duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: foamete

5 articole
Mediu

În Marele Corn African, seceta ucide

În Marele Corn African, seceta ucide. Circa 129.000 de persoane au atins nivelul maxim de insecuritate alimentară în regiunea Marelui Corn al Africii, care este afectată de o secetă gravă de câţiva ani, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP. În Marele Corn African, seceta ucide "Când vorbesc despre Marele Corn al Africii, mă refer la Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan şi Uganda", a declarat un oficial al OMS pentru această regiune, Liesbeth Aelbrecht, prin videoconferinţă de la Nairobi. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În această regiune, a subliniat ea, "observăm o recrudescenţă a epidemilor şi cel mai mare număr de copii subnutriţi din ultimii ani, cu milioane de persoane afectate, în contextul deteriorării perspectivelor în ceea ce priveşte insecuritatea alimentară". Potrivit OMS, 48 de milioane de persoane se confruntă cu un nivel critic de insecuritate alimentară în regiune. Din cele 48 de milioane de persoane, șase milioane se află în situaţie de insecuritate alimentară "de urgenţă" (faza a 4-a a Cadrului integrat de clasificare a securităţii alimentare, IPC) şi 129.000 în situaţie de "dezastru" (faza a 5-a), nivelul maxim. Dintre cei 129.000, 33.000 sunt din Sudanul de Sud şi 96.000 din Somalia, potrivit oficialului OMS. Persoanele aflate în faza a 5-a de insecuritate alimentară "privesc moartea în faţă", a mai spus OMS. Cinci sezoane ploioase eșuate Potrivit Climate Application and Prediction Centre (CAPC-AC) al IGAD, un grup de ţări din Africa de Est, condiţiile actuale sunt mai rele decât înainte de seceta din 2011, care a condus la foamete şi la moartea a mii de oameni. Această regiune este una dintre cele mai vulnerabile la schimbările climatice, cu crize din ce în ce mai frecvente şi intense. Citește și: EXCLUSIV Siguranța aeronavelor TAROM, în pericol după atacul cibernetic asupra unor servere ale companiei. Autoritatea Aeronautică Civilă nu mai primește date de la TAROM Cele cinci sezoane ploioase eşuate consecutive au provocat până în prezent moartea a milioane de animale, distrugerea recoltelor şi au determinat milioane de persoane să părăsească zonele în care trăiau pentru a găsi apă şi hrană în altă parte. Insecuritatea alimentară se află la originea creşterii epidemiilor, potrivit OMS, care a făcut un apel la un ajutor de 178 de milioane de dolari pentru a sprijini populaţiile din regiune în acest an.

În Marele Corn African, seceta ucide (sursa: unhcr.org)
Criza cerealelor arma folosită de Putin împotriva lumii (sursa: Facebook/LizTruss)
Eveniment

Criza cerealelor, arma folosită de Putin împotriva lumii

Criza cerealelor, arma folosită de Putin împotriva lumii. Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat joi că este "urgent" să se rezolve criza cerealelor din Ucraina în următoarea lună pentru a evita un rezultat "devastator". Criza cerealelor, arma folosită de Putin împotriva lumii Vorbind la Ankara alături de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, Truss l-a acuzat încă o dată pe președintele rus Vladimir Putin că "înarmează foametea" și a subliniat că, dacă această situație dificilă nu este rezolvată, va duce probabil la "o foamete uriașă în întreaga lume". Citește și: Kaliningrad poate declanșa un conflict direct între Rusia și NATO, dacă Moscova decide să atace Lituania. SUA: Un atac împotriva unui membru e un atac împotriva tuturor "Putin a blocat porturile ucrainene și oprește exportul a 20 de milioane de tone de cereale în întreaga lume, ținând lumea la răscumpărare", a declarat Truss, care se află în Turcia pentru a discuta planul de scoatere a cerealelor, susținut de Națiunile Unite. "Ne este clar că navele comerciale trebuie să aibă un pasaj sigur pentru a putea părăsi porturile ucrainene și că porturile ucrainene trebuie protejate de atacurile rusești", a spus ea, adăugând că "nu se poate permite Rusiei să întârzie și să tergiverseze", potrivit CNN. Știm foarte clar că această criză a cerealelor este urgentă și că trebuie rezolvată în următoarea lună, altfel am putea asista la consecințe devastatoare", a declarat Truss.

Războiul mondial al pâinii a început, spune Luigi di Maio (sursa: Facebook/Luigi di Maio)
Eveniment

Războiul mondial al pâinii a început

Războiul mondial al pâinii a început. Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat sâmbătă că "războiul mondial al pâinii a început deja" din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile, iar această situaţie implică "riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa", transmite EFE. Războiul mondial al pâinii a început "Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm (să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm", a avertizat Di Maio. EFE aminteşte că, înainte de invazia rusă, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori pentru agricultură, iar mărfurile sale erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii. Citește și: Cererile insistente ale lui Macron de a „nu umili” Rusia, din ce în ce mai bizare. Liderul de la Paris, singurul ales occidental care preferă să vorbească cu Putin în loc să meargă la Kiev Preşedintele rus Vladimir Putin "trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putinţă, care să includă şi un acord privind grânele, dar şi un acord privind încetarea focului care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile", a adăugat el. 30 de milioane de tone de cereale, blocate "Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război ruse", a subliniat Di Maio, care a explicat că "ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa". Di Maio a amintit că a avut loc o primă sesiune de dialog cu ţările mediteraneene pe tema securităţii alimentare, "toţi partenerii acţionăm concertat cu Germania, Turcia, Franţa şi multe alte ţări pentru a realiza obiectivul de a debloca toate cantităţile de grâu care trebuie să iasă din Ucraina". Condiția lui Putin: ridicarea sancțiunilor Italia s-a oferit în urmă cu câteva zile să demineze porturile Ucrainei şi să creeze "coridoare maritime" pentru transportul grâului, iar premierul Mario Draghi l-a sunat pe Putin ca să-i ceară deblocarea exporturilor de grâu dinspre Ucraina şi din porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, cum este cazul portului Mariupol, invadate de trupele ruse. Putin i-a răspuns că, dacă Occidentul ridică sancţiunile impuse Rusiei, ţara sa va putea exporta cereale. Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a avertizat cu privire la repercusiunile pe care le are asupra securităţii alimentare războiul dintre Ucraina şi Rusia, ambele ţări, mari exportatoare de cereale.

Rusia câștigă miliarde de dolari de pe urma crizei alimentare Foto: Facebook Portul Constanța
Eveniment

Rusia miliarde dolari urma crizei alimentare

Rusia câștigă miliarde de dolari de pe urma crizei alimentare pe care chiar ea a generat-o, arată datele economice colectate de Bloomberg. The Times scrie, azi, că situația este atât de gravă că marina militară britanică își pune problema să ofere protecție navelor care ar prelua grâu din Odesa sau alte porturi ucrainene pentru a-l exporta. Rusia câștigă miliarde de dolari de pe urma crizei alimentare Astfel, Rusia a reușit să-și vândă grâul la un preț mult mai mare decât de obicei, găsind cumpărători. În 2022, ar putea avea o producție record. „Prețurile globale la grâu au crescut cu peste 50% în acest an, iar Kremlinul a încasat 1,9 miliarde de dolari în venituri din taxele la exportul de grâu, până acum, în acest sezon, potrivit estimărilor consultantului agricol SovEcon”, arată Bloomberg. Blocarea porturilor ucrainene a făcut ca această țară să poată exporta doar 25% din cantitatea obișnuită. „Eșecul de a deschide porturile ucrainene este o declarație de război la adresa securității alimentare globale”, a declarat David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, la Forumul Economic Mondial de la Davos, luni. Beasley a spus că lipsa accesului la alimente poate determina milioane de oameni să migreze. Fiecare creștere cu 1% a foametei are ca rezultat o creștere cu 2% a migrației, a spus el, menționând că 49 de milioane de oameni „bat la ușa foametei” în 43 de țări. „Acelea sunt cele 43 de țări de care trebuie să ne îngrijorăm extrem de mult, care vor duce la destabilizare și migrație în masă dacă nu anticipăm acest fenomen”, a mai arătat Beasley. Russia is using hunger and grain to wield power. Global cooperation is the antidote to this blackmail. 1) Europe is working hard to get grain to global markets 2) We are stepping up our own production ⁰3) We support Africa in boosting its production capacity too pic.twitter.com/P4KKst8S5G— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 24, 2022 Ucraina se află printre primii șase exportatori de porumb, pui și miere. În mod tradițional, a livrat milioane de tone de cereale pe an prin Marea Neagră, câștigând aproximativ 10% din produsul său intern brut din sectorul agricol și alimentar. Marina britanică ar putea oferi protecție pentru grâul Ucrainei În schimb, Rusia a profitat de blocarea porturilor ucrainene și a preluat piețe deservite anterior de această țară, precum Israelul. Exclusive satellite images from US company Maxar Technologies show Russian forces stealing grain from ports in Ukraine. CNN’s @MarquardtA reports. https://t.co/yzmHrhFSCt— CNN (@CNN) May 23, 2022 „Există temeri că nu mai este timp pentru a preveni o criză alimentară mondială, iar SUA au arătat că trimit rachete cu rază lungă de acțiune pentru a elimina navele rusești. Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe lituanian, care a discutat despre un coridor naval în Marea Neagră cu Liz Truss, ministrul britanic de externe, a declarat că o coaliție ar putea include unele țări NATO și alte țări care depind de cereale”, scrie The Times despre posibilitatea ca marina britanică să ofere protecție navelor care preiau grâu din porturile ucrainene.

Amenințarea nucleară realitatea anului 2022 (sursa: nknews.org)
Internațional

Nord-coreenii mor de foame, Phenianul investește tot în rachete

Nord-coreenii mor de foame, Phenianul investește tot în rachete. Dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un a anunțat că țara va fi echipată cu putere militară "redutabilă" şi "imparabilă", au relatat luni media de stat nord-coreene, la câteva zile după testul cu cea mai puternică rachetă efectuat vreodată de Phenian, scrie Agerpres. Nord-coreenii mor de foame, Phenianul investește tot în rachete La 25 martie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu rază lungă de acţiune. Citește și: Manipulare de manual a oligarhului Deripaska, care are afaceri și în România: „O mobilizare ideologică diabolică se desfăşoară din toate părţile”. Deripaska, prieten cu Putin, sancționat Numită Hwasong-17, această puternică ICBM fusese dezvăluită prima dată în noiembrie 2020 şi botezată ''racheta monstru'' de către analişti. ''Vom continua să ne urmăm obiectivul de consolidare a capacităţilor de apărare naţională şi să dezvoltăm mai multe mijloace puternice de a lovi, pentru ca armata noastră populară să fie echipată'', a declarat Kim Jong Un în faţa personalului care a participat la lansarea rachetei intercontinentale. Racheta lansată săptămâna trecută pare să fi zburat pe o distanţă mai lungă şi la o altitudine mai mare decât precedentele ICBM testate până acum de Coreea de Nord, ţară dotată cu arma nucleară. Testele nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune au fost întrerupte în perioada în care Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump au purtat convorbiri diplomatice. Acestea sunt într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, din 2019. De la începutul anului, Phenianul a realizat zece teste cu rachete, iar cel de săptămâna trecută marchează reluarea tirurilor cu rază lungă de acţiune. Coreea de Nord se află într-o profundă criză alimentară de mulți ani, după ce a fost izolată de mai toate puterile lumii din cauza amenințărilor tot mai dese și a lansărilor de rachete balistice în apropierea țărilor din jur.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră