sâmbătă 26 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 08 aprilie 2025

"Este mai prost decât un sac cu cărămizi", spune Elon Musk despre părintele tarifelor lui Trump, consilierul Peter Navarro

Musk nu susține tarifele lui Trump (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Musk nu susține tarifele lui Trump (sursa: Facebook/Donald J. Trump)

Musk nu susține tarifele lui Trump: nici o postare pe X a miliardarului nu face măcar referire la aceste tarife, nicidecum să le mai și considere utile.

Musk nu susține tarifele lui Trump

Tarifele impuse de administrația Trump au avut un impact semnificativ asupra companiilor conduse de Elon Musk, în special asupra Tesla și SpaceX.

Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR

Aceste măsuri protecționiste au generat creșteri ale costurilor de producție, scăderi ale vânzărilor și tensiuni politice, afectând performanța financiară și operațională a acestor companii.​

Tesla, producătorul de vehicule electrice, a fost direct afectată de tarifele impuse de SUA asupra importurilor de componente auto. Deși Tesla produce majoritatea vehiculelor sale în Statele Unite, compania depinde de importul unor piese esențiale.

Tarifele de 25% asupra acestor componente au dus la creșterea costurilor de producție. Elon Musk a recunoscut că impactul acestor tarife nu este neglijabil, menționând că "important de notat că Tesla NU este neafectată aici. Impactul costurilor este semnificativ." ​

Tesla, afectată și în China

În plus, aceste tarife au afectat negativ relațiile comerciale ale Tesla cu China, a doua cea mai mare piață a sa. China a răspuns la tarifele americane cu propriile măsuri, ceea ce a dus la scăderea vânzărilor Tesla pe această piață și la pierderea cotei de piață în favoarea competitorilor locali precum BYD, Nio și Xpeng.

Declinul vânzărilor și creșterea costurilor au avut un efect direct asupra performanței financiare a Tesla. În primul trimestru al anului 2025, livrările de vehicule au scăzut cu 13% față de anul precedent, ajungând la aproximativ 337.000 de unități, sub așteptările analiștilor.

Această scădere a dus la o depreciere semnificativă a acțiunilor Tesla, care au înregistrat o scădere de peste 40% de la începutul anului. ​

"Idiotul" Navarro

Elon Musk a încercat să influențeze administrația Trump pentru a renunța la aceste tarife, făcând apeluri directe către președinte și exprimându-și public opoziția față de aceste măsuri.

Cu toate acestea, eforturile sale nu au avut succes, iar tarifele au rămas în vigoare. 

Mai mult, Musk a intrat într-un conflict public cu Peter Navarro, consilierul comercial al lui Trump, pe care l-a numit "idiot" și "mai prost decât un sac de cărămizi" după ce Navarro a afirmat că Tesla este doar un asamblator de mașini care depinde de componente importate. ​

Impactul asupra SpaceX

SpaceX, compania aerospațială a lui Musk, a fost, de asemenea, afectată de tarifele impuse de administrația Trump.

Compania a solicitat scutiri de la aceste tarife pentru echipamentele importate din China, esențiale pentru operațiunile sale.

Deși detaliile exacte ale impactului financiar nu sunt la fel de clare ca în cazul Tesla, este evident că tarifele au crescut costurile operaționale ale SpaceX. 

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră