miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: borrell

9 articole
Internațional

Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell)

Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell). Josep Borrell, șeful diplomației europene, a subliniat sâmbătă că statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să aplice mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, fostului ministru al apărării Yoav Gallant și liderului militar al Hamas, Mohammed Deif. Aceste mandate vizează acuzații de crime de război și crime împotriva umanității. Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell) Conform Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, toate statele semnatare, inclusiv cele din UE, trebuie să respecte deciziile instanței internaționale. Citește și: PolyMarket, una din cele mai mari piețe de predicții de pe blockchain, unde poți paria, anticipează un câștigător clar al prezidențialelor din România Borrell a reiterat că implementarea mandatelor "nu este opțională" și se aplică inclusiv țărilor candidate la aderarea în UE. Borrell a criticat atitudinea divizată a statelor UE privind deciziile CPI, menționând că unele țări au sprijinit anterior mandatul de arestare al lui Vladimir Putin, dar rămân tăcute față de cazurile recente. El a respins acuzațiile de antisemitism care i-au fost aduse pentru pozițiile sale critice la adresa Israelului, precizând că este dreptul său să conteste politicile guvernului israelian fără să fie etichetat. Reacții internaționale divergente Uniunea Europeană se confruntă cu poziții diferite între statele membre. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Netanyahu este binevenit în Ungaria și nu va risca arestarea. De asemenea, Germania și-a exprimat rezervele, invocând dificultăți istorice legate de Holocaust în aplicarea unui asemenea mandat. Contextul recent al conflictului Situația tensionată din Gaza, marcată de o ofensivă israeliană care a dus la moartea a peste 44.000 de palestinieni, conform surselor, și atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în care 1.200 de persoane au fost ucise, amplifică dezbaterile internaționale privind responsabilitatea juridică și etică. Această situație reflectă complexitatea relațiilor internaționale și a dreptului penal internațional, punând în evidență provocările aplicării uniforme a justiției la nivel global.

Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell)(sursa: X/Josep Borrell Fontelles)
Borrell vrea suspendarea dialogului politic UE-Israel (sursa: X/Josep Borrell Fontelles)
Internațional

Borrell vrea suspendarea dialogului politic UE-Israel

Borrell vrea suspendarea dialogului politic UE-Israel. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, va propune luni, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Bruxelles, suspendarea dialogului politic cu Israelul. Decizia vine ca răspuns la "un an de promisiuni ignorate" de autoritățile israeliene privind respectarea dreptului internațional în conflictul din Gaza. Borrell vrea suspendarea dialogului politic UE-Israel Decizia vine ca răspuns la "un an de promisiuni ignorate" de autoritățile israeliene privind respectarea dreptului internațional în conflictul din Gaza. Citește și: Raport Finanțe: Guvernul trebuia să încaseze, în 2024, 2,5 miliarde euro din fondurile structurale și de coeziune, dar a încasat zero în nouă luni O altă propunere cheie a lui Borrell vizează interzicerea importului de produse provenite din așezările israeliene situate pe teritoriile palestiniene ocupate, o măsură care reflectă nemulțumirea Uniunii Europene față de politica Israelului în regiune. Relația UE-Israel sub Acordul de asociere din 2000 Dialogul politic dintre UE și Israel este reglementat prin Acordul de asociere UE-Israel, în vigoare din anul 2000. Acest acord include schimburi regulate de opinii și cooperare economică în sectoare precum industria, energia, transporturile și turismul. Relațiile se bazează pe respectarea drepturilor omului și a principiilor democratice, un aspect acum pus sub semnul întrebării. Propuneri similare din partea Spaniei și Irlandei Spania și Irlanda au sugerat anterior reevaluarea Acordului de asociere UE-Israel, semnalând preocupări similare. Totuși, mai mulți diplomați europeni au subliniat că suspendarea dialogului politic nu echivalează cu suspendarea acordului în ansamblu sau a Consiliului de asociere, organismul principal care gestionează relațiile bilaterale. UE și crizele internaționale În cadrul reuniunii CAE, miniștrii de externe ai statelor membre vor discuta și alte subiecte critice, precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu un schimb informal de opinii prin videoconferință cu Andrii Sîbiga, ministrul ucrainean al afacerilor externe. Pe agendă mai este și situația politică din Georgia, în urma alegerilor parlamentare desfășurate pe 26 octombrie. Impactul propunerilor asupra relațiilor UE-Israel Propunerea de suspendare a dialogului politic ar putea tensiona relațiile dintre UE și Israel, având implicații atât politice, cât și economice. În același timp, măsura reflectă angajamentul UE de a-și respecta valorile fundamentale și de a lua poziții ferme în fața conflictelor internaționale.

Borrell: Europa trebuie să-și asigure securitatea (sursa: X/Josep Borrell Fontelles)
Internațional

Borrell: Europa trebuie să-și asigure securitatea

Borrell: Europa trebuie să-și asigure securitatea. Într-un interviu acordat acordat EFE, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a subliniat că Europa trebuie să fie pregătită să primească mai puțină protecție din partea SUA și să își asigure singură securitatea. În cei cinci ani de mandat la conducerea diplomației europene, Borrell a promovat autonomia strategică a Europei, într-un context geopolitic tot mai tensionat. Borrell: Europa trebuie să-și asigure securitatea Borrell a declarat că Europa nu trebuie să depindă permanent de „umbrela protectoare” a Statelor Unite pentru securitate, subliniind că invazia rusă din Ucraina a accelerat pașii către o apărare europeană mai autonomă. Citește și: EXCLUSIV Legătura financiară dintre Ciolacu și nepotul care s-a îmbogățit pe spatele statului: șeful PSD a „albit” 100.000 de euro investindu-i în afacerile nepotului sub formă de împrumut Cu tancuri rusești carbonizate în fundal, Borrell a reafirmat sprijinul european pentru Ucraina și nevoia unei politici de securitate mai independente. Contribuțiile UE pentru Ucraina Referindu-se la războiul din Ucraina, Borrell a arătat că Uniunea Europeană și statele membre au contribuit cu aproape 44 de miliarde de euro în sprijin militar și civil. UE este principalul donator al Ucrainei, fiind un susținător ferm în eforturile de rezistență ale acesteia. Sprijinul financiar Pe lângă sprijinul financiar, Borrell a subliniat că statele europene au crescut cheltuielile militare, răspunzând astfel la o solicitare făcută inițial de Donald Trump în mandatul său anterior. Țări importante din UE și NATO, inclusiv Germania, au adoptat această abordare după invazia rusă, contribuind la o apărare europeană mai robustă. O lume mai periculoasă Borrell a avertizat că lumea de astăzi este mai periculoasă, cu un război care se desfășoară aproape de granițele Europei și implică o țară candidată la aderarea în UE. Sprijinul pentru Ucraina rămâne o obligație esențială, a concluzionat el, evidențiind angajamentul UE de a susține națiunile partenere și de a respecta promisiunile asumate.

Borrell acuză Moscova de crime de război (sursa: Twitter/Josep Borrell Fontelles)
Internațional

Borrell acuză Moscova de crime de război

Borrell acuză Moscova de crime de război. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat luni Rusia de comiterea unei "adevărate crime de război", prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene, cu riscul de a amplifica foametea în lume, informează AFP. "Este inimaginabil ca milioane de tone de grâu să stea blocate în Ucraina, când restul populaţiei mondiale suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război. Nu-mi pot imagina ca aceasta să dureze şi mai mult: aceasta va fi într-adevăr un lucru de care Rusia se va face vinovată", a declarat Borrell la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din UE. Borrell acuză Moscova de crime de război "Rusia trebuie să înceteze să se joace cu foametea în lume", a avertizat la rândul său şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna. "Rusia trebuie să înceteze să blocheze porturi ale Ucrainei şi să înceteze să distrugă infrastructurile de stocare (de cereale) din Ucraina", a adăugat ea. Citește și: Noul şef al Statului Major al armatei britanice sugerează că războiul se va extinde pe continent: Trebuie să pregătim forţele armate să lupte în Europa încă o dată "Europenii îi vor ajuta pe ucraineni pe termen lung. Ei îi vor acorda (Ucrainei) sprijin politic, umanitar şi militar. Rusiei i se trimite un mesaj şi trebuie să înţeleagă acest lucru", a spus Colonna. "Franţa susţine în mod ferm eforturile secretarului Naţiunilor Unite şi rolul Turciei în încercarea de a se ajunge la un acord între Rusia şi Ucraina" pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, a adăugat ea. "A lăsa cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea din lume", a atenţionat şefa diplomaţiei franceze. "Bătălia narativelor" dintre Occident şi Rusia care acuză sancţiunile împotriva ei de agravarea crizei alimentare se va afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii de externe ai ţărilor din UE, potrivit Agerpres. "Sancţiunile impuse de UE "nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate" în aceste operaţiuni, a insistat şeful diplomaţiei europene.

Noi sancțiuni la adresa Rusiei (sursa: Facebook/Josep Borrell)
Internațional

Noi sancțiuni la adresa Rusiei

Noi sancțiuni la adresa Rusiei. Uniunea Europeană speră să adopte a şasea rundă de sancţiuni împotriva Rusiei la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE), a declarat luni Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, transmite Reuters. Noi sancțiuni la adresa Rusiei Josep Borrell a declarat într-o conferinţă de presă organizată în Ciudad de Panama, unde se află într-o vizită oficială, că UE speră să reducă exporturile de energie din Rusia ca parte a eforturilor sale de a sancţiona Moscova pentru invadarea Ucrainei. Citește și: EXCLUSIV De ce au căzut ca muștele site-urile aeroporturilor românești sub atacurile Killnet? Șeful Aviației Civile din România a desființat, ilegal, structura de cybersecurity Comisia Europeană este de aşteptat să propună pachetul de sancţiuni în această săptămână, inclusiv un potenţial embargo asupra achiziţionării de petrolul rusesc, o măsură ce ar priva Moscova de un flux mare de venituri, dar care a divizat până acum statele membre, potrivit Agerpres. Josep Borrell, care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe, a spus că speră că UE va putea să adopte "măsuri pentru a limita semnificativ aceste importuri", dar a recunoscut că până acum nu s-a ajuns la un acord din partea tuturor ţărilor membre."Dar sunt încrezător că, cel puţin în ceea ce priveşte importurile de petrol, acest acord va fi posibil până la următoarea reuniune a Consiliului", a adăugat el. Consiliul are două reuniuni programate pe 10, respectiv 16 mai.

Noi sancțiuni la adresa Rusiei (sursa: Facebook/Josep Borrell)
Internațional

Rușii distrug patrimoniul cultural ucrainean

Rușii distrug patrimoniul cultural ucrainean. Înaltul reprezentant pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat luni că Rusia distruge "în mod intenţionat" patrimoniul cultural al Ucrainei în timpul invaziei acestei ţări care a început la 24 februarie, relatează EFE. Rușii distrug patrimoniul cultural ucrainean "Obiecte de patrimoniu cultural sunt distruse intenţionat în războiul Rusiei împotriva Ucrainei", notează Borrell pe contul său oficial de Twitter. Cultura ucraineană este "parte importantă a patrimoniului european", subliniază Borrell. Prin urmare, el a asigurat că UE "sprijină artiştii, profesioniştii culturii şi organizaţiile culturale afectate de război", potrivit Agerpres. Citește și: Ofensiva disperării lui Putin: peste 60.000 de militari au fost masați în sudul și estul Ucrainei pentru asaltul de totul sau nimic. Miza: cordon terestru spre Crimeea Înaltul oficial european a menţionat în mesajul său campania comunitară #ArtVsWar, al cărui obiectiv este de a conştientiza asupra nivelului de distrugere a patrimoniului cultural, a obiectivelor şi a iniţiativelor culturale ca urmare a unui conflict militar. În Ucraina "cultura este azi prezentă graţie curajului unui popor viteaz capabil să combată ameninţările continue de distrugere", a declarat la rândul său Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE). Kievul a dispus acoperirea principalelor monumente cu saci de nisip pentru a încerca să evite deteriorarea lor de bombardamentele sau de gloanţele ruseşti.

UE ar putea impune noi sancțiuni Rusiei (sursa: euobserver.com)
Internațional

UE ar putea impune noi sancțiuni Rusiei

UE ar putea impune noi sancțiuni Rusiei. Adoptarea unor sancţiuni suplimentare de către Uniunea Europeană împotriva Rusiei este o opţiune, a afirmat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai statelor membre, la Luxemburg, transmite Reuters. UE ar putea impune noi sancțiuni Rusiei "Sancţiunile sunt întotdeauna pe masă", a declarat Borrell înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), răspunzând unei întrebări dacă Uniunea Europeană ia în calcul un embargou asupra livrărilor de petrol dinspre Rusia, ţară care în 24 februarie a lansat o invazie militară de amploare în Ucraina. Citește și: Peste 1.200 de cadavre, descoperite numai în regiunea Kiev după plecarea trupelor ruse. Amploarea crimelor de război pare să indice un ordin primit de la vârful lanțului de comandă "Miniştrii vor discuta despre paşii următori", a adăugat înaltul demnitar european. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat constant liderilor europeni să ''adopte sancţiuni puternice'' împotriva Moscovei, potrivit Agerpres. El cere oprirea achiziţiilor de petrol şi gaz din Rusia şi furnizarea de armament greu pentru forţele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anunţate în regiunea Donbas (est). Mai multe ţări membre, printre care Germania, Italia, Austria şi Ungaria, sunt dependente în mare măsură de gazul rusesc.

Rușii refuză negocierile de pace (sursa: reuters.com)
Internațional

Rușii refuză negocierile de pace

Rușii refuză negocierile de pace. Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat că guvernul rus nu are niciun interes în negocierea unui armistiţiu în Ucraina pentru moment, pentru că armata sa nu şi-a atins scopurile militare, potrivit Agerpres. Rușii refuză negocierile de pace Guvernul rus nu are niciun interes în negocierea unui armistiţiu în Ucraina pentru moment, pentru că armata sa nu şi-a atins scopurile militare, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit Reuters. "În acest moment, Rusia nu vrea să negocieze nimic. Îşi doreşte doar să ocupe teritoriu", a afirmat Borrell într-un interviu pentru postul spaniol de televiziune TVE. "Vrea să încercuiască litoralul de la graniţa cu Republica Moldova şi să izoleze Ucraina de mare. Vrea să negocieze cu adevărat doar atunci când îşi asigură o poziţie de forţă", a adăugat Borrell. "Totul se va decide în următoarele 15 zile" Uniunea Europeană şi aliaţii săi vor continua să livreze ajutor militar armatei ucrainene, a spus Borrell. "Este important, deoarece totul se va decide în următoarele 15 zile. Ce va face istorie va fi capacitatea ucrainenilor de a rezista", a adăugat el. Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a trimis trupele în Ucraina în ceea ce el numeşte "o operaţiune militară specială" de dezarmare şi "denazificare" a Ucrainei.

Bulgaria refuză să ofere Mig-uri ucrainenilor Foto: Captură YouTube
Internațional

Bulgaria refuză să ofere Mig-uri ucrainenilor

Bulgaria refuză să ofere Mig-uri ucrainenilor: premierul Kiril Petkov a susținut, pentru Politico, că țara sa are nevoie de aceste avioane pentru a-și proteja spațiul aerian și nu are nici piese de schimb suficiente. Luni, un purtător de cuvânt al UE a declarat că ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut o cerere de livrare a unor astfel de avioane de luptă în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe G7, în cursul zilei de duminică. Potrivit unui diplomat, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a transmis această solicitare, în cadrul unei întâlniri ulterioare a miniștrilor de externe ai Uniunii, colegilor din Bulgaria și Polonia. Aceștia nu au participat la întâlnirea G7. Aceste țări au aceleași tip de avioane de luptă, Mig-29, iar piloții ucraineni sunt deja pregătiți să zboare pe astfel de aparate. Bulgaria refuză să ofere Mig-uri ucrainenilor S-a ajuns la un acord pentru a furniza armament armatei ucrainene în valoare de 450 de milioane de euro şi echipamente de protecţie şi combustibil în valoare de 50 de milioane de euro. Toate acestea vor fi acoperite de Facilitatea noastră pentru pace şi de Fondul nostru interguvernamental. Este pentru prima dată în istorie când vom face acest lucru", a precizat Josep Borrell după o întâlnire prin videoconferinţă a miniştrilor de externe ai UE. "Vom furniza chiar și avioane de luptă. Nu vorbim doar de muniție", a spus el într-o conferință de presă. Citește și: Explozii puternice la Kiev și Harkov, relatează media ucrainiene Flota de avioane a Forțelor Aeriene Ucrainene consta dintr-un amestec de MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanke, din regimul sovietic. Nicio țară din Uniunea Europeană nu operează avioane Su-27. Bulgaria, Slovacia și Polonia dețin Mig-29, arată defenceromania.ro.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră