miercuri 25 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 21 aprilie 2025

Investitorii fug de America. Războiul comercial al lui Trump subminează piața bursieră americană

Tarifele lui Donald Trump sperie investitorii (sursa: Pexels/Pixabay)
Tarifele lui Donald Trump sperie investitorii (sursa: Pexels/Pixabay)

Tarifele lui Donald Trump sperie investitorii. Agenda comercială agresivă a președintelui Donald Trump a zdruncinat piețele globale și a afectat serios imaginea Statelor Unite ca principală destinație pentru investiții, potrivit CNN. În ciuda promisiunilor unei „noi epoci de aur a Americii”, atractivitatea investițiilor în SUA începe să pălească.

Tarifele lui Donald Trump sperie investitorii

Potrivit analiștilor, citați de CNN, tarifele vamale introduse de președintele Trump marchează sfârșitul epocii în care SUA erau văzute ca lider incontestabil al piețelor globale.

Citește și: Trei ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa - interpelare Simion

Politica sa comercială a provocat incertitudine în mediul de afaceri și a dus la revizuiri negative ale previziunilor de creștere economică.

Băncile de pe Wall Street au redus estimările pentru indicele S&P 500, iar directorii executivi au devenit tot mai prudenți în privința viitorului.

Un sondaj recent realizat de Bank of America arată că un număr record de investitori globali intenționează să își reducă expunerea pe acțiunile americane, cel mai mare procent înregistrat din 2001 până acum.

73% dintre respondenți consideră că excepționalismul american a atins apogeul.

Trei factori care au schimbat direcția capitalurilor

Potrivit lui Alessio de Longis, strateg de investiții la Invesco, trei evenimente au determinat investitorii să își reorienteze strategiile:

În ianuarie, modelul AI low-cost DeepSeek, similar cu ChatGPT, a surprins Silicon Valley și a contrazis ideea că SUA domină tehnologia AI.

În luna februarie, politica externă americană mai puțin favorabilă Ucrainei a impulsionat cheltuielile de apărare în Germania, atrăgând investiții în Europa.

În perioada martie – aprilie, strategia incoerentă privind tarifele vamale a determinat investitorii să caute piețe alternative.

De Longis afirmă că portofoliul său a trecut de la o concentrare majoritară pe acțiunile americane la o abordare echilibrată între titluri din SUA și Europa.

Investitorii redescoperă piețele internaționale

Sondajele recente ale Asociației Americane a Investitorilor Individuali arată că peste 50% dintre participanți sunt pesimiști în privința pieței bursiere americane.

Interesul pentru acțiuni internaționale crește – un semnal important după 15 ani de concentrare aproape exclusivă pe SUA.

„Am început să primim tot mai multe solicitări de creștere a expunerii pe piețele internaționale”, spune Jason Blackwell, strateg la Focus Wealth Partners.

În opinia sa, combinația dintre ascensiunea DeepSeek, dinamica europeană și tarifele impuse de Trump a dus la o reevaluare a strategiilor de investiții.

Supremația economică a SUA, sub semnul întrebării

În ciuda faptului că SUA generează 25% din PIB-ul global și reprezintă 65% din valoarea piețelor bursiere internaționale, mulți analiști cred că dominația sa ar putea scădea.

Ajay Rajadhyaksha, analist la Barclays, subliniază că Europa a adoptat în sfârșit o politică de stimul fiscal major, devenind o alternativă viabilă pentru investitorii supraponderați pe piața americană.

În același timp, companiile chineze precum Huawei sau BYD au făcut progrese tehnologice impresionante, iar guvernul chinez a început să sprijine din nou sectorul privat.

Încrederea în economia americană, serios afectată

Sondajul Bank of America din aprilie indică faptul că 49% dintre managerii de fonduri se așteaptă la o „aterizare dură” a economiei globale, în creștere față de 11% în martie.

Aurul a crescut cu aproape 27% în acest an, semn că investitorii se îndreaptă spre active sigure.

Dolarul american a slăbit semnificativ, iar indicele său a înregistrat cea mai slabă săptămână din 2022 încoace.

Euro a atins cel mai înalt nivel față de dolar din ultimii trei ani.

Analiștii Goldman Sachs avertizează că tarifele vamale ar putea afecta marjele de profit ale firmelor americane și veniturile reale ale consumatorilor, ceea ce ar submina avantajul competitiv al SUA și ar slăbi susținerea pentru dolarul puternic.

O nouă ordine economică mondială?

Krishna Guha, vicepreședinte la Evercore ISI, afirmă că evoluțiile recente ale piețelor reflectă o pierdere de încredere în politica economică a lui Trump.

Renașterea producției interne, dorită de președintele SUA, poate afecta un sistem economic global interdependent în care SUA a fost centrul.

 

Potrivit lui Arun Sai de la Pictet Asset Management, insistența administrației Trump de a rescrie regulile comerțului mondial a contribuit la diminuarea fluxurilor de capital spre SUA.

Chiar dacă bursa americană rămâne atractivă pe termen lung, investitorii caută diversificare și oportunități în alte regiuni.

JP Morgan estimează că există o probabilitate de 60% pentru o recesiune globală în acest an.

În acest context, investitorii europeni sunt tot mai reticenți în a aloca resurse semnificative pe piața americană.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră