sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Mediu 10 martie 2023

Seceta din ultimii ani a condamnat la moarte milioane de oameni în Marele Corn al Africii. În acest moment, 129.000 sunt ca și morți

În Marele Corn African, seceta ucide (sursa: unhcr.org)
În Marele Corn African, seceta ucide (sursa: unhcr.org)

În Marele Corn African, seceta ucide. Circa 129.000 de persoane au atins nivelul maxim de insecuritate alimentară în regiunea Marelui Corn al Africii, care este afectată de o secetă gravă de câţiva ani, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

În Marele Corn African, seceta ucide

"Când vorbesc despre Marele Corn al Africii, mă refer la Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan şi Uganda", a declarat un oficial al OMS pentru această regiune, Liesbeth Aelbrecht, prin videoconferinţă de la Nairobi.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

În această regiune, a subliniat ea, "observăm o recrudescenţă a epidemilor şi cel mai mare număr de copii subnutriţi din ultimii ani, cu milioane de persoane afectate, în contextul deteriorării perspectivelor în ceea ce priveşte insecuritatea alimentară".

Potrivit OMS, 48 de milioane de persoane se confruntă cu un nivel critic de insecuritate alimentară în regiune.

Din cele 48 de milioane de persoane, șase milioane se află în situaţie de insecuritate alimentară "de urgenţă" (faza a 4-a a Cadrului integrat de clasificare a securităţii alimentare, IPC) şi 129.000 în situaţie de "dezastru" (faza a 5-a), nivelul maxim.

Dintre cei 129.000, 33.000 sunt din Sudanul de Sud şi 96.000 din Somalia, potrivit oficialului OMS.

Persoanele aflate în faza a 5-a de insecuritate alimentară "privesc moartea în faţă", a mai spus OMS.

Cinci sezoane ploioase eșuate

Potrivit Climate Application and Prediction Centre (CAPC-AC) al IGAD, un grup de ţări din Africa de Est, condiţiile actuale sunt mai rele decât înainte de seceta din 2011, care a condus la foamete şi la moartea a mii de oameni.

Această regiune este una dintre cele mai vulnerabile la schimbările climatice, cu crize din ce în ce mai frecvente şi intense.

Citește și: EXCLUSIV Siguranța aeronavelor TAROM, în pericol după atacul cibernetic asupra unor servere ale companiei. Autoritatea Aeronautică Civilă nu mai primește date de la TAROM

Cele cinci sezoane ploioase eşuate consecutive au provocat până în prezent moartea a milioane de animale, distrugerea recoltelor şi au determinat milioane de persoane să părăsească zonele în care trăiau pentru a găsi apă şi hrană în altă parte.

Insecuritatea alimentară se află la originea creşterii epidemiilor, potrivit OMS, care a făcut un apel la un ajutor de 178 de milioane de dolari pentru a sprijini populaţiile din regiune în acest an.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Mediu

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră