sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 26 octombrie 2022

Războiul din Ucraina, o misiune mesianică pentru Putin, spune șeful serviciului estonian de spionaj. Plus: Rusia va mai mobiliza trupe, pe care le va arunca pe front pe principii „darwiniste”

O misiune mesianică pentru Putin Foto: Kremlin.ru
O misiune mesianică pentru Putin Foto: Kremlin.ru

Războiul din Ucraina este o misiune mesianică pentru Putin, spune șeful serviciului estonian de spionaj, Mikk Marran, care mai apreciază că acesta își urmărește planul cu „fervoare religioasă”.

Agenția condusă de Marran a avertizat din timp că Rusia va ataca Ucraina, dar acum crede că regimul de la Kiev va gâștiga războiul cu Kremlinul.

Mikk Marran, care se va retrage peste câteva zile de la conducerea serviciului de spionaj, a vorbit, marți cu un grup de ziariști despre războiul din Ucraina.

O misiune mesianică pentru Putin

„Președintele rus Vladimir Putin își urmărește obiectivele de război în Ucraina cu o fervoare „religioasă” și este puțin probabil să-și schimbe cursul, chiar dacă invazia sa de opt luni este plină de eșecuri, a declarat șeful spionajului Estoniei.

Foto: Kremlin.ru

Mikk Marran, șeful de spionaj al Estoniei, a spus că serviciile de informații ale națiunii baltice au indicat că președintele rus nu vrea să regândească acest conflict, în ciuda lipsei de realizări strategice și a unei reacții mai ferme din partea unei NATO”, scrie Bloomberg.

Marran a apreciat că Putin este angrenat, în Ucraina, într-o misiune „religioasă sau mesianică”.

Șeful spionajului estonian a explicat că Rusia are o perspectivă „darwinistă” asupra viitorului rezerviștilor mobilizați și trimiși pe front fără pregătire: majoritatea vor fi uciși sau răniți, dar cei care vor supraviețui vor deveni luptători căliți.

„Războiul de uzură a Rusiei are ca scop să-i facă pe ucraineni să sufere cât mai mult posibil în iarna viitoare”, a spus Marran, referindu-se la atacurile sporite asupra infrastructurii energetice.

Kremlinul exploatează, de asemenea, amenințarea de a-și desfășura arsenalul nuclear, în special ca o modalitate de a lua inițiativa și de a descuraja guvernele SUA și europene să livreze arme, a spus el. Pe măsură ce pierderile militare cresc, „opțiunea nucleară nu poate fi exclusă”, a spus el.

Contraofensiva Ucrainei ar da roade dacă ar reuși să împingă forțele ruse înapoi peste râul Nipru, în sud, eliberând orașul Herson, unde Kremlinul și-a staționat unele dintre cele mai bune trupe ale sale, a mai arătat Marran.

Citește și: Cea mai dură înfrângere pentru Putin în prag de iarnă: șantajul gazelor la adresa UE a eșuat, blocul comunitar și-a asigurat rezervele până în primăvară iar prețurile au scăzut

„Aceasta ar fi, din punctul nostru de vedere, o victorie strategică”, a spus șeful spionilor estonieni.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră