duminică 20 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: marea britanie

75 articole
Internațional

Marea Britanie interzice mașinile electrice în unele din bazele sale militare

Marea Britanie interzice mașinile electrice în unele din bazele sale militare cele mai sensibile. Britanicii se tem de spionajul electronic al mașinilor chinezești, scrie Financial Times.  Citește și: PSD, PNL, UDMR au băgat în campania lui Antonescu 39 milioane lei, triplu față de cât are Nicușor Dan Marea Britanie interzice mașinile electrice în bazele militare Personalul de la RAF Wyton - o bază aeriană din Cambridgeshire care găzduiește operațiuni de informații - a fost informat să evite parcarea vehiculelor electrice în apropierea bazei în cazul în care senzorii de pe vehicule pot fi controlați de la distanță, potrivit oficialilor Ministerului Apărării. Această bază se numără printre cele care au restricționat accesul vehiculelor, deși ministerul Apărării a refuzat să furnizeze o listă completă, din motive de securitate. Luna trecută, ministrul apărării, lordul Vernon Coaker, a declarat în parlamentul de la Londra că nu există o „politică mandatată la nivel central privind circulația vehiculelor fabricate în China”, dar că unele baze au reguli specifice. „Suntem conștienți de faptul că diferite structuri de apărare pot avea cerințe mai stricte referitoare la vehiculele electrice în unele baze, dar nu furnizăm detalii specifice din motive de securitate”, a declarat el într-un răspuns scris. „Politicile și procedurile noastre iau în considerare potențialele amenințări din partea tuturor tipurilor de vehicule, nu doar a celor fabricate în China, și am emis instrucțiuni interne adecvate pentru toți șoferii și pasagerii”, a adăugat el. Practic, aproape toate vehiculele electrice conțin componente chinezești, în parte din cauza avansului Chinei în tehnologia bateriilor și a senzorilor, explică Financial Times. Există îngrijorări cu privire la faptul că unitățile de gestionare a bateriei, sistemele de diagnosticare la bord sau senzorii utilizați pentru a ajuta la condus ar putea fi exploatate pentru a colecta date sensibile sau pentru a permite supravegherea de la distanță.  

Marea Britanie interzice mașinile electrice în unele din bazele sale militare Foto: Isle of Man Harbours
Senzori suspecți în apele Marii Britanii (sursa: Facebook/Royal Navy)
Internațional

Senzori rusești, în apropierea submarinelor nucleare și a cablurilor de comunicații britanice

Senzori suspecți în apele Marii Britanii. O investigație publicată de The Sunday Times dezvăluie că în apele din jurul Regatului Unit au fost detectați senzori suspecți. Aceștia ar fi fost instalați de Rusia pentru a monitoriza submarinele nucleare britanice. Senzori suspecți în apele Marii Britanii Potrivit sursei citate, mai mulți dintre acești senzori au eșuat pe țărm, iar alții au fost localizați direct de forțele navale britanice. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Dispozitivele sunt suspectate că ar fi fost amplasate cu scopul de a colecta date despre cele patru submarine nucleare din dotarea Royal Navy. Oficiali din cadrul armatei și serviciilor de informații britanice au confirmat pentru The Sunday Times existența acestor dispozitive, sugerând că este vorba despre o operațiune de spionaj sofisticată. „Un război nedeclarat” în Atlantic Un oficial militar britanic, citat sub protecția anonimatului, a declarat: „Fără nicio îndoială, există un război în plină desfășurare în Atlantic. Este un joc de-a șoarecele și pisica ce durează de la sfârșitul Războiului Rece și care se intensifică din nou.” Potrivit acestuia, operațiunile de supraveghere și contracarare a influenței ruse în Atlanticul de Nord au revenit în prim-planul preocupărilor strategice britanice. Yahturi ale oligarhilor, folosite pentru spionaj? Potrivit aceleiași investigații, unele dintre aceste dispozitive ar fi fost amplasate în proximitatea cablurilor de comunicații submarine, esențiale pentru infrastructura de securitate a Occidentului. Mai mult, The Sunday Times susține că yahturi de lux aparținând unor oligarhi ruși ar fi fost utilizate în cadrul unor operațiuni de recunoaștere submarină, o tactică care ridică noi semne de întrebare privind infiltrarea prin intermediul resurselor private. Reacția Ministerului britanic al Apărării Contactat de AFP, Ministerul Apărării din Marea Britanie a calificat informațiile drept „speculații”. Într-un răspuns oficial, instituția a transmis: „Forța noastră de descurajare nucleară pe mare continuă să patruleze oceanele lumii fără a fi detectată, așa cum face de 56 de ani.”

Starmer anunță o nouă ordine economică (sursa: Facebook/Keir Starmer)
Internațional

Premierul britanic anunță schimbarea economiei globale: „Lumea așa cum o știam a dispărut”

Starmer anunță o nouă ordine economică. Premierul britanic Keir Starmer a declarat duminică că Marea Britanie este „gata” să intervină mai activ în economie pentru a proteja industria națională, în fața tarifelor vamale impuse de Statele Unite. Într-un articol publicat în cotidianul conservator The Telegraph, liderul laburist a subliniat că „lumea așa cum o cunoșteam a dispărut”. Starmer anunță o nouă ordine economică „Noua lume este mai puțin guvernată de reguli stabilite și mai mult de acorduri și alianțe”, a afirmat Starmer, subliniind necesitatea adaptării politicii economice britanice la noile realități internaționale. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Statele Unite au introdus tarife vamale de 10% pentru importurile britanice, un nivel totuși mai scăzut decât cel de 20% aplicat Uniunii Europene. În acest context, guvernul britanic analizează posibile măsuri pentru a sprijini companiile afectate. „Suntem gata să utilizăm politica industrială pentru a proteja companiile britanice în fața furtunii”, a declarat premierul, recunoscând că, într-o țară cunoscută drept leagănul liberalismului economic, această abordare ar putea stârni reticențe. Totuși, a adăugat el, „nu putem să ne agățăm de vechile noastre sentimente în timp ce lumea se schimbă atât de repede”. Măsuri pentru competitivitate, în pregătire Keir Starmer a anunțat că săptămâna viitoare vor fi prezentate măsuri menite să „îmbunătățească competitivitatea” economiei britanice. Deocamdată, Londra nu a adoptat contramăsuri oficiale față de decizia Washingtonului. Negocieri în desfășurare cu administrația Trump Executivul britanic negociază de mai multe săptămâni cu administrația Trump un posibil acord economic care ar putea duce la reducerea sau eliminarea tarifelor. „Prioritatea imediată este de a rămâne calmi și de a ne bate pentru cel mai bun acord posibil”, a spus Starmer, precizând că „toate opțiunile rămân pe masă”. Consultări cu mediul economic privind o posibilă ripostă Guvernul laburist a lansat o consultare cu mediul de afaceri în legătură cu un eventual răspuns la măsurile americane. „Voi încheia un acord doar dacă el este benefic pentru companiile britanice și pentru securitatea lucrătorilor”, a mai afirmat premierul. Într-o convorbire telefonică avută sâmbătă cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cei doi lideri au convenit că un război comercial „nu este în interesul nimănui”, dar că „nimic nu trebuie exclus”.

Marea Britanie, monitorizarea colaboratorilor statului rus (sursa: Facebook/Dan Jarvis MP)
Internațional

Angajații și colaboratorii Moscovei în Marea Britanie trebuie să-și declare apartenența la Rusia

Marea Britanie, monitorizarea colaboratorilor statului rus. Începând cu 1 iulie, orice persoană care lucrează pentru statul rus în Regatul Unit va trebui să se înregistreze într-un nou sistem de monitorizare a influențelor străine (Foreign Influence Registration Scheme - FIRS). Anunțul a fost făcut marți de ministrul britanic al securității, Dan Jarvis. Marea Britanie, monitorizarea colaboratorilor statului rus Noua legislație prevede că toți indivizii care desfășoară activități în numele unor instituții ale statului rus, inclusiv Președinția, armata sau serviciile de informații, vor fi obligați să se înscrie în FIRS. Citește și: 231 de milioane de euro vor fi tăiați din PNRR dacă nu rezolvăm problema pensiilor speciale - Boloș Aceeași obligație va fi valabilă și pentru colaboratorii statului iranian. În caz contrar, nedeclararea activității ar putea duce la pedeapsa cu închisoarea de până la cinci ani. Rusia, risc major pentru securitatea britanică Marea Britanie va include Rusia în categoria „nivel îmbunătățit” a sistemului FIRS — un statut rezervat țărilor considerate o amenințare directă la adresa intereselor naționale. Ministrul Dan Jarvis a subliniat că Rusia este o „amenințare acută”, menționând incidente grave precum utilizarea agentului neurotoxic la Salisbury, atacuri cibernetice și spionaj sau țintirea parlamentarilor britanici FIRS, un instrument pentru protejarea democrației Potrivit ministrului securității, introducerea FIRS la nivel extins va spori transparența activităților străine și va oferi autorităților un instrument crucial pentru identificarea și blocarea activităților dăunătoare. Sistemul se va aplica și persoanelor afiliate unor partide politice controlate de Rusia, cum ar fi Rusia Unită, formațiunea președintelui Vladimir Putin. Aplicarea măsurii a fost amânată anterior Deși implementarea FIRS era prevăzută inițial pentru 2024, aplicarea a fost amânată de guvernul laburist până în iulie 2025. Înainte de intrarea în vigoare, guvernul va colabora cu actorii vizați — din mediul academic și din sectorul de afaceri — pentru a-i sprijini în procesul de conformare. Va exista și o perioadă de grație de trei luni pentru declararea legăturilor existente. Iranul, primul pe lista FIRS. Urmează China? Iranul a fost primul regim adăugat pe lista FIRS la începutul lunii, însă presiunile politice cresc pentru ca și China să fie inclusă în viitorul apropiat. Noua schemă reflectă o schimbare majoră în politica de securitate britanică, care urmărește să întărească apărarea împotriva influențelor străine ostile.

Condiții pentru intrarea în Marea Britanie (sursa: Pexels/Marianna)
Eveniment

Cetățenii UE vor plăti 19 euro să intre în Marea Britanie și vor completa și un formular online

Condiții pentru intrarea în Marea Britanie. Începând de miercuri, 2 aprilie, cetățenii europeni vor avea nevoie de o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit. ETA poate fi obținută online, prin aplicația oficială „UK ETA” sau de pe site-ul guvernului britanic, gov.uk, și are o valabilitate de doi ani. Condiții pentru intrarea în Marea Britanie Taxa actuală pentru ETA este de 10 lire sterline (aproximativ 12 euro), dar aceasta va crește la 16 lire (aproximativ 19 euro) începând cu 9 aprilie. Citește și: Nicu Marcu, ex-șeful ASF care a închis ochii la falimentele City și Euroins, o nouă sinecură: director general la ORNISS Permisul de călătorie devine obligatoriu pentru toți cetățenii UE, cu excepția Irlandei, precum și pentru cetățenii a aproximativ 30 de alte state europene. Măsura este valabilă și pentru copii și bebeluși. Cum funcționează procesul de solicitare Solicitanții trebuie să încarce o fotografie a pașaportului și o poză recentă a feței. Procesul de solicitare durează sub 10 minute, iar aprobarea se acordă, de regulă, în câteva momente. Totuși, autoritățile recomandă solicitarea ETA cu cel puțin 3 zile lucrătoare în avans, pentru cazurile care necesită verificări suplimentare. Autorizația permite șederi de până la șase luni și călătorii multiple timp de doi ani, dar trebuie reînnoită în cazul schimbării pașaportului. Cine este scutit de ETA și ce excepții există Printre excepții se numără elevii sub 18 ani din Franța care vin în excursii școlare, deținătorii de pașapoarte britanice sau irlandeze sau persoanele cu reședință în Regatul Unit. De asemenea, pasagerii care tranzitează aeroporturi precum Heathrow și Manchester, fără a trece prin controlul de frontieră britanic. Însă cei care tranzitează prin alte aeroporturi din Regatul Unit, unde controlul la frontieră este obligatoriu, vor avea nevoie de ETA. Obiectivul guvernului britanic: securitate prin digitalizare Până la finalul anului 2024, au fost emise aproximativ 1,1 milioane de autorizații ETA, potrivit Ministerului britanic de Interne. Guvernul britanic motivează această măsură prin dorința de a securiza granițele și de a digitaliza sistemul de imigrație. Secretarul de stat pentru migrație și cetățenie, Seema Malhotra, a subliniat angajamentul Marii Britanii pentru tehnologie și inovație în gestionarea frontierelor.

Proteste în Marea Britanie contra Tesla (sursa: BBC)
Internațional

Elon Musk, tot mai contestat: proteste în Marea Britanie și apeluri la boicotarea Tesla

Proteste în Marea Britanie contra Tesla. Sâmbătă, mai multe grupuri de protestatari s-au adunat în fața concesionarilor Tesla din Regatul Unit, cerând boicotarea companiei fondate de Elon Musk. Acțiunile fac parte dintr-o „zi de acțiune globală” organizată împotriva influenței lui Musk în politica americană, potrivit BBC. Proteste în Marea Britanie contra Tesla Protestatarii au afișat pancarte prin care îndemnau publicul să boicoteze compania Tesla, sperând să atragă atenția asupra impactului pe care acțiunile lui Musk îl pot avea asupra societății și politicii americane. Citește și: Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN în prima jumătate a lui 2025 pentru exerciții de antrenament BBC a contactat Tesla pentru un punct de vedere, însă până în prezent nu a fost oferit un răspuns oficial. „Nu mai dorm noaptea din cauza a ceea ce se întâmplă” Karl Scholz, unul dintre protestatari, a declarat că ultimele evenimente politice din SUA l-au făcut să-și piardă somnul. „Dacă reușim să convingem chiar și una sau două persoane să nu cumpere o Tesla astăzi, poate acțiunile companiei vor scădea suficient cât să-i pună pe gânduri pe Elon Musk și pe alți miliardari ca el,” a spus acesta. Elon Musk, tot mai influent Criticii celui de-al doilea guvern Trump își exprimă îngrijorarea față de influența tot mai mare a lui Elon Musk asupra politicii din SUA. Acesta a primit recent responsabilitatea de a conduce o echipă de eficientizare bugetară în cadrul nou-înființatului Department of Government Efficiency (DOGE), care a disponibilizat sau oferit pachete de plecare pentru aproximativ 100.000 de angajați federali. Departamentul are acces la date personale sensibile ale milioane de cetățeni americani. Vânzările Tesla în Europa au scăzut drastic în 2025 În paralel cu protestele și criticile publice, Tesla înregistrează o scădere semnificativă a vânzărilor în Europa. Potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în luna ianuarie 2025, vânzările Tesla au fost mai mici cu 45% față de aceeași lună din 2024. Americanii din Marea Britanie se implică activ în proteste Meghan Watson, una dintre organizatoarele protestului din Bristol, a explicat că ea și alți americani stabiliți în oraș au format grupul Americans for Action pentru a atrage atenția asupra situației din SUA. Deși Cribbs Causeway pare departe de Casa Albă, Meghan susține că această zi de acțiune globală reflectă sprijinul masiv primit din partea comunității internaționale. „Dacă reușim să descurajăm cumpărarea de mașini Tesla și susținerea acțiunilor companiei, putem influența direct fondurile lui Musk și, implicit, impactul negativ al deciziilor sale,” a adăugat ea.  

Propunerea unui armistiţiu temporar în Ucraina (sursa: Facebook/UK Prime Minister)
Internațional

Armistiţiu de o lună în Ucraina, propun Franța și Marea Britanie

Propunerea unui armistiţiu temporar în Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Franța și Marea Britanie propun un armistițiu temporar de o lună în Ucraina, care să vizeze strict oprirea atacurilor aeriene, maritime și asupra infrastructurii energetice. Propunerea unui armistiţiu temporar în Ucraina Potrivit lui Macron, citat de Le Figaro, această soluție ar permite monitorizarea mai clară a respectării încetării focului, având în vedere dimensiunea impresionantă a frontului de luptă. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american Macron a precizat că desfășurarea unor trupe europene în Ucraina nu este luată în calcul pentru următoarele săptămâni, aceasta fiind o posibilitate rezervată doar după obținerea unui acord de pace. Între timp, Franța și Marea Britanie caută garanții de securitate din partea SUA pentru protejarea eventualelor forțe europene, în cazul în care acestea ar fi trimise în Ucraina după încetarea ostilităților. Relansarea dialogului între Trump și Zelenski Pe fondul tensiunilor dintre liderii american și ucrainean, Parisul și Londra încearcă să reactiveze dialogul dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, după schimbul dur de replici din Biroul Oval. Emmanuel Macron și-a exprimat optimismul privind reluarea discuțiilor în perioada următoare, în paralel cu eforturile diplomatice pentru armistițiu și securizarea păcii în Ucraina. Europa pregătește creșterea bugetului pentru apărare Emmanuel Macron a anunțat că Uniunea Europeană pregătește noi măsuri pentru întărirea apărării, cu un obiectiv ambițios de creștere a cheltuielilor militare până la 3-3,5% din PIB. Comisia Europeană ar urma să propună soluții de finanțare, estimate inițial la 200 de miliarde de euro, fie prin utilizarea fondurilor existente, fie prin lansarea unor împrumuturi comune. Dialog privind descurajarea nucleară În final, Macron a reiterat disponibilitatea Franței de a discuta cu partenerii europeni despre descurajarea nucleară. Președintele francez a precizat că anumite state interesate vor putea participa la exerciții strategice alături de forțele franceze, consolidând astfel cultura de securitate comună, însă deciziile privind utilizarea armelor nucleare vor rămâne exclusiv în mâinile președintelui Republicii.  

Zelenski, primire călduroasă în Marea Britanie (sursa: BBC)
Internațional

Zelenski, primit călduros de premierul britanic la Londra: "Sunteți într-adevăr binevenit"

Zelenski, primire călduroasă în Marea Britanie. Premierul britanic Keir Starmer l-a întâmpinat sâmbătă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Londra, la o zi după confruntarea tensionată dintre acesta și fostul președinte american Donald Trump la Casa Albă. Zelenski, primire călduroasă în Marea Britanie „Sunteți într-adevăr binevenit la Downing Street”, i-a transmis Starmer lui Zelenski, subliniind angajamentul ferm al Marii Britanii de a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse. Citește și: Călin Georgescu s-a prăbușit la cotele pariurilor de pe Polymarket, fiind depășit de Nicușor Dan Potrivit BBC, la sosirea liderului ucrainean, zeci de persoane s-au adunat în fața Downing Street și l-au ovaționat, demonstrând susținerea puternică a opiniei publice britanice pentru Ucraina. „Sper că ați auzit (...) poporul britanic a ieșit să vă arate cât de mult vă sprijină, cât de mult sprijină Ucraina”, a declarat premierul britanic. Zelenski a mulțumit poporului britanic și a exprimat recunoștința sa pentru sprijinul continuu al Regatului Unit, considerându-l un partener strategic esențial pentru Kiev. „Contăm pe sprijinul dumneavoastră”, a adăugat președintele ucrainean. Zelenski, primit de regele Charles al III-lea Vizita lui Zelenski la Londra are loc înaintea unui summit major dedicat securității europene, unde aproximativ 15 lideri europeni și secretarul general al NATO, Mark Rutte, vor discuta măsuri suplimentare de sprijin pentru Ucraina. De asemenea, duminică, președintele ucrainean urmează să fie primit de regele Charles al III-lea, un semnal puternic al relațiilor strânse dintre Ucraina și Marea Britanie.

Confiscarea activelor rusești pentru susținerea Ucrainei (sursa: X/David Lammy)
Internațional

Trebuie confiscate activele rusești "înghețate" de Occident, pentru a ajuta Ucraina, susține Londra

Confiscarea activelor rusești pentru susținerea Ucrainei. Ministrul de externe britanic, David Lammy, a declarat marți că Europa ar trebui să treacă de la înghețarea activelor rusești la confiscarea acestora. Această poziție marchează o consolidare a strategiei Londrei privind utilizarea obligațiunilor și altor titluri de valoare blocate după invadarea Ucrainei de către Rusia. Confiscarea activelor rusești pentru susținerea Ucrainei Oficialul britanic a subliniat că este necesară o acțiune comună a aliaților europeni pentru a transforma aceste active în fonduri de sprijin pentru Ucraina, potrivit The Independent. Citește și: Adevăratul motiv pentru care Greblă va fi demis: se pregătea să susțină reluarea turului II al prezidențialelor După declanșarea războiului în 2022, SUA și aliații săi au interzis tranzacțiile cu Banca Centrală și Ministerul de Finanțe ale Rusiei, blocând active estimate la 300-350 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte a acestor fonduri constă în obligațiuni guvernamentale europene, americane și britanice, păstrate în depozite internaționale de titluri de valoare. Uniunea Europeană estimează că 210 miliarde de euro din aceste active sunt blocate în statele membre, în principal la Euroclear, un depozit cu sediul la Bruxelles. Discuții europene privind utilizarea fondurilor Majoritatea liderilor europeni susțin folosirea activelor rusești pentru reconstrucția Ucrainei, dar deocamdată nu există un acord clar în Uniunea Europeană pe această temă. Întrebat dacă sprijină o legislație de urgență pentru confiscarea acestor fonduri, Lammy a afirmat că acest proces necesită coordonare internațională. Regatul Unit analizează „toate măsurile legale posibile” pentru a se asigura că Ucraina primește sprijinul necesar, conform unei declarații anterioare a ministrului britanic pentru Europa, Stephen Doughty.

Partidul populist Reform UK câștigă teren (sursa: Facebook/Nigel Farage)
Internațional

Partidul populist Reform UK câștigă teren

Partidul populist Reform UK câștigă teren. Un sondaj publicat luni arată că partidul Reform UK, condus de Nigel Farage, este pentru prima oară cel mai popular partid din Marea Britanie, potrivit unui studiu realizat de YouGov pentru Sky News. Partidul populist Reform UK câștigă teren Dintre cei 2.465 de respondenți, 25% au declarat că ar vota pentru Reform UK dacă alegerile parlamentare ar avea loc mâine. Citește și: Averea uriașă a familiei PSD Vicol-Ciorbă, care a patronat falimentul Nordis: el încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma Partidul Laburist, aflat la guvernare, a obținut 24%, în timp ce Partidul Conservator a înregistrat doar 21% din intențiile de vot. Schimbare semnificativă Deși avansul de 1% al Reform UK față de laburiști se încadrează în marja de eroare a sondajului, acest rezultat marchează o schimbare remarcabilă în peisajul politic britanic. Nigel Farage a reușit în sfârșit să obțină un loc în Camera Comunelor la alegerile de anul trecut, după opt încercări eșuate de-a lungul deceniilor. Dominanța partidelor tradiționale În prezent, Reform UK are doar cinci parlamentari, în ciuda faptului că a obținut peste 4 milioane de voturi. În contrast, Partidul Conservator a câștigat 121 de locuri cu 6,8 milioane de voturi, iar Partidul Laburist a obținut 412 locuri cu 9,7 milioane de voturi. Această disproporționalitate este rezultatul sistemului electoral majoritar, care favorizează partidele consacrate. Cu toate acestea, creșterea Reform UK în sondaje sugerează o potențială reconfigurare a scenei politice înaintea alegerilor generale din 2029.

Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși (sursa: BBC)
Internațional

Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși

Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși. O rețea de agenți ruși suspectată de conexiuni cu „cele mai înalte eșaloane” ale guvernului bulgar se află în centrul unui proces desfășurat la Londra, a anunțat miercuri tribunalul britanic, conform The Independent. Trei bulgari, acuzați de supravegherea unor ținte pentru Rusia Katrin Ivanova (33 de ani) și doi complici sunt acuzați că au făcut parte dintr-un grup de bulgari care au spionat persoane și locații de interes pentru statul rus nu doar în Marea Britanie, ci și în alte țări europene, inclusiv Germania. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga Biser Djambazov (43 de ani) și Orlin Rusev (46 de ani) au recunoscut implicarea în această conspirație, care s-a întins pe trei ani. Ivanova ar fi fost manipulată În fața instanței, Katrin Ivanova a afirmat că a fost „înșelată, controlată și trădată” de partenerul său, Djambazov. Ea a susținut că a crezut că ajută la expunerea corupției atunci când l-a urmărit pe jurnalistul bulgar de investigație Christo Grozev în mai multe țări din Europa. În timpul interogatoriului încrucișat de miercuri, procurorul Alison Morgan a susținut că Ivanova este figura centrală a rețelei de spionaj, iar partenerul ei, Djambazov, avea legături directe cu puterea de la Sofia. Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși Procesul a scos la iveală faptul că Ivanova, Djambazov și o altă acuzată, Vania Gaberova, ar fi contribuit la scrutinul prezidențial din Bulgaria din 2021, în urma căruia Rumen Radev a fost ales președinte. Ivanova a declarat că a fost contactată de un reprezentant al Ambasadei Bulgariei din Londra, care i-a cerut ajutor în organizarea votului la o secție din capitala britanică. Cu toate acestea, ea nu a informat autoritățile bulgare despre acest demers. Negarea acuzațiilor și posesia de acte false Ivanova, Gaberova și Tihomir Ivanov Ivancev (39 de ani) neagă conspirația de spionaj în perioada 30 august 2020 – 8 februarie 2023. În cadrul procesului, Ivanova a pledat nevinovată și în cel de-al doilea cap de acuzare, care vizează posesia de documente de identitate false.

Tensiuni între Marea Britanie și Rusia (sursa: Facebook/Royal Navy)
Internațional

Tensiuni între Marea Britanie și Rusia

Tensiuni între Marea Britanie și Rusia. Ministrul britanic al apărării, John Healey, a emis un avertisment direct către președintele rus Vladimir Putin, după ce o navă-spion rusă, identificată ca fiind Iantar, a fost reperată în Canalul Mânecii. Incidentul subliniază tensiunile crescânde privind securitatea infrastructurii submarine în Europa. Tensiuni între Marea Britanie și Rusia Luni, nava Iantar a intrat în apele teritoriale britanice, fiind imediat monitorizată de forțele navale britanice. Citește și: Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună „În ultimele două zile, Royal Navy a desfășurat navele HMS Somerset și HMS Tyne pentru a supraveghea fiecare minut apele noastre,” a declarat John Healey. Acțiunile navelor britanice au demonstrat capacitatea de a răspunde prompt la amenințările din partea Rusiei. Infrastructurile submarine britanice, vizate Conform Ministerului britanic al Apărării, Iantar a fost detectată recent deasupra unor cabluri submarine din apele britanice, iar activitatea sa este considerată suspectă. „Nava este utilizată pentru a aduna informații și a cartografia infrastructurile submarine ale Regatului Unit,” a explicat Healey în fața deputaților. Acest tip de activitate este perceput ca parte a unui posibil „război hibrid” orchestrat de Rusia. Monitorizări Royal Navy și NATO Royal Navy nu doar că monitorizează activitatea rusească, dar și acționează pentru a descuraja potențiale amenințări. În noiembrie, un submarin britanic a ieșit la suprafață în apropierea navei Iantar pentru a demonstra că fiecare mișcare a sa era supravegheată. „Mesajul meu pentru președintele Putin este clar: Noi știm ce faceți și nu vom ezita să luăm măsuri energice pentru a apăra Regatul Unit,” a subliniat Healey. NATO s-a angajat, de asemenea, să intensifice securitatea în Marea Baltică, desfășurând nave, avioane și drone pentru a proteja infrastructurile offshore. Cabluri submarine avariate În ultimele luni, mai multe cabluri submarine de telecomunicații și electricitate au fost avariate în Marea Baltică, incidente pe care liderii europeni le consideră suspecte. „Regatul Unit joacă un rol de prim plan în lupta împotriva amenințării pe care Rusia o face să planeze asupra infrastructurilor offshore din mările europene,” a declarat Ministerul britanic al Apărării. Planurile de securizare a regiunii Săptămâna trecută, liderii țărilor NATO din zona Mării Baltice s-au întâlnit în Finlanda pentru a discuta strategii de întărire a securității regionale. Secretarul general al Alianței, Mark Rutte, a anunțat desfășurarea de forțe NATO în regiune.

Exod al milionarilor din Marea Britanie (sursa: Pexels/Miklos Magyar)
Internațional

Exod al milionarilor din Marea Britanie

Exod al milionarilor din Marea Britanie. În 2024, Marea Britanie a pierdut 10.800 milionari, conform unui raport publicat de New World Wealth (NWW). Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de cei 4.200 milionari care au plecat în 2023, plasând Regatul Unit pe locul doi, după China, în clasamentul pierderii rezidenților înstăriți. Exod al milionarilor din Marea Britanie Care sunt principalele motive pentru care aceștia părăsesc Marea Britanie? Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Potrivit The Telegraph, în primul rând, este vorba despre taxele ridicate și legislația fiscală ostilă. Andrew Amoils, director de cercetare la NWW, explică faptul că taxele suplimentare aplicate nerezidenților bogați și taxele pe câștigurile de capital și proprietăți au descurajat pensionarii și proprietarii de firme înstăriți. Creșterea dominației SUA și Asiei în sectorul hi-tech, precum și declinul importanței bursei de valori de la Londra, au contribuit la diminuarea atractivității Marii Britanii. De asemenea, sistemul medical britanic, aflat sub presiune, a fost un alt factor decisiv pentru milionarii care au ales să părăsească țara. Unde pleacă milionarii? În perioada 2017-2023, Marea Britanie a pierdut 16.500 milionari, iar tendința pare să se accelereze. Pierderea rezidenților înstăriți afectează gestionarea activelor, investițiile și economia generală a țării, amplificând provocările cu care se confruntă Regatul Unit. Conform raportului NWW, destinațiile populare ale milionarilor includ orașe de top, precum Paris, Dubai, Amsterdam, Monaco, Geneva, Sydney, Singapore. Locurile preferate pentru retragere din activitate sunt Florida, Algarve (Portugalia), Malta, sau riviera italiană. Farmecul pierdut al Londrei Începând cu anii 1950 până la începutul anilor 2000, Londra a fost un magnet pentru milionari, fiind preferată de familii înstărite din Europa continentală, Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Totuși, această tendință s-a inversat, odată cu creșterea economiilor din alte țări vorbitoare de engleză, precum SUA, Australia și Canada. Charlie Mullins, fondatorul Pimlico Plumbers, care s-a mutat în Spania, a comentat situația: „Marea Britanie are probleme. Majorarea taxelor și legislația restrictivă privind ocuparea forței de muncă au îngreunat derularea afacerilor. Conservatorii și laburiștii poartă responsabilitatea pentru această situație.”

Andrew Tate, condamnat de justiția britanică (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Internațional

Andrew Tate, condamnat de justiția britanică

Andrew Tate, condamnat de justiția britanică. Un tribunal britanic a decis miercuri confiscarea a peste 2 milioane de lire sterline (echivalentul a 2,54 milioane de dolari) din conturile influencerului Andrew Tate și ale fratelui său, Tristan. Cei doi sunt acuzați de fraudă fiscală, conform relatărilor AFP și DPA. Andrew Tate, condamnat de justiția britanică Frații Tate, care se află în România pentru a răspunde altor acuzații, sunt acuzați de autoritățile britanice că nu au plătit impozite pentru veniturile de 21 de milioane de lire sterline (25,4 milioane de euro) generate între 2014 și 2022 din activități online. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate Poliția a inițiat o procedură pentru confiscarea sumelor din șapte conturi bancare deținute de frații Tate și de o femeie identificată ca J. Printre fondurile vizate se află și criptomonede deținute pe numele lui J. Hotărârea tribunalului Magistratul șef Paul Goldspring a declarat în hotărârea pronunțată la Curtea Magistraților Westminster că, deși schema financiară părea complexă, aceasta reprezenta o "înșelăciune directă în privința veniturilor". Conform instanței, frații Tate au transferat aproape 12 milioane de dolari într-un cont pe numele lui J, deschizând ulterior un al doilea cont pentru ea, deși femeia nu avea nicio implicare în afacerile lor. Printre tranzacțiile suspecte, J a primit o plată de 805.000 de lire sterline (1 milion de dolari) în contul său Revolut. Fonduri ascunse în criptomonede O parte din suma confiscată era sub formă de criptomonede, ceea ce adaugă o dimensiune suplimentară investigației. Autoritățile consideră aceste transferuri o încercare de a ascunde veniturile obținute ilegal. Această decizie de confiscare marchează un pas important în investigațiile privind frauda fiscală a fraților Tate. Pe lângă problemele juridice din Marea Britanie, cei doi continuă să se confrunte cu acuzații grave și în România. Confiscarea banilor Confiscarea sumelor din conturile fraților Tate subliniază eforturile autorităților de a combate frauda fiscală, inclusiv prin investigarea schemelor financiare complicate și utilizarea criptomonedelor. Cazul rămâne deschis, iar următoarele proceduri judiciare vor aduce clarificări suplimentare.

Ciolacu în Marea Britanie, scopul vizitei (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Ciolacu în Marea Britanie, scopul vizitei

Ciolacu în Marea Britanie, scopul vizitei. Prim-ministrul Marcel Ciolacu efectuează marți și miercuri o vizită oficială în Marea Britanie, unde va avea întrevederi cu premierul britanic, Keir Starmer, președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, și Lordul Primar al Londrei, Alastair King. Vizita include și întâlniri cu comunitatea românească. Ciolacu în Marea Britanie, scopul vizitei Pe lângă întâlnirile oficiale, premierul Ciolacu va vizita Biserica românească și se va întâlni cu membri ai comunității românești din Marea Britanie, estimată la peste 1,2 milioane de persoane. Citește și: Isărescu, cu salariu de peste un milion de lei pe an, plus pensie, spune că „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă” Promovarea drepturilor românilor din Marea Britanie este un obiectiv important al cooperării bilaterale, a declarat Ciolacu. Prima vizită de acest fel în 17 ani Aceasta este prima vizită a unui prim-ministru român în Marea Britanie după 17 ani. Din delegația oficială fac parte miniștrii Afacerilor Externe, Apărării, Economiei și Energiei, alături de consilieri onorifici și de stat. Parteneriatul strategic România-Marea Britanie Relația bilaterală este reglementată prin Parteneriatul strategic România - Marea Britanie, lansat în 2003 și revizuit în 2023. România este reprezentată în Regatul Unit prin Ambasada de la Londra și trei consulate generale, cu planuri de extindere la Birmingham și Belfast pentru a deservi Irlanda de Nord. Regatul Unit este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României și liderul în rândul țărilor cu care România înregistrează un excedent comercial (1,6 miliarde de euro în 2023). Se estimează că schimburile bilaterale vor depăși 4 miliarde de euro în 2024, principalele produse exportate fiind cele din sectorul auto. La sfârșitul anului 2023, valoarea totală a schimburilor comerciale a fost de 10 miliarde de euro, iar până în iulie 2024, comerțul bilateral a crescut cu aproape 9%.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră