Premierul britanic anunță schimbarea economiei globale: „Lumea așa cum o știam a dispărut”

Starmer anunță o nouă ordine economică. Premierul britanic Keir Starmer a declarat duminică că Marea Britanie este „gata” să intervină mai activ în economie pentru a proteja industria națională, în fața tarifelor vamale impuse de Statele Unite.
Într-un articol publicat în cotidianul conservator The Telegraph, liderul laburist a subliniat că „lumea așa cum o cunoșteam a dispărut”.
Starmer anunță o nouă ordine economică
„Noua lume este mai puțin guvernată de reguli stabilite și mai mult de acorduri și alianțe”, a afirmat Starmer, subliniind necesitatea adaptării politicii economice britanice la noile realități internaționale.
Statele Unite au introdus tarife vamale de 10% pentru importurile britanice, un nivel totuși mai scăzut decât cel de 20% aplicat Uniunii Europene.
În acest context, guvernul britanic analizează posibile măsuri pentru a sprijini companiile afectate.
„Suntem gata să utilizăm politica industrială pentru a proteja companiile britanice în fața furtunii”, a declarat premierul, recunoscând că, într-o țară cunoscută drept leagănul liberalismului economic, această abordare ar putea stârni reticențe.
Totuși, a adăugat el, „nu putem să ne agățăm de vechile noastre sentimente în timp ce lumea se schimbă atât de repede”.
Măsuri pentru competitivitate, în pregătire
Keir Starmer a anunțat că săptămâna viitoare vor fi prezentate măsuri menite să „îmbunătățească competitivitatea” economiei britanice.
Deocamdată, Londra nu a adoptat contramăsuri oficiale față de decizia Washingtonului.
Negocieri în desfășurare cu administrația Trump
Executivul britanic negociază de mai multe săptămâni cu administrația Trump un posibil acord economic care ar putea duce la reducerea sau eliminarea tarifelor.
„Prioritatea imediată este de a rămâne calmi și de a ne bate pentru cel mai bun acord posibil”, a spus Starmer, precizând că „toate opțiunile rămân pe masă”.
Consultări cu mediul economic privind o posibilă ripostă
Guvernul laburist a lansat o consultare cu mediul de afaceri în legătură cu un eventual răspuns la măsurile americane.
„Voi încheia un acord doar dacă el este benefic pentru companiile britanice și pentru securitatea lucrătorilor”, a mai afirmat premierul.
Într-o convorbire telefonică avută sâmbătă cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cei doi lideri au convenit că un război comercial „nu este în interesul nimănui”, dar că „nimic nu trebuie exclus”.