Vladimir Putin la 70 de ani: izolat, irațional și speriat, este descrierea pe care i-o face presa occidentală cu o zi înainte ca liderul de la Kremlin să-și celebreze ziua de naștere. BBC a apelat la un istoric celebru, Mark Galeotti, care a prezentat șapte momente care au influențat deciziile conducătorului Rusiei, de la visul de adolescent de a fi primit în KGB la izolarea din perioada pandemiei de Covid.
Putin s-a născut la 7 octombrie 1952 la Leningrad, în URSS.
Putin la 70 de ani: izolat, irațional și speriat
„După ce a petrecut circa trei ani în izolare aproape totală la reședințele sale din Moscova și Soci, Putin, care este divorțat, cu un număr necunoscut de copii de la o fostă soție și cel puțin doi iubiți, cel mai probabil va petrece al 71-lea an cu nasul într-o carte, poate de Ivan Ilyin, un filozof rus ultra-naționalist din secolul al XX-lea, care a descris cândva fascismul ca un „fenomen sănătos, necesar și inevitabil”.
Ilyin, care credea că poporul rus ar trebui să „iubească necondiționat și să aibă încredere necondiționată” în liderul său, a fost citat de Putin în discursul în care a anunțat anexarea a patru regiuni ale Ucrainei. „Spiritul Rusiei este spiritul meu. Soarta lui este soarta mea, suferința ei este durerea mea, înflorirea ei este bucuria mea”, a spus Putin”, scrie The Times.
Liderul de la Kremlin este tot mai izolat de proprii consultanți, care nu află din timp de deciziile sale, mai arată publicația britanică. Discursurile sale sunt tot mai agresive. „Cum am ajuns în punctul în care țara noastră este condusă de un bătrân nebun cu arme nucleare?”, s-a întrebat, pe o rețea socială, Ksenia Torstrem, un politician de opoziție din Sankt Petersburg.
Abbas Gallyamov, un fost scriitor al discursurilor prezidențiale de la Kremlin, spune că Putin a eliberat forțe atât de puternice că le-a pierdut controlul și nu mai știe ce să facă. Gallyamov scrie că nimeni nu poate ști dacă va folosi sau nu armele nucleare, întrucât, dacă pierde puterea, cea mai bună variantă pentru el este închisoarea.
Vizitele medicului oncolog
În ceea ce privește sănătatea liderului de la Kremlin, The Times amintește că, în aprilie, au existat informații că, în patru ani, acesta a fost vizitat de 35 de ori de un medic specialist în boli de cancer.
„În timp ce se pregătește să sărbătorească cea de-a 70-a aniversare pe 7 octombrie, Vladimir Putin ar trebui să înceapă să-și facă griji pentru continua sa ascensiune”, scrie, într-un comentariu din Bloomberg, Leonid Bershidsky. El scrie că forțele armate rusești pot „să producă oameni puternici (…) care nu sunt dispuși să accepte prăbușirea. Este prea devreme pentru a spune cum ar putea aduce acest lucru la sfârşitul erei Putin – dar există condiţiile pentru prima provocare cu adevărat serioasă, sau o serie de provocări, la adresa puterii dictatorului în vârstă care a mers prea departe (…) cu această campanie dezastruoasă”.
Istoricul Mark Galeotti prezintă, pentru BBC, șapte momente care l-au transformat pe Putin într-un „autocrat izolat” care s-a aruncat în dezastruoasa campanie din Ucraina. Printre acestea se află: lecțiile de judo, începute la 12 ani, decizia de a se alătura KGB-ului la 16 ani – Putin s-a prezentat la sediul poliției secrete și a întrebat ce trebuie să facă pentru a fi recrutat – căderea RDG-ului, când s-a speriat de mulțimile care asediau sediul KGB, și pandemia de covid, care l-a izolat.
Vladimir Putin celebrates his birthday on Friday.He'll be 70.Come on,let's send him a gift of ammunition for the UA army.For tanks, rocket launchers and howitzers.Try to get this picture out to as many people as possible.The UA Embassy in Prague is using the donated funds to buy. pic.twitter.com/wRAcvjqH0I
— Vit Michalik (@MichalikVit) October 4, 2022
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.