sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 13 ianuarie 2025

Ce promitea Bolojan la 27 noiembrie 2024 și ce s-a ales din angajamentele sale: „Să mai aud gluma cu desființarea pensiilor speciale în 30 de zile”

Ce promitea Bolojan la 27 noiembrie 2024  Foto: Inquam/Sabin Cirstoveanu
Ce promitea Bolojan la 27 noiembrie 2024 Foto: Inquam/Sabin Cirstoveanu

Ce promitea Ilie Bolojan la 27 noiembrie 2024 și ce s-a ales din angajamentele sale: „Să mai aud gluma cu desființarea pensiilor speciale în 30 de zile”, declara el, la finalul acestor angajamente. Totuși, termenul pe care și-l asuma noul lider al PNL era de șase luni.

„Vom convoca vineri Biroul Național și vom da un vot pe aceste chestiuni pentru că eu nu vreau să îmi pun obrazul la bătaie și să mai aud gluma cu desființarea pensiilor speciale în 30 de zile. Nu. Dacă acest lucru nu va fi propus de PNL și nu va fi susținut cu toată forța în Parlament, eu nu mai am de ce să stau în funcția de președinte al PNL, pentru că nu am venit să ocup niște funcții. Am venit să încerc să dau niște soluții”, spunea Bolojan.

Ce promitea Bolojan la 27 noiembrie 2024

Ce angajamente își lau președintele PNL la 27 noiembrie și care este stadiul lor, după peste o lună și jumătate:

  • „reducerea numărului de parlamentari la 300, ținând cont și de reprezentare minorităților”: discuția a dispărut de pe agenda publică.
  • „reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari, cabinete, vile de protocol ș.a.m.d.” - nici o măsură. În campanie, PNL îi cerea lui Ciolacu: „RAAPPS să fie restructurată și reorganizată și să păstreze DOAR obligațiile ce țin de asigurarea misiunilor diplomatice și a activităților de interes național și să NU mai fie sanatoriu de lux pentru demnitari mici sau mari”. Și acest angajament a fost abandonat.
  • „reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%”: nu s-a întâmplat, deocamdată.
  • „audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și pentru companiile de stat cu multe probleme, în primele șase luni ale anului viitor” - zero discuții pe această temă.
  • „reducerea subvenției pentru partidele politice între anii electorali, limitarea cheltuielilor de campanie și în costuri per vot și stabilirea unui plafon în acest sens”: suma s-a redus cu 25% față de alocarea din anul electoral 2024. ONG-ul Expert Forum consideră că această reducere este nesemnificativă.
  • „comasarea unor servicii de concentrate – Bolojan a dat ca exemplu Ministerul Agriculturii, care ar avea 10-11 servicii în fiecare județ, deși agricultura este privată” - nimic
  • „reforma administrației centrale prin reducerea numărului de ministere și de agenții”: guvernul are 18 membri, față de 20, nu s-a desființat nici o agenție.

Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20%

În campania electorală, Nicolae Ciucă îi cerea lui Marcel Ciolacu „să fie total transparent, începând cu sumele alocate pentru renovarea vilei sale de protocol și ale celorlalți beneficiari din Guvern”. Aceste sume nu au fost desecretizate.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră