Ordonanța „Trenuleț” afectează sistemul de Sănătate. Măsurile fiscale propuse prin controversata „ordonanță trenuleț” au stârnit reacții puternice, în special în sectorul sănătății. Vicepreședintele Federației „Solidaritatea Sanitară”, Gabriel Predica, a declarat că sistemul de sănătate este cel mai grav afectat, cu toate recompensele salariale blocate.
Ordonanța „Trenuleț” afectează sistemul de Sănătate
„Sistemul de sănătate este cel mai afectat de o astfel de ordonanță”,a explicat Gabriel Predica.
„Este recunoscut că, în sănătate, avem acest sistem de asigurare a continuității actului medical. Deci, toate recompensele salariale rămân blocate. Salariații din sănătate […] continuă să aibă aceste drepturi la nivelul lunii ianuarie 2018,” a adăugat acesta.
El a subliniat că medicii sunt obligați să efectueze gărzi suplimentare la același tarif orar din 2018, în timp ce orice punct procentual de inflație echivalează, practic, cu o reducere a veniturilor salariale.
„Am transmis acest lucru liderilor din coaliție, iar reacția domnului prim-ministru a fost că, în anul 2024, creșterea de venit salarial în sănătate a fost de 24,4%.
Din punctul nostru de vedere, lucrurile stau cu totul diferit,” a adăugat Predica.
Proteste spontane, o posibilitate reală
Vicepreședintele „Solidaritatea Sanitară” a avertizat că există riscul apariției unor proteste spontane în spitale, care ar putea escalada:
„Nu excludem în sistemul de sănătate, spre exemplu, să avem de-a face inclusiv cu proteste spontane în spitale. […] Acest protest spontan nu reprezintă o formă sindicală de protest.”
Poziția Cartel Alfa
Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, a criticat vehement condițiile actuale din sănătate și alte sectoare:
„Noi am anunțat proteste. În ceea ce privește orele suplimentare, am spus: ‘Domnule, nu mai cereți ore suplimentare dacă nu sunteți capabili să le plătiți.’ […] Problema de fond este că numărul de angajări trebuie să se încadreze în bugetul pe anul trecut.”
Hossu a evidențiat că ordonanța „trenuleț” are efecte negative asupra angajaților simpli, fără a afecta decidenții politici.
Indexarea pensiilor, prorogată până în 2026
În ceea ce privește pensiile, Hossu a adus în discuție prorogarea indexării automate cu inflația:
„Indexarea automată cu inflația este prorogată până în 2026. […] Este imorală, pentru că, practic, conform legii, dacă se aplică de la 1 ianuarie 2026, se aplică numai pe inflația din 2024.”
Negocieri pentru noua Lege a salarizării
Totuși, există și o rază de speranță, susține Gabriel Predica. Negocierile pentru noua Lege a salarizării ar putea începe după adoptarea Legii bugetului:
„Aș spune că există și o parte pozitivă, o afirmație a domnului prim-ministru legată de demararea negocierilor pe viitoarea Lege a salarizării […] pentru creșteri salariale pentru toți angajații din sistem.”
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Ciolacu prin adoptarea prezenței ordonanțe și-a semnat sfârșitul politic al lui și PSD.Ce pensionar sau copilul lui sau nepotul va vota candidatul comun PSD+PNL+UDMR+minoritățile din Ferentari,va vota Georgescu dacă-l lasă sau Simion;urmează alegeri anticipate și PSD va deveni istorie.