miercuri 30 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: elon musk

74 articole
Internațional

Elon Musk renunță la atribuțiile guvernamentale după ce asocierea cu Trump a nenorocit Tesla

Musk se retrage din administrația Trump . Elon Musk a anunțat că își va reduce „semnificativ” implicarea în administrația Trump începând cu luna mai, pentru a se concentra pe redresarea companiei Tesla. Musk se retrage din administrația Trump Miliardarul american conduce în prezent Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), însă scăderea masivă a profitului Tesla l-a determinat să-și regândească prioritățile. Citește și: Accidentul vascular cerebral (AVC) este a doua cauză de deces la nivel mondial. Cum îl recunoaștem, cum îl putem preveni și de ce fiecare minut contează Tesla a raportat o prăbușire a profitului trimestrial cu 71%, ajungând la doar 409 milioane dolari, față de 1,39 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Venitul pe acțiune a fost de 0,12 dolari, mult sub estimările analiștilor. În plus, veniturile totale ale companiei au scăzut cu 9,2%, la 19,33 miliarde dolari, față de 21,30 miliarde anul trecut. Scădere a vânzărilor și vandalizări la nivel global Deși interesul pentru vehicule electrice este în creștere, Tesla se confruntă cu scăderi ale vânzărilor în piețe-cheie precum Europa și China. În plus, compania raportează vandalizări ale automobilelor și rețelei de dealeri la nivel mondial. Marja brută a scăzut și ea, ajungând la 16,3% de la 17,4%. Model Y mai ieftin și robotaxiuri Pentru a relansa vânzările, Tesla intenționează să lanseze în prima jumătate a anului o versiune mai accesibilă a SUV-ului Model Y. Totodată, în iunie va fi lansat un serviciu de robotaxiuri fără șofer în Austin, Texas, cu extindere ulterioară în alte orașe. Între timp, investitorii așteaptă lansarea unui vehicul electric low-cost, promis de Musk, dar despre care nu au apărut încă detalii oficiale. Tesla, în pericol să piardă supremația globală Concurența tot mai intensă pune presiune suplimentară pe Tesla. Potrivit Counterpoint Research, producătorul chinez BYD ar putea depăși Tesla în 2025 ca lider global în vânzările de vehicule electrice, cu o cotă de piață estimată la 15,7%, față de 15,3% pentru Tesla.

Musk se retrage din administrația Trump (sursa: X/SMX)
Navarro, indulgent cu insultele lui Musk (sursa: NBC News)
Internațional

Părintele tarifelor lui Trump, Peter Navarro, minimalizează insultele aduse de Elon Musk

Navarro, indulgent cu insultele lui Musk. Peter Navarro, consilierul pe comerț al președintelui Donald Trump și arhitectul politicilor vamale protecționiste ale administrației sale, a minimizat conflictul cu Elon Musk, după ce miliardarul l-a numit public „idiot”. Navarro, indulgent cu insultele lui Musk „Am fost numit și mai rău. Totul este în regulă cu Elon. Cred că face o treabă foarte bună în combaterea risipei, fraudei și abuzului”, a declarat Navarro într-un interviu pentru NBC. Citește și: Șoferi, mare atenție: au apărut sute de radare fixe, amenda e trimisă prin poștă, autoturismul nu mai e oprit de polițiști Reacția lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume și un influent critic al cheltuielilor federale, a fost dură. Acesta a declarat că „Navarro este într-adevăr un idiot” și că afirmațiile acestuia, potrivit cărora Tesla nu produce, ci doar asamblează piese importate din Asia, sunt „ușor de demontat”. Musk a subliniat că Tesla este producătorul auto cu cel mai mare conținut american și a ironizat afirmațiile lui Navarro printr-o aluzie la expertul fictiv „Ron Vara”. Controversa „Ron Vara” Presa americană a dezvăluit în trecut că Peter Navarro a inventat un personaj fictiv, Ron Vara, o anagramă a propriului nume, pe care l-a citat în cărțile sale drept expert economic. Această revelație a pus sub semnul întrebării credibilitatea consilierului și a alimentat ironiile din partea criticilor, inclusiv ale lui Musk. Casa Albă intervine pentru a calma tensiunile După acest schimb de replici aprinse, Casa Albă a intervenit pentru a aplana conflictul, precizând că „este vorba despre doi oameni cu opinii foarte diferite în privința comerțului și tarifelor”. Elon Musk își exprimase anterior, într-un mod mai discret, dezacordul față de protecționismul radical promovat de Navarro în mandatul lui Trump.

Musk nu susține tarifele lui Trump (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

"Este mai prost decât un sac cu cărămizi", spune Musk despre părintele tarifelor lui Trump, Navarro

Musk nu susține tarifele lui Trump: nici o postare pe X a miliardarului nu face măcar referire la aceste tarife, nicidecum să le mai și considere utile. Musk nu susține tarifele lui Trump Tarifele impuse de administrația Trump au avut un impact semnificativ asupra companiilor conduse de Elon Musk, în special asupra Tesla și SpaceX. Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR Aceste măsuri protecționiste au generat creșteri ale costurilor de producție, scăderi ale vânzărilor și tensiuni politice, afectând performanța financiară și operațională a acestor companii.​ Tesla, producătorul de vehicule electrice, a fost direct afectată de tarifele impuse de SUA asupra importurilor de componente auto. Deși Tesla produce majoritatea vehiculelor sale în Statele Unite, compania depinde de importul unor piese esențiale. Tarifele de 25% asupra acestor componente au dus la creșterea costurilor de producție. Elon Musk a recunoscut că impactul acestor tarife nu este neglijabil, menționând că "important de notat că Tesla NU este neafectată aici. Impactul costurilor este semnificativ." ​ Tesla, afectată și în China În plus, aceste tarife au afectat negativ relațiile comerciale ale Tesla cu China, a doua cea mai mare piață a sa. China a răspuns la tarifele americane cu propriile măsuri, ceea ce a dus la scăderea vânzărilor Tesla pe această piață și la pierderea cotei de piață în favoarea competitorilor locali precum BYD, Nio și Xpeng. Declinul vânzărilor și creșterea costurilor au avut un efect direct asupra performanței financiare a Tesla. În primul trimestru al anului 2025, livrările de vehicule au scăzut cu 13% față de anul precedent, ajungând la aproximativ 337.000 de unități, sub așteptările analiștilor. Această scădere a dus la o depreciere semnificativă a acțiunilor Tesla, care au înregistrat o scădere de peste 40% de la începutul anului. ​ "Idiotul" Navarro Elon Musk a încercat să influențeze administrația Trump pentru a renunța la aceste tarife, făcând apeluri directe către președinte și exprimându-și public opoziția față de aceste măsuri. Cu toate acestea, eforturile sale nu au avut succes, iar tarifele au rămas în vigoare.  Mai mult, Musk a intrat într-un conflict public cu Peter Navarro, consilierul comercial al lui Trump, pe care l-a numit "idiot" și "mai prost decât un sac de cărămizi" după ce Navarro a afirmat că Tesla este doar un asamblator de mașini care depinde de componente importate. ​ Impactul asupra SpaceX SpaceX, compania aerospațială a lui Musk, a fost, de asemenea, afectată de tarifele impuse de administrația Trump. Compania a solicitat scutiri de la aceste tarife pentru echipamentele importate din China, esențiale pentru operațiunile sale. Deși detaliile exacte ale impactului financiar nu sunt la fel de clare ca în cazul Tesla, este evident că tarifele au crescut costurile operaționale ale SpaceX. 

Kremlin, Musk - apărătorii lui Le Pen (sursa: Facebook/Marine Le Pen)
Internațional

Moscova și Elon Musk o apără la unison pe Marine Le Pen, condamnată în Franța

Kremlin, Musk - apărătorii lui Le Pen. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din Franța și-a exprimat luni îngrijorarea față de reacțiile virulente apărute în spațiul public după condamnarea liderei de extremă dreapta Marine Le Pen. CSM avertizează că astfel de reacții ar putea pune sub semnul întrebării independența justiției. După condamnarea Marinei Le Pen, nu au întârziat să apară comentarii din partea Kremlinului și a lui Elon Musk. Kremlin, Musk - apărătorii lui Le Pen Kremlinul a avut o reacție rapidă la condamnarea șefei extremei drepte din Franța, numind decizia instanței o "violare a regulilor democratice". Citește și: Ce face România dacă 1.600 de „omuleți verzi” trimiși de Rusia o invadează? „Îi ia poliția”, răspunde un secretar de stat din MApN Într-un comunicat oficial, CSM subliniază că amenințările directe împotriva magistraților implicați în dosar, dar și comentariile politicienilor privind corectitudinea anchetei și a sentinței, mai ales în timpul deliberărilor, sunt inacceptabile într-o democrație. Organismul a făcut un apel rar la măsură și reamintirea rolului său de garant al independenței justiției în raport cu puterea executivă. Consiliul a insistat că independența sistemului judiciar necesită un cadru de calm și echilibru, în care deciziile să fie luate exclusiv pe baza elementelor din dosar. CSM cere reținere în comentariile publice legate de decizia instanței, pentru a păstra integritatea actului de justiție. Elon Musk acuză o „justiție abuzivă” Printre vocile critice la adresa sistemului juridic din Franța s-a numărat și antreprenorul Elon Musk, care a descris verdictul drept un „abuz al sistemului judiciar”. Într-o postare pe platforma sa X (fostul Twitter), Musk a acuzat stânga radicală că recurge la instrumente judiciare atunci când pierde alegerile democratice. „Când stânga radicală nu poate câștiga prin vot democratic, abuzează de justiție pentru a-și întemnița adversarii”, a scris el. Într-o altă postare, Musk a avertizat că „va exista o reacție negativă”, comparând situația cu cazurile judiciare împotriva președintelui american Donald Trump.  

Proteste masive contra lui Elon Musk (sursa: X/Planet Over Profit)
Internațional

Proteste în fața unor reprezentanțe Tesla din New York și Washington, Musk e acuzat de fascism

Proteste masive contra lui Elon Musk. Sute de manifestanți s-au adunat sâmbătă în fața magazinelor Tesla din Statele Unite și Europa, în cadrul unei zile mondiale de protest împotriva lui Elon Musk, CEO Tesla și SpaceX și consilier apropiat al președintelui Donald Trump. Acțiunea a fost organizată de mai multe grupuri, în special de organizația ecologistă Planet Over Profit. Proteste masive contra lui Elon Musk În New York, între 500 și 1.000 de protestatari s-au adunat în fața magazinului Tesla din Manhattan, cerând demisia lui Elon Musk. Citește și: Nicu Marcu, ex-șeful ASF care a închis ochii la falimentele City și Euroins, o nouă sinecură: director general la ORNISS Proteste similare au avut loc în aproximativ 200 de locații Tesla din SUA și Europa. La Washington, aproximativ 150 de persoane s-au strâns în fața unui showroom într-o atmosferă festivă, afișând pancarte cu mesaje precum „Fire Musk, Shut Down DOGE”. Motivul protestelor: puterea excesivă și implicarea politică Manifestanții acuză că Musk are o influență politică periculoasă, fiind în prezent președintele comisiei guvernamentale DOGE, însărcinată de Donald Trump să combată frauda și să reducă cheltuielile federale. Protestatarii consideră că Musk folosește această poziție pentru a-și extinde controlul asupra instituțiilor americane. „Are mai multă putere decât guvernele, fără niciun control. Acesta este adevăratul pericol”, a spus unul dintre protestatari, cunoscut sub numele de blogger Hudson Fisher. Amy Neifeld, o psihologă americană în vârstă de 70 de ani, care nu mai participase la proteste de la războiul din Vietnam, a declarat că vede în Elon Musk o amenințare majoră: „El conduce Statele Unite spre fascism”. Ea a subliniat nevoia de acțiune urgentă pentru a contracara influența acestuia. Tesla nu comentează Compania Tesla nu a oferit un răspuns oficial în legătură cu manifestațiile. Între timp, autoritățile americane au început să trateze unele atacuri recente împotriva Tesla drept „terorism intern”, potrivit procurorului general Pam Bondi. Atac armat împotriva mașinilor Tesla Tensiunile cresc în jurul companiei. Joi, un bărbat din Las Vegas a fost arestat preventiv după ce a incendiat cinci vehicule Tesla și le-a ciuruit cu o armă semiautomată. Suspectul riscă până la 20 de ani de închisoare.

Proteste în Marea Britanie contra Tesla (sursa: BBC)
Internațional

Elon Musk, tot mai contestat: proteste în Marea Britanie și apeluri la boicotarea Tesla

Proteste în Marea Britanie contra Tesla. Sâmbătă, mai multe grupuri de protestatari s-au adunat în fața concesionarilor Tesla din Regatul Unit, cerând boicotarea companiei fondate de Elon Musk. Acțiunile fac parte dintr-o „zi de acțiune globală” organizată împotriva influenței lui Musk în politica americană, potrivit BBC. Proteste în Marea Britanie contra Tesla Protestatarii au afișat pancarte prin care îndemnau publicul să boicoteze compania Tesla, sperând să atragă atenția asupra impactului pe care acțiunile lui Musk îl pot avea asupra societății și politicii americane. Citește și: Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN în prima jumătate a lui 2025 pentru exerciții de antrenament BBC a contactat Tesla pentru un punct de vedere, însă până în prezent nu a fost oferit un răspuns oficial. „Nu mai dorm noaptea din cauza a ceea ce se întâmplă” Karl Scholz, unul dintre protestatari, a declarat că ultimele evenimente politice din SUA l-au făcut să-și piardă somnul. „Dacă reușim să convingem chiar și una sau două persoane să nu cumpere o Tesla astăzi, poate acțiunile companiei vor scădea suficient cât să-i pună pe gânduri pe Elon Musk și pe alți miliardari ca el,” a spus acesta. Elon Musk, tot mai influent Criticii celui de-al doilea guvern Trump își exprimă îngrijorarea față de influența tot mai mare a lui Elon Musk asupra politicii din SUA. Acesta a primit recent responsabilitatea de a conduce o echipă de eficientizare bugetară în cadrul nou-înființatului Department of Government Efficiency (DOGE), care a disponibilizat sau oferit pachete de plecare pentru aproximativ 100.000 de angajați federali. Departamentul are acces la date personale sensibile ale milioane de cetățeni americani. Vânzările Tesla în Europa au scăzut drastic în 2025 În paralel cu protestele și criticile publice, Tesla înregistrează o scădere semnificativă a vânzărilor în Europa. Potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în luna ianuarie 2025, vânzările Tesla au fost mai mici cu 45% față de aceeași lună din 2024. Americanii din Marea Britanie se implică activ în proteste Meghan Watson, una dintre organizatoarele protestului din Bristol, a explicat că ea și alți americani stabiliți în oraș au format grupul Americans for Action pentru a atrage atenția asupra situației din SUA. Deși Cribbs Causeway pare departe de Casa Albă, Meghan susține că această zi de acțiune globală reflectă sprijinul masiv primit din partea comunității internaționale. „Dacă reușim să descurajăm cumpărarea de mașini Tesla și susținerea acțiunilor companiei, putem influența direct fondurile lui Musk și, implicit, impactul negativ al deciziilor sale,” a adăugat ea.  

Ketamină, medicament revoluționar sau drog periculos? (sursa: BBC)
Eveniment

Elon Musk, consumator de ketamină. Un medicament pentru depresie sau un drog recreațional?

Ketamină, medicament revoluționar sau drog periculos? Elon Musk a confirmat recent că este un consumator regulat de ketamină, utilizată sub supraveghere medicală pentru a combate simptomele depresiei. Această mărturisire a stârnit controverse, mai ales în contextul creșterii alarmante a consumului recreațional al acestui drog. Ketamină, medicament revoluționar sau drog periculos? Ketamina a fost descoperită în anii 1960 ca anestezic, dar cercetările recente au arătat că poate avea efecte antidepresive rapide. Citește și: Ciolacu nu se dă dus: Toţi candidaţii la funcția de președinte spun cum îl schimbă pe Ciolacu. Vă spun eu de acum, nu poate niciunul Blocând receptorii NMDA din creier, aceasta reduce activitatea neuronilor responsabili de percepția durerii și poate ameliora simptomele depresive severe, mai ales acolo unde alte tratamente au eșuat. Totuși, utilizarea sa nu este lipsită de riscuri, putând duce la dependență și efecte secundare grave. Elon Musk și controversele legate de ketamină Musk a declarat că urmează un tratament prescris de medic pentru a-și gestiona dispozițiile depresive. Cu toate acestea, aparițiile sale publice din ultimele luni au ridicat semne de întrebare cu privire la influența ketaminei asupra comportamentului său. De exemplu, discursul incoerent susținut la convenția conservatorilor americani și apariția sa pe scenă cu un ferăstrău în mână au alimentat speculațiile despre impactul consumului de ketamină asupra sănătății sale mentale. Popularitatea ketaminei ca drog recreațional Ketamina este din ce în ce mai răspândită în cluburile de noapte și festivalurile de muzică, datorită efectelor sale halucinogene și euforice, potrivit BBC. Tinerii sunt atrași de senzația de "plutire", relaxare profundă și detensionare pe care o oferă acest drog. Administrarea sa sub formă de pulbere face ca utilizarea să fie facilă, dar riscurile sunt considerabile. Riscurile consumului de ketamină Deși ketamina are utilizări medicale valoroase, consumul necontrolat poate duce la probleme urinare severe, inflamații ale vezicii urinare, care pot duce, în cele din urmă, la pierderea controlului funcțiilor urinare. De asemenea, poate da dependență psihologică – consumatorii dezvoltă rapid toleranță, necesitând doze tot mai mari. Poate provoca tulburări cognitive, precum afectarea memoriei, dificultăți de concentrare și scăderea capacitații de luare a deciziilor. Cum poate fi combătută creșterea consumului? Utilizarea ketaminei ridică o dilemă complexă: este un medicament eficient pentru tratarea depresiei, dar totodată un drog periculos atunci când este utilizat abuziv. Creșterea popularității sale ca substanță recreațională impune o abordare atentă și echilibrată pentru protejarea sănătății publice. Pentru a preveni escaladarea fenomenului, sunt campanii de informare despre efectele nocive ale ketaminei, sprijin pentru consumatori prin programe de reabilitare, dar și reglementări mai stricte.

Rusia vrea o colaborare cu Musk (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Rusia vrea să colaboreze cu Elon Musk în domeniul spațial, spune un trimis special al lui Putin

Rusia vrea o colaborare cu Musk. Rusia își exprimă interesul pentru o colaborare extinsă cu Statele Unite, inclusiv în domeniul spațial, și așteaptă discuții cu Elon Musk despre posibile misiuni pe Marte. Declarația a fost făcută de Kirill Dmitriev, trimisul special al președintelui Vladimir Putin pentru cooperare internațională. Rusia vrea o colaborare cu Musk Conform lui Kirill Dmitriev, Rusia dorește să colaboreze cu Elon Musk, fondatorul SpaceX, în vederea dezvoltării agenției spațiale ruse Roscosmos și a companiei nucleare de stat Rosatom. Oficialul rus a subliniat că o întâlnire între Rusia și Musk pentru a discuta despre zborurile către Marte este foarte probabilă în viitorul apropiat. Moscova acuză sabotaj pentru dialogul cu Trump Dmitriev a susținut că există forțe care încearcă să saboteze eforturile președintelui american Donald Trump de a restabili relațiile cu Rusia. De asemenea, el a reiterat interesul Kremlinului pentru cooperare economică și investiții internaționale, în ciuda tensiunilor geopolitice. Elon Musk, apropiat de Donald Trump Elon Musk a fost unul dintre principalii donatori ai campaniei prezidențiale a lui Donald Trump și a devenit ulterior unul dintre consilierii-cheie ai noului președinte american. Trump i-a încredințat conducerea Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), o instituție nou creată pentru optimizarea cheltuielilor administrației SUA.

Musk a greșit, recunoaște JD Vance (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

JD Vance a recunoscut că Elon Musk a făcut „greșeli” când a concediat în masă angajați federali

Musk a greșit, recunoaște JD Vance. Vicepreședintele JD Vance a declarat vineri că Elon Musk a făcut "greșeli" în procesul de concediere masivă a angajaților federali. Vance a subliniat că există mulți oameni competenți în structurile guvernamentale. Musk a greșit, recunoaște JD Vance "Elon însuși a recunoscut că uneori iei o decizie greșită și trebuie să o corectezi. Sunt de acord cu faptul că greșelile se pot întâmpla", a spus Vance într-un interviu pentru NBC News. Citește și: Crin Antonescu, întreținut de soție și în 2024: el - zero, ea - circa 236.000 euro "Cred că este esențial să le corectezi rapid. În același timp, sunt conștient de faptul că există mulți funcționari publici dedicați, iar ceea ce funcționează bine în guvern ar trebui păstrat", a subliniat viepreședintele SUA. Vance vs Musk în politica federală Comentariile lui Vance contrastează cu abordarea dură a lui Elon Musk, care a implementat concedieri masive ca parte a strategiei administrației Trump de reducere a cheltuielilor federale. Aceste disponibilizări au generat numeroase procese și reacții critice din partea judecătorilor. Musk a etichetat frecvent angajații federali drept "profitori" care nu-și fac treaba. În replică, Vance a admis că "există oameni care doar încasează salarii fără să muncească efectiv", dar a precizat că nu se poate stabili exact amploarea acestui fenomen într-un sistem de trei milioane de angajați federali. "Indiferent de dimensiunea problemei, este o situație inacceptabilă când oameni sunt plătiți din banii contribuabililor fără să ofere un serviciu real. Dar acest lucru nu trebuie să umbrescă faptul că există mulți funcționari dedicați, care doresc să-și facă treaba fără ca prezența unor angajați ineficienți să le îngreuneze munca", a declarat Vance. Proteste față de Vance și politica administrației Trump Declarațiile lui Vance au fost făcute într-un interviu exclusiv, realizat în timp ce vicepreședintele se întorcea dintr-o vizită la o fabrică de mase plastice din Bay City, Michigan. De-a lungul traseului, protestatarii au umplut străzile cu pancarte vulgare și gesturi obscene. Cu o seară înainte, Vance fusese huiduit la intrarea în Kennedy Center din Washington. De asemenea, a avut o discuție tensionată cu manifestanți pro-Ucraina în timp ce se plimba cu fiica sa de trei ani în Ohio. "Incidentul de la Kennedy Center mi s-a părut amuzant, dar discuția de lângă casă a fost enervantă", a spus el. "Trebuie să iei lucrurile bune și rele în același timp." Promisiunile economice ale administrației Trump În cadrul vizitei la fabrică, unde a fost primit de susținători ai lui Trump, Vance a vorbit despre angajamentul administrației față de industrie și redresarea economică. Totuși, el a moderat așteptările privind o revenire economică rapidă, promisă de Trump încă din campania electorală. Potrivit a două sondaje recente, majoritatea americanilor s-au declarat nemulțumiți față de modul în care Trump gestionează economia. Introducerea unor tarife comerciale asupra produselor străine a stârnit temeri privind o posibilă escaladare a prețurilor pentru consumatori. "Drumul în fața noastră este lung, dar deja în doar șapte săptămâni începem să vedem primele semne ale viziunii președintelui devenind realitate", a afirmat Vance. El a menționat scăderea prețurilor la carburanți ca un indicator pozitiv, dar a recunoscut că "situația nu este ideală, deși se îmbunătățește". De asemenea, a dat vina pe fostul președinte Joe Biden pentru deficitele bugetare actuale, menționând că "nu poți să corectezi un deficit de 2 trilioane de dolari peste noapte." Implicarea lui Vance în politica externă Vance a discutat și despre rolul său în conturarea politicii externe a administrației Trump, de la discursul provocator susținut la Conferința de Securitate de la Munchen luna trecută, până la confruntarea din Biroul Oval cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a reproșat lipsa de recunoștință față de sprijinul SUA. "Încerc să nu exagerez prea mult în astfel de situații, însă m-am gândit la ce era important de spus și președintele a fost de acord cu mine. Așa că am spus-o", a declarat Vance. El a subliniat că, deși uneori este perceput ca un purtător de cuvânt al administrației, deciziile cheie rămân la Trump. Viitorul politic al lui Vance Trump a evitat să-l desemneze drept succesor pentru 2028, iar Vance a rămas evaziv cu privire la o posibilă candidatură prezidențială. "Sunt vicepreședintele Statelor Unite. Dacă nu merg mai departe în politică, sunt mulțumit cu asta. Avem o oportunitate să facem lucruri importante în următorii patru ani", a spus el. "Dacă voi face o treabă bună, restul se va aranja de la sine." Vance a concluzionat că este mai preocupat de rezultatele guvernării actuale decât de viitoarele campanii electorale.

Donald Trump încearcă să salveze Tesla (sursa: X/Tesla)
Internațional

Trump încearcă să oprească căderea Tesla, acuză boicot și anunță că va cumpăra un autoturism

Donald Trump încearcă să salveze Tesla. Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat marți că va achiziționa „o Tesla nou-nouță” pentru a-și arăta sprijinul față de Elon Musk, consilier apropiat și figură-cheie în administrația sa. Donald Trump încearcă să salveze Tesla Declarația sa vine la doar câteva ore după o prăbușire de peste 15% a acțiunilor Tesla pe bursa de la New York, în contextul apelurilor la boicot împotriva producătorului de vehicule electrice. Citește și: Protejatul lui Burduja, "somație" pentru DeFapt.ro: trezorierul PNL Sector 1, Daniel Cateliu, ne cere să ștergem articolul care arată că este asociat în două firme cu șefa POT „Pentru Republicani, pentru Conservatori și pentru toți formidabilii americani, Elon Musk 'merge pe front' pentru a ajuta națiunea noastră și face O MUNCĂ FANTASTICĂ!”, a scris Trump pe Truth Social. Scădere masivă a acțiunilor Tesla Luni, Tesla a suferit un declin puternic pe Wall Street, valoarea sa bursieră fiind afectată atât de scăderea vânzărilor, cât și de turbulențele din sectorul tehnologic. Acțiunile producătorului de vehicule electrice au pierdut mai mult de 15% într-o singură zi, iar capitalizarea sa s-a înjumătățit din decembrie până în prezent. În paralel, poziționarea politică a lui Elon Musk alături de Donald Trump și sprijinul său pentru extrema dreaptă europeană au generat reacții mixte.  Tesla, ținta unor atacuri și boicoturi Mai multe platforme francofone anarhiste au lansat apeluri împotriva Tesla, iar la începutul lunii martie, aproximativ 12 vehicule Tesla au fost incendiate în Toulouse, sud-vestul Franței, de persoane care se revendică drept membri ai unui colectiv anarhist. Trump a reacționat vehement la aceste evenimente, acuzând „nebunii stângii radicale” de un boicot ilegal: „Ei încearcă să distrugă Tesla, compania lui Elon, pentru a-l ataca și a-i face rău în tot ceea ce el reprezintă. Mâine dimineață îmi cumpăr o Tesla ca semn de încredere și sprijin.” Probleme pentru Tesla și pe piața auto Deși Tesla rămâne lider mondial în producția de vehicule electrice, compania se confruntă cu dificultăți suplimentare. Una dintre provocările actuale este tranziția către o nouă versiune a SUV-ului Model Y, proces care afectează temporar producția și livrările. Atac cibernetic asupra platformei X În aceeași zi în care Tesla înregistra scăderi semnificative, Elon Musk a declarat că rețeaua socială X (fosta Twitter), pe care o deține, a fost victima unui „atac cibernetic masiv”. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Mii de utilizatori au raportat probleme de acces, însă Musk nu a oferit detalii suplimentare despre natura atacului sau sursa acestuia.  

Musk recunoaște că se teme să vină în România Foto: Captură YouTube
Politică

Musk recunoaște că se teme să vină în România: „Ar fi înțelept să prioritizez securitatea”

Elon Musk recunoaște, indirect, într-un mesaj pe X, că se teme să vină în România: „Ar fi înțelept pentru mine să prioritizez securitatea”. Un cont de pe X care se definește de orientare conservatoare, @amuse, a scris că sunt zvonuri că patronul Tesla va vizita România pe 4 aprilie și i-a cerut să nu meargă acolo, fiindcă există riscul ca SUA să-l piardă. Citește și: Piedone se laudă cu gestul de eroism făcut în fața protestatarilor pro-Georgescu care devastau Centrul Vechi: comisarii s-au ascuns în restaurante Musk recunoaște că se teme să vină în România „ZVON: Există informații că Elon Musk va călători în România pe 4 aprilie 2025. Aș dori să-mi exprim obiecția față de această vizită. SUA nu-și poate permite să-l piardă, iar România a dovedit că nu este o țară democratică. Nu merge Elon...”, a scris @amuse.  După câteva ore, Musk a răspuns: „Probabil că este înțelept din partea mea să acord prioritate securității, având în vedere vremurile nebunești pe care le trăim.  Rămân în America, cu excepția cazului în care președintele îmi cere să călătoresc la nivel internațional”.  „Ar fi război *instantaneu* dacă ar încerca ceva. Nu cred că România poate rezista unei asemenea furtuni de foc”, comentează un utilizator X la această informație.  „De acord.  El este atât de important pentru viitorul SUA și, sincer, pentru întreaga umanitate, chiar dacă atât de mulți oameni refuză să vadă ceea ce au în fața ochilor.   Cred cu tărie că România este punctul crucial al viitorului Europei și este cu adevărat un test decisiv pentru civilizația occidentală.   Dacă România va cădea într-adevăr, atunci vom trece rapid la CBDC și la creditul social în UE (până în octombrie).   Cu toate acestea, va fi ușor pentru globaliști să îl lichideze acolo. Se pot întâmpla orice fel de lucruri și va fi plauzibil de negat (sau poate nici măcar nu), dar nu e ca și cum am putea intra în război din cauza asta. Trimiteți pe altcineva, vă rog.  Dacă insistați să trimiteți, trimiteți-l în avioane militare americane cu o brigadă Ranger care să-l păzească și Delta/ Seal Team 6 pe teren săptămâni în avans”, propune un alt comentator, R J Bandito. 

Musk promite menținerea Starlink pentru Ucraina (sursa: Facebook/President Donald J. Trump)
Internațional

Musk promite că nu-i va lua Ucrainei sistemul Starlink, deși nu e de acord cu politica Kievului

Musk promite menținerea Starlink pentru Ucraina. Miliardarul Elon Musk, consilier special al președintelui american Donald Trump, a promis duminică că rețeaua de sateliți Starlink va rămâne activă pentru Ucraina, în ciuda divergențelor sale cu politica de la Kiev. Musk promite menținerea Starlink pentru Ucraina Declarația lui Musk a fost făcută pe platforma sa de socializare X, după un schimb de replici tensionat cu ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski. Citește și: Piedone se laudă cu gestul de eroism făcut în fața protestatarilor pro-Georgescu care devastau Centrul Vechi: comisarii s-au ascuns în restaurante Musk a subliniat că „niciodată nu vom opri Starlink sau să-l folosim ca monedă de schimb”, recunoscând totodată că sistemul său este esențial pentru comunicațiile armatei ucrainene. Controversa cu Polonia: cine plătește pentru Starlink? Disputa a fost declanșată de o afirmație anterioară a lui Musk, care sugera că fără Starlink, linia frontului ucrainean s-ar prăbuși. În replică, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a precizat că Polonia finanțează serviciile Starlink pentru Ucraina cu aproximativ 50 de milioane de dolari pe an. Musk a răspuns tăios, minimalizând contribuția Poloniei: „Stai liniștit, piticule. Plătești o mică parte din cost. Și nu există înlocuitor pentru Starlink”, a scris acesta pe X. Intervenția lui Marco Rubio și tensiunile diplomatice Secretarul de stat american, Marco Rubio, a intervenit în discuție, acuzându-l pe Sikorski că „inventează lucruri” și reafirmând importanța Starlink în apărarea Ucrainei. Rubio a declarat că fără Starlink, Ucraina ar fi pierdut războiul cu mult timp în urmă, iar trupele rusești ar fi acum la granița cu Polonia. Mesajul său a fost urmat de o reacție rapidă a oficialului polonez, care a mulțumit pentru confirmarea sprijinului american. Relații tensionate între SUA și Ucraina Disputa dintre Musk și Sikorski are loc într-un moment delicat pentru Ucraina, după suspendarea ajutorului militar și a partajării informațiilor de către SUA, în urma unei confruntări tensionate între Donald Trump și Volodimir Zelenski la Casa Albă. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus În acest context, Polonia continuă să se poziționeze ca un aliat cheie al Ucrainei, oferind sprijin logistic pentru ajutorul militar și umanitar occidental destinat Kievului.

Polonia caută alternativa Starlink pentru Ucraina (sursa: X/Elon Musk)
Internațional

Polonia caută o alternativă la Starlink pentru Ucraina, după ce Musk a sugerat sistarea serviciului

Polonia caută alternativa Starlink pentru Ucraina. Ministerul polonez al Digitalizării acoperă anual costurile serviciului Starlink pentru Ucraina, cheltuind aproximativ 50 de milioane de dolari. Această conectivitate prin satelit este esențială pentru comunicațiile civile și militare ale Ucrainei, mai ales în contextul războiului cu Rusia. Însă Polonia ar putea renunța la Starlink pentru Ucraina: ministrul de Externe a avertizat asupra „nesiguranței” serviciului. Elon Musk sugerează oprirea Starlink în Ucraina Într-o postare pe platforma X, Elon Musk a declarat că „întreaga linie de front a Ucrainei s-ar prăbuși” dacă serviciul Starlink ar fi oprit. Citește și: Echipa lui Antonescu: penalul Thuma, penalul Alexe, ex-penalul Roșca și ex-sereistul Tuță Miliardarul a mai adăugat că este „săturat de ani de măcel, într-un impas pe care Ucraina îl va pierde inevitabil”. SUA pune presiune pe Kiev: limitarea accesului la informații Washingtonul a revocat deja parțial accesul Ucrainei la imaginile prin satelit și a redus schimbul de informații. Această decizie face parte dintr-o strategie mai amplă a administrației americane de a negocia o încetare a conflictului. Polonia caută alternativa Starlink pentru Ucraina Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a reacționat prompt la declarațiile lui Musk, afirmând că Varșovia ar putea căuta un alt furnizor dacă SpaceX devine nesigur. „Lăsând la o parte etica amenințării victimei agresiunii, dacă SpaceX nu poate fi de încredere, vom fi forțați să găsim alți furnizori”, a scris Sikorski pe X. Eutelsat, posibil înlocuitor al Starlink? În urma speculațiilor că Starlink ar putea pierde contractul cu Ucraina, acțiunile operatorului de satelit franco-britanic Eutelsat au înregistrat o creștere de până la 650% în săptămâna încheiată pe 7 martie. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Deși au scăzut vineri, acestea au rămas la un nivel ridicat, înregistrând o creștere totală de aproximativ 380% pe parcursul săptămânii. Chiar dacă SUA ia în considerare oprirea finanțării pentru Starlink, Polonia a anunțat în februarie că va continua să acopere costurile abonamentului pentru Ucraina.   

Musk, conflict cu cabinetul lui Trump
Internațional

Revoltă în cabinetul Trump împotriva lui Elon Musk. Cel mai dur conflict, între miliardar și Rubio

Musk, conflict cu cabinetul lui Trump. Casa Albă a fost joi scena unei ședințe explozive, în care Elon Musk s-a confruntat dur cu secretarul de stat Marco Rubio și alți oficiali guvernamentali. Disputa a pornit de la abordarea agresivă a lui Musk privind concedierile din administrație, potrivit unor surse citate de The New York Times (NYT). Musk, conflict cu cabinetul lui Trump În cadrul ședinței de cabinet, la care au participat aproximativ 20 de oficiali, Elon Musk l-a atacat direct pe Marco Rubio, reproșându-i că nu a concediat destui angajați în cadrul Departamentului de Stat. Citește și: Polițist de la Serviciul Acțiuni Speciale, bodyguard pentru Georgescu „Nu ați concediat pe nimeni”, l-ar fi acuzat Musk. A ironizat apoi situația, spunând că singura persoană concediată de Rubio a fost un angajat de la departamentul său de eficiență guvernamentală (DOGE). Rubio, la rândul său, era deja nemulțumit de miliardar, acuzând echipa lui Musk că a desființat Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). În timpul ședinței, secretarul de stat și-a exprimat pentru prima dată public frustrările. Trump, arbitru într-o dispută aprinsă În timp ce tensiunile creșteau, Donald Trump a urmărit scena cu brațele încrucișate, ca „la un meci de tenis”, notează NYT. În cele din urmă, președintele a intervenit pentru a-l apăra pe Rubio, lăudându-i munca și subliniind că acesta este „extrem de ocupat” cu aparițiile publice și gestionarea agenției sale. Musk, în conflict și cu secretarul transporturilor Musk nu s-a oprit la disputa cu Rubio. În aceeași ședință, el a avut o confruntare tensionată și cu secretarul pentru transporturi, Sean Duffy, criticând modul în care acesta gestionează concedierile în rândul controlorilor de trafic aerian. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, un alt oficial care a avut ciocniri anterioare cu Musk, nu a fost prezent la ședință. Trump impune limite: "De acum înainte, mai multă strategie" Această ședință ar putea marca un punct de cotitură în relația dintre Trump și Musk. Până acum, președintele i-a oferit miliardarului libertate deplină în implementarea strategiei de reducere a costurilor guvernamentale. Însă, după numeroasele plângeri din partea oficialilor, Trump a anunțat o schimbare de abordare: Secretarii de cabinet vor decide reducerile de personal, echipa lui Musk urmând doar să ofere consultanță. „De acum înainte, acest proces va fi făcut cu un bisturiu, nu cu un topor”, a declarat Trump, criticând metodele agresive ale lui Musk. Furia lui Musk, surprinzătoare pentru oficiali Un detaliu care a atras atenția a fost reacția neobișnuit de intensă a lui Musk față de Rubio. Potrivit surselor NYT, majoritatea membrilor cabinetului au fost surprinși de tonul dur al miliardarului și de răspunsurile sale caustice. În plus, reacțiile lui Musk i-au descurajat pe alți oficiali să intervină, deși mulți dintre ei se plâng în privat de echipa acestuia. Elon Musk rămâne un susținător-cheie al lui Trump În ciuda tensiunilor, Elon Musk continuă să fie unul dintre cei mai importanți susținători financiari ai campaniei lui Trump. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Doar în această săptămână, super PAC-ul său a difuzat reclame de 1 milion de dolari în sprijinul președintelui. Totodată, controlul lui Musk asupra platformei X (fostul Twitter) a creat temeri în rândul oficialilor administrației Trump, care se tem că miliardarul îi poate viza public, în cazul unor noi dispute.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră