sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 03 noiembrie 2024

Moldova a notificat țări UE, inclusiv România, că Rusia va încerca să perturbe votul de azi, turul al doilea al prezidențialelor. Miza, uriașă: depărtarea Chișinăului de Moscova

Moldova notifică UE asupra securității alegerilor (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Moldova notifică UE asupra securității alegerilor (sursa: Facebook/Maia Sandu)

Moldova notifică UE asupra securității alegerilor. Toate secțiile de votare pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova au fost deschise duminică dimineața, la ora 7:00. Republica Moldova a informat mai multe state din Uniunea Europeană că suspectează o posibilă intervenție a Rusiei în procesul electoral de peste hotare, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Printre țările vizate se numără și România, conform unei surse guvernamentale de la Chișinău.

Peste 1988 de secții de votare deschise în toată țara

Începând cu ora 7:00, cele 1988 de secții de votare din Republica Moldova și-au deschis porțile pentru cetățeni, incluzând și 30 de secții dedicate cetățenilor din stânga Nistrului, una dintre acestea fiind organizată în municipiul Chișinău.

Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei

Peste 2,7 milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați la urne duminică pentru a-și exprima opțiunea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Cursa pentru președinție se desfășoară între actuala președintă proeuropeană Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, sprijinit de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Moldova notifică UE asupra securității alegerilor

Republica Moldova a informat mai multe state din Uniunea Europeană că suspectează o posibilă intervenție a Rusiei în procesul electoral de peste hotare, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Printre țările vizate se numără și România, conform unei surse guvernamentale de la Chișinău.

Surse din cadrul guvernului moldovean, care au solicitat anonimatul, au declarat pentru Reuters că secțiile de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, SUA și Regatul Unit ar putea fi ținta Moscovei, prin alerte false cu bombă.

Scopul ar fi de a crea întreruperi temporare ale procesului de vot în urma evacuărilor necesare pentru verificările poliției.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo: un duel cu implicații geopolitice

Actuala președintă prooccidentală Maia Sandu se confruntă în turul doi cu Alexandr Stoianoglo, fost procuror general și candidat susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, partid tradițional prorus.

Această confruntare electorală este percepută ca fiind încărcată de tensiuni geopolitice, iar Rusia este acuzată că ar putea încerca să influențeze rezultatele în favoarea candidatului prorus.

Într-un mesaj către un oficial european, guvernul moldovean a solicitat aplicarea unor proceduri și protocoale care să minimizeze impactul oricăror alerte false asupra procesului electoral.

Potrivit unui mesaj văzut de Reuters, obiectivul este de a evita întreruperea îndelungată a votului în eventualitatea unor evacuări generate de alerte false.

Oligarhul Ilan Șor, acuzat de implicare în influențarea alegerilor

Agențiile de aplicare a legii din Republica Moldova l-au acuzat pe oligarhul prorus Ilan Șor de orchestrarea unor acțiuni de interferență electorală. Șor, aflat în exil, neagă orice implicare în influențarea alegerilor.

De asemenea, Ambasada Rusiei la Washington nu a comentat acuzațiile de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Rusia ar putea facilita transportul votanților

Conform sursei guvernamentale, Rusia ar organiza transportul cetățenilor moldoveni cu avionul și autobuzul din diverse țări, inclusiv Azerbaidjan, Belarus și Turcia, pentru a facilita participarea la vot în turul doi.

Această strategie ar avea ca scop creșterea șanselor lui Alexandr Stoianoglo, candidatul cu orientare prorusă.

Diaspora proeuropeană, factor cheie în alegeri

Diaspora moldovenească din Occident, predominant proeuropeană, este considerată esențială pentru susținerea lui Maia Sandu și a aspirațiilor Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană până în 2030.

Votul diasporei a fost determinant și la referendumul din 20 octombrie, care a confirmat orientarea pro-UE a țării. Totodată, se menționează că Moscova ar facilita transportul cetățenilor moldoveni din diverse țări pentru a-și exprima votul, o manevră destinată să sporească șansele candidatului prorus Alexandr Stoianoglo.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră