sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 23 noiembrie 2024

Netanyahu trebuie arestat de către orice țară din UE în care premierul israelian ar ajunge, spune șeful diplomației de la Bruxelles

Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell)(sursa: X/Josep Borrell Fontelles)
Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell)(sursa: X/Josep Borrell Fontelles)

Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell). Josep Borrell, șeful diplomației europene, a subliniat sâmbătă că statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să aplice mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, fostului ministru al apărării Yoav Gallant și liderului militar al Hamas, Mohammed Deif. Aceste mandate vizează acuzații de crime de război și crime împotriva umanității.

Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell)

Conform Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, toate statele semnatare, inclusiv cele din UE, trebuie să respecte deciziile instanței internaționale.

Citește și: PolyMarket, una din cele mai mari piețe de predicții de pe blockchain, unde poți paria, anticipează un câștigător clar al prezidențialelor din România

Borrell a reiterat că implementarea mandatelor "nu este opțională" și se aplică inclusiv țărilor candidate la aderarea în UE.

Borrell a criticat atitudinea divizată a statelor UE privind deciziile CPI, menționând că unele țări au sprijinit anterior mandatul de arestare al lui Vladimir Putin, dar rămân tăcute față de cazurile recente.

El a respins acuzațiile de antisemitism care i-au fost aduse pentru pozițiile sale critice la adresa Israelului, precizând că este dreptul său să conteste politicile guvernului israelian fără să fie etichetat.

Reacții internaționale divergente

Uniunea Europeană se confruntă cu poziții diferite între statele membre.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Netanyahu este binevenit în Ungaria și nu va risca arestarea.

De asemenea, Germania și-a exprimat rezervele, invocând dificultăți istorice legate de Holocaust în aplicarea unui asemenea mandat.

Contextul recent al conflictului

Situația tensionată din Gaza, marcată de o ofensivă israeliană care a dus la moartea a peste 44.000 de palestinieni, conform surselor, și atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în care 1.200 de persoane au fost ucise, amplifică dezbaterile internaționale privind responsabilitatea juridică și etică.

Această situație reflectă complexitatea relațiilor internaționale și a dreptului penal internațional, punând în evidență provocările aplicării uniforme a justiției la nivel global.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră