sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: africa

10 articole
Eveniment

Mercenarii lui Potra, negocieri pentru Africa

Mercenarii lui Potra, negocieri pentru Africa. Mai mulți români cu pregătire militară au ales să facă ce știu mai bine în inima Africii. Mercenarii lui Potra, negocieri pentru Africa Printre aceștia se numără foști militari cu experiență în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak, dar și în Legiunea Străină, pentru care misiunile din conflictul înghețat din estul Republicii Congo nu reprezintă o provocare majoră. Citește și: EXCLUSIV Generalii de carton ai lui Bode: șeful de la Dinamo, avansat general la 36 de ani de către Iohannis. Alt avansat, generalul Mastan de la Jandarmerie, implicat în violențele de la 10 august În regiunea Kiwu de Nord, cunoscută pentru pământurile fertile și bogatele resurse aurifere, misiunile românilor și ale altor luptători străini implică protejarea minelor, asigurarea transporturilor și securizarea altor activități guvernamentale. Zona este intens disputată, atrăgând interesul grupărilor din statele vecine, precum Rwanda și Uganda. Un ieșean implicat în aceste misiuni a povestit că și-a negociat atent condițiile înainte de a accepta oferta pentru această regiune tensionată. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Mercenarii lui Potra, negocieri pentru Africa (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Români recrutați de Potra (Africa), morți (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Români recrutați de Potra (Africa), morți

Români recrutați de Potra (Africa), morți. Horațiu Potra, suspectat că plănuia organizarea unor revolte armate în București, a recrutat militari ieșeni pentru misiuni în Africa. Români recrutați de Potra (Africa), morți Potra, asociat cu grupul rus de mercenari Wagner, a trimis în Congo 900 de soldați, inclusiv din județul Iași, unde un militar a pierit anul trecut într-un atac al insurgenților. Citește și: Dovada că trollii lui Călin Georgescu au fost controlați de la Moscova. Ce este operațiunea „Portal Kombat” și în câte țări europene funcționează În prezent, acesta coordonează securitatea candidatului la președinție, Călin Georgescu. Recent, Potra a fost reținut, fiind acuzat că avea o listă cu jurnaliști și politicieni asupra cărora ar fi plănuit acțiuni intruzive. Continuarea, în Ziarul de Iași

Prigojin, omul lui Putin în Africa (sursa: fontanka.ru)
Internațional

Prigojin, omul lui Putin în Africa

Prigojin, omul lui Putin în Africa. Liderul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a avut joi întâlniri cu lideri africani, în marja summitului Rusia-Africa ce se desfăşoară la Sankt Petersburg, relatează cotidianul online Fontanka.ru. Prigojin, omul lui Putin în Africa Prigojin, care a condus în urmă cu o lună o rebeliune armată eşuată împotriva conducerii militare ruse, nu a participat oficial la summit, iar respectivele întâlniri s-au desfăşurat într-un hotel unde sunt cazate delegaţiile ţărilor africane. Portalul sursă a informaţiei a publicat şi o fotografie de la Sankt Petersburg, în care Prigojin apare alături de un delegat african. Printre oficialii cu care liderul Wagner s-a întâlnit se numără reprezentanţi ai ţărilor unde această grupare este activă, precum Mali şi Republica Centrafricană, dar şi din statului Niger, unde este în desfăşurare o lovitură de stat militară ce l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, aliat al Occidentului în regiunea Sahel. Lukașenko, bun la toate În virtutea unui acord mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko (potrivit versiunii oficiale) şi care a pus capăt revoltei armate a grupării Wagner din 23-24 iunie, Prigojin a acceptat să se stabilească în Belarus, în timp ce luptătorii Wagner au trebuit să aleagă între venirea împreună cu el în această ţară, intrarea în rândul trupelor regulate ale armatei ruse sau revenirea la casele lor. Deşi căzut în dizgraţie după marşul pornit asupra Moscovei, Prigojin a avut ulterior o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin. Citește și: Motivarea deciziei ICCJ prin care securiștii care l-ar fi ucis pe disidentul Gheorghe Ursu au fost achitați: elogiu adus ceaușismului și comunismului din anii ’80 După mai multe săptămâni de incertitudine, Ministerul belarus al Apărării a anunţat pe 14 iulie sosirea primelor coloane de combatanţi Wagner. Apoi, pe 19 iulie, Prigojin a publicat din Belarus o înregistrare video în care salută venirea luptătorilor săi, pe care i-a asigurat că se vor putea întoarce în Africa, unde gruparea Wagner are contracte, dar nu a exclus în viitor o revenire a lor pe frontul din Ucraina.

Buhnici nu vrea imigranți în România (sursa: Twitter/George Buhnici)
Eveniment

Buhnici nu vrea imigranți în România

Buhnici nu vrea imigranți în România. A declanșat un scandal uriaș după un acces de misoginism de cea mai joasă speță în vara lui 2022. Acum, influencerul George Buhnici abordează subiecte mai "grele": imigrația în Europa. Buhnici nu vrea imigranți în România "Ce se întâmplă în Franța nu este despre justiție, ci despre anarhie. Nu am prieteni francezi, nu sunt fan. Am simțit pe pielea mea caracterul lor. Cu toate astea, decizia e simplă. Nu mai merg acolo decât cu treabă.", și-a început Buhnici o postare pe Twitter. Pe care a încheiat-o cu un avertisment referitor la România: "Nu sunt de vină doar imigranții și bandele ci mai ales cei care i-au încurajat să vină. Toleranța europeană sau lenea forței de muncă nu mai contează. Europa nu poate face imigranții adevărați europeni în doar câțiva ani. Durează generații. Europa e încă cel mai tolerant si democratic loc de pe planetă dar nu are capacitatea de a educa si civiliza atât de repede, atât de mulți. Citește și: VIDEO Arme automate în mâinile protestatarilor pe străzi în Franța. Macron, „prizonier” la Paris, și-a amânat vizita de stat în Germania Probabil e momentul să învățăm ceva aici. În România vor intra 100.000 de imigranți din Asia și Africa în fiecare an. Peste 10 ani vor fi un milion aici. Vor apărea cartiere în jurul marilor orașe, care vor părea din altă parte a lumii. Citește și: VIDEO Lorena Buhnici: „Bame… praz… de astea… nu le înțeleg… cre’ că asta e mâncare de săraci…” Noi le deschidem poarta și îi chemăm că nu are cine să ne facă și nouă munca de jos. Dar să nu ne prefacem peste câțiva ani că nu am știut."

Europa vrea hidrogen din Africa nordică (sursa: Facebook/Snam)
Mediu

Europa vrea hidrogen din Africa nordică

Europa vrea hidrogen din Africa nordică. Miniştrii Energiei din Italia, Germania şi Austria au semnat o scrisoare comună de sprijinire a dezvoltării unei conducte pentru transportul hidrogenului între Africa de Nord şi Europa, a anunţat marţi Snam, operatorul italian de reţele de gaze, potrivit Reuters. Europa vrea hidrogen din Africa nordică Snam, una dintre companiile din spatele proiectului, a informat că cele trei ţări şi-au exprimat sprijinul pentru ca proiectele de infrastructură să obţină statutul de Proiecte de interes comun ale UE (PCI), ceea ce le-ar permite accesul la anumite fonduri europene şi obţinerea rapidă a aprobărilor. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Europa vrea să extindă producţia şi importurile de hidrogen din sursele regenerabile, pentru reducerea combustibililor fosili. Aşa numitul coridor Sud H2 va lega Africa de Nord, Italia, Austria şi Germania, permiţând ca hidrogenul din sursele regenerabile produs în sudul Mediteranei să ajungă la consumatorii europeni, a precizat Snam. Citește și: Norvegia, furnizor major de energie pentru Europa, îngrijorată de vulnerabilitatea infrastructurilor sale submarine strategice Proiectul de 3.300 km este condus de patru mari operatori europeni de sisteme de transport (TSO): Snam, Trans Austria Gasleitung (TAG), Gas Connect Austria (GCA) şi bayernets în Germania. Cu o capacitate de import de hidrogen de peste patru milioane de tone pe an (Mtpa) din Africa de Nord, până în 2030 conducta ar putea livra 40% din ţinta de import de hidrogen a UE, a informat Snam.

Wagner crește numărul migranților din Africa (sursa: Twitter/Guido Crosetto)
Internațional

Wagner crește numărul migranților din Africa

Wagner crește numărul migranților din Africa. Creşterea valului migrator "pe frontul sudic" al Europei dinspre continentul african face parte dintr-o "strategie clară de război hibrid a unităţii Wagner, mercenari aflaţi în solda Rusiei", a susţinut luni ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto. Wagner crește numărul migranților din Africa "Mi se pare că la aceste niveluri deja se poate afirma că creşterea exponenţială a fenomenului migrator dinspre coastele africane face parte, într-o măsură deloc de neglijat, dintr-o strategie clară de război hibrid pe care unitatea Wagner, mercenari aflaţi în solda Rusiei, o pun în practică, folosind influenţa lor considerabilă în unele ţări africane", spune ministrul italian, într-un comunicat. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Om de încredere al şefei guvernului de la Roma, Giorgia Meloni, ministrul Guido Crosetto a avertizat "Uniunea Europeană, NATO şi Occidentul" asupra pericolelor de pe flancul sudic al Europei, într-un moment în care guvernul italian se confruntă cu critici serioase asupra modului în care gestionează migraţia clandestină, după două naufragii recente în care au murit cel puţin 79 de migranţi şi alţi zeci sunt daţi dispăruţi. "La fel cum (UE şi NATO) şi-au dat seama că atacurile cibernetice fac parte din confruntarea globală pe care a deschis-o conflictul ucrainean, la fel ar trebui acum să-şi dea seama că frontul de sud al Europei este de asemenea tot mai periculos", a indicat ministrul italian. "Ar trebui de asemenea să-şi dea seama că migraţia necontrolată şi continuă, suprapusă crizei economice şi sociale, devine o formă de a lovi ţările cele mai expuse, în primul rând Italia, şi opţiunile lor geostrategice, clare şi nete", a adăugat el. Comisia Europeană, fără pârghii În acest timp, Comisia Europeană a indicat luni că trebuie făcut tot posibilul pentru prevenirea deceselor în rândul migranţilor care vin pe mare către Europa, la o zi după ce o ambarcaţiune cu 47 de migranţi s-a scufundat în largul Libiei, cel puţin 30 dintre ei pierzându-şi viaţa. "Ideea că fiecare viaţă pierdută pe mare este încă o viaţă pierdută în plus faţă de prea multe altele şi că trebuie să facem totul pentru a preveni acest lucru să se întâmple este mereu avută în vedere", a declarat Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de agenţia ANSA. Însă, a adăugat ea, "Comisia Europeană nu are capacitatea şi nici expertiza de a interveni" în operaţiunile de salvare. Citește și: Rusia și China strâng rândurile: Xi îl va vizita pe Putin la 13 luni de la invadarea Ucrainei, Beijing a numit un ministru al Apărării sancționat de SUA pentru colaborare militară cu Moscova "Destructurarea activităţilor traficanţilor de migranţi este ceva ce noi toţi dorim să urmărim la nivel european", a continuat purtătoarea de cuvânt, răspunzând unei întrebări despre noul decret al guvernului italian ce stabileşte măsuri dure împotriva traficanţilor şi un "cod de conduită" pentru ONG-urile ce operează pe Mediterana nave care salvează sau preiau migranţii din ambarcaţiunile lor precare şi îi debarcă în Europa.

În Marele Corn African, seceta ucide (sursa: unhcr.org)
Mediu

În Marele Corn African, seceta ucide

În Marele Corn African, seceta ucide. Circa 129.000 de persoane au atins nivelul maxim de insecuritate alimentară în regiunea Marelui Corn al Africii, care este afectată de o secetă gravă de câţiva ani, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP. În Marele Corn African, seceta ucide "Când vorbesc despre Marele Corn al Africii, mă refer la Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan şi Uganda", a declarat un oficial al OMS pentru această regiune, Liesbeth Aelbrecht, prin videoconferinţă de la Nairobi. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În această regiune, a subliniat ea, "observăm o recrudescenţă a epidemilor şi cel mai mare număr de copii subnutriţi din ultimii ani, cu milioane de persoane afectate, în contextul deteriorării perspectivelor în ceea ce priveşte insecuritatea alimentară". Potrivit OMS, 48 de milioane de persoane se confruntă cu un nivel critic de insecuritate alimentară în regiune. Din cele 48 de milioane de persoane, șase milioane se află în situaţie de insecuritate alimentară "de urgenţă" (faza a 4-a a Cadrului integrat de clasificare a securităţii alimentare, IPC) şi 129.000 în situaţie de "dezastru" (faza a 5-a), nivelul maxim. Dintre cei 129.000, 33.000 sunt din Sudanul de Sud şi 96.000 din Somalia, potrivit oficialului OMS. Persoanele aflate în faza a 5-a de insecuritate alimentară "privesc moartea în faţă", a mai spus OMS. Cinci sezoane ploioase eșuate Potrivit Climate Application and Prediction Centre (CAPC-AC) al IGAD, un grup de ţări din Africa de Est, condiţiile actuale sunt mai rele decât înainte de seceta din 2011, care a condus la foamete şi la moartea a mii de oameni. Această regiune este una dintre cele mai vulnerabile la schimbările climatice, cu crize din ce în ce mai frecvente şi intense. Citește și: EXCLUSIV Siguranța aeronavelor TAROM, în pericol după atacul cibernetic asupra unor servere ale companiei. Autoritatea Aeronautică Civilă nu mai primește date de la TAROM Cele cinci sezoane ploioase eşuate consecutive au provocat până în prezent moartea a milioane de animale, distrugerea recoltelor şi au determinat milioane de persoane să părăsească zonele în care trăiau pentru a găsi apă şi hrană în altă parte. Insecuritatea alimentară se află la originea creşterii epidemiilor, potrivit OMS, care a făcut un apel la un ajutor de 178 de milioane de dolari pentru a sprijini populaţiile din regiune în acest an.

Războiul mondial al pâinii a început, spune Luigi di Maio (sursa: Facebook/Luigi di Maio)
Eveniment

Războiul mondial al pâinii a început

Războiul mondial al pâinii a început. Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat sâmbătă că "războiul mondial al pâinii a început deja" din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile, iar această situaţie implică "riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa", transmite EFE. Războiul mondial al pâinii a început "Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm (să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm", a avertizat Di Maio. EFE aminteşte că, înainte de invazia rusă, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori pentru agricultură, iar mărfurile sale erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii. Citește și: Cererile insistente ale lui Macron de a „nu umili” Rusia, din ce în ce mai bizare. Liderul de la Paris, singurul ales occidental care preferă să vorbească cu Putin în loc să meargă la Kiev Preşedintele rus Vladimir Putin "trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putinţă, care să includă şi un acord privind grânele, dar şi un acord privind încetarea focului care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile", a adăugat el. 30 de milioane de tone de cereale, blocate "Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război ruse", a subliniat Di Maio, care a explicat că "ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa". Di Maio a amintit că a avut loc o primă sesiune de dialog cu ţările mediteraneene pe tema securităţii alimentare, "toţi partenerii acţionăm concertat cu Germania, Turcia, Franţa şi multe alte ţări pentru a realiza obiectivul de a debloca toate cantităţile de grâu care trebuie să iasă din Ucraina". Condiția lui Putin: ridicarea sancțiunilor Italia s-a oferit în urmă cu câteva zile să demineze porturile Ucrainei şi să creeze "coridoare maritime" pentru transportul grâului, iar premierul Mario Draghi l-a sunat pe Putin ca să-i ceară deblocarea exporturilor de grâu dinspre Ucraina şi din porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, cum este cazul portului Mariupol, invadate de trupele ruse. Putin i-a răspuns că, dacă Occidentul ridică sancţiunile impuse Rusiei, ţara sa va putea exporta cereale. Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a avertizat cu privire la repercusiunile pe care le are asupra securităţii alimentare războiul dintre Ucraina şi Rusia, ambele ţări, mari exportatoare de cereale.

UE caută soluții să scoată Rusia din schema alimentară (sursa: Unsplash)
Internațional

UE caută soluții să scoată Rusia din "schema alimentară"

UE caută soluții să scoată Rusia din "schema alimentară". UE intenționează să abordeze problema creșterii prețurilor la grâu și la îngrășăminte și a penuriei preconizate în Balcani, în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu cu ajutorul "diplomației alimentare" pentru a contracara argumentele Rusiei cu privire la impactul invaziei sale în Ucraina, spun diplomații și oficialii UE, potrivit Reuters. Insecuritatea alimentară a provocat "resentimente" în ţările vulnerabile din regiunile menţionate, în timp ce Moscova consideră actuala criză o consecinţă a sancţiunilor occidentale contra Rusiei, a afirmat un diplomat UE. UE caută soluții să scoată Rusia din "schema alimentară" Acest lucru implică o potenţială ameninţare pentru influenţa UE, a adăugat diplomatul. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că sancţiunile impuse de Occident au contribuit la o criză alimentară mondială şi la creşterea preţurilor energiei. Citește și: Putin admite că nu a intenționat niciodată să negocieze serios cu Ucraina, dă semnalul unui război de uzură și acuză „înscenări” ale crimelor de război ruse Vecinii UE, în special Egiptul şi Libanul, depind în mare măsură de grâu şi îngrăşăminte exportate de Ucraina şi Rusia. Ei se confruntă cu creşteri masive ale preţurilor după o scădere a importurilor lor de cereale în urma începerii a ceea ce Moscova numeşte ''operaţiune militară specială'' în Ucraina. "Nu ne putem asuma riscul de a pierde regiunea", a spus un alt diplomat european. De asemenea, blocul comunitar doreşte să încurajeze eforturile internaţionale pentru a limita impactul crizei şi împreună cu Programul Alimentar Mondial va anunţa noi iniţiative marţea viitoare. Franţa, cel mai mare producător agricol din UE şi ţara care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, promovează o iniţiativă numită 'FARM', care va include un mecanism global de distribuire a alimentelor pentru ţările mai sărace. De asemenea, Parisul are în vedere încheierea unui acord internaţional privind planul său până la 30 iunie, când se încheie mandatul preşedinţiei franceze a Consiliului UE, a declarat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian după discuţiile avute marţi de reprezentanţi ai UE şi ai PAM la Roma. Rusia bombardează silozurile de grâu din Ucraina Rusia îngreunează exporturile ucrainene de produse agricole prin bombardarea porturilor şi a silozurilor cu grâu din Ucraina, a afirmat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. De asemenea, Ucraina se confruntă şi cu o criză de combustibili, ceea ce îi împiedică exporturile de cereale. Pentru a uşura situaţia, Uniunea Europeană încearcă să faciliteze exporturile alimentare via Polonia şi sprijină livrarea de combustibili pentru fermierii ucraineni, au explicat diplomaţi europeni. În plus, UE furnizează sprijin financiar celor mai vulnerabile ţări, săptămâna trecută anunţând ajutoare de 225 de milioane de euro pentru Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Aproape jumătate din această sumă va fi direcţionată spre Egipt, în timp ce Liban, Iordania, Tunisia, Maroc şi Autoritatea Palestiniană vor primi fiecare fonduri cuprinse între 15 şi 25 milioane de euro. Alte 300 de milioane de euro drept sprijin pentru agricultură vor fi furnizate ţărilor din Balcanii Occidentali, în cadrul finanţării.

Experiențele Orientului Mijlociu și al Africii de Nord cu Rusia (sursa: dw.com)
Internațional

Experiențele Orientului Mijlociu și al Africii de Nord cu Rusia

Ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord îşi amintesc de propriile lor experienţe cu armata rusă, în contextul actualului război din Ucraina, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, informează Agerpres. Experiențele Orientului Mijlociu și al Africii de Nord cu Rusia "În Siria şi Libia, armata rusă şi forţele paramilitare au exploatat conflictele în avantajul Moscovei", a spus Blinken miercuri, din capitala Algeriei. De aceea, oamenii din regiune pot empatiza cu suferinţele ucrainenilor, a adăugat el. Citește și: Putin crede că a fost indus în eroare de șefii armatei ruse, care nu-i furnizează informațiile reale despre pierderile din Ucraina, potrivit unui oficial de la Washington În războiul civil din Siria, Rusia este cel mai important aliat al preşedintelui Bashar al-Assad. Cu ajutorul Rusiei, trupele guvernului sirian au recucerit importante zone în acest conflict, care durează din 2011. De asemenea, există informaţii conform cărora "mercenari" au fost desfăşuraţi în Libia, scena unui sângeros război civil. Moscova a negat întotdeauna că ar fi implicată direct în conflictul din Libia. Blinken întreprinde în prezent un turneu în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În Algeria, el a avut o întrevedere cu preşedintele Abdelmadjid Tebboune, iar înainte de aceasta, în Maroc, cu prinţul moştenitor al Abu Dhabi şi liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Zayed bin Sultan al Nahyan. "Acum, mulţi oameni din regiune simt durerea invaziei ruse în alt fel. Nave cu grâne nu pot ieşi din porturile Mării Negre pentru că sunt blocate de agresiunea Rusiei. Şi atunci preţul la alimente creşte, la fel ca şi numărul celor care suferă de foame", a subliniat Blinken. Potrivit estimărilor Naţiunilor Unite, milioane de oameni vor ajunge până anul viitor să fie malnutriţi din cauza războiului din Ucraina. Tăieri importante din exporturile de grâne din Ucraina şi Rusia vor lovi cel mai tare Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră