sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 04 iunie 2024

Un profesor universitar, apropiat PNL, distruge documentul conform căruia Nicușor Dan ar fi turnat la Securitate: "Autorul fake a convertit în alt font ca să dea impresia de mașină de scris"

Profesorul Carp: Documentul despre Nicușor, fals (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Profesorul Carp: Documentul despre Nicușor, fals (sursa: Facebook/Nicușor Dan)

Profesorul Carp: Documentul despre Nicușor, fals. Nici măcar adversarii politici ai lui Nicușor Dan nu acceptă documentul servit de media afiliate PSD drept autentic.

Profesorul Carp: Documentul despre Nicușor, fals

Profesorul Radu Carp, foarte apropiat de PNL și beneficiar al influenței politice a acestui partid, a scris o lungă postare pe Facebook în care a desființat documentul.

Citește și: Cea mai clară dovadă că PSD a falsificat documentul potrivit căruia Nicușor Dan ar fi turnat la Securitate: în documentul datat 1988 este menționat un nume care a apărut în 2006

"Cazul documentului atribuit fostei Securitati care a circulat in media arata cat de expusi suntem stirilor si documentelor false. Media, vulnerabilizata ani de-a randul, datorita lipsurilor financiare, este nevoita sa apeleze la terti dar fara a identifica exact unde trebuie apelat.

Presupun ca documentul respectiv a ajuns in forna electronica.

Prima etapa: pusa intrebarea unde este originalul? Daca nu exista raspuns, atunci documentul nu trebuia difuzat in niciun fel.

A doua etapa: documentul primit, daca nu exista originalul, trebuia scanat si convertit in word pentru a vedea ce caracteristici are.

Daca s-ar fi procedat asa, s-ar fi vazut ca este scris cu un font special, nu banalul TNR, nici Arial, etc.

Atunci cand convertesti un text scris in TNR intr-un alt font, diacriticile apar cu un alt corp de litera.

Autorul fake a scris in TNR, a convertit in alt font ca sa dea impresia de masina de scris, a vazut ca diacriticile ies in evidenta cu un alt font si ce-a facut? A inlocuit diacriticile manual in text.

Un grafolog poate identifica imediat respectivul font. Insa ciine sa apeleze la grafologi, nu sunt staruri de televiziune si trebuie sa stii unde sa ii gasesti.

Fara a apela la un grafolog, scanarea textului si convertirea in word ar fi aratat ca ceva nu este in regula. Insa putini IT-isti lucreaza in media full-time si pot fi folositi la orice ora.

Dat fiind faptul ca textul este recent redactat si nu inainte de 1989, inseamna automat ca nu corespunde realitatii?

Tocmai aici este intrebarea. Este posibil ca cineva sa fi transcris un document original dar sa fi preluat selectiv datele? Nu stim in acest moment.

Interesant este ca autorul fake a introdus si o rezolutie scrisa de mana. Un grafolog poate atesta cand a fost scrisa acea rezolutie, inainte de 1989 sau in prezent.

Cum toate aceste elemente lipsesc, documentul nu trebuia publicat inainte de a vedea originalul.

In goana dupa senzational, suntem foarte usor prada stirilor (si documentelor) false."

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră