sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: marea britanie

66 articole
Internațional

Partidul populist Reform UK câștigă teren

Partidul populist Reform UK câștigă teren. Un sondaj publicat luni arată că partidul Reform UK, condus de Nigel Farage, este pentru prima oară cel mai popular partid din Marea Britanie, potrivit unui studiu realizat de YouGov pentru Sky News. Partidul populist Reform UK câștigă teren Dintre cei 2.465 de respondenți, 25% au declarat că ar vota pentru Reform UK dacă alegerile parlamentare ar avea loc mâine. Citește și: Averea uriașă a familiei PSD Vicol-Ciorbă, care a patronat falimentul Nordis: el încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma Partidul Laburist, aflat la guvernare, a obținut 24%, în timp ce Partidul Conservator a înregistrat doar 21% din intențiile de vot. Schimbare semnificativă Deși avansul de 1% al Reform UK față de laburiști se încadrează în marja de eroare a sondajului, acest rezultat marchează o schimbare remarcabilă în peisajul politic britanic. Nigel Farage a reușit în sfârșit să obțină un loc în Camera Comunelor la alegerile de anul trecut, după opt încercări eșuate de-a lungul deceniilor. Dominanța partidelor tradiționale În prezent, Reform UK are doar cinci parlamentari, în ciuda faptului că a obținut peste 4 milioane de voturi. În contrast, Partidul Conservator a câștigat 121 de locuri cu 6,8 milioane de voturi, iar Partidul Laburist a obținut 412 locuri cu 9,7 milioane de voturi. Această disproporționalitate este rezultatul sistemului electoral majoritar, care favorizează partidele consacrate. Cu toate acestea, creșterea Reform UK în sondaje sugerează o potențială reconfigurare a scenei politice înaintea alegerilor generale din 2029.

Partidul populist Reform UK câștigă teren (sursa: Facebook/Nigel Farage)
Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși (sursa: BBC)
Internațional

Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși

Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși. O rețea de agenți ruși suspectată de conexiuni cu „cele mai înalte eșaloane” ale guvernului bulgar se află în centrul unui proces desfășurat la Londra, a anunțat miercuri tribunalul britanic, conform The Independent. Trei bulgari, acuzați de supravegherea unor ținte pentru Rusia Katrin Ivanova (33 de ani) și doi complici sunt acuzați că au făcut parte dintr-un grup de bulgari care au spionat persoane și locații de interes pentru statul rus nu doar în Marea Britanie, ci și în alte țări europene, inclusiv Germania. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga Biser Djambazov (43 de ani) și Orlin Rusev (46 de ani) au recunoscut implicarea în această conspirație, care s-a întins pe trei ani. Ivanova ar fi fost manipulată În fața instanței, Katrin Ivanova a afirmat că a fost „înșelată, controlată și trădată” de partenerul său, Djambazov. Ea a susținut că a crezut că ajută la expunerea corupției atunci când l-a urmărit pe jurnalistul bulgar de investigație Christo Grozev în mai multe țări din Europa. În timpul interogatoriului încrucișat de miercuri, procurorul Alison Morgan a susținut că Ivanova este figura centrală a rețelei de spionaj, iar partenerul ei, Djambazov, avea legături directe cu puterea de la Sofia. Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși Procesul a scos la iveală faptul că Ivanova, Djambazov și o altă acuzată, Vania Gaberova, ar fi contribuit la scrutinul prezidențial din Bulgaria din 2021, în urma căruia Rumen Radev a fost ales președinte. Ivanova a declarat că a fost contactată de un reprezentant al Ambasadei Bulgariei din Londra, care i-a cerut ajutor în organizarea votului la o secție din capitala britanică. Cu toate acestea, ea nu a informat autoritățile bulgare despre acest demers. Negarea acuzațiilor și posesia de acte false Ivanova, Gaberova și Tihomir Ivanov Ivancev (39 de ani) neagă conspirația de spionaj în perioada 30 august 2020 – 8 februarie 2023. În cadrul procesului, Ivanova a pledat nevinovată și în cel de-al doilea cap de acuzare, care vizează posesia de documente de identitate false.

Tensiuni între Marea Britanie și Rusia (sursa: Facebook/Royal Navy)
Internațional

Tensiuni între Marea Britanie și Rusia

Tensiuni între Marea Britanie și Rusia. Ministrul britanic al apărării, John Healey, a emis un avertisment direct către președintele rus Vladimir Putin, după ce o navă-spion rusă, identificată ca fiind Iantar, a fost reperată în Canalul Mânecii. Incidentul subliniază tensiunile crescânde privind securitatea infrastructurii submarine în Europa. Tensiuni între Marea Britanie și Rusia Luni, nava Iantar a intrat în apele teritoriale britanice, fiind imediat monitorizată de forțele navale britanice. Citește și: Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună „În ultimele două zile, Royal Navy a desfășurat navele HMS Somerset și HMS Tyne pentru a supraveghea fiecare minut apele noastre,” a declarat John Healey. Acțiunile navelor britanice au demonstrat capacitatea de a răspunde prompt la amenințările din partea Rusiei. Infrastructurile submarine britanice, vizate Conform Ministerului britanic al Apărării, Iantar a fost detectată recent deasupra unor cabluri submarine din apele britanice, iar activitatea sa este considerată suspectă. „Nava este utilizată pentru a aduna informații și a cartografia infrastructurile submarine ale Regatului Unit,” a explicat Healey în fața deputaților. Acest tip de activitate este perceput ca parte a unui posibil „război hibrid” orchestrat de Rusia. Monitorizări Royal Navy și NATO Royal Navy nu doar că monitorizează activitatea rusească, dar și acționează pentru a descuraja potențiale amenințări. În noiembrie, un submarin britanic a ieșit la suprafață în apropierea navei Iantar pentru a demonstra că fiecare mișcare a sa era supravegheată. „Mesajul meu pentru președintele Putin este clar: Noi știm ce faceți și nu vom ezita să luăm măsuri energice pentru a apăra Regatul Unit,” a subliniat Healey. NATO s-a angajat, de asemenea, să intensifice securitatea în Marea Baltică, desfășurând nave, avioane și drone pentru a proteja infrastructurile offshore. Cabluri submarine avariate În ultimele luni, mai multe cabluri submarine de telecomunicații și electricitate au fost avariate în Marea Baltică, incidente pe care liderii europeni le consideră suspecte. „Regatul Unit joacă un rol de prim plan în lupta împotriva amenințării pe care Rusia o face să planeze asupra infrastructurilor offshore din mările europene,” a declarat Ministerul britanic al Apărării. Planurile de securizare a regiunii Săptămâna trecută, liderii țărilor NATO din zona Mării Baltice s-au întâlnit în Finlanda pentru a discuta strategii de întărire a securității regionale. Secretarul general al Alianței, Mark Rutte, a anunțat desfășurarea de forțe NATO în regiune.

Exod al milionarilor din Marea Britanie (sursa: Pexels/Miklos Magyar)
Internațional

Exod al milionarilor din Marea Britanie

Exod al milionarilor din Marea Britanie. În 2024, Marea Britanie a pierdut 10.800 milionari, conform unui raport publicat de New World Wealth (NWW). Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de cei 4.200 milionari care au plecat în 2023, plasând Regatul Unit pe locul doi, după China, în clasamentul pierderii rezidenților înstăriți. Exod al milionarilor din Marea Britanie Care sunt principalele motive pentru care aceștia părăsesc Marea Britanie? Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Potrivit The Telegraph, în primul rând, este vorba despre taxele ridicate și legislația fiscală ostilă. Andrew Amoils, director de cercetare la NWW, explică faptul că taxele suplimentare aplicate nerezidenților bogați și taxele pe câștigurile de capital și proprietăți au descurajat pensionarii și proprietarii de firme înstăriți. Creșterea dominației SUA și Asiei în sectorul hi-tech, precum și declinul importanței bursei de valori de la Londra, au contribuit la diminuarea atractivității Marii Britanii. De asemenea, sistemul medical britanic, aflat sub presiune, a fost un alt factor decisiv pentru milionarii care au ales să părăsească țara. Unde pleacă milionarii? În perioada 2017-2023, Marea Britanie a pierdut 16.500 milionari, iar tendința pare să se accelereze. Pierderea rezidenților înstăriți afectează gestionarea activelor, investițiile și economia generală a țării, amplificând provocările cu care se confruntă Regatul Unit. Conform raportului NWW, destinațiile populare ale milionarilor includ orașe de top, precum Paris, Dubai, Amsterdam, Monaco, Geneva, Sydney, Singapore. Locurile preferate pentru retragere din activitate sunt Florida, Algarve (Portugalia), Malta, sau riviera italiană. Farmecul pierdut al Londrei Începând cu anii 1950 până la începutul anilor 2000, Londra a fost un magnet pentru milionari, fiind preferată de familii înstărite din Europa continentală, Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Totuși, această tendință s-a inversat, odată cu creșterea economiilor din alte țări vorbitoare de engleză, precum SUA, Australia și Canada. Charlie Mullins, fondatorul Pimlico Plumbers, care s-a mutat în Spania, a comentat situația: „Marea Britanie are probleme. Majorarea taxelor și legislația restrictivă privind ocuparea forței de muncă au îngreunat derularea afacerilor. Conservatorii și laburiștii poartă responsabilitatea pentru această situație.”

Andrew Tate, condamnat de justiția britanică (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Internațional

Andrew Tate, condamnat de justiția britanică

Andrew Tate, condamnat de justiția britanică. Un tribunal britanic a decis miercuri confiscarea a peste 2 milioane de lire sterline (echivalentul a 2,54 milioane de dolari) din conturile influencerului Andrew Tate și ale fratelui său, Tristan. Cei doi sunt acuzați de fraudă fiscală, conform relatărilor AFP și DPA. Andrew Tate, condamnat de justiția britanică Frații Tate, care se află în România pentru a răspunde altor acuzații, sunt acuzați de autoritățile britanice că nu au plătit impozite pentru veniturile de 21 de milioane de lire sterline (25,4 milioane de euro) generate între 2014 și 2022 din activități online. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate Poliția a inițiat o procedură pentru confiscarea sumelor din șapte conturi bancare deținute de frații Tate și de o femeie identificată ca J. Printre fondurile vizate se află și criptomonede deținute pe numele lui J. Hotărârea tribunalului Magistratul șef Paul Goldspring a declarat în hotărârea pronunțată la Curtea Magistraților Westminster că, deși schema financiară părea complexă, aceasta reprezenta o "înșelăciune directă în privința veniturilor". Conform instanței, frații Tate au transferat aproape 12 milioane de dolari într-un cont pe numele lui J, deschizând ulterior un al doilea cont pentru ea, deși femeia nu avea nicio implicare în afacerile lor. Printre tranzacțiile suspecte, J a primit o plată de 805.000 de lire sterline (1 milion de dolari) în contul său Revolut. Fonduri ascunse în criptomonede O parte din suma confiscată era sub formă de criptomonede, ceea ce adaugă o dimensiune suplimentară investigației. Autoritățile consideră aceste transferuri o încercare de a ascunde veniturile obținute ilegal. Această decizie de confiscare marchează un pas important în investigațiile privind frauda fiscală a fraților Tate. Pe lângă problemele juridice din Marea Britanie, cei doi continuă să se confrunte cu acuzații grave și în România. Confiscarea banilor Confiscarea sumelor din conturile fraților Tate subliniază eforturile autorităților de a combate frauda fiscală, inclusiv prin investigarea schemelor financiare complicate și utilizarea criptomonedelor. Cazul rămâne deschis, iar următoarele proceduri judiciare vor aduce clarificări suplimentare.

Ciolacu în Marea Britanie, scopul vizitei (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Ciolacu în Marea Britanie, scopul vizitei

Ciolacu în Marea Britanie, scopul vizitei. Prim-ministrul Marcel Ciolacu efectuează marți și miercuri o vizită oficială în Marea Britanie, unde va avea întrevederi cu premierul britanic, Keir Starmer, președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, și Lordul Primar al Londrei, Alastair King. Vizita include și întâlniri cu comunitatea românească. Ciolacu în Marea Britanie, scopul vizitei Pe lângă întâlnirile oficiale, premierul Ciolacu va vizita Biserica românească și se va întâlni cu membri ai comunității românești din Marea Britanie, estimată la peste 1,2 milioane de persoane. Citește și: Isărescu, cu salariu de peste un milion de lei pe an, plus pensie, spune că „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă” Promovarea drepturilor românilor din Marea Britanie este un obiectiv important al cooperării bilaterale, a declarat Ciolacu. Prima vizită de acest fel în 17 ani Aceasta este prima vizită a unui prim-ministru român în Marea Britanie după 17 ani. Din delegația oficială fac parte miniștrii Afacerilor Externe, Apărării, Economiei și Energiei, alături de consilieri onorifici și de stat. Parteneriatul strategic România-Marea Britanie Relația bilaterală este reglementată prin Parteneriatul strategic România - Marea Britanie, lansat în 2003 și revizuit în 2023. România este reprezentată în Regatul Unit prin Ambasada de la Londra și trei consulate generale, cu planuri de extindere la Birmingham și Belfast pentru a deservi Irlanda de Nord. Regatul Unit este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României și liderul în rândul țărilor cu care România înregistrează un excedent comercial (1,6 miliarde de euro în 2023). Se estimează că schimburile bilaterale vor depăși 4 miliarde de euro în 2024, principalele produse exportate fiind cele din sectorul auto. La sfârșitul anului 2023, valoarea totală a schimburilor comerciale a fost de 10 miliarde de euro, iar până în iulie 2024, comerțul bilateral a crescut cu aproape 9%.

Ambasadorul rus aduce acuzații Marii Britanii (sursa: BBC)
Internațional

Ambasadorul rus aduce acuzații Marii Britanii

Ambasadorul rus aduce acuzații Marii Britanii. Ambasadorul rus a acuzat Marea Britanie de implicare în războiul din Ucraina. Ambasadorul rus aduce acuzații Marii Britanii Andrei Kelin, ambasadorul Moscovei la Londra, a acuzat Marea Britanie de implicare directă în războiul împotriva Rusiei prin furnizarea de arme către Ucraina. Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz Conform declarațiilor sale, acest sprijin militar echivalează cu un "război proxy", în care guvernul britanic contribuie la uciderea soldaților și civililor ruși prin intermediul ucrainenilor. Contextul: planul de victorie propus de Zelenski Aceste afirmații au fost făcute în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a prezentat liderilor internaționali un plan de victorie menit să pună capăt conflictului. Comunitatea internațională condamnă invazia rusă ca fiind ilegală, iar Ucraina caută sprijin pentru a continua rezistența împotriva agresiunii ruse. Acuzații de "agresiune" și apeluri la negocieri Kelin a subliniat că, în opinia Moscovei, Marea Britanie duce un "război agresiv" prin sprijinirea militară a Ucrainei. De asemenea, el l-a descris pe Zelenski drept "disperat" și a sugerat că liderul ucrainean ar trebui să înceapă negocieri cu Rusia, afirmând că Ucraina pierde atât teren, cât și avantajul în conflict. Londra își reafirmă sprijinul pentru Ucraina Pe de altă parte, Marea Britanie și-a reiterat sprijinul pentru Ucraina. Ministrul britanic al Apărării, John Healey, a subliniat importanța intensificării ajutorului pentru Ucraina, afirmând că apărarea Europei începe în Ucraina. Healey a menționat că Ucraina luptă pentru aceleași valori și libertăți pe care le apără și Regatul Unit și a promis sprijinul Londrei atât timp cât va fi necesar. Discuții despre utilizarea rachetelor Storm Shadow Presiunea crește asupra Marii Britanii pentru a permite Ucrainei să utilizeze rachete Storm Shadow împotriva țintelor din Rusia. În cadrul unei întâlniri tripartite la Downing Street, la care au participat premierul britanic, președintele ucrainean și secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a discutat despre starea conflictului și utilizarea armamentului occidental. Rutte a precizat că nu există obstacole legale care să împiedice folosirea armelor furnizate de Occident împotriva țintelor din Rusia, dar deciziile depind de fiecare stat în parte.

Îngrijorări privind armele letale furnizate Rusiei (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Îngrijorări privind armele letale furnizate Rusiei

Îngrijorări privind armele letale furnizate Rusiei. Preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer şi-au exprimat, vineri, în cadrul unei întrevederi, îngrijorarea cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei de către Iran şi Coreea de Nord, pe fondul războiului în curs din Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Îngrijorări privind armele letale furnizate Rusiei Şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a avut vineri o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în timpul unei vizite întreprinse la Phenian, au anunţat agenţiile de presă ruse. Citește și: Guvernul a rămas fără bani pentru plata companiilor care construiesc autostrăzi PNRR! Tranșa III, blocată, așa că se apelează la Fondul de rezervă Vizita a avut loc într-o conjunctură critică în războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, război pentru a cărui susţinere Phenianul ar fi livrat muniţii şi rachete balistice Rusiei, potrivit Washingtonului. SUA şi aliaţii săi încă analizează dacă să permită Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi în profunzimea teritoriului rus. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, dacă acest lucru se va întâmpla, Occidentul ar intra într-un război direct împotriva Rusiei. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat vineri afirmaţiile "incredibil de periculoase" ale preşedintelui Vladimir Putin cu privire la un posibil război între ţara sa şi ţările NATO.

Antrenamentul soldaților britanici, bruiat de ucraineni (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Antrenamentul soldaților britanici, bruiat de ucraineni

Antrenamentul soldaților britanici, bruiat de ucraineni. Instruirea soldaţilor ucraineni ''limitează'' capacitatea Regatului Unit de a-şi antrena propriile trupe, a atenţionat Oficiul naţional de audit britanic, consemnează dpa şi PA Media. Antrenamentul soldaților britanici, bruiat de ucraineni O anchetă a NAO (autoritate parlamentară independentă care monitorizează cheltuielile publice din Regatul Unit) asupra sprijinului armatei britanice pentru Ucraina a constatat că un sfert din terenurile de antrenament ale armatei sunt alocate Operaţiunii Interflex, programul britanic de pregătire de bază pentru infanterie consacrat recruţilor ucraineni. Citește și: Spital nou de lux pentru pensionarii speciali ai Internelor. Valoarea totală: două miliarde de lei – un miliard din PNRR, celălalt miliard – de la bugetul public al României Utilizarea facilităţilor pentru Operaţiunea Interflex a făcut ca solicitările unităţilor armatei britanice de timp în spaţiile de antrenament să fie respinse de opt ori mai frecvent în 2023 decât în 2019, a constatat NAO. "MoD (Ministerul Apărării britanic) a recunoscut că Interflex va limita capacitatea armatei britanice de a-şi antrena propriii soldaţi", a notat NAO într-un raport publicat miercuri. Antrenamentul ucrainenilor, mutat în Olanda Un alt program de instruire pentru forţele navale ucrainene, Operaţiunea Interforge, a trebuit să fie mutat în Olanda la începutul acestui an deoarece "folosirea facilităţilor de antrenament din Marea Britanie ameninţa să compromită propriile necesităţi de instruire ale Marinei regale", a mai menţionat NAO. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării britanic a dat asigurări că "toate forţele armatei Marii Britanii au acces la formarea relevantă necesară pentru a proteja Regatul Unit şi a ne respecta angajamentele în cadrul NATO". "Dar salutăm raportul NAO, care recunoaşte că trupele ucrainene sunt mai bine pregătite să-şi apere ţara de invazia ilegală a Rusiei datorită instruirii oferite de Regatul Unit", a adăugat purtătorul de cuvânt. Peste 45.000 de ucraineni au fost instruiţi în Marea Britanie de când a început invazia pe scară largă a Rusiei din Ucraina, în februarie 2022, 89% din cel mai recent grup de recruţi declarând MoD că sunt mai bine pregătiţi pentru câmpul de luptă. Critici din partea cursanților Dar au existat şi critici din partea cursanţilor ucraineni, în special în ceea ce priveşte lipsa de formare pentru contracararea şi utilizarea dronelor din cauza restricţiilor impuse de aviaţia militară şi civilă a Regatului Unit, a precizat NAO. Programul de instruire prevede totuşi şi unele antrenamente cu drone şi există semnale că Ministerul Apărării britanic are în vedere extinderea pregătirii pentru contracararea dronelor în cadrul Operaţiunii Interflex. Săptămâna trecută, secretarul apărării John Healey a anunţat că această operaţiune va continua şi în 2025. Directorul NAO, Gareth Davies, a atenţionat că MoD trebuie să ţină cont la planificarea viitorului sprijin pentru Ucraina de "echilibrarea intereselor strategice ale Regatului Unit cu menţinerea capacităţilor armatei Marii Britanii", precizând că "acest lucru include asigurarea că există stocuri adecvate de echipamente şi pregătire suficientă pentru forţele britanice". Ajutorul Marii Britanii Începând cu puţin timp înainte de izbucnirea războiului, Marea Britanie a donat echipamente în valoare de 171,5 milioane de lire sterline (224,4 milioane USD) din propriile stocuri şi a cheltuit 2,4 miliarde de lire sterline pentru achiziţionarea de noi echipamente pentru Kiev. Costul refacerii stocurilor britanice ar urma să depăşească însă cu foarte mult valoarea echipamentului donat, MoD estimând pentru NAO aceste cheltuieli la 2,71 miliarde de lire sterline până în 2030-2031. Ministerul a explicat că discrepanţa se datorează faptului că Marea Britanie cumpără echipament mai nou şi în unele cazuri mai avansat decât cel donat Ucrainei. În total, Marea Britanie a alocat 7,8 miliarde de lire sterline pentru sprijinirea Ucrainei până în martie 2025, incluzând furnizarea de echipamente militare şi instruirea soldaţilor ucraineni, finanţate din rezervele Trezoreriei şi nu din bugetul propriu al MoD. Ancheta NAO nu a urmărit să evalueze importanţa strategică pentru sprijinirea Ucrainei sau să tragă concluzii privind raportul calitate-preţ, fiind menită doar să stabilească date factuale cu privire la sprijinul furnizat.

Rușii acuză SUA, Marea Britanie, Polonia (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Rușii acuză SUA, Marea Britanie, Polonia

Rușii acuză SUA, Marea Britanie, Polonia. Incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk a fost pregătită cu participarea serviciilor de informaţii din SUA, Regatul Unit şi Polonia, a relatat miercuri ziarul Izvestia, citând serviciul rus de informaţii externe. Rușii acuză SUA, Marea Britanie, Polonia "Operaţiunea forţelor armate ucrainene în regiunea Kursk a fost pregătită cu participarea serviciilor de informaţii din SUA, Regatul Unit şi Polonia", a titrat Izvestia, citând serviciul de informaţii externe. Citește și: Cum este influențată pensia recalculată de anii de armată și de cei de facultate. La ce trebuie să fie atenți pensionarii "Unităţile implicate în ea au trecut printr-o perioadă de coordonare de luptă în centre de instruire din Regatul Unit şi Germania", a mai precizat sursa citată. Serviciul rus de informaţii externe a mai precizat pentru Izvestia că are "informaţii demne de încredere" pentru a-şi susţine acuzaţiile, dar nu a furnizat nicio dovadă în acest sens. Casa Albă a afirmat anterior că SUA nu a fost notificată în prealabil de Kiev că plănuieşte o incursiune militară în regiunea Kursk.

Închisoare cu executare pentru postare Facebook (sursa: Facebook/Exposed UK)
Eveniment

Închisoare cu executare pentru postare Facebook

Închisoare cu executare pentru postare Facebook. Un internaut a fost condamnat vineri la o pedeapsă de închisoare cu executare pentru incitare la ură rasială online în Regatul Unit. Închisoare cu executare pentru postare Facebook Jordan Parlour, de 28 de ani, a fost condamnat la 20 de luni de închisoare, din care cel puţin jumătate vor fi executate în detenţie, din cauza mesajelor postate pe Facebook prin care incita la atacarea unui hotel în care se aflau solicitanţi de azil. Citește și: VIDEO Chiar și pesediștii sunt șocați după ce Ciolacu a spus „malsprasi” și se îndoiesc că poate susține un discurs de președinte Condamnarea sa este prima de acest gen de la începutul violenţelor rasiste declanşate după uciderea a trei fete pe 29 iulie, pe fondul zvonurilor răspândite online privind identitatea suspectului. Denunţat de Elon Musk drept unul care aminteşte de "Uniunea Sovietică", cazul lui Parlour a fost dat exemplu de autorităţi ca simbol al hotărârii lor de a include internauţii şi platformele digitale în răspunsul lor judiciar la evenimente. Reţelele sociale "nu sunt o zonă în care legea nu se aplică", a declarat premierul Kier Starmer. Starmer a afirmat că acest lucru ar trebui să le reamintească "tuturor celor care, fie sunteţi direct implicaţi (în violenţe), fie aţi acţionat la distanţă, că sunteţi vinovaţi şi veţi fi traduşi în justiţie dacă aţi încălcat legea". Revolte în Regatul Unit Condamnarea lui Parlour a venit la finalul unei săptămâni marcate de zeci de condamnări în urma celor mai grave revolte din Regatul Unit din ultimii 13 ani, Violenţele au izbucnit după răspândirea pe internet a unor zvonuri potrivit cărora suspectul de atacul cu cuţitul de la Southport era un solicitant de azil musulman. Adolescentul de 17 ani, inculpat şi încarcerat, este de fapt născut în Ţara Galilor, potrivit poliţiei. Media au relatat la rândul lor că părinţii săi sunt originari din Rwanda. Aproape 500 de persoane au fost arestate, circa 150 au fost inculpate şi justiţia a început să dispună zeci de condamnări împotriva participanţilor la violenţe. Prim-ministrul s-a declarat "absolut convins" că riposta poliţienească şi judiciară "rapidă" a "avut un impact real", în condiţiile în care de marţi nu s-au mai produs noi violenţe. Participanţii la revolte care au pledat "vinovat" în ultimele zile au fost notificaţi de tribunale privind pedepsele primite. Mulţi dintre ei riscă pedepse de mai mulţi ani de închisoare pentru că au participat la violenţe şi la confruntări cu poliţia. Autoritățile, îngrijorate Guvernul britanic este îngrijorat în special că reluarea campionatului de fotbal în acest weekend ar putea da naştere la noi violenţe, în condiţiile în care extrema dreaptă are legături istorice cu sferele aşa-numiţilor "hooligans". Prim-ministrul Keir Starmer a făcut apel la poliţie, care păstrează mii de agenţi mobilizaţi, să rămână "în stare de alertă".

Marea Britanie a testat laserul antidronă al Raytheon Foto: twitter
Eveniment

Marea Britanie a testat laserul antidronă al Raytheon

Marea Britanie a testat în premieră laserul antidronă al companiei Raytheon. Armata Statelor Unite a implementat deja laserul, arată Reuters, citat de news.ro. Citește și: Falsuri prin omisiune în serie în CV-ul depus de Mihai Tudose la Parlamentul European. Premierul Ciolacu îl susține să fie comisar european pe buget-finanțe Marea Britanie a testat laserul antidronă al Raytheon Raza laser de înaltă energie, care este concepută pentru a distruge dronele aeriene, a fost trasă de la bordul unui vehicul blindat Wolfhound al armatei britanice în Porton Down, o instalaţie militară din sudul Angliei, a declarat RTX Corp, compania mamă a Raytheon. Compania nu a precizat când a avut loc testul. Războiul din Ucraina a fost caracterizat prin utilizarea dronelor la o scară fără precedent, mii de sisteme de aeronave fără pilot fiind utilizate pentru a urmări forţele inamice, a ghida artileria şi a bombarda ţinte. Această transformare a tacticii de pe câmpul de luptă a crescut cererea globală atât de echipamente pentru drone, cât şi de echipamente antidrone, spun companiile din domeniul apărării. "Prevalenţa, proliferarea şi evoluţia în creştere a războiului cu drone face ca adoptarea rapidă a tehnologiilor anti-vehicule fără pilot să fie din ce în ce mai importantă", a declarat RTX. This is Raytheon's High Energy Laser (HEL) fitted to the Stryker DE M-SHORAD. Its 50 kW laser can shoot down Class I, II, and III drones at ranges > 5 km. This means small, medium and large UAS flying at altitudes of up to 30,000 ft. It can perform a C-RAM role against rockets,… pic.twitter.com/Zt8CsBmqvv— Nicholas Drummond (@nicholadrummond) September 30, 2023 Armata Statelor Unite a implementat deja laserul de înaltă energie al Raytheon, care a înregistrat peste 40 000 de ore de testare şi a doborât peste 400 de ţinte, a declarat compania.

Românce naive, prostituate în Marea Britanie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Românce naive, prostituate în Marea Britanie

Românce naive, prostituate în Marea Britanie. Milionară în lire sterline din exploatarea unor tinere naive, unei ieşence din Andrieşeni i-a fost redusă pedeapsa dată în primă instanţă. Românce naive, prostituate în Marea Britanie Până să se judece apelul, răspunderea penală pentru faptele comise în legătură cu una dintre victimele sale s-a prescris. Citește și: Averea uriașă a nepoțicii pesedistei Aura Vasile, plasată de Ciolacu șefă peste Inspectoratul în Construcții: salarii mediocre, dar cu trei vile imense și două BMW-uri Femeia va rămâne totuşi mai bine de un deceniu după gratii. Asta, însă, dacă va fi prinsă. Adriana Puiu a făcut parte dintr-o reţea care racola tinere în vederea prostituţiei în Marea Britanie. De regulă, fetelor li se spunea că vor lucra legal în străinătate. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Fraţii Tate au fost reţinuţi iar (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Fraţii Tate au fost reţinuţi iar

Fraţii Tate au fost reţinuţi iar, pentru 24 de ore, în noaptea de luni spre marţi, după ce poliţiştii români au pus în aplicare două mandate europene de arestare emise de către autorităţile judiciare din Marea Britanie, potrivit unor surse judiciare. Fraţii Tate au fost reţinuţi iar "La data de 11 martie, în jurul orei 23,15, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi poliţişti din Voluntari au pus în aplicare două mandate europene de arestare, emise de către autorităţile judiciare din Marea Britanie, pentru comiterea de infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane pe teritoriul Marii Britanii. Citește și: O judecătoare cu salariu uriaș, mașină de lux și sute de mii de lei în conturi a dat statul în judecată ca să-i deconteze ochelarii. Ea este purtătoare de cuvânt la CSM Cei doi bărbaţi au fost prezentaţi procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, faţă de cei în cauză", informează un comunicat al IPJ Ilfov. Cei doi bărbaţi au fost încarceraţi în arestul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB). Cooperarea s-a realizat prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale. Trimiși în judecată de DIICOT Andrew şi Tristan Tate, cu dublă cetăţenie, britanică şi americană, şi două tinere complice (Alexandra-Luana Radu şi Georgiana Manuela Naghel) au fost trimişi în judecată de DIICOT pe data de 20 iunie, fiind acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul racolării, cazării şi exploatării, prin obligarea unor femei la crearea unor materiale cu conţinut pornografic, destinate difuzării contra cost pe site-uri de profil. Din aceste activităţi, inculpaţii ar fi obţinut importante sume de bani. Infracţiunile reţinute în sarcina lor sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă continuată, viol în formă continuată (două acte materiale), acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, lovire sau alte violenţe şi instigare la această infracţiune. Conform DIICOT, infracţiunea de trafic de persoane ar fi fost comisă atât pe teritoriul României, dar şi în Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie. Loverboy & owned by Tate Anchetatorii susţin că fraţii Tate racolau tinere sub pretextul începerii unei relaţii de iubire, după care le duceau într-o casă din judeţul Ilfov, unde erau obligate să producă clipuri video, ce erau postate pe site-uri pentru adulţi. Cei doi fraţi le induceau în eroare pe tinere că ar dori o relaţie de căsătorie/concubinaj şi că ar avea faţă de ele sentimente reale de iubire (metoda "loverboy"). Femeile ar fi fost ulterior transportate şi adăpostite într-un imobil din judeţul Ilfov, unde, prin acte de violenţă fizică şi constrângere psihică (intimidare, supraveghere constantă, controlul şi invocarea de pretinse datorii), ar fi fost exploatate sexual de membrii grupului prin obligarea la manifestări pornografice în vederea producerii şi difuzării, prin intermediul unor platforme de socializare, de material având un astfel de caracter şi prin supunerea la executarea unei munci, în mod forţat, în scopul obţinerii de beneficii financiare importante constând în sumele de bani obţinute ca urmare a accesării materialelor de către utilizatori. Victimele le-au povestit anchetatorilor că în vila din judeţul Ilfov era amenajat un studio de videochat, fiind întâmpinate la venire de paznici înarmaţi. Totodată, ele ar fi fost obligate să îşi facă tatuaje cu mesajul "owned by Tate". Trei femei s-au constituit părți civile Anchetatorii au identificat şapte victime în acest caz, însă doar trei s-au constituit părţi civile în dosar. Cu privire la infracţiunea de viol, anchetatorii spun că, în luna martie 2022, una dintre fete ar fi fost constrânsă de unul dintre fraţii Tate, prin exercitarea de violenţe fizice şi presiuni psihice, să întreţină în mod repetat relaţii sexuale cu el. De asemenea, referitor la infracţiunile de instigare la lovire sau alte violenţe, respectiv lovire sau alte violenţe, anchetatorii spun că, în luna octombrie a anului 2021, în scopul "pedepsirii" uneia dintre fete care a refuzat să continue realizarea de materiale cu caracter pornografic şi a solicitat să i se permită plecarea din imobilul aflat în judeţul Ilfov, la instigarea unuia dintre fraţii Tate, una dintre complice ar fi exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate. În timpul anchetei, procurorii DIICOT au pus sechestru pe mai multe bunuri deţinute de fraţii Tate în România: 15 terenuri şi clădiri situate pe raza judeţelor Ilfov, Prahova şi Braşov; 15 autoturisme de lux; 14 ceasuri de lux; două lingouri şi o medalie, acţiuni la patru firme; sume de bani şi criptomonede.

SUA, arme nucleare în Marea Britanie (sursa: Facebook/U.S. Department of Defense)
Eveniment

SUA, arme nucleare în Marea Britanie

SUA, arme nucleare în Marea Britanie. Statele Unite plănuiesc să instaleze din nou arme nucleare în Regatul Unit, pentru prima dată în ultimii 15 ani, din cauza ameninţării din partea Rusiei, a relatat sâmbătă ziarul Daily Telegraph. SUA, arme nucleare în Marea Britanie Documentele Pentagonului la care ziarul a avut acces arată că intenţia SUA este de a depozita la baza aeriană RAF Lakenheath, din Suffolk (est), bombe atomice cu o putere de trei ori mai mare decât cele folosite la Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Citește și: VIDEO Liderul AUR, Claudiu Târziu, cunoscut pentru declarațiile favorabile Moscovei, pretenții revizioniste la adresa Ucrainei. Mesajul său, identic cu al senatoarei Șoșoacă SUA şi-au eliminat capacităţile nucleare pe pământ britanic în 2008, considerând că pericolul Războiului Rece a trecut, dar această decizie vine într-un moment în care NATO şi-a dublat avertismentele privind o confruntare ipotetică cu Rusia în viitor. Documentaţia Departamentului Apărării la care a avut acces Daily Telegraph dezvăluie planuri pentru o "misiune nucleară" care va avea loc iminent în Lakenheath, unde au mai fost instalate arme nucleare în timpul Războiului Rece. Trupe americane, trimise în Regatul Unit Bugetul de anul trecut includea un "depozit de securitate" pentru acea bază, un termen cu care Pentagonul se referă de obicei la necesitatea unui loc sigur pentru bombele atomice în timp ce acestea nu sunt utilizate, potrivit sursei citate. Potrivit documentelor, Pentagonul a comandat noi echipamente pentru bază, inclusiv scuturi balistice pentru a o proteja de atacurile asupra "activelor de mare valoare". Ziarul britanic adaugă că lucrările pentru construirea unei noi reşedinţe pentru trupele americane, care conduc baza conform regulilor şi reglementărilor britanice, vor începe în iunie.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră