sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: raapps

18 articole
Politică

Bolojan va locui la Palatul Cotroceni, nu într-o vilă de protocol

Președintele interimar, Ilie Bolojan, va locui la Palatul Cotroceni, nu într-o vilă de protocol, anunță Administrația Prezidențială, citată de Antena 3. Potrivit acestei instituții, Bolojan va locui în Palatul Cotroceni „pentru eficientizarea activității și pentru limitarea cheltuielilor privind cazarea și transportul zilnice”. Citește și: Șocant: deși clienții Nordis au fost avertizați de avocați să nu dea bani pe promisiuni de vânzare-cumpărare fără înscriere în cartea funciară, cei mai mulți au ignorat sfatul Joi seara, președintele interimar a mai arătat că dorește limitarea cheltuielilor de transport: a plecat la Oradea cu o cursă Tarom. Bolojan va locui la Palatul Cotroceni, nu într-o vilă de protocol În 28 noiembrie 2024, în plină campanie electorală, PNL - a cărui conducere abia fusese preluată de Bolojan - promitea, printre altele, „reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari (nr de cabinete, vile de protocol)”. Tot în noiembrie 2024, Nicolae Ciucă, la acel moment încă președinte al PNL, scria: „Îi propun lui Marcel Ciolacu câteva lucruri şi am şi o întrebare pentru el: RAAPPS să fie restructurată şi reorganizată şi să păstreze doar obligaţiile ce ţin de asigurarea misiunilor diplomatice şi a activităţilor de interes naţional şi să nu mai fie sanatoriu de lux pentru demnitari mici sau mari. Este adevărat că pentru locuinţa pe care o foloseşti acum statul a cheltuit după 2016 suma de 6 milioane de euro în lucrări şi renovări, aşa cum dezvăluie un jurnalist?”. Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS, regia protocolului de stat, și mașinile de protocol ale angajaților Executivului: potrivit datelor de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG), doar pentru aceste activități contribuabilii au plătit peste 130 de milioane de lei, adică circa 26 de milioane de euro.

Bolojan va locui la Palatul Cotroceni, nu într-o vilă de protocol Foto: Administratia Prezidentiala
Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul pe casele de oaspeți Foto: Guvernul României
Eveniment

Suma astronomică cheltuit-o guvernul pe casele de oaspeți

Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS, regia protocolului de stat, și mașinile de protocol ale angajaților Executivului: potrivit datelor de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG), doar pentru aceste activități contribuabilii au plătit peste 130 de milioane de lei, adică circa 26 de milioane de euro. Citește și: Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul. Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit la Beijing, expulzată din declarația de avere Față de 2023, sumele alocate meselor de protocol au crescut cu 40%. Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul pe casele de oaspeți Doar între 1 aprilie și 31 decembrie, SGG a plătit uriașa sumă de 115.446.310,00 lei pentru „Servicii de cazare in baza de protocol si agrement a R.A. A.P.P.S. permanent in anul 2024( TVA 9%, 19%)* (case oaspeți) 23/02.02.2024”. În 2023, serviciile de protocol au costat doar 100 de milioane de lei, deci s-a plătit cu 15% în plus, mult peste rata inflației. Pentru mașinile RAAPPS - folosite de funcționarii superiori sau secretarii de stat, fiindcă majoritatea demnitarilor folosesc fie mașinile serviciului de pază, fie ale instituției pe care o conduc - SGG a plătit 13.646.078 lei - contractul a început abia la 1 februarie. Acest contract este denumit: „Contract servicii transport auto de persoane 12/31.01.2024”. În sfârșit, pentru un contract cu RAAPPS pentru „Servicii de masa in restaorante si mese oficiale, tratatii evenimente, tratatii in saloanele aeroporturilor, cheltuieli de masa pentru sedintele”, contribuabilii au achitat 2.364.054 lei. În 2023, acest contract era de doar 1,8 milioane de lei, deci s-a scumpit cu circa 40%. „Îi propun lui Marcel Ciolacu (...) RA-APPS să fie restructurată şi reorganizată şi să păstreze doar obligaţiile ce ţin de asigurarea misiunilor diplomatice şi a activităţilor de interes naţional şi să nu mai fie sanatoriu de lux pentru demnitari mici sau mari”, cerea, la 7 noiembrie 2024, președintele PNL Nicolae Ciucă.

Ce promitea Bolojan la 27 noiembrie 2024  Foto: Inquam/Sabin Cirstoveanu
Politică

Ce promitea Bolojan la 27 noiembrie 2024

Ce promitea Ilie Bolojan la 27 noiembrie 2024 și ce s-a ales din angajamentele sale: „Să mai aud gluma cu desființarea pensiilor speciale în 30 de zile”, declara el, la finalul acestor angajamente. Totuși, termenul pe care și-l asuma noul lider al PNL era de șase luni. „Vom convoca vineri Biroul Național și vom da un vot pe aceste chestiuni pentru că eu nu vreau să îmi pun obrazul la bătaie și să mai aud gluma cu desființarea pensiilor speciale în 30 de zile. Nu. Dacă acest lucru nu va fi propus de PNL și nu va fi susținut cu toată forța în Parlament, eu nu mai am de ce să stau în funcția de președinte al PNL, pentru că nu am venit să ocup niște funcții. Am venit să încerc să dau niște soluții”, spunea Bolojan. Ce promitea Bolojan la 27 noiembrie 2024 Ce angajamente își lau președintele PNL la 27 noiembrie și care este stadiul lor, după peste o lună și jumătate: „reducerea numărului de parlamentari la 300, ținând cont și de reprezentare minorităților”: discuția a dispărut de pe agenda publică. „reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari, cabinete, vile de protocol ș.a.m.d.” - nici o măsură. În campanie, PNL îi cerea lui Ciolacu: „RAAPPS să fie restructurată și reorganizată și să păstreze DOAR obligațiile ce țin de asigurarea misiunilor diplomatice și a activităților de interes național și să NU mai fie sanatoriu de lux pentru demnitari mici sau mari”. Și acest angajament a fost abandonat. „reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%”: nu s-a întâmplat, deocamdată. „audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și pentru companiile de stat cu multe probleme, în primele șase luni ale anului viitor” - zero discuții pe această temă. „reducerea subvenției pentru partidele politice între anii electorali, limitarea cheltuielilor de campanie și în costuri per vot și stabilirea unui plafon în acest sens”: suma s-a redus cu 25% față de alocarea din anul electoral 2024. ONG-ul Expert Forum consideră că această reducere este nesemnificativă. „comasarea unor servicii de concentrate – Bolojan a dat ca exemplu Ministerul Agriculturii, care ar avea 10-11 servicii în fiecare județ, deși agricultura este privată” - nimic „reforma administrației centrale prin reducerea numărului de ministere și de agenții”: guvernul are 18 membri, față de 20, nu s-a desființat nici o agenție. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% În campania electorală, Nicolae Ciucă îi cerea lui Marcel Ciolacu „să fie total transparent, începând cu sumele alocate pentru renovarea vilei sale de protocol și ale celorlalți beneficiari din Guvern”. Aceste sume nu au fost desecretizate.

Vila în care locuiește Ciolacu, pregătită pentru Dragnea Foto: Facebook
Politică

Vila în care locuiește Ciolacu, pregătită pentru Dragnea

Vila de protocol în care locuiește acum premierul Marcel Ciolacu fusese pregătită pentru Liviu Dragnea și renovată de regia protocolului de stat, RAAPPS, cu circa șase milioane de euro, susțin surse politice pentru DeFapt.ro. Citește și: GALERIE FOTO Geoană (66 de ani), vizite secrete și frecvente la deputata PSD Cătăuță (39 de ani) Vila în care locuiește Ciolacu, pregătită pentru Dragnea La 1 noiembrie, Guvernul a emis niște așa-numite precizări în care arăta: „Ca urmarea a solicitării premierului Marcel Ciolacu, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat informează că, din noiembrie 2021 până în prezent, la imobilul din Strada Cucu Starostescu nr. 6, administrat de regie, au fost făcute investiții ce au constat doar în montarea unei centrale termice pe gaz (100 kw). Valoarea lucrărilor este de 59.272 lei”. Ulterior, Ciolacu a recunoscut că el locuiește în această vilă. Însă, DeFapt.ro a întrebat Guvernul, regia protocolului de stat - RAAPPS - și Secretariatul General al Guvernului (care coordonează activitatea RAAPPS) ce sume s-au cheltuit pentru renovarea vilei între 2017 și noiembrie 2021. Din informațiile neoficiale primite de DeFapt.ro, reparațiile ar fi costat circa șase milioane de euro. La 17 octombrie, jurnalistul Cornel Ivanciuc a scris, pe Facebook, că și Sorina Docuz, presupusa iubită a lui Ciolacu - cu care acesta a negat că ar avea „relații intime” - locuia în această vilă. La 31 octombrie, și președintele PNL Nicolae Ciucă a abordat problem acestei vile și i-a cerut să prezinte public „lista utilizatorilor/ vizitatorilor/ beneficiarilor vilei RA-APPS din strada Cucu Starostescu nr. 6. Sunt sigur că domnul Ciolacu nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2”. Premierul a evitat un răspuns până acum, arătând doar ce sume s-au cheltuit pe reparații din noiembrie 2021 până acum.

Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului Foto: Linkedin
Politică

Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului

Premierul PSD Marcel Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Sorina Docuz în vila Guvernului: la întrebarea lui Nicolae Ciucă, șeful Executivului răspunde că SPP nu are evidența vizitatorilor. Citește și: Cea mai mare vulnerabilitate a lui Ciolacu, posibila cazare a febleței sale Docuz într-o vilă a Guvernului, complet cenzurată în presa PSD Președintele PNL Nicolae Ciucă i-a cerut, joi, lui Ciolacu să precizeze: „Lista utilizatorilor/ vizitatorilor/ beneficiarilor vilei RA-APPS din strada Cucu Starostescu nr. 6. Sunt sigur că domnul Ciolacu nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2”. Ciucă nu a scris că presupusa iubită a premierului ar locui în această vilă, dar presa a susținut că Docuz și Ciolacu ar fi folosit, o vreme, locuința de protocol. Între timp, ea ar fi părăsit vila. Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului Însă, acum, Ciolacu se preface că nu a priceput solicitarea și răspunde, parțial, în afara ei. „Ca urmarea a solicitării premierului Marcel Ciolacu, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat informează că, din noiembrie 2021 până în prezent, la imobilul din Strada Cucu Starostescu nr. 6, administrat de regie, au fost făcute investiții ce au constat doar în montarea unei centrale termice pe gaz (100 kw). Valoarea lucrărilor este de 59.272 lei. De asemenea, prim-ministrul a cerut Serviciului de Protecție și Pază evidența vizitatorilor/invitaților care au avut acces în imobilul RAAPPS din Strada Cucu Starostescu nr. 6. Potrivit răspunsului primit, la nivelul SPP nu există o evidență a vizitatorilor/invitaților care au acces în reședințele demnitarilor aflați în competență”, se arată într-o așa-numită „precizare pentru presă” postată pe site-ul Guvernului. Dar premierul nu avea nevoie de informații de la SPP, ci de la RAAPPS sau de la Secretariatul General al Guvernului (care controlează RAAPPS), pentru a ști cui i-a fost atribuită vila din strada Cucu Starostescu, adică cine au fost „utilizatorii/beneficiarii” ei.

Cea mai mare vulnerabilitate a lui Ciolacu, cazarea febleței sale Docuz într-o vilă a Guvernului  Foto: captură video
Politică

Cea mai mare vulnerabilitate a lui Ciolacu

Cea mai mare vulnerabilitate a lui Marcel Ciolacu, posibila cazare a febleței sale Sorina Docuz într-o vilă a Guvernului, a fost complet cenzurată în presa PSD. Joi, președintele PNL, Nicolae Ciucă, i-a cerut lui Ciolacu să desecretizeze lista persoanelor cazate în vila RAAPPS din strada Nicolae Cucu Starostescu. Citește și: EXCLUSIV Dosarul Nordis (Ciorbă/Vicol), ținut la sertar de DIICOT pentru a nu-i afecta imaginea lui Ciolacu în campania electorală. Primele audieri trebuia să aibă loc acum două săptămâni Cea mai mare vulnerabilitate a lui Ciolacu Deși Ciucă n-a speculat în legătură cu persoanele cazate în acea vilă, jurnalistul Cornel Ivanciuc a afirmat că acolo au locuit, o vreme, Sorina Docuz și Marcel Ciolacu. Șeful Guvernului a negat că ar avea o relație „intimă” cu aceasta. El a spus că legătura lor ar fi „normală”. Foto: Fashion TV Această legătură ar fi o uriașă vulnerabilitate electorală pentru președintele PSD pentru că: a) ar intra în contradicție cu mesajele creștin-ortodoxe ale lui Ciolacu, inclusiv cele pentru susținerea familiei tradiționale și b) șeful Guvernului ar trebui să justifice folosirea unor resurse publice pentru a-și caza protejata. „Mă bucură faptul că domnul Ciolacu a găsit curajul transparenței. Îl încurajez să meargă în continuare pe acest drum, pentru că este drumul corect. Tot în spiritul transparenței, mai sunt și alte teme pe care publicul merită să le știe: 1. Lista utilizatorilor/ vizitatorilor/ beneficiarilor vilei RA-APPS din strada Cucu Starostescu nr. 6. Sunt sigur că domnul Ciolacu nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2”, a cerut Ciucă, joi. Asocierea vilei de protocol cu Docuz, cenzurată Presa a publicat mesajul său, dar fără să explice - deși acest fapt era cunoscut - că există suspiciuni că acolo ar fi locuit Sorina Docuz. Pe site-ul Antenei 3, ultima știre cu ea este din 2016, când a divorțat de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Pe site-ul Romania TV, postul lui Sebastian Ghiță, numele Docuz nu apare. Realitatea TV are o știre din 2017 în care apare numele lui Docuz: „Sora fostei soţii a lui Robert Negoiţă, numită administrator la firma la IT a Primăriei Sectorului 3”. Știri pe surse, site controlat de soțul unei deputate PSD, o menționează pe Docuz într-o știre din septembrie 2024: „VIDEO Premierul Ciolacu neagă vehement bârfele mondene: «Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz»”.

Ciucă sugerează că Ciolacu locuia cu Docuz într-o vilă de protocol Foto: Instagram Roxana Ilie
Politică

Ciucă sugerează că Ciolacu locuia cu Docuz într-o vilă de protocol

Președintele PNL Nicolae Ciucă sugerează că Marcel Ciolacu locuia cu Sorina Docuz într-o vilă de protocol: „Sunt sigur că nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2”, a scris liderul liberal. Citește și: Trei întrebări care nu i s-au pus lui Ciolacu la dezbaterea Antena 3. Soți ai unor candidați PSD s-au prefăcut că-l critică pe premier În postarea de pe Facebook, Ciucă nu pomenește numele lui Docuz, dar face referire la o vilă din strada Cucu Starostescu nr. 6 unde, potrivit jurnalistului Cornel Ivanciuc, ar fi locuit premierul și presupusa sa iubită. Ciolacu a negat că ar avea o relație intimă cu aceasta, afirmând că relația este „normală”. Vila unde ar fi locuit Ciolacu și Docuz Ciucă sugerează că Ciolacu locuia cu Docuz într-o vilă de protocol „Mă bucură faptul că domnul Ciolacu a găsit curajul transparenței. Îl încurajez să meargă în continuare pe acest drum, pentru că este drumul corect. Tot în spiritul transparenței, mai sunt și alte teme pe care publicul merită să le știe: 1. Lista utilizatorilor/ vizitatorilor/ beneficiarilor vilei RA-APPS din strada Cucu Starostescu nr. 6. Sunt sigur că domnul Ciolacu nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2. 2. Lista tuturor vilelor RA-APPS şi a beneficiarilor care locuiesc în aceste vile. În mandatul meu de Preşedinte, tot ce înseamnă cheltuielile RA-APPS şi beneficiarii locuinţelor de protocol va fi transparent comunicat românilor. Pentru că este vorba de bani publici”, a scris Ciucă. DeFapt.ro a arătat unde ar locui Marcel Ciolacu, alături de iubita sa, Sorina Docuz, și copilul lor: o vilă bine ascunsă lângă TVR, potrivit unei investigații a jurnalistului Cornel Ivanciuc. „Ca orice cuib de amorezi de top și cuibușorul nostru de nebunii din str. Ing. Cucu Niculescu Starostescu este obiectiv protejat”, a afirmat jurnalistul, într-o postare. Ulterior, Docuz s-ar fi mutat într-un apartament din Complexul Stejarii, a scris Ivanciuc.

Unde ar locui Ciolacu, alături de iubita sa, Docuz, și copilul lor Foto: Facebook
Politică

Unde ar locui Ciolacu, alături de iubita sa, Docuz, și copilul lor

Unde ar locui Marcel Ciolacu, alături de iubita sa, Sorina Docuz, și copilul lor: o vilă bine ascunsă lângă TVR, susține jurnalistul Cornel Ivanciuc, într-o serie de postări pe Facebook. „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz (...) Există vreo poză cu mine, cu ea? Dacă cineva îmi arată dovada, intrăm în altă zonă”, a declarat Marcel Ciolacu acum câteva zile, la Hotnews. Premierul nu a negat că o cunoaște pe Sorina Docuz, dar a spus că are doar o relație ”normală”, mai arată acest site. Citește și: Jaf de 8,75 milioane de euro în fieful Elisabetei Lipă, federația de canotaj: prime uriașe pentru „inspector de specialitate”, metodist sau mecanic Ivanciuc publică mai multe fotografii în care se vede clar adresa vilei de pe strada Nicolae Starostescu Cucu, o alee care derivă din strada Muzeul Zambaccian, unde locuiește Adrian Năstase. Unde ar locui Ciolacu, alături de iubita sa, Docuz, și copilul lor Vila ar dispune de teren de tenis. „La Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară București vila din str. Ing. Cucu Niculescu Starostescu în care locuiesc amorezii Sorina Docuz și Marcel Ciolacu figurează ca fiind în patrimoniul RAAPPS”, arată Ivanciuc. „Ca orice cuib de amorezi de top și cuibușorul nostru de nebunii din str. Ing. Cucu Niculescu Starostescu este obiectiv protejat”, afirmă jurnalistul, într-o altă postare. „Aici se întâmplă chestii”, este o altă postare. „Cum ar fi ca pe prima doamnă s-o cheme Sorina?”, „Tocmai lucram la proiectul portretului robot al primei doamne a Republicii”, „Frumoasa vilă făcută de arhitectul Grigore Cerchez este un cuib de amor nestăvilit” sau „Sorina și mai cum? Mai e vreo Sorină printre nevestele și amantele candidaților la prezidențiale în afară de Docuz?”, sunt alte mesaje pe această rețea socială. Citește și: Cum minte Lipă: salariul contabilei șefe de la Canotaj, care a încasat un premiu de 162.400 EUR, nu e de 600 EUR, ci de 2.400 EUR. Contabila mai prestează și la federațiile de Kempo și Sambo și lua salariu și de la Yachting „Sunt trei locatari în vilă, al treilea e nou născut, botezul bebelușului ar fi trebuit să cadă în ziua alegerilor locale și europarlamentare, în fine, a fost amânat, s-a lăsat cu scandal, Sorina a șteptat explicații”, mai susține jurnalistul.

Guvernul vrea să le dea lui Iordache, Stănescu și Weber locuință gratuită Foto: Adevarul
Politică

Guvernul dea lui Iordache, Stănescu și Weber locuință gratuită

A început petrecerea de după alegeri: Guvernul vrea să le dea lui Florin Iordache, Paul Stănescu și Renate Weber locuință de protocol gratuită, dar chiria să fie plătită de instituția unde lucrează. Mai mult, Executivul condus de Marcel Ciolacu se grăbește atât de tare să rezolve această problemă încât vrea să aprobe o ordonanță de urgență care să reglementeze această situație. În nota de fundamentare a ordonanței se arată ce sumă uriașă plătesc contribuabilii, prin Secretariatul General al Guvernului, către regia protocolului de stat: 115,5 milioane de lei, respectiv peste 23 de milioane de lei. Citește și: One United Properties cere de la DeFapt.ro 100.000 de euro plus cheltuieli de judecată, de două ori mai mult decât suma pentru care voia dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul Mai mult, aceștor privilegiați li se va plăti, de la bugetul instituțiilor la care lucrează, întreținerea - apă, gaze, energie - și „uzura obiectelor de inventar”. Guvernul vrea să le dea lui Iordache, Stănescu și Weber locuință gratuită „Rezultă firească intervenția legislativă privind suportarea costurilor privind atribuirea locuințelor de protocol în integralitate de ministerele și instituţiile publice în care îşi desfăşoară activitatea persoanele beneficiare, și nu direct de către persoanele beneficiare, respectiv vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri şi asimilaţi ai acestora, precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi avocatul poporului”, se explică în nota de fundamentare. În prezent, premierul aprobă, prin decizie, alocarea locuințelor de protocol. Acum, decizia va fi luată de Secretariatul General al Guvernului. „Pot beneficia de locuinţe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcţii publice: vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri şi asimilaţi ai acestora, precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi avocatul poporului. Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) atribuirea locuinţei de protocol se face, la cererea acestora, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului şi se pune la dispoziţie acestora de către R.A.-A.P.P.S., împreună cu dotările aferente, pe baza de contract de închiriere și prestări servicii încheiat cu persoanele beneficiare, în limita fondului locativ existent. Pentru locuinţele de protocol, chiria şi cheltuielile de întreţinere pentru energie, gaze, apa, canal, amortizarea şi uzura mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar, după caz, taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri se decontează de instituţiile publice în care îşi desfăşoară activitatea beneficiarii”, se arată în textul ordonanței. Nota de fundamentare nu precizează cât îi va costa pe contribuabili această decizie. Totuși, acești demnitari nu vor putea primi locuință de la RAAPPS dacă nu au domiciliul în București. Președinte al Consiliului Legislativ este Florin Iordache, controversatul Paul Stănescu este vicepreședinte al Senatului, iar Renate Weber este Avocat al Poporului.

Sumele uriașe pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern Foto: Facebook
Politică

Sumele uriașe pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern

Sumele uriașe plătite de contribuabili pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern: cheltuielile au crescut cu aproape 900% în doi ani, arată datele de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Acesta publică, anual, un așa numit „program al achizițiilor publice”. Masa și cazarea demnitarilor, plus transportul pentru o parte din aceștia, de la Palatul Victoria sunt asigurate de regia protocolului de stat, RAAPPS. SGG contractează serviciile cu RAAPPS fără nici o licitație, direct de la această regie. Citește și: Plățile imense pe care guvernul Ciolacu le face pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria. Cheltuielile din 2024, cu 25% mai mari ca în 2023 Sumele uriașe pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern Datele publice arată că așa-numitele cheltuieli cu „servicii de cazare în baza de protocol și agrement a RAAPPS permenent (în case de oaspeți)” au explodat în 2023 și 2024, față de 2022 și 2021. Și așa numitele contracte pentru „servicii de masă în restaurante și mese oficiale, tratații evenimente, tratații în saloanele aeroporturilor, cheltuieli de masă pentru ședințele de guvern” s-au majorat mult peste rata inflației, majorându-se de circa cinci ori din 2021 în 2024. Datele SGG arată că, în 2024, se vor cheltui 115,45 milioane de lei pentru cazarea ștabilor de la Guvern, adică peste 23 de milioane de euro. Contracte SGG 2024 pentru cazare și mese În 2023, contractul cu RAAPPS era de doar 100 de milioane de lei, respectiv circa 20 de milioane de euro. Aceste cheltuieli au crescut, de la an la an, cu 15%, mult peste rata inflației. Contracte SGG cazare și masă în 2022 În 2022 însă, contractul era de numai 13,6 milioane de lei, respectiv 2,5 milioane de euro. Din 2022 în 2024, costurile s-au majorat inexplicabil de aproape nouă ori, respectiv 900%. Contracte SGG cazare și masă 2022 În 2021 - când încă erau în vigoare restricțiile impuse de pandemie - cazarea demnitarilor la vilele RAAPPS a fost de 3,8 milioande lei, puțin peste 750.000 euro. Contractul pentru mesele demnitarilor, inclusiv cele de la ședințele de guvern, va fi, în 2024, de 2,5 milioane de lei, respectiv 500.000 de euro. Un calcul simplu arată că Executivul cheltuie 2.000 de euro pe zi lucrătoare pentru mesele demnitarilor. În 2023 aloca doar două milioane de lei, deci creșterea de la an la an a fost de 25%. În 2022, aceste contracte au fost de 1,6 milioane de lei - majorare tot de 25%, iar în 2021 de 577.000 de lei.

Plățile imense pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria Foto: Inquam/George Calin
Politică

Plățile imense pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria

Plățile uriașe pe care guvernul Ciolacu le face pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria: în anul fiscal 2024, Secretariatul General al Guvernului și-a propus să plătească 15,57 milioane de lei pentru „servicii de transport auto specializat persoane” către regia protocolului de stat, RAAPPS. Contractul este încheiat offline, direct cu RAAPPS. Citește și: DeFapt.ro a câștigat un proces cu dezvoltatorul imobiliar One United Properties, care cerea prin ordonanță președințială ștergerea a trei articole. Urmează acum procesul pe fond În 2023, aceste servicii de transport asigurate angajaților SGG - unde sunt angajați funcționarii Guvernului - au fost de puțin peste 12 milioane de lei. Aceste servicii sunt asigurate doar persoanelor care nu beneficiază fie de protecția serviciului de pază, fie de transport cu mașinile instituției. Plățile imense pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria În martie 2024, RAAPS arăta, într-un răspuns către Hotnews, că pune la dispoziția Cancelariei Guvernului 28 de mașini. Astfel, 19 autoturisme se află în proprietatea R.A.-A.P.P.S. sau sunt închiriate de această regiee, din care opt Renault, cinci Opel, un Mercedes Benz si cinci Dacii. În plus mai sunt nouă autoturisme predate de către Secretariatul General al Guvernului cu contract de comodat și administrate de R.A.-A.P.P.S. „În 2024, R.A.-A.P.P.S. și-a propus completarea parcului auto care deservește Secretariatul General al Guvernului prin demararea unei proceduri de achiziție publică ce are ca obiect furnizarea unui numar de 16 autoturisme noi”, mai arată această regie. „Din acest moment, Guvernul României și premierul vor folosi un singur brand, respectiv Dacia. Brandul Guvernului României trebuie să fie principalul producător de autoturisme”, se angaja Ciolacu în februarie 2024. În 2016, Corpul de control al Guvernului arăta că Executivul trebuie să pună capăt practicii de a achiziționa servicii de transport direct de la RAAPS și să organizeze licitații. „Guvernul și ceilalți beneficiari – autorități publice și companii cu capital de stat – ar trebui să achiziționeze servicii de transport auto cu respectarea reglementărilor legale în vigoare privind achizițiile publice și a normelor de liberă concurență, nu doar direct și exclusiv de la RAAPPS. Exclusivitatea poate să existe doar în condițiile în care activitatea de transport auto ar fi incorporată în entitatea beneficiară, de exemplu Secretariatul General al Guvernului”, a arătat Corpul de Control.

RAAPPS, pierderi de zeci de milioane (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Investigații

RAAPPS, pierderi de zeci de milioane

RAAPPS, pierderi de zeci de milioane. Marius Grăjdan, șeful RAAPPS, administrează bunuri de aproape două miliarde de euro în numele statului român, dar a transformat instituția statului într-o gaură neagră pentru bugetul de stat. În fiecare din ultimii cinci ani fiscali, sub conducerea directorului Grăjdan, RAAPPS a raportat pierderi colosale, cuprinse între 3 și 7,9 milioane de euro. Citește și: EXCLUSIV Soția șefului RAAPPS, venituri de 10.000 EUR lunar de la companii de stat. RAAPPS reamenajează vila de pe Aviatorilor 86 cu șapte milioane EUR pentru un viitor ex-președinte Mai mult, un raport al Curții de Conturi a scos la iveală management defectuos, lipsă de interes în recuperarea creanțelor, dar și o afacere controversată cu deșeuri: în anul 2020, au fost scoase din uz și casate bunuri în valoarea de 130.000 de euro pe care RAAPPS le-a predat la Remat București Nord fără a încasa vreun leu pentru statul român. Vile la mare Marius Grăjdan se află pe funcția de director general al Regiei Autonome Administrația Patrimoniului de Stat din anul 2017. Din această funcție, închiriază vilele și domeniile de protocol ale statului român către demnitari, fundații și asociații, partide politice, ambasade, dar și persoanelor fizice influente. În plus, administrează hoteluri la mare și la munte și se ocupă cu alimentația publică. Citește și: De unde are bani Regia Protocolului de Stat, cea care renovează o vilă cu astronomica sumă de nouă milioane de euro: intermediază tipărirea carnetelor de conducere, cu un profit imens La mare, prin SRP Neptun, administrează complexul Doina, cu hotel, restaurant, bază de tratament, vilele din Neptun, restaurantul Queen Elisabeth din Constanța, alte două vile în stațiunea Mamaia. Toate aceste spații sunt administrate atât de prost, încât Marius Grăjdan menționa în raportul din 2021 că veniturile din exploatarea economică sunt mai mici decât cheltuielile. Hoteluri la munte și la Snagov O altă filială a RAAPPS, SRP Triumf, administrează hotelul Triumf, hotel Snagov, Clubul Floreasca, vila Palatul Primăverii. SRP Sinaia administrează Hotelul Mara, patru vile în Predeal – din care trei, pentru protocol, și Complexul Foișor din Sinaia. La Cluj, are Hotelul Victoria din centrul orașului, plus alte active mai mici. Însă cel mai mare patrimoniu se află la SAIFI, care administrează și întreține cele mai importante și valoroase apartamente, vile și domenii de protocol. Inclusiv celebrele vile de pe malul lacului Snagov, una dintre cele mai scumpe zone din Europa. RAAPPS, pierderi de zeci de milioane Culmea, toate activele RAAPPS aflate în circuitul economic și turistic înregistrează pierderi. În anul fiscal 2018, RAAPPS a raportat o pierdere de peste 39 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproape 267 milioane lei. Un an mai târziu, declara o pierdere netă de peste 29,5 milioane lei. Dar în 2020 pierderile au sărit din nou 35,8 milioane lei, chiar dacă numărul mediu de angajați a scăzut de la 2.079, cât avea în 2018, la 1.887, la finalul anului 2020. Pierderile s-au redus la 19,1 milioane lei în anul fiscal 2021, în timp ce numărul mediu de angajați s-a redus la 1.849. În ultimul an fiscal pentru care există date, adică 2022, pierderile raportate la Ministerul Finanțelor au fost de 14,95 milioane lei, dar numărul mediu al angajaților a crescut la 1.958. Ceea ce înseamnă că Marius Grăjdan a mai angajat 109 persoane. Banca Mondială a avertizat recent că, deși companiile de stat românești angajează mai mulți oameni și plătesc salarii mai mari, sunt tot mai puțin productive. Chiriașii datornici, păsuiți de Grăjdan Curtea de Conturi a făcut public un raport de follow-up în urma controlului de fond la RAAPPS din 2020. Atunci s-au constatat zeci de nereguli cu privire la modul în care este manageriată Regia. De exemplu, în evidența contabilă s-au înregistrat în mod eronat bunuri și obiecte de inventar. Mai mult, chiriașii RAAPPS erau păsuiți de conducerea regiei, adică de Marius Grăjdan. "Din verificarea modului de înregistrare a veniturilor proprii din chirii, din prestări servicii spectacole, s-a constatat încasarea cu întârziere, atât a chiriilor datorate de către chiriași, cât și a contravalorii serviciilor prestate. Astfel, s-a constatat că la nivelul anului 2020 nu au fost calculate și înregistrate în evidențele contabile periodic dobânzi/penalități aferente debitului principal, entitatea rezumându-se la înregistrarea veniturilor la data încasării sumelor", atrage atenția Curtea de Conturi. Controlorul financiar din Regie nu a semnat actele șefului Dar neregulile sunt mult mai grave. Responsabilul cu controlul financiar preventiv propriu nu și-a pus ștampila pe toate neregulile girate de Marius Grăjdan. De exemplu, nu și-a asumat o parte din contractele individuale de muncă și actele adiționale aferente, deciziile emise pentru încadrarea personalului, comenzi de achiziții, nici măcar pe procesele-verbale de scoate din funcțiune a mijloacelor fixe și obiectelor de inventar, precum și documentele privind valorificarea bunurilor scoase din funcțiune. Totodată, inspectorii Curții de Conturi au mai constatat că nu s-a actualizat procedurile interne pe partea financiar-contabilă pentru a preveni haosul din RAPPS. Bunuri de 640.000 de lei, aruncate Directorul Marius Grăjdan nu este străin nici de afacerile cu deșeuri. Curtea de Conturi a României a constat că, în anul 2020, RAAPPS a scos din uz și casat bunuri în valoare de 640.737. Toate acestea au fost predate către Remat București Nord fără ca bunurile "rezultate în urma dezmembrării ca deșeuri" să fie valorificate. Adică fără ca RAAPPS să primească vreun ban. Pentru a scăpa de această neregulă constată de Curtea de Conturi, RAAPPS a prezentat doi ani mai tâziu un proces-verbal privind dezmembrarea prin valorificare "încheiat la data de 09.06.2022" (la doi ani de la casare), o factură de la Remat București Nord și modul de calcul privind valorificarea masei lemnoase în urma casării.

Soția șefului RAAPPS, 10.000 EUR lunar de la companii de stat (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea, Nuclearelectrica)
Investigații

Soția șefului RAAPPS, 10.000 EUR lunar

Soția șefului RAAPPS, 10.000 EUR lunar. Marius Grăjdan, șeful RAAPPS, este unul dintre cei mai discreți angajați ai statului român. Și e plătit lunar cu 4.500 de euro. Soția sa, Vasilica Grăjdan, încasează lunar în jur de 8.000 de euro de la Transelectrica, Nuclearelectrica și Eurotransgaz Chișinău. Pe lângă aceste venituri, la finalul fiecărui an mai primește un bonus de performanță de 25.200 de euro de la Nuclearelectrica. Citește și: De unde are bani Regia Protocolului de Stat, cea care renovează o vilă cu astronomica sumă de nouă milioane de euro: intermediază tipărirea carnetelor de conducere, cu un profit imens RAAPPS a bugetat între șapte și nouă milioane de euro într-o vilă de protocol în care ar urma să se lăfăie în lux și opulență un demnitar anonim, potrivit Recorder. Șeful RAAPPS, arestat pentru corupție Marius Grăjdan deținea în anul 2011 funcția de director tehnic al Sucursalei pentru Administrarea și Întreținerea Fondului Imobiliar (SAIFI), din subordinea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). O funcție importantă, în contextul în care răspundea de întreținerea majorității locuințelor de protocol ale statului român din București. Adică de confortul unor politicieni români importanți, de la demnitari cu rang de secretar de stat, până la președintele României. O oportunitate de avansare a apărut pentru Grăjdan în primăvara anului 2015, atunci când șeful RAAPPS, Gabriel Surdu, a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție. Grăjdan preia funcția. Soția, angajată la Transgaz În acest context, funcția de director general interimar a fost preluată de Marius Grăjdan. După doi ani de interimat la conducerea RAAPPS, Marius Grăjdan a fost numit definitiv pe funcție. La scurt timp după numirea definitivă, în noiembrie 2017, soția sa, Vasilica Grăjdan, a fost angajată la Transgaz, pe o funcție de director în cadrul direcției Resurse Umane. Angajarea Vasilicăi Grăjdan a fost girată de Ion Sterian, șeful Transgaz. Tot Ion Sterian a decis un mai târziu ca subalterna sa, Vasilica Grăjdan, să fie numită în funcția de administrator al companiei Eurotransgaz Chișinău, companie înființată de Transgaz. Din februarie 2023, doamna Grăjdan a mai primit o sinecură: a fost aleasă pe o perioadă de patru ani ca membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica. Loc în CA al Nuclearelectrica Marius Grăjdan primește lunar un salariu de 4.500 de euro de la statul român, conform declarației de avere depuse în vara anului trecut. Soția sa, Vasilica Grăjdan, a încercat în numeroase rânduri să își ascundă salariul colosal pe care îl încasează de la Transgaz, compania condusă de Ion Sterian. Dar a uitat să îl anonimizeze în declarația de avere din mai 2023, depusă în calitate de membru în Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica. Din documentul citat rezultă că Vasilica Grăjdan a primit pentru anul 2022 un salariu de 315.405 lei de la Transgaz. Adică, 5.300 de euro lunar. Soția șefului RAAPPS, 10.000 EUR lunar De la Eurotransgaz Chișinău, companie deținută intregral de Transgaz, ea a mai primit 136.144 lei moldovenești, echivalentul a 7.000 de euro. Ceea ce înseamnă în jur de 600 de euro lunar. Vasilica Grăjdan a ajuns în februarie 2023 și în Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica. De aici, primește o indemnizație lunară de aproximativ 10.500 lei, echivalentul a 2.100 de euro. Însă la finalul fiecărui an de mandat mai primește, conform legii, un bonus numit "componentă variabil". Acesta însumează 12 indemnizații lunare a câte 2.100 de euro. Rezultă, așadar, un bonus de 25.200 euro anual. Ceea ce înseamnă că Vasilica Grăjdan încasează un venit cumulat de 10.000 de euro lunar. Secretul vilei de pe Aviatorilor 86 Recorder a dezvăluit recent că RAAPPS urmează să investească peste șapte milioane de euro într-o locuință de protocol de lux pentru o singură familie. O investiție colosală într-o vilă de 1.200 de metri pătrați, amplasată pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86. Administrația Prezidențială a ținut să transmită că președintele Klaus Iohannis nu a solicitat atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru. Recorder a arătat, însă, că la cabinet de lucru în locuința primită de la stat nu are dreptul, prin lege, decât un fost președinte al țării. RAAPPS a transmis că nu există nici o solicitare privind atribuirea vilei de protocol în care urmează să investească șapte milioane de euro și că, până acum, s-ar fi cheltuit doar 420.000 de euro.

Regia Protocolului de Stat, reacție după scandalul vilei renovate Foto: Puterea
Eveniment

Regia Protocolului de Stat, reacție după scandalul vilei renovate

Regia Protocolului de Stat (RAAPPS) are o primă reacție după scandalul vilei renovate cu milioane de euro: până acum s-au plătit 2,1 milioane lei, iar suma inclusă în contractul de execuție reprezintă „valoarea maximală a lucrărilor, plățile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate”. Citește și: O femeie a câștigat în instanță despăgubiti morale fiindcă amantul s-a lăudat cu relația lor la magazinul sătesc RAAPPS mai afirmă că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, fapt confirmat anterior și de premierul Ciolacu, și de Administrația Prezidențială. Potrivit RA-APPS, ”lucrarea ce urmează a fi executată la imobilul în discuţie face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare”. Regia Protocolului de Stat, reacție după scandalul vilei renovate ”Veniturile obţinute din activitatea regiei se utilizează, cu precădere, pentru realizarea investiţiilor la imobilele aflate în administrarea sa, precum şi în vederea asigurării cheltuielilor pentru întreţinerea şi administrarea întregului patrimoniu, astfel încât să se poată asigura fondurile necesare realizării acestor activităţi”, se menţionează în comunicat. Regia mai afirmă că ”pentru imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86 nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa R.A-A.P.P.S”. ”Privitor la imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86, facem următoarele precizări: Imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86 este format din clădire principală cu regimul de înălţime S+P+Et şi construcţii anexe parter, împrejmuire şi utilităţi. Imobilul se află în patrimoniul R.A.- A.P.P.S., legea impunând administratorilor de imobile să acţioneze în scopul administrării, păstrării integrităţii şi protejării bunurilor proprietate a statului. Construit în perioada 1960-1965, cel mai probabil de echipa arh. Cezar Lăzărescu, imobilul a fost proiectat şi implicit utilizat în acea perioada ca locuinţă, din anul 1993 nemaifiind efectuate reparaţii majore. Datorită amplasării în cadrul Zonelor Construite Protejate şi a zonei de protecţie a Parcului Regele Mihai, anului construcţiei şi stilului arhitectural, pe lângă lucrările de consolidare obligatorii a se efectua pentru ca imobilul să fie utilizat în condiţii de siguranţă, este necesar a se respecta şi cerinţele privind protecţia monumentelor istorice – Legea nr. 422/2001, precum şi Legea nr. 372/2005, cu modificările şi completările ulterioare - privind performanţa energetică a clădirilor”, se mai arată în comunicat. Regia spune că principalele lucrări de restaurare ce se efectuează la imobil sunt conform Anexei 4 a Certificatului de Urbanism, document care impune o serie de condiţionări specifice, precum şi în acord cu legislaţia aplicabilă regimului juridic al imobilului: ”Recondiţionarea faţadelor principală, laterale şi parţial posterioară, precum şi cele ale construcţiilor anexe, placate cu plăcute ceramice. Termoizolarea interioară cu tencuieli termoizolante, care să păstreze caracteristicile fizice ale pereţilor iniţiali, având în vedere obligativitatea restaurării faţadelor. Înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn cu eficienţă energetică ridicată şi reintroducerea rulourilor exterioare. Înlocuirea tâmplăriei exterioare din inox cu tâmplarie din inox cu eficienţă energetică ridicată. Conservarea şi recondiţionarea zonelor cu elemente din piatră naturală, marmură de Alun şi travertin de Geoagiu, care provin din cariere ce nu se mai exploatează la această dată”, specifică instituţia. Vila va avea panouri solare Potrivit RA-APPS, conform dispoziţiilor legale, pentru clădirile care se renovează aprofundat, consumul de energie trebuie acoperit în proporţie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile. ”Pentru îndeplinirea acestor cerinţe s-a avut în vedere, din punct de vedere constructiv: reabilitarea termică a pereţilor exteriori, a tâmplăriei exterioare, termoizolarea acoperişului terasă etc. Din punct de vedere al instalaţilor şi echipamentelor s-a avut în vedere: refacerea în totalitate a traseelor de instalaţii termice, sanitare, electrice, curenţi tari şi slabi, a echipamentelor de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, pentru a fi integrate în noile sistemele, respectiv panouri solare fotovoltaice, pompe de căldură, colectoare solare etc”, menţionează comunicatul. Banii plătiți de PNL pentru cumpărarea sediului, la buget „Cu privire la contractele de vânzare - cumpărare încheiate între R.A-A.P.P.S. şi Partidul Naţional Liberal (P.N.L.), facem precizarea că P.N.L. a beneficiat de prevederile Legii nr. 90/2003 - privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului, a unităţilor administrativ teritoriale sau a regiilor autonome, destinate sediilor partidelor politice. Potrivit prevederilor art.12^2 din H.G. nr. 927/2003 - pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 90/2003, sumele obţinute din vânzarea imobilelor având destinaţia de sedii ale partidelor politice, se virează integral la bugetul de stat. În consecinţă, R.A. –A.P.P.S. nu reţine nicio sumă din aceste încasări”, mai afirmă Regia.

De unde are bani Regia Protocolului de Stat Foto: Puterea
Eveniment

De unde are bani Regia Protocolului de Stat

De unde are bani Regia Protocolului de Stat, RAAPPS, cea care renovează o vilă cu astronomica sumă de nouă milioane de euro: intermediază tipărirea carnetelor de conducere, cu un profit imens. Potrivit legii, fiecare cetățean care are nevoie de permis de conducere, certificat de înmatriculare și autorizație de circulație provizorie plătește acest document către RAAPPS. Citește și: Andra – Măruță, cuplul ale cărui firme încasează și bani publici, amenință DeFapt.ro cu „sancțiuni judiciare și pecuniare” pentru articole referitoare la date financiare publice Contravaloarea permisului de conducere este de 89 lei, a certificatului de înmatriculare – 49 lei și a autorizației de circulație provizorie – 13 lei. Regia este moștenitoarea fostei gospodării de partid, care asigura cazarea demnitarilor comuniști, plus aprovizionarea, în unități de alimentație „în regim închis”. În 2023, secretariatul general al Guvernului (SGG) a avut un contract de puțin peste 12 milioane de lei cu Regia Protocolului de Stat, RAAPPS, pentru „servicii transport auto persoane”. De unde are bani Regia Protocolului de Stat În realitate, RAAPPS nu tipărește aceste documente, ci este un intermediar care face un profit imens din această afacere. Regia are un contract de tipărire a documentelor cu Canadian Bank Note Company. În 2022, regia a cheltuit 94 de milioane de lei cu tipărirea acestor documente și a obținut venituri de 145 de milioane de lei. Profit: 51,6 milioane de lei. Pentru comparație, RAAPPS a avut, tot în 2022, pierderi de zece milioane de lei din casele de oaspeți și a mai pierdut 12 milioane de lei din vânzările la bufetele deținute în diferite instituții publice. Aceste bufete se află la Parlament, la Palatul Victoria sau la Curtea de Conturi și au regim de „circuit închis”. În 2021, regia a avut un profit de 61 de milioane de lei din vânzarea permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare și autorizațiilor de circulație provizorie. În 2020: 50,7 milioane de lei. Însă, în total, regia a înregistrat pierdei de 19-20 de milioane de lei și în 2021 și în 2022. Pentru 2023 avea planificate pierderi de peste 25 de milioane de lei, dar bilanțul contabil nu a fost publicat încă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră