Trump nu a obținut nimic de la Putin: liderul rus refuză să dispună o încetare a focului înainte să aibă un acord de pace

Trump și Putin, conversație fără rezultat. Președintele rus Vladimir Putin a respins apelul lansat de omologul său american, Donald Trump, privind o încetare imediată a focului în Ucraina. Informația a fost publicată luni seara de The Moscow Times, după ce cei doi lideri au avut o convorbire telefonică de peste două ore.
Trump și Putin, conversație fără rezultat
Putin a declarat că Rusia este pregătită să colaboreze la un memorandum care să definească termenii unui posibil tratat de pace, dar nu va accepta o încetare unilaterală a ostilităților fără „acorduri corespunzătoare”.
Citește și: Intenția de vot pentru PSD a căzut la 12%, spune un lider PSD: „Este colaps”
„Principalul lucru pentru noi este să eliminăm cauzele profunde ale acestei crize”, a spus liderul de la Kremlin.
Potrivit lui Putin, memorandumului propus ar putea include principiile soluționării conflictului,
termene pentru semnarea unui acord de pace și un armistițiu temporar, condiționat de atingerea unor înțelegeri.
Liderul rus a precizat că i-a mulțumit lui Trump pentru sprijinul oferit în reluarea negocierilor directe cu Ucraina și a caracterizat discuția ca fiind una „foarte sinceră și semnificativă”.
Negocierile de pace de la Istanbul
Reluarea contactelor ruso-ucrainene, vinerea trecută, la Istanbul, după o pauză de trei ani, a fost interpretată de Putin ca un semn pozitiv.
„Suntem pe drumul cel bun. Contactele între participanții la discuțiile de la Istanbul au fost reluate”, a afirmat președintele rus.
Kremlinul refuză concesii
Surse apropiate Kremlinului, citate de Bloomberg, susțin că Putin nu este dispus să facă nicio concesie, deoarece este încrezător în superioritatea armatei ruse pe frontul din Ucraina.
El ar aștepta ca până la finalul anului forțele ruse să controleze în întregime regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson
În cadrul negocierilor de la Istanbul, delegația rusă a cerut ca Ucraina să cedeze complet teritoriile menționate, inclusiv zonele care nu sunt în prezent sub control rusesc.
Harkov și Sumî, următoarele ținte
Potrivit Reuters și The Economist, Vladimir Medinski, liderul delegației ruse, a avertizat că Rusia ar putea extinde conflictul militar și în regiunile Harkov și Sumî.
Mesajul transmis: Moscova este pregătită să lupte timp de decenii, „așa cum a făcut în războiul cu Suedia din vremea lui Petru cel Mare”.