eticheta cu logo-ul RetuRO e pe hârtie, care se uzează mai repede”, a spus același client citat mai sus.

RetuRO fură lunar milioane pe ambalaje

Practic, conform mai multor mărturii adunate de DeFapt.ro, la o sută de ambalaje predate unui automat, cel puțin două sau trei nu sunt acceptate de aparat.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Pare puțin. Dar numai până privim lucrurile în context.

Astfel, în mai 2024, potrivit datelor făcute publice chiar de RetuRO, au fost returnate peste 247 de milioane de ambalaje (140,1 milioane – plastic, 58,9 milioane – metal, 48,1 milioane – sticlă).

Ambalaje returnate în mai 2024 (sursa: returosgr.ro)

Doar 2% ambalaje refuzate de automate din acest total înseamnă aproximativ cinci milioane de ambalaje.

La 50 de bani pe ambalaj, asta înseamnă 2,5 milioane de lei.

Bani pe care clienții i-au plătit când au cumpărat băuturi, dar nu-i mai văd înapoi.

Punctul de vedere al RetuRO SGR

RetuRO SGR a trimis un „punct de vedere” la acest articol, pe care-l publicăm integral mai jos:

„Contravaloarea garanției pentru produsele în ambalaje SGR achiziționate de către clienți și nereturnate de către aceștia la punctele de colectare va constitui un venit pentru RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare. Totodată, precizăm faptul că RetuRO funcționează în baza principiului not-for-profit, însemnând că acționarii și-au asumat prin actul constitutiv al companiei ca orice venituri realizate să fie reinvestite exclusiv pentru susţinerea funcţionării şi creşterea eficienţei Sistemului de Garanţie-Returnare.

Cadrul legal care stabilește implementarea în România a Sistemului de Garanție-Returnare, respectiv HG 1074/2021 (republicată), stabilește totodată țintele anuale de colectare pe care RetuRO, în calitate de administrator al sistemului, trebuie să le atingă. În cazul neîndeplinirii obiectivelor de returnare în legătură cu ambalajele SGR, administratorul SGR are obligația să declare şi să achite contribuțiile conform legii pentru diferenţa dintre cantităţile de ambalaje SGR corespunzătoare obiectivelor minime anuale de returnare şi cantităţile de ambalaje validate în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare. Așadar, atingerea țintelor minime stabilite prin cadrul de reglementare reprezintă un obiectiv major pentru RetuRO, care, astfel, își propune și depune eforturi susținute  pentru a recupera o cantitate cât mai mare din ambalajele SGR puse pe piață de către producători. În acest sens, RetuRO a derulat încă dinaintea introducerii sistemului și continuă să deruleze ample campanii de informare și educare a consumatorilor pentru a-i ghida și încuraja să returneze ambalajele SGR pentru produsele pe care le achiziționează.

Mai mult, ambalajele SGR colectate și procesate în centrele RetuRO sunt valorificate prin vânzarea către operatorii de reciclare, reprezentând sursă de venit pentru companie. Aceste materiale reprezintă resurse valoroase, fiind materii prime secundare de înaltă calitate pentru unitățile de reciclare, aspect important pentru procesul de producție al reciclatorilor, dar și din punct de vedere al oportunității de valorificare, RetuRO având astfel un obiectiv firesc de a direcționa către unitățile de reciclare o cantitate cât mai mare de materiale procesate în centrele sale. Și aceste venituri realizate sunt reinvestite exclusiv pentru susţinerea funcţionării şi creşterea eficienţei Sistemului de Garanţie-Returnare, conform principiului not-for-profit care stă la baza actului constitutiv al companiei.”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

19 comentarii

 1. Bineînțeles dacă nu te fură aparatu te fură la ticehete, odată nu le citește pe toate pe urmă mergi cu vâlcencele te fură pe față, nu spun din auzite ci din experiență, na vrut să mi le plătească motiv sunt prea vechi, iar toate erau din aceiași zi, sa întînplat la caufland Bistrița .

 2. RetuRo este cea mai mare escrocherie înființată până acum de statul român. 46 % din populație este rurală. În zonele rurale nu se face nici un retur. Oamenii aruncă ambalajele pur și simplu la gunoi.

  • Plus că la magazinele Lidl din București, știu doamnele cum sa rețină bonurile fără să le scadă nici din suma încasată pt cumpărături, le rețin pe pers fizică. Motiv: nu le citește calculatorul. Nici nu ți-l dă, nici banii pe el. Nu o dată, de mai multe ori. Magazine nemțești cu personal românesc. Hoție la încasarea banilor plus hoție după ce le-ai dus la Reciclat: reținerea bonului. pe față, fără nicio jenă.

 3. Sticlele foarte mici varianta pentru copii) de apă nu pot fi returnate la automatul de la Carrefour. Am avut, cred, vreo 9-10 sticluțe din alea cu care am încercat de mai multe ori (le-am întors pe toate părțile), dar degeaba – nu le-a acceptat. Într-un final, am mers în alt magazin, unde sticlele erau scanate manual de casier (cu un scanner de mână). Acolo mi le-a luat.

  Am rămas, totuși, cu o sticluță de oțet de mere, cu simbolul SGR pe ea, pe care nu a acceptat-o niciun automat (am încercat la două diferite), nici scanner-ul manual al casierei. Oare cu astfel de sticle ce se poate face?

 4. Super HOTIE și la LIDL
  Ți se retine 50 de bani la orice ambalaj care conține un lichid si când te duci la aparatul lor de returnare ambalaj nu ți-l mai recunoaște fiind nevoit sa-l arunci alături la tomberon .

 5. O hotie de miliarde pusa pe seama reciclarii. INTERESUL LA EXCROCI ESTE SA PLATEASCA CAT MAI PUTIN, BANII ORICUM S.AU INCASAT.. O SUPER HOTIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

07:47EXCLUSIV Prime de 10.000 de lei la Asociația Internațională a Polițiștilor România, cu orice ocazie posibilă. Dosar penal pentru nedeclararea sumelor, polițiștii se toarnă între ei
22:4791 de milioane de probleme pentru democrați, după retragerea lui Biden: ce se întâmplă cu banii deja strânși pentru campanie, cine va candida pentru Casa Albă
22:26Coșmarul RetuRO continuă: traseu de groază prin caniculă după ce un prim aparat a fost găsit defect iar al doilea nu a mai dat vouchere și nici nu a recunoscut un recipient din patru
21:29Biden s-a retras din cursa prezidențială pentru un al doilea mandat. A început cursa pentru nominalizarea unui nou candidat democrat pentru Casa Albă
18:22VIDEO Lasconi face spectacol la oficierea unei căsătorii: strigă mirilor „Pup-o!” și-l felicită pe soț pentru că a spus „Da” hotărât
17:11Nici o despăgubire pentru pasagerii afectați de pana informatică a Microsoft, a decis autoritatea aeronautică din Marea Britanie
13:20Șoșoacă, afurisită și comparată cu Ana Pauker de călugării de la Petru Vodă: icoanele trebuie venerate, nu manipulate necuviincios
12:33Diplomat român aflat la Moscova, acuzat de Japonia că face jocurile Rusiei: Liliana Burda, a treia ierarhic în Ambasada României, a vizitat Kurilele, revendicate de Tokyo
07:29Dianei Șoșoacă nu-i poate fi retras mandatul de europarlamentar din cauza comportamentului din plen. Doar statul român o poate scoate din PE, dar pentru alte motive
16:55Ambasada României la Londra şi Consulatul General din Manchester nu au fost notificate cu privire la cetăţeni români arestaţi ca urmare a revoltelor din Leeds
15:25Reguli ca în secolul al XIX-lea la examenul de admitere la UMF: candidații nu au voie cu device-uri de nici un fel și nici măcar cu propriile pixuri
15:15Nu doar viteza mare ucide: la doar 37 km/h, a fost zdrobit pe bancheta din spate după răsturnarea mașinii. Daune morale de 190.000 de euro, a stabilit instanța
14:24Zeci de cazuri pe zi pe județ la care ambulanțele au intervenit din cauza efectelor caniculei. Bătrânii, cei mai expuși efectelor căldurii extreme
14:04„Antrenorul de genii” Kristof Lajos, prins în flagrant când întreținea raporturi sexuale cu un minor de 14 ani pe care l-ar fi ademenit cu bani, haine și un iPhone
13:30Sondaj Republica Moldova: după mai mulți ani la putere, Maia Sandu și partidul ei ar câștiga alegerile