vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: arestare

31 articole
Internațional

Atentat islamist cu bombă la gara Westbanhof din Viena, pus la cale de un adolescent de 14 ani

Austria, adolescent arestat: plănuia un atentat. Poliția austriacă a reținut pe 10 februarie un adolescent de 14 ani, suspectat că plănuia un atentat la gara Westbahnhof din Viena, una dintre cele mai mari gări din capitala Austriei. Ministerul de Interne a confirmat că suspectul era un simpatizant al grupării Stat Islamic (SI) și că radicalizarea sa a avut loc pe internet. Austria, adolescent arestat: plănuia un atentat Ministerul de Interne a anunțat că Serviciul de Informații Interne și poliția au dejucat un posibil atac terorist. Citește și: Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID, fiind sprijinit de PSD „Suspectul are 14 ani, este cetățean austriac de origine turcă și s-a radicalizat pe internet”, se precizează în comunicatul oficial. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul adolescentului, polițiștii au descoperit: cărți islamiste, două cuțite, instrucțiuni scrise de mână pentru fabricarea de explozivi. De asemenea au fost găsite și materiale pentru asamblarea unei bombe, inclusiv țevi de aluminiu ce urmau să fie utilizate ca detonator. Radicalizarea pe TikTok Autoritățile austriece au explicat că investigația a început după ce Direcția pentru Securitatea Statului și Informații (DSN) a primit informații despre un susținător necunoscut al unei organizații teroriste. Acesta distribuia mesaje și videoclipuri extremiste pe mai multe conturi de TikTok. „După o investigație intensă, DSN a reușit să identifice susținătorul SI”, au transmis oficialii. Numele suspectului nu a fost dezvăluit. Un nou caz de radicalizare în Austria Arestarea adolescentului vine la doar câteva zile după un atac cu cuțit în orașul Villach, situat în sudul Austriei. În acel incident, un refugiat sirian de 23 de ani este suspectat că a ucis un adolescent și a rănit alte cinci persoane. Potrivit autorităților, atacatorul s-a radicalizat rapid după ce a urmărit videoclipuri islamiste pe TikTok. Austria se confruntă cu o creștere a cazurilor de radicalizare online, iar oficialii de securitate monitorizează îndeaproape activitățile extremiste de pe platformele de social media.

Austria, adolescent arestat: plănuia un atentat (sursa: Facebook/BMI - Bundesministerium für Inneres)
Grupul infracțional constituit de Vicol și-a început activitatea din 2018 Foto: PSD
Politică

Grupul infracțional Vicol și-a început activitatea din 2018

Grupul infracțional constituit de Laura Vicol și-a început activitatea din 2018, doi ani înainte ca PSD să o facă deputată și trei ani înainte ca Marcel Ciolacu să o propună președinte a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, arată judecătoarea Curții de Apel București, Irina Raluca Manu, care a decis arestarea familiei Vico-Ciorbă. Citește și: EXCLUSIV Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor Manu mai arată că sunt elemente care indică posibiliatea ca Vicol să fi avut acces la informații confidențiale privind stadiul anchetei împotriva Nordis. Grupul infracțional constituit de Vicol și-a început activitatea din 2018 „Prin raportare la specificul tranzacțiilor identificate cu privire la inculpată, perioada îndelungată pe care s-au desfășurat aceste tranzacții, care, după cum se observă, coincide cu perioada infracțională a grupului (2018-2024), persoanele prin intermediul cărora ar fi încasat sume de bani, calitatea de asociat a inculpatei în cadrul HATHOR TRADING ESTATE S.R.L. și CAR STUDIO DETAILING S.R.L. în conturile cărora se reţine că au fost încasate sume foarte mari de bani, contradicțiile între declarațiile oferite unităților bancare care au întocmit rapoarte de tranzacții suspecte și modul în care se reţine că a folosit acești bani (achiziții produse de lux sau stingerea unor datorii) și, nu în ultimul rând, profesia inculpatei – avocat specializat în drept penal (ceea ce presupune cunoașterea legislației, inclusiv în materia prevenirii și combaterii spălării banilor), acreditează presupunerea rezonabilă că aceasta a acționat în cunoștință de cauză, având pe deplin reprezentarea faptelor imputate, a consecințelor acestora și a provenienței sumelor de bani încasate”, arată judecătoarea Manu. Vicol aștepta DIICOT dimineața la șase „De asemenea, din discuțiile telefonice interceptate reiese la modul rezonabil că inculpata, într-un mod sau altul, a ajuns în posesia unor informații care nu sunt destinate publicității, respectiv iminența efectuării unei percheziții domiciliare la imobilul în care locuiește împreună cu soțul său, inculpatul Ciorbă Răzvan Vladimir, cu cel puțin câteva zile înainte de efectuarea percheziției. Astfel, în data de 31.01.2025 (cu trei zile înainte de efectuarea percheziției), ora 10:47:37, inculpata VICOL-CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA poartă următoarea discuție cu numitul Dan Moraru: DAN MORARU: Da eu nu-l cunosc pe soțul dumneavoastră, dar are…cum să zici, din ce-am văzut eu…. VICOL CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA: Domnule nu-i hoț… DAN MORARU: …n-are nici o frică, n-are nici o frică VICOL CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA: N-are nimic, nu are…dar el merge cu capul drept înainte, cum să vă spun… DAN MORARU: Da VICOL CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA: Că ne trezim la 6 dimineața în fiecare dimineață de când ne-au anunțat că vin de la DIICOT să-l ia din casă, asta e cu totul altceva”.

Arestații Nordis pot fi eliberați miercuri (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Justiție

Arestații Nordis pot fi eliberați miercuri

Arestații Nordis pot fi eliberați miercuri. Fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul său, Vladimir Ciorbă, contestă decizia de arestare preventivă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Arestații Nordis pot fi eliberați miercuri Dosarul a fost înregistrat pe 12 februarie, iar ședința de judecată este programată pentru ora 12:00. Citește și: Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație” Alături de cei doi, contestații au depus și alți trei inculpați aflați în arest preventiv - Gheorghe Emanuel Poștoacă, Cristian Nicolae Poștoacă și Florin Poștoacă -, dar și persoane aflate în arest la domiciliu, printre care Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea (contabila grupării) și Bogdan Adalbert Șaitoș. Delapidare și spălare de bani în dosarul Nordis Laura Vicol și Vladimir Ciorbă sunt acuzați de delapidarea a zeci de milioane de euro din firmele grupului Nordis, banii fiind cheltuiți pe vacanțe de lux, avioane private și mașini scumpe. Potrivit anchetatorilor, cuplul ar fi achitat 1,5 milioane de euro pentru zboruri cu avioane private și elicoptere către destinații de lux precum Nisa, Mykonos, Madrid, Paris și Delta Dunării. De asemenea, au fost achiziționate mașini de lux în valoare de aproape 5 milioane de euro, printre care Ferrari, Bentley și Rolls Royce. Lista infracțiunilor Dosarul este unul complex, iar acuzațiile formulate de DIICOT includ: Constituirea unui grup infracțional organizat Delapidare cu consecințe deosebit de grave Spălare de bani Evaziune fiscală Înșelăciune cu consecințe grave Stabilirea cu rea-credință a impozitelor și taxelor În anchetă sunt vizate 40 de persoane fizice și 32 de firme, fiind descoperit un mecanism infracțional complex de promovare și dezvoltare a unor proiecte imobiliare fictive. Ioana Băsescu și Andreea Cosma, cercetate în dosar Printre cei implicați în acest dosar se numără și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, precum și fosta deputată PSD Andreea Cosma. Cele două sunt cercetate în calitate de notarițe. O schemă piramidală Schema infracțională a funcționat pe un model piramidal cu trei paliere: Liderii grupului – coordonatori ai mecanismului de delapidare și spălare de bani Apropiații liderilor – persoane de încredere care au sprijinit activ gruparea Executanții – notari, avocați și consultanți juridici care au facilitat tranzacțiile și spălarea banilor Anchetatorii susțin că în perioada 2019-2024, grupul infracțional a încasat de la clienți peste 195 milioane de euro prin promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare pentru apartamente, parcări și mobilier.

Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, arestați(sursa: Inquam Photos/George Călin)
Justiție

Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, arestați

Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, arestați. Laura Vicol şi soţul acesteia, Vladimir Ciorbă, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în dosarul Nordis. Soții Ciorbă-Vicol au fost duși direct din sala de judecată în arestul poliției. Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, arestați Curtea de Apel București a decis miercuri arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostei deputate PSD, Laura Vicol, și a soțului său, Vladimir Ciorbă, în dosarul Nordis. Citește și: GALERIE FOTO Nordis a cheltuit 864.000 de lei pe „protocol” la cluburile de fițe NUBA, unde Vicol petrecea alături de Grindeanu Potrivit minutei instanței, în arest vor ajunge și Gheorghe Emanuel Poștoacă – acționar principal la Nordis, Cristian Nicolae Poștoacă – acționar și administrator în mai multe firme Nordis și Florin Poștoacă Arest la domiciliu și control judiciar pentru alți inculpați Pentru alți inculpați, instanța a dispus măsuri mai blânde. Arest la domiciliu pentru Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea (contabila grupării) și Bogdan Adalbert Șaitoș (acționar și administrator). Control judiciar pentru Gabriela Vasile (manager resurse umane), Cristian Matei (manager achiziții și director) și George Marian Ivan. Decizia este executorie, dar nu definitivă Sentința nu este definitivă, însă poate fi pusă imediat în aplicare. O parte dintre avocații celor vizați au anunțat deja intenția de a contesta hotărârea, urmând să depună actele necesare. Delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani Inculpații sunt acuzați de multiple infracțiuni economice grave, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală și înșelăciune, falsificarea și manipularea evidențelor financiare. Anchetatorii susțin că rețeaua ar fi obținut ilegal rambursări de TVA și alte beneficii fiscale prin mecanisme frauduloase, afectând bugetul de stat. Ioana Băsescu și Andreea Cosma, cercetate sub control judiciar Printre cei implicați în dosar se numără și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Andreea Cosma, fostă deputată PSD. Cele două ar fi fost implicate în afacerile Nordis în calitate de notarițe, însă au fost lăsate să plece acasă, fiind cercetate sub control judiciar. Sume uriașe de bani și obiecte de lux Luni, anchetatorii au efectuat percheziții ample, în urma cărora au fost confiscate peste 50 de dispozitive electronice (laptopuri, tablete, servere, memory stick-uri), elefoane mobile și documente compromițătoare. Au mai fost confiscate sume mari de bani în lei, euro și alte monede, ceasuri, bijuterii și genți de lux de la branduri cunoscute O schemă piramidală Anchetatorii susțin că organizația era structurată în trei paliere. Liderii grupării – coordonau afacerile și direcționau fondurile Colaboratorii apropiați – membri ai grupului, în relație de rudenie sau prietenie cu liderii Executorii – notari, avocați și consultanți juridici implicați în falsificarea documentelor și gestionarea banilor obținuți ilegal Prejudiciu uriaș, peste 195 de milioane de euro Potrivit anchetatorilor, între 2019 și 2024, liderii grupului au încasat peste 957 de milioane de lei (echivalentul a peste 195 de milioane de euro) de la clienți, sub pretextul vânzării de apartamente, parcări și mobilier. Acești bani ar fi fost direcționați ulterior printr-un proces complex de spălare de bani, evitând astfel taxele și impozitele datorate statului. Investigația vizează un total de 40 de persoane fizice și 32 de firme, toate suspectate de implicare în activități ilegale sub umbrela grupului Nordis.

Seul, criză politică: arestarea ministrului Apărării (sursa: Facebook/대한민국 대통령실)
Internațional

Seul, criză politică: arestarea ministrului Apărării

Seul, criză politică: arestarea ministrului Apărării. Fostul ministru sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a fost arestat duminică pentru rolul său în tentativa de impunere a legii marțiale, care a provocat o criză politică și socială majoră în Coreea de Sud. Demisia sa a venit după o stare de urgență efemeră, declarată de președintele Yoon Suk Yeol, și abrogată rapid sub presiunea parlamentului și a manifestațiilor de masă. Seul, criză politică: arestarea ministrului Apărării Marți seara, președintele Yoon Suk Yeol a surprins opinia publică prin declararea legii marțiale. Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” Aceasta a fost însă anulată la doar șase ore după anunț, din cauza reacției puternice a parlamentarilor și protestelor populare. Decizia președintelui a fost considerată o amenințare la adresa democrației și a generat acuzații grave de „rebeliune” împotriva sa. Poliția a deschis o investigație împotriva lui Yoon Suk Yeol pentru „rebeliune”. În urma presiunii politice, liderul Partidului Puterii Poporului (PPP), Han Dong-hoon, a declarat că președintele a promis să se retragă și că, până la demisia efectivă, va fi exclus de la funcțiile sale, care vor fi gestionate de prim-ministru și de PPP. Demisia ministrului de interne Ministrul de interne sud-coreean, Lee Sang-min, a demisionat în urma eșecului instituirii legii marțiale de către președintele Yoon Suk Yeol, potrivit mai multor surse media locale. În scrisoarea sa de demisie, Lee Sang-min a recunoscut că nu și-a îndeplinit responsabilitățile „în slujba populației și a președintelui”. Președintele Yoon a acceptat demisia sa, conform cotidianului Joong Ang Ilbo. Atât Lee Sang-min, cât și Yoon Suk Yeol sunt vizați de o anchetă pentru „rebeliune” după proclamarea neașteptată a legii marțiale, măsură abrogată în doar șase ore sub presiunea parlamentului și a manifestațiilor publice. Moțiunea de destituire a președintelui, blocată Sâmbătă seara, președintele Yoon Suk Yeol a supraviețuit unei moțiuni de destituire, care a eșuat din lipsa cvorumului necesar de 200 de parlamentari. Votul a fost boicotat de membrii Partidului Puterii Poporului, iar doar 195 de deputați au participat. Proteste masive Rezultatul votului a dezamăgit miile de oameni adunați în fața Parlamentului pentru a cere demisia președintelui. Potrivit poliției, aproximativ 150.000 de persoane au participat la proteste, în timp ce organizatorii au susținut că au fost prezenți un milion de manifestanți. Kim Yong-hyun sub interdicție de călătorie După arestarea sa, fostului ministru Kim Yong-hyun i s-a interzis să părăsească țara. Autoritățile continuă anchetele privind implicarea sa și a altor oficiali în tentativa de impunere a legii marțiale. Arestarea fostului ministru al apărării și protestele de amploare subliniază gravitatea crizei politice din Coreea de Sud. Deși președintele Yoon Suk Yeol a promis retragerea sa, nemulțumirea populară și presiunea politică sugerează că această criză este departe de a se încheia.

Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell)(sursa: X/Josep Borrell Fontelles)
Internațional

Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell)

Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell). Josep Borrell, șeful diplomației europene, a subliniat sâmbătă că statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să aplice mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, fostului ministru al apărării Yoav Gallant și liderului militar al Hamas, Mohammed Deif. Aceste mandate vizează acuzații de crime de război și crime împotriva umanității. Netanyahu trebuie arestat în UE (Borrell) Conform Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, toate statele semnatare, inclusiv cele din UE, trebuie să respecte deciziile instanței internaționale. Citește și: PolyMarket, una din cele mai mari piețe de predicții de pe blockchain, unde poți paria, anticipează un câștigător clar al prezidențialelor din România Borrell a reiterat că implementarea mandatelor "nu este opțională" și se aplică inclusiv țărilor candidate la aderarea în UE. Borrell a criticat atitudinea divizată a statelor UE privind deciziile CPI, menționând că unele țări au sprijinit anterior mandatul de arestare al lui Vladimir Putin, dar rămân tăcute față de cazurile recente. El a respins acuzațiile de antisemitism care i-au fost aduse pentru pozițiile sale critice la adresa Israelului, precizând că este dreptul său să conteste politicile guvernului israelian fără să fie etichetat. Reacții internaționale divergente Uniunea Europeană se confruntă cu poziții diferite între statele membre. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Netanyahu este binevenit în Ungaria și nu va risca arestarea. De asemenea, Germania și-a exprimat rezervele, invocând dificultăți istorice legate de Holocaust în aplicarea unui asemenea mandat. Contextul recent al conflictului Situația tensionată din Gaza, marcată de o ofensivă israeliană care a dus la moartea a peste 44.000 de palestinieni, conform surselor, și atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în care 1.200 de persoane au fost ucise, amplifică dezbaterile internaționale privind responsabilitatea juridică și etică. Această situație reflectă complexitatea relațiilor internaționale și a dreptului penal internațional, punând în evidență provocările aplicării uniforme a justiției la nivel global.

Nati Meir se dă agent Mossad (sursa: evz.ro)
Eveniment

Nati Meir se dă agent Mossad

Nati Meir se dă agent Mossad. Controversatul afacerist Nati Meir, fost deputat PRM și PDL, a fost reținut în insula grecească Rodos. Pe numele lui exista un mandat de arestare internațional emis de România în 2017. Are o condamnare de 11 ani pentru înșelăciune. În încercarea de a preveni extrădarea în România, fostul parlamentar a dat o declarație pe propria răspundere în fața judecătorilor eleni în care a precizat că a operat în România ca agent al Mossad, serviciul secret de informații externe al statului Israel, în perioada 1996-2016. 11 ani de închisoare pentru înșelăciune Fugarul Nati Meir, fost parlamentar și candidat la alegerile prezidențiale, a fost reținut la finalul lunii octombrie în insula grecească Rodos în baza unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile române. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” În România, are de executat o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru înșelăciune, dar Meir a fugit din țară la finalul anului 2016. Avocatul lui Meir, Nir Yaslovitzh, se opune extrădării deoarce consideră că România a început o "vânătoare de vrăjitoare", în contextul în care clientul său a ispășit deja o pedeapsă cumulată de cinci ani de închisoare. Mai mult, acesta susține că Nati Meir a părăsit România cu acordul autorităților care continuă să îl persecute fără temei legal, potrivit publicației ynet. Nati Meir se dă agent Mossad Nati Meir a dat o declarație în fața judecătorilor eleni în care a susținut că timp de 20 de ani a reprezentat interesele serviciului secret de informații israelian în țară. "Am fost un agent Mossad trimis în România, unde am locuit 20 de ani din 1996 până în 2016. Am fost ales în Parlamentul României în 2004, dar la scurt timp după ce legăturile mele cu Mossad au devenit evidente, o campanie necruțătoare a început să mă discrediteze cu acuzații penale false, punând capăt efectiv carierei mele politice", susține Nati Meir. Se invocă precedentul Dubai Ca drept dovadă, a spus avocatul Nir Yaslovitzh, în anul 2022 Nati Meir a fost reținut în Dubai pentru a fi extrădat în România, dar statul Israel a intervenit și l-a eliberat. Acum, Yaslovitzh cere sprijinul Ministerului de Externe al Israelului pentru ca Meir nu nu fie extrădat în România. Cazul lui Nati Meir va fi judecat în această săptămână de tribunalul din Rodos. Declarația lui Nati Meir potrivit căreia ar fost trimis de Mossad în România, dacă se dovedește adevărată, poate pune în dificultate contraspionajul românesc. Identificarea spionilor străini de pe teritoriul României este în sarcina legală a serviciului de Contraspionaj din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI). Două condamnări în Israel pentru escrocherii Aventura pe meleagurile românești a lui Nati Meir a început, oficial, în 1996. Atunci, la vârsta de 41 de ani, ar fi părăsit pentru prima dată Israelul. Absolvise Facultatea de Matematică și de Inginerie Mașini din Beer Șeva, lucrase ca profesor de matematică și își făcuse stagiul obligatoriu în armata israeliană. În 1987, a fost găsit vinovat de 80 de infracțiuni de escrocherie și a fost condamnat la 30 de luni de închisoare de Tribunalul din Tel Aviv. A continuat cu escrocheriile în anii 1993 – 1995 (a falsificat inclusiv sentințele unor instanțe de judecată). Tribunalul Haifa l-a condamnat în anul 2003 la 36 de luni de închisoare cu suspendare și plata a 500.000 de șekeli. Odată ajuns în România, s-a adaptat rapid la vremurile tulburi de după decembrie 1989. A început să recruteze români pentru a-i trimite la muncă în Israel. Apoi și-a construit o aură de milionar și a obținut cetățenia română în anul 1999. Pe lângă firma de plasare a forței de muncă în Israel, Orwalsam Trading, a înființat și firma de pază și protecție Defense Group. Un evreu la curtea antisemitului Vadim A intrat rapid în grațiile lui Vadim Tudor, președintele Partidului România Mare (PRM). Acesta l-a numit consilierul său personal pentru probleme de politică externă la data de 27 noiembrie 2003. A primit misiunea să facă din Partidul România Mare un partid frecventabil, dar și să îl scape de etichetele "antisemit" și "extremist". La alegerile din 2004, Nati Meir a fost ales deputat de Tulcea pe listele PRM. Relația de dragoste dintre Vadim Tudor și Nati Meir a durat până în februarie 2005. "Tribunul" publicase în ziarul Tricolorul, editat de PRM, un articol care nega existența Holocaustului. Nati Meir a luat poziție, dar Vadim Tudor l-a exclus din partid. Apoi, la finalul anului 2006, a început să aibă probleme cu justiția. Nati Meir a fost acuzat că a dat o țeapă statului de 11.000 de euro pentru că nu a înregistrat corect în contabilitate contractele unor muncitori români pe care urma să îi trimită la muncă în Israel. Ulterior, s-a aflat că "țepuise" 129 de muncitori cărora le luase banii pentru a-i trimite la muncă în străinătate. S-a ocupat inclusiv cu acordarea de împrumuturi în bani falși. Hârtii fără valoare date inclusiv lăutarilor, printre care și Adrian Minune. Trei condamnări în România Nati Meir și-a anunțat candidatura ca independent la alegerile prezidențiale din 2009. Însă a fost arestat în octombrie 2009 pentru țepele date muncitorilor români. Judecătorii l-au condamnat la patru ani de închisoare în primăvara anului 2010. A fost eliberat condiționat în aprilie 2011. A fost condamnat din nou la patru ani de închisoare în 2014 pentru că lua bani de persoane arestate cărora le promitea că intervine la judecători pentru a le obține pedepse cu suspendare. Pe poarta închisorii a ieșit în martie 2016. Și-a luat tălpășița și a fugit din țară în Israel înainte de a primi o nouă condamnare: judecătorii de la Brașov l-au condamnat la 11 ani de închisoare pentru înșelăciune. Apoi, în martie 2017, autoritățile române au emis un mandat de arestare internațional pe numele lui Nati Meir. Cinci ani mai târziu, Nati Meir a părăsit Israelul și a ajuns în Dubai. A fost reținut în vederea extrădării în România, dar a reușit să evite asta.

Rusia cere arestarea unui jurnalist american (sursa: CNN)
Internațional

Rusia cere arestarea unui jurnalist american

Rusia cere arestarea unui jurnalist american. Un tribunal rus a dispus vineri arestarea unui jurnalist american, Nick Paton Walsh, care lucrează pentru CNN și se află în prezent în afara Rusiei. Acesta este acuzat de trecerea ilegală a frontierei dinspre Ucraina pentru a realiza un reportaj în regiunea Kursk, parțial ocupată de armata ucraineană. Incidentul a avut loc în contextul înaintării forțelor ucrainene în această zonă în luna august. Rusia cere arestarea unui jurnalist american Autoritățile ruse au intensificat recent anchetele împotriva mai multor jurnaliști străini, acuzați de intrare ilegală pe teritoriul rus. Citește și: VIDEO Cum se asfaltează un drum din Argeș, fief PSD, în anul 2024: un muncitor udă bitumul cu un șomoiog de crengi cu frunze Tribunalul din Kursk a emis un mandat de arestare pentru Nick Paton Walsh, care a fost adăugat pe lista persoanelor căutate, fiind acuzat că ar fi trecut ilegal frontiera împreună cu soldați ucraineni până în orașul Sudja, ocupat de forțele Kievului. Aceeași măsură a fost luată anterior și împotriva a două jurnaliste italiene de la postul public RAI, acuzate de intrare ilegală în Rusia în circumstanțe similare. Conform legislației ruse, acuzația de trecere ilegală a frontierei poate duce la o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Rapperul american P. Diddy a fost arestat (sursa: nme.com)
Eveniment

Rapperul american P. Diddy a fost arestat

Rapperul american P. Diddy a fost arestat. Rapperul american Sean "Diddy" Combs a fost arestat luni seară de Poliţia din Manhattan, a anunţat justiţia federală din Statele Unite, după depunerea mai multor plângeri împotriva artistului, în special pentru agresiune sexuală. Rapperul american P. Diddy a fost arestat "Mai devreme în cursul serii de luni, agenţii federali l-au arestat pe Sean Combs, pe baza unei acuzaţii" a procurorului federal din Manhattan, a declarat procurorul Damian Williams, precizând că detaliile acuzaţiilor urmează să fie dezvăluite marţi dimineaţă. Citește și: Dezastru la Bruxelles: Roxana Mânzatu a primit ridicolul portofoliu de vicepreședinte pentru „oameni, competențe și pregătire” după ce Ciolacu a negociat pentru România Avocatul lui P. Diddy, Marc Agnifilo, a explicat într-un comunicat că rapperul se afla "voluntar" în oraş, unde s-a şi mutat cu ceva timp în urmă. El s-a declarat "dezamăgit de decizia procurorului Statelor Unite de a continua ceea ce noi considerăm a fi o urmărire penală nedreaptă împotriva domnului Combs". Celebrul rapper, originar din New York, "cooperează cu anchetatorii" şi "este nerăbdător să poată să îşi spele numele la tribunal", au afirmat consilierii săi. P. Diddy, în vârstă de 54 de ani, un artist care a adoptat mai multe nume de scenă şi a avut performanţe notabile în muzică şi în afaceri, este descris de victimele sale prezumtive ca un prădător sexual violent, care folosea alcool şi droguri pentru a le supune dorinţelor sale. Nouă plângeri, din 2023 Rapperul este vizat din luna iulie şi de o plângere depusă de o fostă actriţă care a jucat în filme pentru adulţi, Adria English. Ea l-a acuzat pe Sean Combs că a folosit-o ca pe "un pion sexual pentru plăcerea şi în beneficiul financiar al altor persoane" în timpul unor petreceri organizate în Hamptons, în statul New York, şi în Florida, între anii 2004 şi 2009. În total, nouă plângeri au fost depuse împotriva artistului începând din noiembrie 2023. Comportament "deviant" În una dintre plângeri, depusă în noiembrie anul trecut, fosta lui parteneră de viaţă "Cassie" Ventura l-a acuzat că a avut "un comportament violent" şi "deviant" timp de un deceniu. Într-o înregistrare video publicată în mai 2024 şi care data din 2016, P. Diddy a putut fi văzut în timp ce şi-a agresat fosta parteneră. Înregistrarea îl arată pe rapper, purtând doar un prosop în jurul taliei, ajungând-o din urmă într-un coridor al hotelului, apucând-o cu brutalitate şi aruncând-o violent la pământ, înainte de a o lovi cu piciorul de mai multe ori. "Comportamentul meu din acea înregistrare este de neiertat", a declarat miliardarul într-un videoclip distribuit pe contul său de Instagram. Cazul a fost soluţionat "pe cale amiabilă" în temeiul unui acord confidenţial. Sean Combs a făcut obiectul unor acuzaţii de violenţă încă din anii 1990, deşi nicio condamnare majoră nu a fost pronunţată vreodată împotriva sa. Vedetă de "prim rang" Sub numele de scenă Puff Daddy, P. Diddy, Diddy şi altele, el s-a impus ca o personalitate de prim rang a stilului hip-hop de pe coasta de est americană, atât ca interpret, cât şi în calitate de producător muzical. A înfiinţat casa de discuri Bad Boy Records în 1993, care a prefaţat ascensiunea sa pe culmile industriei muzicale. A produs discuri ale unor artişti precum Notorious B.I.G., decedat în 1997, şi Mary J. Blige. Materialul său discografic "No Way Out" a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album rap în 1997. Artistul, care a încercat să îşi repare reputaţia în ultimii ani folosind încă un pseudonim, Brother Love, a acumulat o avere substanţială în cele peste trei decenii petrecute în industria muzicală, optând pentru o imagine excesivă, marcată de accesorii strălucitoare, diamante, iahturi şi costume de designer. Lansându-se şi în industria băuturilor alcoolice, şi-a diversificat portofoliul, cultivând imaginea unui magnat din lumea afacerilor şi a unui "rege al cluburilor de noapte", la scurt timp după ce debutase în organizarea de evenimente. Un meci de baschet organizat în scopuri caritabile, cu multe vedete la New York, de a cărui promovare s-a ocupat el însuşi, s-a transformat într-o dramă în 1991, cu nouă morţi în urma unei busculade. Evenimentul, organizat la City College din new York, a primit câteva mii de spectatori peste capacitatea sălii. Acuzat că a neglijat atribuţiile care ţineau de siguranţa publicului, Sean Combs s-a confruntat apoi cu o serie de procese.

Comisia Europeană, despre cazul șefului Telegram (sursa: Facebook/European Commision)
Internațional

Comisia Europeană, despre cazul șefului Telegram

Comisia Europeană, despre cazul șefului Telegram. Comisia Europeană (CE) s-a distanţat luni de arestarea fondatorului Telegram, Pavel Durov, spunând că "este vorba de o anchetă penală care nu are nicio legătură cu legea serviciilor digitale", cadrul european ce reglementează activitatea marilor platforme, informează EFE. Comisia Europeană, despre cazul șefului Telegram "Nu avem nimic de spus în această chestiune", a declarat Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al executivului european pentru piaţa internă. Citește și: Ciolacu recunoaște că unor pensionari li se vor micșora pensiile și spune că a cerut o analiză de la Finanțe: Am cerut o simulare, să vedem câți pensionari intră în această zonă Miliardarul rus Pavel Durov a fost arestat pe aeroportul Le Bourget din afara capitalei Paris la scurt timp după ce a aterizat cu un avion privat sâmbătă seara, în contextul în care în Franţa au fost deschise mai multe proceduri judiciare în care acesta este acuzat că nu a colaborat pentru a preveni crima organizată pe aplicaţia sa de mesagerie. Purtătorul de cuvânt al CE a declarat pentru EFE că Telegram nu trebuie să respecte cele mai stricte prevederi ale legii serviciilor digitale deoarece a comunicat Bruxelles-ului că aplicaţia are 41 de milioane de utilizatori lunari, sub pragul de 45 de milioane stabilit de legislaţia europeană pentru marile platforme de internet. Ce obligații europene trebuie respectate Cu toate acestea, Telegram trebuie să respecte obligaţiile generale pe care legea serviciilor digitale le stabileşte pentru orice intermediar pe internet, precum reţelele sociale sau pieţele online. Astfel, trebuie să aibă un sistem prin care autorităţile sau utilizatorii să poată notifica existenţa conţinutului ilegal, dar nu trebuie să realizeze un raport anual anterior existenţei unei avertizări cu privire la riscurile pe care platformele le pot reprezenta pentru societate şi nici să fie supusă unui audit extern din partea unor administraţii publice sau a societăţii civile. Aplicaţia Telegram, cu sediul în Dubai, are aproape un miliard de utilizatori şi se bucură de o influenţă deosebită în Rusia, Ucraina şi în fostele republici sovietice.

Durov a fost arestat la Paris (sursa: Facebook/Pavel Durov)
Eveniment

Durov a fost arestat la Paris

Durov a fost arestat la Paris. Patronul şi fondatorul platformei de mesagerie online Telegram, miliardarul franco-rus Pavel Durov, a fost reţinut sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, în apropiere de Paris, în baza unui mandat de arestare emis de anchetatorii francezi în legătură cu diverse infracţiuni ale mesageriei sale criptate, au indicat surse apropiate dosarului, confirmând informaţiile difuzate de posturile TF1 şi LCI. Durov a fost arestat la Paris Durov, în vârstă de 39 de ani, venea de la Baku şi urma să petreacă cel puţin o seară la Paris, unde avea prevăzută o cină, a declarat o sursă apropiată dosarului. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul El urmează să fie prezentat justiţiei duminică. Ofmin, autoritatea franceză responsabilă cu lupta împotriva violenţelor contra minorilor, emisese un mandat de arestare pe numele lui Pavel Durov într-o anchetă preliminară pentru diverse infracţiuni precum escrocherie, trafic de droguri, hărţuire online, criminalitate organizată, apologia terorismului şi fraudă, a explicat o altă sursă apropiată dosarului. Acuzele Justiţia franceză îi reproşează lui Pavel Durov că, prin absenţa moderării conţinuturilor pe Telegram şi necolaborarea cu anchetatorii, nu a acţionat împotriva utilizării delictuale a mesageriei sale de către unii abonaţi. 'Ajunge cu impunitatea Telegram', a declarat unul dintre anchetatori, mirat că Durov, deşi ştia că este dat în urmărire în Franţa, a decis totuşi să vină la Paris. Pe Telegram, mesageria online lansată în 2013 de Pavel Durov şi fratele său, Nikolai, şi având sediul social în Dubai, comunicaţiile sunt criptate de la un capăt la altul. Telegram s-a poziţionat în contracurent cu platformele online americane, criticate pentru exploatarea mercantilă a datelor personale ale utilizatorilor. Compania s-a angajat să nu dezvăluie niciodată informaţii despre utilizatori. Platforma criptată Într-unul din rarele sale interviuri, Durov a spus, în aprilie, în Dubai, că a avut ideea de a lansa o platformă criptată după ce fusese supus la numeroase presiuni din partea autorităţilor ruse în epoca reţelei social VK, pe care o crease în Rusia şi pe care între timp a vândut-o, părăsind ţara în 2014. El a spus că a încercat apoi să se instaleze la Berlin, Londra, Singapore sau San Francisco, însă a optat pentru Dubai, pentru mediul de afaceri şi 'neutralitatea' sa. 'Cred că facem o treabă bună cu Telegram, cu 900 milioane de utilizatori, care vor depăşi probabil miliardul de utilizatori lunari activi peste un an', a afirmat el. În emiratul din Golf, Telegram s-a pus la adăpost de regulile de moderare în contextul în care Uniunea Europeană şi Statele Unite pun presiune pe marile platforme pentru a elimina conţinutul declarat ilegal. Cu grupuri de discuţii ce pot găzdui până la 200.000 de persoane, mesageria este acuzată uneori că amplifică potenţialul viral al unor informaţii false şi proliferarea unor conţinuturi de ură, neonaziste, pedofile, complotiste sau teroriste.

Arestare după moartea lui Matthew Perry (sursa: vice.com)
Eveniment

Arestare după moartea lui Matthew Perry

Arestare după moartea lui Matthew Perry. Cel puțin o persoană a fost arestată în ancheta privind decesul prin supradoză al actorului Matthew Perry, la zece luni de la moartea acestuia, scrie The Guardian, citând NBC News. Arestare după moartea lui Matthew Perry NBC News a transmis că o persoană a fost arestată joi în sudul Californiei, în ancheta declanșată de departamentul de poliție din Los Angeles privind modul în care vedeta din Friends a obținut medicamente pe bază de rețetă. Citește și: Penibila ministră a Muncii a șters un doctorat, un masterat și o facultate din CV, dar e plină de diplome de la Poliție și SRI În 28 octombrie 2023, actorul care l-a interpretat pe Chandler Bing din Friends a fost găsit mort într-o cadă cu hidromasaj în locuinţa sa din Los Angeles. La momentul respectiv, autorităţile au declarat că nu existau indicii de crimă. „Pe 29 octombrie 2023, a fost efectuată o autopsie de către Departamentul de Medicină Legală din Los Angeles. La 15 decembrie 2023, rezultatele autopsiei au indicat că Matthew Perry a murit din cauza efectelor acute ale ketaminei”, spunea Poliția din Los Angeles. Potrivit raportului de autopsie, în afară de efectele ketaminelor, înecul, boala cardiacă şi efectele buprenorfinei au fost, de asemenea, factori care au contribuit la moartea actorului. Buprenorfina este un medicament eliberat pe bază de rețetă și este folosit pentru a trata tulburările legate de consumul de opioide. Terapia cu ketamină Raportul a dezvăluit, de asemenea, că Perry fusese supus unei terapii de infuzie cu ketamină, despre care se spune că ajută în cazul depresiei, anxietăţii, PTSD, problemelor cu drogurile şi cu alcoolul, durerii cronice şi altele. Cu toate acestea, autopsia a precizat că ketamina din organismul său nu ar fi provenit de la ultima şedinţă de tratament, care a avut loc cu aproximativ o săptămână şi jumătate înainte de moartea sa. Departamentul de poliție din Los Angeles și Drug Enforcement Administration spuneau în luna mai că este în curs o anchetă penală comună asupra modului în care Perry, în vârstă de 54 de ani, a obținut medicamentele pe bază de rețetă.

Consilierul lui Rafila, Gabriel Diaconu, îi atacă pe procurorii care au cerut arestarea doctorițelor Foto: Facebook
Politică

Consilierul lui Rafila atacă procurorii care au cerut arestarea

Consilierul lui Rafila, psihiatrul Gabriel Diaconu, îi atacă dur pe procurorii care au cerut arestarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon. El a scris, pe Facebook, că referatul acestora - pe baza căruia un judecător a decis însă arestarea celor două doctorițe - este „hilar” și „ridicol”. Citește și: FOTO Șoșoacă, Simion și Gușă și-au dat mâna: vor să stabilească un candidat comun la prezidențiale Postarea sa vine după ce, acum câteva zile, acesta a scris că secțiile ATI din spitale nu sunt „saloane de paliație”, sugerând că a fost justificată decizia medicilor de a lichida pacienții, pentru a face loc celor care așteptau la UPU. Consilierul lui Rafila îi atacă pe procurorii care au cerut arestarea doctorițelor „A apărut în sfârșit referatul procurorilor în cazul de la Sf. Pantelimon. E un foileton pe aici hilar, pe aici ridicol, frescă a bârfelor din spital într-o situație de criză și conflict al personalului din ATI, reinterpretat romantic din care să reiasă că cele doctorițe ar fi «îngeri ai morții» care luau oameni bine-mersi și-i omorau cu zile (...) Când oamenii sunt ”de lăsat” sau pe cale să moară, dar mai ales în contextul celorlalți pacienți din ATI care-ar putea fi obligați să asiste involuntar la procesul agonal, și exitusul pacientului, e de dorit să nu fie în văzul tuturor. E o chestiune umană, ține de demnitate, dar și de particularitatea morții ca proces fiziologic. În moarte apare paloare cadaverică, dar și respirația agonală, finalmente exitus și relaxare sfincteriană”, a scris Diaconu pe Facebook. Acum câteva zile, el afirma: „„Dacă ești copilul pacientului care moare în ATI, susținut în viață (doar) de noradrenalină, dar jos în UPU e părintele unui copil care nu poate urca pe ATI pentru că nu sunt paturi, acolo unde asta i-ar salva viața, ai accepta trocul? Dar dacă doctorul face trocul ăsta, e salvator sau criminal?”. În august 2022, el apăra decizia lui Rafila de a distribui pastile de iodura de potasiu și îi certa pe medicii de familie care protestau.

Cum lichida „doamna cu coasa” pacienții Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Cum lichida „doamna cu coasa” pacienții

Referatul de arestare al doctorițelor Miron Maria Alexandra și Păiuș Mirela arată cum lichida doctorița poreclită de colegi „doamna cu coasa” pacienții ca să elibereze paturile. Documentul se bazează pe numeroase mărturii ale asistentelor medicale - care interveneau fără știința medicilor pentru a salva pacienții - dar și pe un referat al medicilor legiști, convorbiri telefonice interceptate sau „situația statistică a numărului de decese defalcate pe zile, survenite în perioada 01.01.2023 – 30.06.2024”. Citește și: VIDEO Chiar și pesediștii sunt șocați după ce Ciolacu a spus „malsprasi” și se îndoiesc că poate susține un discurs de președinte – surse PSD Iată ce au relatat martorii, în cea mai mare parte cadre medicale de la spitalul Sf. Pantelimon, în legătură cu doctorițele suspectate că au ucis cel puțin un pacient de la secția ATI. Cum lichida „doamna cu coasa” pacienții „Cu privire la scăderea ratei de noradrenalină din data de 04.04.2024, ora 13:17, Pisică Maria Cristina (asistentul medical care a îngrijit pacientul) a declarat că infirmiera Alexandru Georgeta i-a atras atenția că, după ce prin rezerva 8 au trecut inculpatele Păiuș Mirela și Miron Maria (ultima poreclită la nivelul secției ATI „doamna cu coasa”), infirmiera a observat că rata noradrenalinei pe injectomat fusese redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h. Totodată, aceasta a mai arătat că a observat că este modificată și valoarea oxigenului de la ventilator. Deși valoarea trebuia să fie setată la 100, aceasta era scăzută la o rată destul de mică, sub 50 (...) În acel moment martora a administrat o fiolă de adrenalină în serul perfuzabil și a lăsat-o la picătură mică. A făcut asta pentru a menține pacientul în viață și nu a mărit rata pe injectomat pentru ca inculpatele să nu observe. Martora a precizat că a procedat în acest mod deoarece în trecut a modificat rata pe injectomat, însă a venit inculpata Miron Maria și i-a reproșat acest lucru, certând-o că a modificat valoarea. Ulterior modificării, pacientul a intrat în stop cardiorespirator, iar martora a anunțat-o pe inculpata Păiuș Mirela cu privire la stop și, înainte de a începe manevrele de resuscitare, aceasta i-a spus martorei să treacă în continuare în fișa de observație că rata de administrare a noradrenalinei a fost de 20 ml/h”. Aceste relatări au fost confirmate de o altă asistentă, care spus că bănuiește că pacienții erau lichidați pentru a elibera paturile de la ATI și „a se pune bine cu UPU”. Se eliberau paturile pentru urgențele de la UPU Ce spune martorul Grigore Petrică: „De multe ori, în cazul modificărilor aduse de inculpata Miron Maria injectomatelor, el dar și alți asistenți care se confruntau cu situații similare, scoteau pentru pacient o nouă fiolă de noradrenalină pe care o introduceau în flaconul de ser fiziologic, apoi setau perfuzorul să administreze serul cu noradrenalina introdusă de ei pentru a compensa rata mică de pe injectomat. La schimbul de ture existau uneori discuții între asistenții care ieșeau și cei care intrau în care îşi transmiteau că deși un pacient este pe o rată de noradrenalină mică pe injectomat, respectiv 1ml/h, tensiunea este ținută de fapt de noradrenalina din flaconul de ser fiziologic (...) Grigore Petrică a arătat că la un moment dat inculpata Miron Maria a început să observe faptul că în ciuda modificărilor aduse de ea ratei de administrare a noradrenalinei la 1ml/h, tensiunea pacienților nu se modifica în jos, în mai rău. Nu știe dacă aceasta cunoștea cum compensau ei, asistenții, rata mică de noradrenalină administrată, deoarece nu s-au confruntat în vreun fel cu inculpata. La un moment dat martorul a observat la mai mulţi dintre pacienții săi cărora inculpata le modificase rata, că aceasta din urmă le-a ajustat parametrii ventilatoarelor (FIO2) la valori sub 30, chiar și 10, în contextul în care, din experiența sa toți pacienții conectați la aceste ventilatoare au setate valori de peste 50. Valorile de 50 și peste ale ventilatorului, printre altele, au rolul de a menține nivelul de saturație de oxigen a pacientului în cote normale, părerea martorului fiind aceea că prin setarea acestor valori la cote sub 50 saturația de oxigen scade, acesta fiind un alt mod prin care se poate ajunge la decesul pacientului”. Un deces asistat în 2023 Acest martor relatează despre un deces suspect din 2023: „În perioada noiembrie 2023 – sfârșitul lunii februarie 2024, Grigore Petrică a avut un pacient, bărbat, peste 60 de ani, despre care îşi amintește doar că era în salonul 5 sau 6 patul 2 sau 3, căruia îi era deja administrată noradrenalină prin injectomat cu o rată mare (peste 15ml/h). Inculpata Miron Maria a intrat în salonul martorului, a inspectat toți pacienții, apoi a încărcat o seringă de 50ml numai cu ser fiziologic, apoi a venit lângă patul pacientului unde se afla martorul și l-a dat pe martor la o parte, a scos seringa în care mai era noradrenalină și a înlocuit-o cu cea care conținea numai ser fiziologic. După ce a montat seringa cu ser, inculpata a pornit injectomatul cu aceeași rată cu care i se administra anterior noradrenalina, și a așteptat preț de câteva minute lângă patul pacientului. Pacientului i s-a prăbușit imediat tensiunea, iar pulsul i-a ajuns la 0 intrând în stop cardio-respirator”. Același martor arată cum era eliberat, urgent, patul: „O altă practică pe care martorul a observat-o personal la dr. Popov și la inculpata Miron Maria este aceea că nu respectă prevederile protocolului care impun faptul ca după declararea exitusului, pacientul trebuie să rămână timp de 2 ore conectat la toate aparatele și să-i fie administrate medicamentele cu suport vital cu aceeași rată de administrare. Grigore Petrică a arătat că au fost situații când pacientul proaspăt decedat, la cererea inculpatei Miron Maria, era deconectat de la toate aparatele de suport vital și de administrare a medicației, detubat, cateterul venos central detașat, sonda urinară şi sonda nazo-gastrică detașate și a fost etichetat pentru a fi depus la morgă. Pacientul era mutat apoi pe un brancard și ținut pe salon cele două ore conform protocolului. Între timp, patul eliberat era ocupat de o altă admisie din UPU sau altă secție. Martorul a precizat că percepţia sa asupra tuturor acestor acte ale inculpatei Miron de a grăbi decesul unor pacienți în stare foarte gravă sau critică se datorează faptului că erau alți pacienți în stare gravă pe alte secții, UPU sau blocul operator, care ar avea mai multe șanse de supraviețuire decât cel căruia îi redusese noradrenalina”. Rata deceselor a scăzut după izbucnirea scandalului Însă, după ce scandalul a izbucnit la Sf. Pantelimon, comportamentul medicilor inculpați s-a schimbat și rata deceselor a scăzut. „Aspectele declarate de martorul Grigore Petrică cu privire la scăderea numărului deceselor se coroborează cu situaţia statistică a deceselor din perioada 01.01.2023 – 30.06.2024 trimisă de către Spitalul Sfântul Pantelimon. Astfel, luna mai 2024, care este luna imediat următoare celei în care au fost sesizate faptele, a fost luna în care s-au înregistrat cele mai puţine decese din ultimul an şi jumătate în cadrul secţiei ATI, respectiv 46 de decese, în condiţiile în care media deceselor pe lună în perioada 01.03.2023 – 30.04.2024 era de 67/lună”, se arată în referatul procurorilor.

Mario Iorgulescu, nou mandat de arestare (sursa: playsport.ro)
Eveniment

Mario Iorgulescu, nou mandat de arestare

Mario Iorgulescu, nou mandat de arestare. Judecătoria Sectorului 3 a emis vineri un mandat european de arestare pe numele fiului șefului Ligii Profesioniste de Fotbal. Mario Iorgulescu, nou mandat de arestare Aceeași instanță a emis şi un mandat de executare a pedepsei de trei ani de închisoare, la care Iorgulescu a fost condamnat pentru complicitate la sechestrarea unui bărbat, în 2018, a anunțat Poliția Română, într-un comunicat de presă. Citește și: Înalta Curte a admis recursul în casaţie al lui Mario Iorgulescu, dosarul va fi rejudecat la Curtea de Apel Poliţia a precizat că, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul SIRENE, a notificat autorităţile italiene pentru executarea mandatului european de arestare, astfel încât Mario Iorgulescu să rămână sub controlul acestora. "În cursul acestei zile, 21 iunie 2024, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii şi un mandat european de arestare pe numele unui bărbat, în vârstă de 29 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, pentru care a fost condamnat, de către aceasta, în anul 2018, la o pedeapsă de 3 ani închisoare", a transmis vineri seară Poliţia Română. Condamnat pentru lipsire de libertate Mario Iorgulescu a fost condamnat în aprilie 2021 de căre Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate, decizia magistraţilor fiind definitivă. În prima instanţă, la Judecătoria Sectorului 3, Mario Iorgulescu fusese achitat. Curtea de Apel Bucureşti a decis atunci condamnarea lui Mario Iorgulescu la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal împotriva persoanei vătămate Dragoş-Ionuţ Vlăsceanu. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Francisco-Gabriel Pascu, la patru ani şi şase luni de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, Vasile Pascu, la un an de închisoare pentru influenţarea declaraţiilor, Marcel Pasu, la doi ani şi şase luni de închisoare pentru influenţarea declaraţiilor, Laurenţiu-Ştefan Coruţ, la trei ani şi două luni de închisoare pentru fals intelectual, favorizarea făptuitorului, uz de fals. După ce victima a anunţat Poliţia, au urmat alte presiuni ale acestora, încercând să-l determine, prin constrângere şi corupere, să-şi retragă plângerea şi declaraţiile formulate.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră