joi 10 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 02 aprilie 2025

Putin și Trump nu se vor întâlni în Arabia Saudită, unde președintele american va merge în mai

Kremlinul neagă o întâlnire Putin, Trump (sursa: TASS)
Kremlinul neagă o întâlnire Putin, Trump (sursa: TASS)

Kremlinul neagă o întâlnire Putin, Trump. Kremlinul a exclus, miercuri, posibilitatea organizării unui summit între Vladimir Putin și Donald Trump în timpul vizitei pe care președintele american intenționează să o efectueze în luna mai în Arabia Saudită.

Kremlinul neagă o întâlnire Putin, Trump

„Acestea sunt planurile șefului statului american. Nu au nicio legătură cu Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass.

Citește și: Luau pensia specială și apoi erau buni de luptă în Congo: 466 de pensionari militari, mercenari pentru Potra

Acesta a precizat că președintele rus nu are în plan o întâlnire cu Trump, adăugând că „nu este stabilit nimic clar cu privire la data și locul unei eventuale întâlniri”, deși contactele bilaterale continuă prin diverse canale diplomatice.

Trump confirmă vizita în Arabia Saudită

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că ar putea efectua o vizită oficială în Arabia Saudită în luna mai, aceasta fiind prima deplasare externă de la revenirea la Casa Albă, în ianuarie.

El a sugerat în februarie că ar putea avea o întâlnire cu Vladimir Putin în acest context, fără a oferi însă o dată precisă.

Casa Albă a confirmat oficial doar deplasarea în regiune, fără alte detalii privind o posibilă întrevedere cu liderul de la Kremlin.

Moscova nu acceptă propunerile SUA

Într-un interviu acordat marți, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova nu poate accepta propunerile actuale ale SUA privind încheierea războiului din Ucraina, pentru că acestea nu abordează „cauzele reale ale conflictului”.

„Luăm foarte în serios modelele propuse, dar principalele noastre cereri lipsesc complet din aceste planuri”, a precizat Riabkov, subliniind că este vorba despre probleme de securitate fundamentală pentru Rusia.

Kremlinul cere recunoașterea anexărilor

Moscova a reiterat că orice negociere reală trebuie să includă recunoașterea anexării teritoriilor ocupate în Ucraina.

De asemenea, pretinde excluderea Ucrainei din planurile de aderare la NATO și reconfigurarea arhitecturii europene de securitate.

Cererile reprezintă puncte de blocaj majore în discuțiile cu Washingtonul și cu statele europene aliate Ucrainei.

Armistițiu energetic și maritim: acorduri fragilizate

În Arabia Saudită au avut loc recent mai multe runde de negocieri ruso-americane și ruso-ucrainene, iar SUA au anunțat un armistițiu parțial pentru siguranța navigației în Marea Neagră și oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice

Totuși, nu a fost semnat niciun document oficial care să reglementeze aplicarea acestor înțelegeri.

Deși Rusia și Ucraina au promis respectarea armistițiului energetic, ambele părți s-au acuzat ulterior de încălcarea termenilor.

Rusia condiționează armistițiul maritim

Moscova a condiționat implementarea armistițiului din Marea Neagră de relaxarea sancțiunilor occidentale privind exporturile rusești de cereale și îngrășăminte.

Comisia Europeană și peste 30 de state aliate Ucrainei au respins însă cererea Rusiei, la summitul de la Paris desfășurat săptămâna trecută.

Trump, iritat de propunerea lui Putin 

Președintele american Donald Trump a reacționat dur la declarațiile recente ale lui Vladimir Putin, care a propus înlocuirea administrației Zelenski cu una temporară condusă de ONU, urmată de alegeri și negocieri de pace.

„M-a înfuriat faptul că Putin a contestat legitimitatea lui Zelenski,” a declarat Trump într-un interviu pentru NBC.

Ca reacție, Trump a amenințat cu noi taxe vamale între 25% și 50%, inclusiv pentru țările care continuă să cumpere petrol din Rusia, în lipsa unui acord clar de încheiere a războiului.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră