miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Keir Starmer

5 articole
Internațional

Macron și Starmer l-ar putea însoți pe Zelenski la Washington pentru discuții despre Ucraina

Macron, Starmer, Zelenski, vizită la Washington. Guvernul francez a anunțat miercuri că ia în calcul o posibilă vizită comună la Washington a președintelui Franței, Emmanuel Macron, alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și de premierul britanic, Keir Starmer. Macron, Starmer, Zelenski, vizită la Washington Potrivit declarației făcute de purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sophie Primas, nu a fost stabilită încă o dată exactă pentru această vizită importantă, însă evenimentul ar putea avea loc „cât de curând”. Citește și: Serviciile secrete italiene explică războiul hibrid al Rusiei împotriva României și cum a fost susținut Georgescu Între timp, președintele Emmanuel Macron urmează să susțină miercuri seara un discurs adresat francezilor, înainte de summitul de la Bruxelles programat joi, dedicat consolidării apărării europene. Planul europenilor pentru Ucraina Conform publicației Daily Mail, vizita lui Macron, Zelenski și Starmer în Statele Unite ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare. Scopul întâlnirii la Washington este de a-i prezenta președintelui american Donald Trump un plan comun pentru soluționarea conflictului din Ucraina.

Macron, Starmer, Zelenski, vizită la Washington (sursa: Facebook/Keir Starmer)
Starmer încearcă reconcilierea SUA cu Ucraina (sursa: BBC)
Eveniment

Premierul britanic muncește din greu să repare relația dintre Zelenski și Trump

Starmer încearcă reconcilierea SUA cu Ucraina. Premierul britanic Keir Starmer a declarat că prioritatea sa în ultimele zile a fost să reconstruiască relația dintre Statele Unite și Ucraina, după ce președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski au avut un schimb tensionat în Biroul Oval al Casei Albe. Starmer încearcă reconcilierea SUA cu Ucraina Într-un interviu acordat BBC, Starmer a precizat că a depus eforturi intense pentru a calma situația și a aduce liderii din nou la masa discuțiilor. Citește și: Cota lui Georgescu la pariuri continuă să se prăbușească. Depunerea candidaturii, anulată subit „Am pus mâna pe telefon, am vorbit atât cu președintele Trump, cât și cu președintele Zelenski și am organizat o întâlnire extinsă cu Zelenski”, a explicat șeful guvernului britanic. Summit la Londra pentru o strategie comună Circa 15 lideri europeni s-au reunit la Londra pentru a construi o poziție comună privind viitorul păcii în Ucraina. Alături de Starmer și Zelenski, la discuții participă și alți oficiali de rang înalt, urmând ca președintele ucrainean să fie primit și de regele Charles al III-lea. Premierul britanic a anunțat că va îndemna statele europene să urmeze exemplul Regatului Unit și să crească bugetele destinate apărării, răspunzând astfel apelurilor venite din partea Statelor Unite. Pacea durabilă, prioritate pentru Starmer Keir Starmer a subliniat că o pace durabilă în Ucraina trebuie să se bazeze pe trei piloni esențiali: O Ucraină puternică, capabilă să lupte în continuare dacă este nevoie; Un angajament european pentru garanții de securitate; Sprijin și protecție din partea Statelor Unite. „Acesta este pachetul complet. Toate cele trei componente trebuie să fie funcționale pentru a construi pacea”, a declarat premierul britanic. Europa, pregătită să conducă eforturile de pace Pe fondul implicării directe a administrației Trump în intermedierea unui posibil acord de pace cu Rusia, Starmer vrea ca Europa să fie pregătită să joace un rol central în menținerea stabilității post-conflict. Premierul britanic a subliniat că negocierile privind garanțiile de securitate oferite de SUA sunt într-o fază „intensă” și că speră să creeze, prin summitul de la Londra, o „coaliție a celor dispuși” să susțină eforturile de pace pe termen lung. „Cred atât în Zelenski, cât și în Trump când spun că vor pace. Nu pot spune același lucru despre Putin”, a adăugat Starmer.

O Europă mai activă în NATO (sursa: Facebook/Keir Starmer)
Internațional

O Europă mai activă în NATO

O Europă mai activă în NATO. Premierul britanic Keir Starmer a subliniat sâmbătă necesitatea ca Europa să își asume un rol mai activ în cadrul NATO și să colaboreze strâns cu Statele Unite pentru a asigura securitatea Ucrainei. Declarațiile sale vin într-un moment tensionat al geopoliticii internaționale și al relațiilor transatlantice. Miza unității transatlantice Într-un mesaj ferm, Starmer a afirmat că Marea Britanie va acționa pentru a menține unitatea dintre SUA și Europa în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Citește și: EXCLUSIV Generalul Zisu, suspect de fraude de milioane de euro, ar avea un hotel în construcție pe litoral împreună cu șefa Spitalului Militar (surse DNA) „Nu vom permite nicio divizare care ar putea deturna atenția de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a declarat premierul britanic, evidențiind riscurile unei Alianțe fragmentate. O Europă mai activă în NATO Premierul britanic a subliniat că Europa trebuie să-și asume mai multe responsabilități în cadrul NATO, mai ales în contextul actualelor amenințări din partea Rusiei. „Acesta este un moment esențial pentru securitatea noastră națională. Trebuie să colaborăm cu SUA pentru a securiza viitorul Ucrainei și pentru a neutraliza pericolul pe care îl reprezintă Rusia”, a declarat Starmer, citat de BBC. Negocieri fără Europa? Declarațiile lui Keir Starmer vin în contextul în care un reprezentant al fostului președinte american Donald Trump a afirmat, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, că Europa nu va fi inclusă la masa negocierilor pentru pace în Ucraina. Potrivit unor oficiali ai administrației Trump, în zilele următoare ar urma să înceapă în Arabia Saudită discuții de pace între SUA, Rusia și Ucraina – fără participarea directă a Uniunii Europene. Summit european despre Ucraina În paralel, liderii europeni se pregătesc să dezbată situația din Ucraina luni, în cadrul unui summit informal organizat în Franța. Această reuniune va fi crucială pentru a defini poziția Europei în fața noilor evoluții geopolitice și pentru a stabili pașii următori în sprijinul Ucrainei.

Starmer susține crearea unui stat palestinian (sursa: Facebook/Keir Starmer)
Internațional

Starmer susține crearea unui stat palestinian

Starmer susține crearea unui stat palestinian. Premierul britanic Keir Starmer a discutat marți cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, subliniind că procesul de pace care va urma încetării focului în Fâșia Gaza „trebuie să conducă” la crearea unui stat palestinian viabil și suveran. Potrivit unui comunicat emis de Downing Street, Starmer a reafirmat angajamentul Regatului Unit de a sprijini acest demers. Starmer susține crearea unui stat palestinian În cadrul conversației telefonice, Starmer a declarat că Regatul Unit este dispus să facă „tot ceea ce stă în puterea sa” pentru a facilita un proces politic care să asigure stabilitatea și securitatea atât pentru Israel, cât și pentru viitorul stat palestinian. Citește și: Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției Cei doi lideri au convenit asupra necesității unei soluții permanente și pașnice. Eliberarea ostaticei britanice Emily Damari Premierul britanic i-a mulțumit lui Netanyahu pentru eforturile guvernului israelian de a obține eliberarea ostaticilor, inclusiv a britanicei Emily Damari. Aceasta, alături de alte două femei, a fost eliberată în prima zi a acordului de încetare a focului între Israel și Hamas. Emily Damari, de 28 de ani, cetățeană britanică și israeliană, fusese răpită pe 7 octombrie 2023 din kibbutz-ul Kfar Aza. Eliberarea ei reprezintă un pas important în cadrul negocierilor dintre cele două părți. Acordul de încetare a focului În prima etapă a acordului de încetare a focului, 33 de ostatici ținuți de Hamas în Fâșia Gaza au fost eliberați în schimbul unui număr de 1.900 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. De asemenea, armata israeliană urmează să se retragă din anumite zone ale enclavei palestiniene. Următoarea etapă a procesului de pace va presupune negocieri pentru încheierea definitivă a războiului și eliberarea tuturor ostaticilor rămași în Fâșia Gaza. Discuțiile sunt planificate să continue în următoarele șase săptămâni, cu implicarea activă a actorilor internaționali, inclusiv a Regatului Unit.

Ciolacu, tete-a-tete cu omologul britanic, Starmer (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Ciolacu, tete-a-tete cu omologul britanic, Starmer

Ciolacu, tete-a-tete cu omologul britanic, Starmer. Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru la Londra, urmează să se întâlnească miercuri cu premierul Regatului Unit, Keir Starmer. Ciolacu, tete-a-tete cu omologul britanic, Starmer Întâlnirea tete-a-tete dintre cei doi lideri este programată la ora 15:00 (ora locală), fiind urmată de o sesiune extinsă cu delegațiile oficiale ale ambelor guverne. Citește și: EXCLUSIV Generalul (r) Botoș vrea să dezvolte neuronal jandarmii printr-un proiect de 30 de milioane de euro. Se folosesc „abordarea holistă” și metoda Quantakinetic Operational Fitness Pe lângă întâlnirea cu premierul britanic, Marcel Ciolacu va discuta și cu Lordul Primar al Londrei, Alastair King, și cu președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle. Premierul va participa, de asemenea, la deschiderea Forumului Economic Româno-Britanic, un eveniment important pentru consolidarea relațiilor economice între România și Regatul Unit. Declarații de presă, la ICR, Londra În jurul orei 16:00, Marcel Ciolacu va susține o declarație de presă la Institutul Cultural Român din Londra. Aceasta va oferi detalii despre discuțiile purtate cu oficialii britanici și despre perspectivele de colaborare româno-britanică în contextul actual european.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră