Nicușor Dan: Guvernul fură banii Primăriei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a criticat, luni, modul în care sunt distribuiți banii între Primăria Generală a Municipiului București (PMB) și primăriile de sector, acuzând un dezechilibru major.
Nicușor Dan: Guvernul fură banii Primăriei
Într-o conferință de presă, primarul Capitalei l-a atacat pe ministrul Tanczos Barna.
„Noi vorbim de pere și dumnealui de mere.
Adică, Primăria Generală și primăriile de sector au un buget total de 13 miliarde de lei.
Ce spune domnul Barna este că, din aceste 13 miliarde, să dăm aproape 1,5 miliarde către acest fond de redistribuire.
Eu nu am contestat asta. Este o decizie a statului, se aplică și la alte județe. Nu am contestat asta.
Ce am contestat eu este ce facem cu restul de 12 miliarde.
Pentru că e absurd ca, din cele 12 miliarde, Primăria Capitalei să primească doar 4 miliarde, iar sectoarele să ia 8 miliarde, în condițiile în care noi trebuie să alocăm 2,5 miliarde pentru subvenții.
Deci, raportul real între PMB și primăriile de sector este 1,5 miliarde la 8 miliarde, în condițiile în care noi avem mai multe atribuții.
La asta n-a răspuns domnul Barna. Și, dacă îl mai prindeți pe undeva, vă rog să îi puneți întrebarea asta”, a declarat Nicuşor Dan.
Protecția „micilor interese”
Edilul a subliniat că nu există nicio legătură între candidatura sa la Președinție și această dispută bugetară.
În opinia sa, modul în care au fost distribuiți banii este rezultatul unui sistem de protecție pentru interesele locale ale primăriilor de sector.
„În momentul în care eu am convocat referendumul, în iunie anul trecut, am spus că, din banii pe care îi are Bucureștiul, raportul între Primăria Capitalei și primăriile de sector este de 1 la 3.
Adică, sectoarele primesc de trei ori mai mulți bani decât PMB, în condițiile în care lucrurile mari și mai multe sunt aici, la noi.
Am făcut referendum, bucureștenii au spus „Da, Consiliul General trebuie să decidă cum se împart banii”.
Și care a fost răspunsul? Hai să dăm sectoarelor de cinci ori mai mult decât Primăriei Capitalei. Pe scurt, asta a fost”, a susținut primarul general.
Reorganizarea administrativ-teritorială a României
Nicuşor Dan consideră că reorganizarea teritorială a României este necesară, dar trebuie realizată „pe baze științifice”.
El a dat exemplul reorganizării din 1968, care a fost pregătită timp de doi ani, în urma unor studii detaliate, rezultând „o împărțire echilibrată” a teritoriului.
„Situația socială și economică s-a schimbat foarte mult de atunci. În economie contează foarte mult polii de dezvoltare, care sunt marile orașe.
De aceea, o organizare administrativ-teritorială trebuie să pună în prim-plan acești poli de dezvoltare, pentru că, până la urmă, totul ține de economie.
De asemenea, cred că serviciile pentru acele comunități trebuie să fie la îndemâna dumnealor, adică nu trebuie să facă 30 de kilometri pentru a obține un act de stare civilă.
Însă asta nu înseamnă că organizarea acelor servicii publice nu se poate centraliza la nivelul orașelor”, a explicat primarul general.
Declarațiile lui Tanczos Barna
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, sâmbătă, că Bucureștiul va contribui anul acesta cu 14% la Fondul Național de Solidaritate, așa cum se întâmplă și în cazul altor municipii din țară.
El a precizat că modul de împărțire a bugetului între PMB și primăriile de sector a fost o decizie a coaliției de guvernare.
În ceea ce privește rezultatele referendumului invocat de Nicușor Dan, Tanczos Barna a explicat că acestea vor fi luate în calcul doar în momentul în care se vor concretiza printr-un act normativ.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.