sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 16 decembrie 2024

"Flota din umbră" a Rusiei este atât de mare încât a fost nevoie de suplimentarea listei UE de sancțiuni pentru a o actualiza

UE adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei (sursa: kremlin.ru)
UE adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei (sursa: kremlin.ru)

UE adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei. Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni, 16 decembrie, cea de-a 15-a serie de sancțiuni împotriva Rusiei, marcând un nou pas în răspunsul comunității internaționale la invazia Ucrainei din februarie 2022. Noul pachet de măsuri are ca scop principal combaterea ocolirii sancțiunilor existente și slăbirea armatei și industriei de apărare a Rusiei.

UE adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei

Un număr de 52 de nave suspectate că fac parte din „flota din umbră” a Rusiei au fost adăugate pe lista sancțiunilor.

Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia

Aceste nave sunt acuzate că desfășoară activități de mare risc, cum ar fi transportul de petrol și produse petroliere rusești, livrarea de arme, furtul de cereale și sprijinirea sectorului energetic rus.

„Acțiunile acestor nave subminează sancțiunile internaționale și contribuie la continuarea agresiunii rusești”, se arată într-un comunicat oficial.

Restricții pentru companii și entități internaționale

Pachetul de sancțiuni vizează și 32 de companii, dintre care 20 sunt rusești, iar restul își au sediul în China, India, Iran, Serbia și Emiratele Arabe Unite.

Aceste companii sunt acuzate de contribuții semnificative la dezvoltarea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei.

Consiliul UE a subliniat că aceste restricții de export au rolul de a reduce accesul Rusiei la tehnologii strategice.

Înghețarea activelor și interdicții de călătorie

Un număr suplimentar de 84 de indivizi și entități au fost sancționați prin înghețarea activelor și interdicții de călătorie în UE.

Aceste măsuri vizează persoane implicate în acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Declarații de susținere pentru Ucraina

Comisarul european pentru servicii financiare, Maria Luís Albuquerque, a subliniat angajamentul neclintit al UE de a sprijini Ucraina:

„Cu fiecare nouă rundă de sancțiuni, închidem fisurile și îmbunătățim eficiența măsurilor noastre.”

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a intervenit printr-o legătură video, cerând continuarea presiunii asupra Rusiei pentru a crește costurile războiului și pentru a întări capacitățile de apărare ale Ucrainei.

Perspectivele pentru o misiune de pace UE

În ciuda intensificării discuțiilor despre o posibilă misiune de pace a UE în Ucraina, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a exclus orice plan concret în acest sens.

„Trebuie mai întâi să fie pace pentru a trimite trupe de menținere a păcii. Iar Rusia nu vrea pace”, a declarat ea la sosirea la reuniunea de la Bruxelles.

Ce urmează?

Adoptarea noilor sancțiuni reflectă eforturile UE de a închide lacunele din măsurile anterioare și de a întări izolarea economică a Rusiei.


În timp ce presiunea asupra Moscovei crește, rămâne de văzut cum vor influența aceste măsuri capacitatea Rusiei de a continua agresiunea în Ucraina.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră