sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 01 martie 2023

Risc crescut de corupție în guvern și autorități, nivel scăzut de încredere a publicului în clasa politică, angajări pe "pile" de partid - așa se vede Austria de la Bruxelles. Raportul GRECO

Viena: corupție politică, lipsă de transparență (sursa: Facebook/Karl Nehammer)
Viena: corupție politică, lipsă de transparență (sursa: Facebook/Karl Nehammer)

Viena: corupție politică, lipsă de transparență. Austria trebuie să îşi îmbunătăţească strategia de prevenire a riscurilor de corupţie în interiorul guvernului şi al autorităţilor de aplicare a legii, consideră Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei, în al cincilea raport de evaluare cu privire la Austria, publicat miercuri, şi care se referă la prevenirea corupţiei în cadrul respectivelor instituţii.

Viena: corupție politică, lipsă de transparență

Potrivit unui comunicat al Consiliului Europei, GRECO apreciază că, având în vedere nivelul scăzut de încredere a publicului în clasa politică şi scandaluri recente care au pătat reputaţia executivului, este necesară adoptarea unei politici de integritate globale în privinţa funcţionarilor guvernamentali, mai ales cu referire la gestionarea conflictelor de interese.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Sistemul de transparenţă financiară trebuie să fie întărit considerabil, consideră GRECO, recomandând şi o mai mare transparenţă în ce priveşte angajarea şi activitatea secretarilor generali şi consilierilor ministeriali.

De asemenea, se pot face mai multe în materie de acces la informaţii şi de consultare publică. Adoptarea unei legi privind libertatea de informare rămâne în suspensie. Amprenta legislativă şi transparenţa contactelor înalţilor responsabili ai executivului cu lobby-işti şi terţe părţi sunt de asemenea probleme în care sunt necesare ameliorări, arată acelaşi document.

Lupta împotriva corupției, o glumă

Referitor la autorităţile responsabile cu impunerea respectării legii, trebuie să fie în funcţiune sisteme eficace de evaluare şi de gestionare a riscurilor. De asemenea, ar trebui luate măsuri pentru a se ajunge la o procedură mai deschisă şi mai transparentă de numire în posturile de încadrare superioară, pentru a se evita orice politizare.

Citește și: EXCLUSIV Secretarul de stat MAI responsabil de integrarea în Schengen, un tânăr politruc PNL fără nici o calificare în domeniu. CV-ul arată că a fost șomer, agent de vânzări de medicamente, numit politic în CA-uri în energie, consilier județean

GRECO recomandă, în plus, instituirea unei protecţii adecvate a avertizorilor de integritate şi încurajează Biroul federal austriac de luptă contra corupţiei (BAK) să îşi intensifice acţiunea.

GRECO va evalua în 2024, în cadrul procedurii sale de conformitate, punerea în aplicare a recomandărilor sale pentru Austria, mai precizează comunicatul.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră