duminică 15 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 10 iunie 2025

Rușii cu venituri mici nu-și mai permit nici măcar cartofi, al căror preț s-a triplat în ultimul an

Cartofii, produs de lux în Rusia (sursa: Pexels/White Noiise)
Cartofii, produs de lux în Rusia (sursa: Pexels/White Noiise)

Cartofii, produs de lux în Rusia. La o fermă de lângă Moscova, muncitori sezonieri din India plantează cartofi și varză, sub privirea atentă a analiștilor Băncii Centrale a Rusiei. Într-o țară unde alimentele au o pondere de 40% în calculul inflației, prețul cartofilor a devenit un indicator cheie pentru politica monetară a statului.

Banca Rusiei reduce dobânda, dar inflația rămâne o amenințare

Pe 6 iunie, Banca Rusiei a redus dobânda de referință la 20%, însă costul creditelor rămâne aproape de nivelurile record din 2023.

Citește și: Uriașa indemnizație primită de universitarii de la medicină și farmaceutică doar pentru că există, cu condiția să lucreze în clinici de stat

Deși inflația pare să încetinească, așteptările inflaționiste ale populației rămân ridicate, alimentate de prețurile mari la produsele de bază.

Cartofii, produs de lux în Rusia

Prețul cartofilor a crescut de trei ori în ultimul an, după ce recolta a scăzut cu 12%.

În aprilie, rușii au cheltuit 35% din venituri pe alimente, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, față de 29% în aceeași lună a anului trecut, potrivit unui studiu al centrului de cercetare Romir.

În magazinele Pyaterochka, cartofii din vechea recoltă costă 84 de ruble/kg (1,06 USD), iar cei din noua recoltă ajung la 120 de ruble/kg (1,53 USD) – prețuri chiar mai mari decât în supermarketurile britanice.

„Este o nebunie. Cartofii au fost întotdeauna foarte ieftini. La prețurile astea nu îi voi cumpăra”, a spus Tamara, o pensionară de 67 de ani, la ieșirea dintr-un supermarket din Moscova.

Borșul rusesc devine barometru de criză

Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a recunoscut problema:

„Oamenii nu cumpără televizoare în fiecare zi, dar cumpără alimente. Creșterea rapidă a prețurilor formează așteptări inflaționiste ridicate.”

Nu doar cartofii s-au scumpit, ci și ceapa, varza, morcovii și sfecla – ingrediente esențiale pentru borșul de sfeclă, mâncare tradițională și un indicator informal al inflației în Rusia și Europa de Est.

Creșterea importurilor: Egipt și Belarus, soluții de urgență

Pentru a combate lipsa produselor, guvernul rus a crescut importurile.

Egiptul și-a triplat livrările de cartofi, iar Belarus, principalul partener regional, a epuizat deja stocurile.

Fermierii ruși invocă condițiile meteo nefavorabile, dar și costurile tot mai mari cu echipamentele, combustibilul și îngrășămintele.

„Anul trecut am avut îngheț, apoi secetă. Cartofii buni s-au vândut rapid, iar restul au fost de slabă calitate”, spune Yaroslav Ivanov, președintele fermei Sovkhoz Sergiyevsky.

Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, a anunțat că recolta din acest an ar putea fi mai bună, ceea ce ar permite o stabilizare a prețurilor începând cu luna iulie.

Pensionarii, cei mai afectați de scumpiri

Pensionarii reprezintă peste un sfert din populația Rusiei.

Pensia medie în aprilie a fost de 23.448 de ruble (298 USD).

După un an de scădere în termeni reali, pensia a crescut cu doar 1,4% în 2025, insuficient pentru a acoperi inflația alimentară.

„Persoanele cu venituri mici sunt lovite cel mai puternic de inflație”, a avertizat Sergei Aleksashenko, fost oficial al Băncii Rusiei, aflat acum în exil în SUA.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 1
Mihail Voica 10 iunie 2025 22:56
#1

Până la Crăciun dovedește Ucraina,apoi urmează R Moldova și România bravului și inestimabilului nostru Nicușor Vasluianul.Cumpăr învățați limba rusă fara profesor,prețul se poate plăti și în cartofi.

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră