joi 10 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: tarife

17 articole
Economie

Avantajele tarifelor uriașe impuse de Trump Chinei: o firmă românească poate livra mai ieftin

Tarifele impuse Chinei ajută firme românești. Statele Unite au introdus taxe vamale majorate pentru bunurile industriale importate, vizând în special produsele din China, care sunt suprataxate cu până la 125%. Tarifele impuse Chinei ajută firme românești În schimb, produsele provenite din Uniunea Europeană, inclusiv din România, beneficiază de un regim vamal mai favorabil, cu taxe de doar 20%. Citește și: Atac șocant al lui Lasconi la Nicușor Dan: „Nu-i poate spune «Te iubesc» propriei sale fiice” Un antreprenor din Iași estimează că reducerea volumului de containere dinspre Asia va duce la scăderea costurilor de transport maritim din Europa către SUA. Această evoluție poate crea un context avantajos pentru companiile ieșene care produc bunuri industriale și doresc să intre sau să se extindă pe piața americană. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Tarifele impuse Chinei ajută firme românești (sursa: Facebook/Fabrica de Ambalaje Exonia)
Trump a redus tarifele majorității țărilor (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

BREAKING Trump a redus tarifele, pentru majoritatea țărilor, la 10%. Bursa a crescut instantaneu

Trump a redus tarifele majorității țărilor. Totodată, președintele american a declarat că va majora tarifele impuse importurilor din China la 125%, "cu efect imediat", din cauza "lipsei de respect arătate de China față de piețele mondiale". Trump a redus tarifele majorității țărilor Miercuri, în cadrul noului plan comercial, președintele a redus tarifele la 10% pentru majoritatea țărilor, anunțând o pauză de 90 de zile pentru tarifele "reciproc mai mari" care au intrat în vigoare în această săptămână. Citește și: Atac șocant al lui Lasconi la Nicușor Dan: „Nu-i poate spune «Te iubesc» propriei sale fiice” Trump a justificat decizia afirmând că "peste 75 de țări" au contactat oficialii americani pentru a negocia dezechilibrele comerciale, iar aceste negocieri vor continua în perioada de pauză. După anunț, piețele bursiere au înregistrat creșteri semnificative. Indicele S&P 500 a urcat cu 7%, marcând cea mai mare creștere zilnică din ultimii cinci ani. Secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick, a declarat pe rețelele sociale că el și secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, au fost prezenți când Trump a redactat anunțul pe platforma Truth Social, descriind postarea ca fiind "una dintre cele mai remarcabile ale președinției sale". Lutnick a adăugat: "Lumea este pregătită să colaboreze cu președintele Trump pentru a repara comerțul global, în timp ce China a ales o direcție opusă."

Trump se simte pupat în fund (sursa: independent.co.uk)
Internațional

VIDEO Trump, complet razna: "Țările mă sună și mă pupă în fund, vor să facă o înțelegere"

Trump se simte pupat în fund. Președintele american a declarat că liderii mondiali, alarmați de impunerea unor tarife comerciale masive la nivel global, "îl pupă în fund" în încercarea disperată de a negocia reduceri ale acestor taxe vamale. Trump se simte pupat în fund Afirmația a fost făcută în cadrul unui discurs de 90 de minute, susținut la un dineu de strângere de fonduri organizat de Comitetul Național Republican din Congres, la Washington D.C. Citește și: Atac șocant al lui Lasconi la Nicușor Dan: „Nu-i poate spune «Te iubesc» propriei sale fiice” "Aceste țări ne sună, mă pupă în fund", a spus Trump (VIDEO), referindu-se la încercările statelor de a negocia în privința tarifelor. Declarația sa a venit cu doar câteva ore înainte ca noile taxe, inclusiv o taxă vamală de 104% pentru importurile din China, să intre în vigoare. Trump i-a ironizat pe liderii străini, mimând o voce care imploră: "Vă rog, domnule, să facem un acord. Voi face orice, orice doriți, domnule." Bursele, pierderi colosale Piețele internaționale au continuat să înregistreze pierderi în urma lansării războiului comercial, inițiat de Trump prin impunerea acestor tarife, cu excepția Rusiei, în cadrul așa-numitei "Zile a eliberării". Cu toate acestea, președintele american s-a lăudat că a avut "cele mai de succes 100 de zile din istoria acestei țări" și a afirmat că măsurile sale vor duce la o "victorie monumentală a republicanilor la alegerile de la mijloc de mandat". Economiștii principali avertizează însă că aceste politici riscă să alimenteze inflația și să afecteze poziția Statelor Unite ca lider economic mondial. Trump, totuși, insistă că are dreptate și că toți ceilalți greșesc în ceea ce privește impactul tarifelor: "Știu exact ce fac. Știu ce fac și știți și voi asta."

Apple, lovită de tarifele lui Trump (sursa: X/Apple Hub)
Economie

Apple, lovită de tarifele lui Trump: acțiuni în scădere masivă, prețul unui iPhone ar putea exploda

Apple, lovită de tarifele lui Trump. Apple a fost depășită de Microsoft în clasamentul celor mai valoroase companii la nivel global, după o scădere accentuată a acțiunilor gigantului din Cupertino, potrivit Bloomberg. Investitorii au reacționat negativ la incertitudinile generate de noile taxe vamale impuse importurilor din China, unde Apple își desfășoară cea mai mare parte a producției. Apple, lovită de tarifele lui Trump În ultimele zile, acțiunile Apple au scăzut cu peste 20%, ceea ce a dus la o pierdere de aproximativ 700 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a companiei. Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR În prezent, valoarea de piață a Apple este estimată la 2.600 miliarde de dolari, în timp ce Microsoft a atins 2.640 miliarde, preluând astfel poziția de lider global. Presiune pe lanțul de aprovizionare Noile măsuri tarifare impuse de administrația Trump majorează la până la 104% taxele pe importurile din China, unde sunt asamblate cele mai multe modele iPhone. În acest context, Apple explorează alternativa livrării de dispozitive din India spre piața americană, unde taxele sunt mai mici, dar nu absente – se ridică la 27%. Reorientarea producției, un proces costisitor Deși Apple analizează mutarea parțială a producției din China, experții avertizează că schimbările în lanțul global de aprovizionare sunt dificile și riscante. Conform analistului Dan Ives (Wedbush Securities), mutarea a doar 10% din producție în SUA ar costa 30 de miliarde de dolari și ar dura trei ani, crescând prețul unui iPhone la peste 3.500 de dolari. Presiuni politice Oficialii americani, inclusiv secretarul pentru comerț Howard Lutnick, exercită presiuni asupra Apple pentru a muta producția pe teritoriul SUA, invocând beneficiile economice și crearea de locuri de muncă. Acesta a declarat că roboții și forța de muncă locală ar putea înlocui avantajul costurilor reduse din Asia, susținând că relocarea ar putea genera "milioane" de noi joburi în America.

Prețul pentru iPhone ar putea exploda (sursa: Pexels/Reynaldo Yodia)
Eveniment

iPhone-ul ar putea deveni un lux: prețurile, creștere cu până la 43% din cauza tarifelor lui Trump

Prețul pentru iPhone ar putea exploda. Din cauza noilor taxe vamale impuse de Donald Trump, experții avertizează asupra unei creșteri semnificative a prețurilor pentru produsele Apple, în special pentru iPhone. Potrivit analiștilor de la Rosenblatt Securities, citați de Les Echos, creșterea ar ajunge la 43%, dacă firma ar decide să transfere întregul cost suplimentar consumatorilor. Creștere masivă a taxelor pe produsele din China, Vietnam și India Majoritatea iPhone-urilor sunt fabricate în China, iar această țară este acum supusă unei taxe totale de 54% – compusă din 34% pe produsele importate și o taxă anterioară de 20%. Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR Vietnamul și India, unde Apple încearcă să-și diversifice producția, sunt de asemenea vizate, cu taxe suplimentare de 46%, respectiv 26%. Prețul pentru iPhone ar putea exploda Dacă Apple decide să transfere integral aceste costuri către consumatori, impactul va fi major. Modelul iPhone 16 de bază, vândut acum cu 599 de dolari, ar putea ajunge la 846 de dolari. Versiunea Pro Max cu 1 TB de stocare ar putea trece de 2.300 de dolari, față de prețul actual de 1.599 dolari. Creșterile de preț nu se limitează doar la iPhone. Constul unui Apple Watch ar crește cu 43%. iPad va costa cu 42% mai mult, Mac, cu 39% iar AirPods, cu 39%. Costurile de producție cresc dramatic Potrivit iFixit și TechInsights, un iPhone 16 Pro cu 256 GB costă în prezent 550 de dolari doar în componente. Cu noile taxe, costul doar al componentelor ar urca la 850 de dolari, fără a include marketingul sau logistica. Cu 220 de milioane de iPhone-uri vândute anual, Apple ar putea resimți puternic impactul noilor reglementări. Soluția: mutarea producției în SUA? O posibilă ieșire din criză ar fi relocarea producției în SUA, soluție promovată de secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick. Apple a mai luat o astfel de decizie în 2019, când a mutat producția Mac Pro în Texas. Lutnick susține că automatizarea ar permite reîntoarcerea „armatelor de muncitori care asamblează iPhone-uri” din Asia în America. În plus, forța de muncă americană ar putea fi valorificată pentru mentenanță: mecanici, electricieni, tehnicieni HVAC. Totuși, provocarea rămâne uriașă: peste 2.000 de componente ale iPhone-ului nu sunt fabricate în SUA. O relocare completă ar presupune o reconstrucție logistică aproape imposibilă pe termen scurt. Apple pierde 530 miliarde de dolari în două zile Pe 3 aprilie, acțiunile Apple au scăzut cu 9,3%, marcând cea mai proastă zi de la începutul pandemiei. În doar două zile, gigantul tehnologic a pierdut peste 530 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră.

Musk nu susține tarifele lui Trump (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

"Este mai prost decât un sac cu cărămizi", spune Musk despre părintele tarifelor lui Trump, Navarro

Musk nu susține tarifele lui Trump: nici o postare pe X a miliardarului nu face măcar referire la aceste tarife, nicidecum să le mai și considere utile. Musk nu susține tarifele lui Trump Tarifele impuse de administrația Trump au avut un impact semnificativ asupra companiilor conduse de Elon Musk, în special asupra Tesla și SpaceX. Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR Aceste măsuri protecționiste au generat creșteri ale costurilor de producție, scăderi ale vânzărilor și tensiuni politice, afectând performanța financiară și operațională a acestor companii.​ Tesla, producătorul de vehicule electrice, a fost direct afectată de tarifele impuse de SUA asupra importurilor de componente auto. Deși Tesla produce majoritatea vehiculelor sale în Statele Unite, compania depinde de importul unor piese esențiale. Tarifele de 25% asupra acestor componente au dus la creșterea costurilor de producție. Elon Musk a recunoscut că impactul acestor tarife nu este neglijabil, menționând că "important de notat că Tesla NU este neafectată aici. Impactul costurilor este semnificativ." ​ Tesla, afectată și în China În plus, aceste tarife au afectat negativ relațiile comerciale ale Tesla cu China, a doua cea mai mare piață a sa. China a răspuns la tarifele americane cu propriile măsuri, ceea ce a dus la scăderea vânzărilor Tesla pe această piață și la pierderea cotei de piață în favoarea competitorilor locali precum BYD, Nio și Xpeng. Declinul vânzărilor și creșterea costurilor au avut un efect direct asupra performanței financiare a Tesla. În primul trimestru al anului 2025, livrările de vehicule au scăzut cu 13% față de anul precedent, ajungând la aproximativ 337.000 de unități, sub așteptările analiștilor. Această scădere a dus la o depreciere semnificativă a acțiunilor Tesla, care au înregistrat o scădere de peste 40% de la începutul anului. ​ "Idiotul" Navarro Elon Musk a încercat să influențeze administrația Trump pentru a renunța la aceste tarife, făcând apeluri directe către președinte și exprimându-și public opoziția față de aceste măsuri. Cu toate acestea, eforturile sale nu au avut succes, iar tarifele au rămas în vigoare.  Mai mult, Musk a intrat într-un conflict public cu Peter Navarro, consilierul comercial al lui Trump, pe care l-a numit "idiot" și "mai prost decât un sac de cărămizi" după ce Navarro a afirmat că Tesla este doar un asamblator de mașini care depinde de componente importate. ​ Impactul asupra SpaceX SpaceX, compania aerospațială a lui Musk, a fost, de asemenea, afectată de tarifele impuse de administrația Trump. Compania a solicitat scutiri de la aceste tarife pentru echipamentele importate din China, esențiale pentru operațiunile sale. Deși detaliile exacte ale impactului financiar nu sunt la fel de clare ca în cazul Tesla, este evident că tarifele au crescut costurile operaționale ale SpaceX. 

Tarifele SUA amenință industria farmaceutică europeană (sursa: Pexels/Kaboompics)
Eveniment

Marile companii farmaceutice din Europa s-ar putea reloca în SUA din cauza tarifelor lui Trump

Tarifele SUA amenință industria farmaceutică europeană. Marile companii farmaceutice europene au transmis un avertisment ferm președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei reuniuni organizate marți. Potrivit unei scrisori oficiale, tarifele vamale impuse de SUA riscă să accelereze relocarea industriei farmaceutice din Europa spre Statele Unite. Tarifele SUA amenință industria farmaceutică europeană Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), care reunește nume precum Bayer, Novartis sau Novo Nordisk, a făcut apel la măsuri „rapide și radicale”. Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR Lobby-ul farmaceutic european avertizează că fără intervenție, Europa riscă un veritabil exod al investițiilor și activităților de cercetare și dezvoltare către SUA. Medicamentele ar putea fi vizate de tarife suplimentare Medicamentele au fost excluse din setul amplu de tarife la import anunțate săptămâna trecută de președintele Donald Trump. Cu toate acestea, Trump a declarat că acestea vor face obiectul unor tarife separate, ceea ce a generat neliniște în industrie. Reforme în reglementare și protecția inovației La întâlnirea de marți au participat directori executivi ai principalelor companii farmaceutice cu sediul în UE, reprezentanți EFPIA și Europabio (organismul de lobby al sectorului biotech). Aceștia au cerut modificarea urgentă a cadrului de reglementare european, pentru a stimula inovația și a consolida protecția proprietății intelectuale în domeniul farmaceutic. Europa riscă să piardă teren în fața SUA și Chinei EFPIA atrage atenția de ani buni asupra riscului ca Europa să piardă competitivitate în fața SUA, Chinei și a piețelor emergente. Fără reforme legislative, industria farmaceutică europeană riscă să rămână în urmă într-o competiție globală tot mai intensă. SUA, principala piață pentru companiile farmaceutice europene Lanțurile de aprovizionare între SUA și Europa sunt profund interconectate. O mare parte a medicamentelor consumate în SUA sunt produse, cel puțin parțial, în Europa. În 2023, exporturile europene de produse farmaceutice către SUA au atins valoarea de aproximativ 90 de miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. Vânzările din America de Nord, dominante în industria globală SUA reprezintă cea mai importantă piață pentru marii producători de medicamente, indiferent dacă aceștia au sediul în America sau în Europa. În 2021, aproape 50% din vânzările globale de produse farmaceutice au fost realizate în America de Nord, în timp ce Europa a generat doar 25%, potrivit EFPIA.

Pensiile românilor, afectate de creșterea tarifelor (sursa: Facebook/Bursa de Valori Bucuresti)
Economie

Pensiile românilor, afectate indirect de tarifele lui Trump: suma enormă pierdută de Pilonul II

Pensiile românilor, afectate de creșterea tarifelor din SUA. În prima săptămână a lunii aprilie 2025, Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat una dintre cele mai ample corecții din ultimul an, cu efecte directe asupra fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II). Scăderile pe bursă se datorează șocului deciziei de creștere a tarifelor comerciale de către SUA. Pensiile românilor, afectate de creșterea tarifelor Conform datelor oficiale, în perioada 31 martie – 4 aprilie 2025, capitalizarea bursieră a scăzut cu peste 28 de miliarde de lei, ceea ce a afectat în mod proporțional și valoarea portofoliilor fondurilor Pilon II, care au investiții masive în acțiuni listate. Citește și: Avertisment dur pentru Trump de la generalul american Cavoli: Securitatea Europei este securitatea SUA, Moscova provoacă Washingtonul La finalul lunii februarie 2025, activele fondurilor de pensii Pilon II depășeau 157,7 miliarde lei, iar aproximativ 23,3% din acestea (circa 36,72 miliarde lei) erau investite în acțiuni listate la BVB. Aplicând o medie de 3% scădere bursieră, pierderile temporare ale fondurilor ar putea depăși 1,1 miliarde lei doar în acea săptămână. Companii mari afectate: Banca Transilvania, Hidroelectrica, OMV Petrom Fondurile de pensii Pilon II sunt printre cei mai mari investitori instituționali de pe piața de capital românească, având participații semnificative în companii strategice: Banca Transilvania: 26% din capitalul social, investiție de peste 6,5 miliarde lei Hidroelectrica: 11,1% din acțiuni (date din septembrie 2024) OMV Petrom: 13,4% dețineri În contextul scăderii indicelui BET cu 3,64% și al corecției BET-BK de 4,05%, toate aceste companii au înregistrat scăderi: Transelectrica: -6,57% Teraplast: -6,17% MedLife: -6,15% Banca Transilvania: -3,74% Hidroelectrica: -2,66% OMV Petrom: -2,64% Fondurile de pensii, 40% din BVB Scăderile bursiere au fost alimentate de un mix de factori interni și internaționali. Un rol important l-a jucat anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor noi taxe vamale, care a generat valuri de incertitudine pe bursele globale, inclusiv în Europa Centrală și de Est. În paralel, și alți factori locali, precum lichiditatea redusă sau sezonalitatea scăzută a tranzacțiilor, au contribuit la accentuarea volatilității. La nivel agregat, fondurile de pensii dețin peste 40% din free-float-ul bursier de la BVB, ceea ce le conferă o influență semnificativă, dar le și expune la riscurile inerente ale unei piețe de capital relativ mici și sensibile la factori externi. Pentru diversificare, se preconizează că fondurile Pilon II își vor crește expunerea pe piețele dezvoltate din Europa în anii următori, reducând treptat dependența de BVB.

Tarifele lui Trump afectează marginal România (sursa: Facebook/The White House)
Economie

Tarifele lui Trump nu vor afecta România decât marginal, schimburile comerciale cu SUA fiind mici

Tarifele lui Trump afectează marginal România. Așa-numita „operațiune specială” economică a administrației Trump – menită să reducă dependența SUA de importuri – ne afectează doar marginal și poate chiar aduce beneficii României, arată o analiză Frames. Tarifele lui Trump afectează marginal România România are în prezent relații comerciale mai degrabă simbolice cu Statele Unite: circa 2,2 miliarde euro exporturi și 1,3 miliarde euro importuri. Citește și: Avertisment dur pentru Trump de la generalul american Cavoli: Securitatea Europei este securitatea SUA, Moscova provoacă Washingtonul Potrivit experților Frames, tocmai această dimensiune redusă oferă un avantaj strategic în contextul conflictului tarifar. În contextul actualei crize comerciale globale, România are șansa de a atrage noi investiții, mai ales datorită expunerii sale reduse. Efectele directe ale războiului tarifelor vor fi limitate Industria românească, auto, mobilă, IT sau chimicale, are o expunere modestă la piața americană. Astfel, impactul estimat nu depășește 2-3 miliarde de euro anual, ceea ce oferă României un spațiu favorabil pentru acțiuni proactive. Războiul comercial, o oportunitate pentru România Cum negocierile comerciale directe cu SUA sunt imposibile (fiind atributul Comisiei Europene), România trebuie să devină atractivă pentru investitori. Potrivit analiștilor, în contextul incertitudinilor globale, țările care vin cu oferte concrete vor atrage capitalul speriat de instabilitate. Managerul Frames, Adrian Negrescu, propune un set de măsuri urgente: Facilități fiscale pentru investitorii greenfield; Concesiuni gratuite pentru terenuri din domeniul public; One-stop office pentru obținerea rapidă a autorizațiilor; Eliminarea taxelor pe stâlp și pe cifra de afaceri pentru multinaționale; Scăderea taxelor pe muncă; Sprijin pentru cei care reinvestesc capitalul în România. România poate atrage peste 50 de miliarde euro investiții Pe fondul reconstrucției Ucrainei și al valorificării resurselor naturale, România are potențialul de a atrage investiții masive. O legislație favorabilă parcurilor industriale și un accent pus pe energia electrică și gazele naturale pot transforma România într-un jucător regional strategic. Bursa de Valori București – un instrument cheie pentru finanțare În ciuda scăderii de 5,6 miliarde euro în ultima săptămână, Bursa de Valori București (BVB) trebuie să devină un instrument principal de finanțare a economiei românești. Soluțiile propuse de analiști: Listarea companiilor de stat pentru atragerea de fonduri; Extinderea ofertei bursiere pentru stimularea investițiilor autohtone; Reducerea taxelor pentru investitorii care susțin firmele românești; Un calendar clar de listări pentru restabilirea încrederii. Criza bursieră actuală BVB a scăzut cu 3,9% în ultima săptămână. Printre cele mai afectate companii se numără: Electrica (-12,36%) Impact (-11,99%) Transgaz (-7,8%) Banca Transilvania (-4,88%) Romgaz, Petrom, BRD, Hidroelectrica – toate cu pierderi între 2,8% și 3,5%.

Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump” Foto: The White House
Internațional

Un sfat al miliardarului Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump”

Un sfat al miliardarului Bill Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump, încheiați un deal”. El a scris pe X/Twitter că Trump este dispus să negocieze, iar cei care vor intra într-un război al tarifelor vamale vor pierde.  Citește și: Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump: un ex-fan Călin Georgescu și Lucian Romașcanu, fost director de tabloid Ackman a fost un susținător al Partidului Democrat, dar în 2024 l-a sprijinit pe Trump. Averea sa este estimată la aproape zece miliarde de dolari. El are peste 1,6 milioane de urmăritori pe X/Twitter. În postarea în recomandă liderilor străini să discute cu Trump, el precizează că este un prieten al economiei globale.  Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump” „Sfatul meu pentru liderii străini este ca, dacă nu ați ajuns deja la președintele Donald Trump, trebuie să faceți acest lucru imediat.   Trump este, în esența sa, un negociator care vede lumea ca pe o serie de tranzacții.   Pe baza istoricului său de până acum cu guverne străine, firme de avocatură și universități, el este un negociator dur, dar corect. Îi place să facă afaceri și îi place să rezolve lucrurile rapid. Mă aștept ca Trump să îi răsplătească pe cei care au negociat din timp cu înțelegeri mai echitabile decât cei care au așteptat să se așeze la masa negocierilor. Țările care răspund cu tarife suplimentare la mărfurile noastre vor fi aspru pedepsite.  Morcovul și bățul scrise pe larg, în stilul Big Boy. The Art of the Deal va fi în curând epuizat pe Amazon. Dar dacă conduceți o țară străină care este acum supusă unor tarife masive, nu așteptați să citiți cartea.  Doar ridicați telefonul. Sunați-l pe președinte și încheiați o înțelegere.   Un sfat de la un prieten al economiei globale”, a scris Ackerman.        

Dolarul, depreciere masivă față de Euro (sursa: Facebook/The White House)
Economie

Dolarul, depreciere masivă în raport cu Euro după ce tarifele lui Trump au intrat în vigoare

Dolarul, depreciere masivă față de euro. Joi, dolarul american a înregistrat o scădere accentuată, pierzând peste 2,6% în raport cu euro, în contextul tensiunilor generate de noile măsuri protecționiste anunțate de președintele Donald Trump. Dolarul, depreciere masivă față de euro Analiștii avertizează că aceste acțiuni pot afecta semnificativ economia SUA, provocând o reacție negativă a investitorilor, potrivit Bloomberg. În jurul orei 11:15 GMT, euro era cotat la 1,1055 dolari, în creștere cu 1,82%, după ce anterior atinsese un maxim de 1,1144 dolari – cel mai slab nivel pentru dolar din septembrie 2024. Citește și: EXCLUSIV Toată campania lui Lasconi, în online, fără acțiuni în teren, dar cu inimioare și redistribuiri la postări cu mesaje de campanie De asemenea, dolarul a pierdut teren și în fața lirei sterline (scădere de 1,13%, curs 1,3156 dolari) și a yenului japonez (scădere de 1,76%, curs 146,65 yeni). Ricardo Evangelista, director la ActivTrades, explică: "Deprecierea dolarului semnalează o percepție crescută a riscurilor economice în SUA, ceea ce ar putea forța Rezerva Federală să reducă dobânzile mai agresiv." Dobânzile mai mici afectează atractivitatea dolarului pentru investitori, iar în paralel, așteptările privind măsuri de stimulare fiscală în Europa susțin aprecierea monedei euro. UE, Japonia, Elveția și China, tarifele cele mai mari Administrația Trump a introdus tarife suplimentare de 10% pentru toate importurile și cote mai ridicate pentru țările considerate ostile: 20% pentru UE, 24% pentru Japonia și 31% pentru Elveția. În mod special, importurile din China vor fi taxate suplimentar cu 34%, pe lângă tarifele de 20% deja existente. Într-un contrast ușor, dolarul s-a apreciat cu 0,3% față de yuanul chinez, fiind cotat la 7,2952 yuani pentru un dolar, ca urmare a potențialului impact negativ asupra economiei chineze. Este așteptat un șoc în SUA Stephen Innes, analist la SPI AM, avertizează: "Fără sprijin bugetar sau reducerea impozitelor, economia SUA va suporta șocul acestor politici comerciale fără protecție." Michael Pfister, analist la Commerzbank, adaugă că relocarea producției în SUA este un proces de durată, iar între timp, costurile de import vor rămâne ridicate.

Tarifele lui Trump afectează angajații români (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Primii angajați din România care resimt efectul tarifelor impuse de Trump sunt din industria auto

Tarifele lui Trump afectează angajații români. Centrul de Cercetare-Dezvoltare (R&D) Preh din Iași reduce săptămâna de lucru la patru zile pentru cei aproximativ 180 de angajați, ca măsură temporară de reducere a costurilor în contextul incertitudinii economice. Tarifele lui Trump afectează angajații români Potrivit unor surse interne, decizia a fost luată pe fondul amânării unor proiecte internaționale și urmărește păstrarea echipelor de specialiști și evitarea pierderilor financiare. Citește și: Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN în prima jumătate a lui 2025 pentru exerciții de antrenament Măsura se aplică și la centrul R&D Preh din Brașov, semnalând o strategie comună la nivelul companiei. În România, Preh are circa 2.000 de angajați, iar la fabrica din Ghimbav planul inițial de 600 de concedieri a fost amânat, însă presiunile economice persistă. Continuarea, în Ziarul de Iași

Tarifele lui Trump periclitează economia transatlantică (sursa: Facebook/The White House)
Economie

Tarifele lui Trump amenință afaceri de 9.500 de miliarde de dolari, avertizează companiile americane

Tarifele lui Trump periclitează economia transatlantică. Camera de Comerț Americană din Uniunea Europeană (AmCham EU) avertizează că disputa tarifară dintre SUA și UE riscă să afecteze afaceri transatlantice în valoare de 9.500 de miliarde de dolari. Potrivit ultimului raport anual privind economia transatlantică, relațiile comerciale dintre cele două blocuri s-au intensificat în 2024, atingând un record de 2.000 de miliarde de dolari în schimburile de bunuri și servicii. Tarife vamale și amenințări reciproce Recent, Washingtonul a impus tarife suplimentare la oțel și aluminiu, iar Uniunea Europeană pregătește măsuri de retorsiune. Citește și: Claudiu Târziu, atac dur la Simion: „Să vorbim despre AUR, despre coteria inertă care parazitează conducerea” În același timp, președintele Donald Trump a amenințat cu tarife de 200% asupra vinurilor și băuturilor spirtoase europene, invocând deficitul comercial al SUA în relația cu UE. Deși Statele Unite au un excedent comercial în sectorul serviciilor, conflictul amenință să escaladeze, afectând numeroase industrii. Tarifele lui Trump periclitează economia transatlantică AmCham EU subliniază că adevăratul motor al relației economice transatlantice sunt investițiile, nu doar schimburile comerciale. Spre deosebire de percepția generală, cele mai mari fluxuri de investiții americane și europene sunt reciproce, nu îndreptate către piețele emergente. De exemplu, vânzările filialelor companiilor americane din Europa sunt de patru ori mai mari decât exporturile directe ale SUA către UE, iar situația este similară în sens invers. Efecte secundare asupra industriilor și energiei Analistul Daniel Hamilton, principalul autor al raportului, avertizează că impactul economic al acestui conflict ar putea fi echivalent cu 90% din comerțul Irlandei sau 60% din cel al Germaniei. Mai mult, efectele s-ar putea propaga dincolo de tarifele vamale, afectând serviciile, transferul de date și comerțul cu energie, întrucât Europa este puternic dependentă de gazele lichefiate importate din SUA. Lanțurile de producție dintre companiile americane și europene sunt profund integrate, iar măsuri protecționiste ar putea reduce eficiența și competitivitatea globală. „Nu sunt sigur că vom avea investiții izolate, însă acest conflict va face lucrurile mult mai ineficiente”, avertizează Hamilton.

UE impune taxe asupra produselor americane (sursa: Facebook/European Commission)
Internațional

UE contraatacă în războiul tarifelor: produse americane diverse vor fi suprataxate

UE impune taxe asupra produselor americane. Comisia Europeană a anunțat că Uniunea Europeană va introduce taxe vamale asupra anumitor produse americane începând cu 1 aprilie. Decizia vine ca răspuns la tarifele de 25% impuse de Statele Unite asupra importurilor de oțel și aluminiu provenite din UE. Reacția UE la decizia administrației Trump Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană „regretă profund” măsurile decise de președintele american Donald Trump. Citește și: ANALIZĂ Cea mai mare problemă a suveraniștilor: cine va candida în locul lui Georgescu, cu binecuvântarea acestuia? Oficialul european a subliniat impactul negativ al acestor tarife asupra economiei: "Tarifele vamale sunt taxe. Ele sunt nefavorabile pentru afaceri și chiar mai rele pentru consumatori." UE impune taxe asupra produselor americane Măsura adoptată de UE presupune introducerea de taxe asupra unor produse americane precum motociclete, bărci, whiskey sau unt de arahide Prin această contramăsură, Uniunea Europeană își propune să protejeze companiile, lucrătorii și consumatorii europeni de impactul tarifelor americane. Miliarde de euro în joc Potrivit Comisiei Europene, noile taxe americane afectează exporturi europene în valoare de 26 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din totalul exporturilor UE către SUA. În plus, importatorii americani vor fi nevoiți să plătească taxe suplimentare de până la 6 miliarde de euro.  

Tarifele lui Trump cresc numărul șomerilor (sursa: Facebook/Alcoa)
Internațional

Tarifele pe aluminiu impuse de Trump vor lăsa șomeri 100.000 de americani

Tarifele lui Trump cresc numărul șomerilor. Producătorul american de aluminiu Alcoa a avertizat marți că planul președintelui Donald Trump de a impune tarife la importurile de aluminiu ar putea duce la pierderea a 100.000 de locuri de muncă în Statele Unite. Compania consideră că aceste tarife, de unele singure, nu vor fi suficiente pentru a stimula creșterea producției interne de aluminiu. Tarifele lui Trump cresc numărul șomerilor În această lună, președintele Trump a anunțat impunerea unor tarife de 25% la importurile de aluminiu, fără excepții sau scutiri. Citește și: Adevăratul motiv pentru care Greblă va fi demis: se pregătea să susțină reluarea turului II al prezidențialelor Scopul acestor măsuri este de a încuraja producția internă de aluminiu, iar intrarea în vigoare a tarifelor este programată pentru 4 martie. Producția Alcoa și problemele structurale din SUA Alcoa, cu sediul central în Pittsburgh, și-a redus în ultimii ani producția din SUA din cauza costurilor ridicate la electricitate. În schimb, compania continuă să producă aluminiu în locații precum Canada, Islanda și Australia. Directorul general al Alcoa, Bill Oplinger, a declarat la o conferință în Florida că tarifele ar putea duce la pierderea a 20.000 de locuri de muncă în industria americană a aluminiului. Alte 80.000 de locuri de muncă ar putea fi afectate în sectoarele adiacente. Producția de aluminiu în declin Statisticile recente indică o scădere semnificativă a producției de aluminiu în SUA. În 2023, uzinele americane au produs doar 670.000 de tone de aluminiu. În comparație, în anul 2000, producția ajungea la 3,7 milioane de tone. Închiderile de uzine, inclusiv cele din Kentucky și Missouri, au transformat SUA într-o țară tot mai dependentă de importurile de aluminiu. Tarifele, insuficiente pentru a reporni producția Oplinger subliniază că tarifele impuse de Trump nu sunt suficiente pentru a reporni facilitățile închise ale Alcoa din SUA. Fără claritate privind durata acestor măsuri, compania ezită să facă investiții majore. Oficialii administrației Trump au încurajat Alcoa să reactiveze producția internă, însă costurile ridicate la energie rămân o barieră. Soluția: electricitate ieftină Oplinger a sugerat că o posibilă creștere a producției în SUA ar fi fezabilă doar în condițiile în care compania ar beneficia de electricitate ieftină – așa cum se întâmplă în uzinele sale din Islanda. Industria aluminiului este recunoscută pentru consumul ridicat de electricitate, astfel că reducerea costurilor energetice ar putea încuraja reluarea producției interne.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră