sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: pret

65 articole
Economie

Indecizia subvenționarea energiei făcut prețurile gaze explodeze

Indecizia politică privind subvenționarea energiei a făcut ca prețurile „spot” la gaze să explodeze, iar marii consumatori sunt afectați serios, apreciază Dumitru Chisalita, președintele Asociației pentru Energia Inteligentă. El arată că s-a înregistrat o premieră: „Cea mai mare diferență din toate timpurile, între prețul spot al gazelor de pe bursele din România și cele din Europa”. Citește și: Piedone a început războiul cu Nicușor Dan, în fața căruia a pierdut alegerile pentru funcția de primar general: ANPC a amendat Termoenergetica cu 620.000 de lei Indecizia privind subvenționarea energiei a făcut ca prețurile la gaze să explodeze Prețul gazelor din România pe piața SPOT – BRM a crescut cu 72% de la începutul anului până în prezent, față de o creștere de 15% la nivelul pieței TTF Olanda. Dacă la începutul anului prețul SPOT al gazelor din România era mai mic cu 4% față de prețul de pe cea mai importanță bursă din Europa – TTF Olanda, în ziua de 10.02.2025 prețul din România era cu 44% mai mare (prețul gazelor de pe piața SPOT din România era cu 25 euro mai mare decât cel din Europa). Președintele AEI arată că, aparent, consumatorul casnic nu este afectat, dar, în realitate, diferența dintre costul furnizorilor și prețul plafonat este achitată de la buget. În plus, vor fi afectate companiile care consumă peste 50.000 MWh/an, care nu beneficiază de prețuri plafonate. Vine frigul, gazele se vor scumpi Cum explică Chisăliță această situație: „Această situație se datorează instabilității generate de ping-pongul liberalizării pieței de gaze, care a blocat piața, deoarece toată lumea așteaptă o decizie eminamente politică, fără a avea curajul să vândă sau să cumpere gaze decât pe termen scurt și foaret scurt” „Situația incertitudinii de pe piața de gaze din România a împins ca tranzacțiile în prezent să fie realizate aproape exclsuiv pe piața SPOT, fapt ce crează un mare risc pe creșterea prețului gazelor la cea mai mică variație a cererii” „Prețurile gazelor naturale pe piața SPOT din România ar putea să crească în continuare, având în vedere prognoza temperaturii aerului pentru următoarele 10 zile și lipsa unei decizii” privind liberalizarea prețurilor la energie Conform unui raport Transgaz, România va fi nevoită să importe peste cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi pentru a trece iarna. Depozitele de gaze s-au golit semnificativ, iar gradul de umplere e de doar 43%.

Indecizia privind subvenționarea energiei a făcut ca prețurile la gaze să explodeze Foto: Inquam/Octav Ganea
Apartamente mai scumpe, dar și accesibile (sursa: imobiliare.ro)
Eveniment

Apartamente mai scumpe, dar și accesibile

Apartamente mai scumpe, dar și accesibile. Acum 25 de ani, un apartament cu două camere în Iași costa, în medie, doar 10.600 de euro, un preț greu de imaginat astăzi. Apartamente mai scumpe, dar și accesibile În 2024, prețul mediu a ajuns la 92.100 de euro, înregistrând o creștere de 768%, conform datelor Imobiliare.ro. Citește și: EXCLUSIV Creierul operațiunilor psihosociale derulate de Călin Georgescu este un absolvent al Academiei SRI și fost consilier în CSAT Cu toate acestea, perioada necesară pentru achiziția unui apartament s-a redus de la 12 ani în 2000 la doar 7 ani în prezent, datorită creșterii salariilor. Analiza realizată de Imobiliare.ro arată că, în noiembrie 2024, salariul mediu net al românilor era de 1.082 de euro, facilitând accesul mai rapid la proprietăți. Continuarea, în Ziarul de Iași

Benzina la un leu litrul, ajutăm șmecherii cu mașini mari Foto: Inquam/George Calin
Politică

Benzina la un leu litrul, ajutăm șmecherii cu mașini mari

Un fost ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, arată că benzina la un leu litrul înseamnă că nu mai avem bani de salarii ale medicilor sau profesorilor și ajutăm șmecherii cu mașini mari. „Noi putem să avem energie pe care să o dăm aproape gratis. Putem să avem litrul la pompă un leu, la cât petrol avem”, a spus Călin Georgescu într-un interviu pentru Marius Tucă. Citește și: Boloș recunoaște că pensiile speciale au blocat PNRR-ul: „Avem jaloane care nu au fost îndeplinite, unul, cel legat de pensiile speciale” Acum, Răzvan Niculescu arată că georgescu nici măcar nu știe de cât petrol dispune România și îl denumește „șarlatan” pe Georgescu. Benzina la un leu litrul, ajutăm șmecherii cu mașini mari „Dezamagitor pentru un aspirant la functia de Presedinte al Romaniei, cu energia ca tema centrala a programului sau, sa nu stie ca titeiul intern nu asigura decat 35% din necesarul tarii de consum. Sa presupunem prin absurd ca va fi gratis, ce vei face cu cererea de 65% care nu poate fi acoperita intern? Care e solutia? Rationalizezi? Ii pui sa mearga cu bicicleta, calul sau sa se bata la pompa ca pe vremea lui nea Nicu de care iti e dor? Cat de sarlatan poate fi un candidat la Presedintie care sa minta oamenii ca va face litru la benzina 1 RON cand peste jumatate din ce se plateste la pompa sunt taxe si accize din care se platesc salariile profesorilor, doctorilor sau subventiile pentru cei din Romania care se incalzesc cu lemne? Cat de cinic poti fi sa te gandesti sa-i lasi pe profesori fara salarii ca sa beneficieze smecherii cu masini mari care consuma mult? Cat de ignorat poate fi un candidat la presedintia Romaniei care nu verifica ca in prezent preturile la pompa in Romania sunt sub cotatiile internationale la bezina si motorina, tocmai pentru ca exista inca productie interna de titei in Romania care nu se poate sustine decat prin investitii? Cat de cinic si rau poate fi unul care critica cresterea actiunilor la bursa ale unei companii unde fondurile pensionarilor romani si statul nostru detin procente foarte imporante de actiuni? Ar fi bine ca statul si pensionarii sa piarda? Numai statul singur are actiuni care valoreaza 2 miliarde USD. Ne pare rau ca e asa? Cu cine tineti, domnule Georgescu, cu poporul roman sau cu cel sovietic?”, a scris Niculescu pe Facebook.

Călin Georgescu, amenințări către OMV Petrom Foto: captură video
Politică

Călin Georgescu, amenințări către OMV Petrom

Candidatul la președinție Călin Georgescu a lansat azi amenințări către OMV Petrom dacă nu scade prețul la benzină: „OMV-Petrom vă merge bine în România?! Atunci să le meargă bine și românilor în România. Vă vedem și VĂ JUDECĂM. Noi, poporul!”, a scris el, pe Facebook. Citește și: Simion, poză ridicolă în palton și cu fular, lângă președintele Camerei Reprezentanților SUA, care este la costum: „I just had a great conversation” Însă site-ul peco-online.ro, care monitorizează prețurile la pompă ale carburanților, arăta că, azi, 20 ianuarie, cel mai mic preț la benzina standard era la o stație Petrom, care aparține OMV. Prețul era 7,42 pentru un litru. Și Lukoil vindea între 7,42 și 7,47 lei litrul. Cea mai scumpă benzină era la OMV și MOL, unde se vindea între 7,53 și 7,58 litrul. Însă Georgescu n-a cerut nici MOL - care apaține statului maghiar - nici Lukoil - controlat de oligarhi ruși - să scadă prețul la carburanți. Călin Georgescu, amenințări către OMV Petrom „POPORUL ROMÂN nu va mai permite unor companii să se îmbogățească dacă asta presupune sărăcirea noastră, ca neam și țară, cu orice preț. O solicitare fermă către OMV Petrom: scădeți prețul la pompă de urgență, miroase a vapori de corupție!!! Motivul solicitării: Prețul mediu la țiței scade cu 11,4% Statul elimină taxa pe țiței procesat Profitul OMV crește cu 54% Prețul acțiunii OMV crește cu 24% Concluzie: În condițiile expuse mai sus, de ce pentru poporul român prețul benzinei și motorinei crește la pompă? De ce? Normal era să scadă (conform cifrelor exprimate). OMV-Petrom vă merge bine în România?! Atunci să le meargă bine și românilor în România. Vă vedem și VĂ JUDECĂM. Noi, poporul!”, a scris Georgescu, pe Facebook.

Prețul electricității, disparități mari în UE (sursa: Facebook/Kyriakos Mitsotakis)
Internațional

Prețul electricității, disparități mari în UE

Prețul electricității, disparități mari în UE. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a reiterat marți necesitatea ca Uniunea Europeană să abordeze diferențele semnificative între prețurile la energie electrică din statele membre. Solicitările sale includ crearea unei piețe comune de electricitate și o partajare mai eficientă a energiei în cadrul blocului comunitar. Prețul electricității, disparități mari în UE După izbucnirea conflictului din Ucraina și întreruperea livrărilor de gaze rusești, țările din Sud-Estul Europei, inclusiv Grecia, au fost afectate de creșteri rapide ale prețurilor la electricitate. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție Comparativ, statele membre din nordul Europei au resimțit creșteri mai moderate. Mitsotakis a subliniat problema încă din vara anului trecut, trimițând o scrisoare către Comisia Europeană în care a denunțat „discrepanțele inacceptabile” între prețurile la energie electrică din Europa. Recent, într-o nouă scrisoare, el a cerut Bruxelles-ului să accelereze soluționarea acestor disparități, considerând că situația actuală încalcă principiile liberei circulații a bunurilor. Apelul premierului elen „Nu putem avea o țară în care prețurile la electricitate sunt de ordinul sutelor de euro și, în același moment, o altă țară are prețuri zero sau negative”, a afirmat Mitsotakis. El a solicitat formarea unui grup de lucru la nivelul UE care să analizeze cadrul de reglementare, soluțiile tehnice și oportunitățile de investiții pentru a crește livrările transfrontaliere de energie. Investiții masive necesare Uniunea Europeană estimează că va cheltui 584 de miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii energetice până la sfârșitul deceniului. Acest efort include transportul unor cantități mari de energie verde, menite să reducă dependența de sursele tradiționale. Propunerile lui Mitsotakis Kyriakos Mitsotakis a sugerat revizuirea planurilor pe termen lung ale UE, adaptându-le la resursele și tehnologiile disponibile în fiecare țară. De asemenea, el a propus includerea unor recompense pentru statele care fac investiții cu beneficii supradimensionate pentru blocul comunitar. Premierul Greciei consideră că soluționarea acestor provocări este esențială pentru dezvoltarea unei piețe interne eficiente a energiei electrice în Uniunea Europeană. Acest lucru ar putea reduce disparitățiile de costuri și ar asigura o mai bună integrare a piețelor de energie.

Plafonarea prețului la energie, probabil sistată (sursa: Facebook/Sebastian Burduja)
Economie

Plafonarea prețului la energie, probabil sistată

Plafonarea prețului la energie, probabil sistată. Scenariile analizate pentru liberalizarea pieței de energie vor fi implementate etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor, fără a se limita la data de 1 aprilie 2025, conform unei informări a Ministerului Energiei. Plafonarea prețului la energie, probabil sistată "Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică și gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025. Citește și: O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni Programul de guvernare prevede elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor și asigurarea unui climat concurențial solid, previzibil, pentru prețuri accesibile la energie electrică și gaze naturale. Scenariile analizate în prezent de Grupul Interministerial creat în luna noiembrie 2024 prin decizia Prim-ministrului României 380/2024 prevăd foarte clar că liberalizarea se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor și nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili", se menționează în informarea de presă. Se caută alte soluții Ministerul Energiei subliniază că scenariile analizate includ mecanisme deja testate, precum cardurile de sprijin (energie, alimente, vacanță), dar nu exclud ajustări în funcție de concluziile întâlnirilor Grupului Interministerial. "Ne-am propus ca până la finalul lunii ianuarie să identificăm cele mai bune soluții pentru perioada post 1 aprilie 2025. Obiectivul ministrului Energiei este ca prețurile la energie să rămână corecte și să nu devină o povară pentru consumatori", se specifică în informare. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că printre scenarii se numără continuarea schemei de plafonare-compensare pentru o perioadă limitată. "Este o schemă cunoscută de piață, avem o instabilitate pe piața regională. Stoparea tranzitului de gaz rusesc și creșterea prețului la gaze pe burse sunt argumente. Credem că și Comisia Europeană va fi deschisă la o asemenea idee", a explicat Burduja. Infringement UE în fază incipientă Ministrul a adăugat că se lucrează la un calendar etapizat pentru liberalizare, care să protejeze consumatorii și să asigure lichiditatea pieței. "Poate fi vorba de câteva luni, poate fi vorba de finalul anului. România este într-o procedură timpurie de infringement din cauza plafoanelor, ceea ce reprezintă o derogare de la principiile pieței libere europene. Analizăm implicațiile și sursele de finanțare pentru o astfel de schemă", a declarat Burduja, subliniind că discuțiile trebuie finalizate până la sfârșitul lunii ianuarie. El a menționat și alte scenarii, precum prelungirea schemei cu accent pe consumatorii vulnerabili și sprijin pentru sectoare non-casnice, cum ar fi industria grea, dependentă de prețurile la energie electrică și gaze.

Apa potabilă va deveni mai scumpă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Apa potabilă va deveni mai scumpă

Apa potabilă va deveni mai scumpă. Începând cu 1 ianuarie 2025, prețul apei potabile furnizate de ApaVital va crește la 10,09 lei/mc, față de 8,83 lei/mc în prezent, reprezentând o majorare de peste 14%. Apa potabilă va deveni mai scumpă Tariful pentru apa uzată va fi, de asemenea, aproape 10 lei/mc. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului În octombrie, primăria Iași propusese prețuri mai mici în dezbaterile publice, însă acestea nu au fost adoptate. Noile tarife vor intra în vigoare imediat după Revelion, impactând bugetul gospodăriilor ieșene. Continuarea, în Ziarul de Iași

SUA, prețul benzinei, o scădere istorică (sursa: business.yougov.com)
Internațional

SUA, prețul benzinei, o scădere istorică

SUA, prețul benzinei, o scădere istorică. Pentru prima dată în ultimii trei ani, prețul mediu la benzină în SUA a scăzut luni sub pragul de 3 dolari pe galon (echivalentul a 3,785 litri), oferind consumatorilor americani o ușurare semnificativă după o perioadă marcată de inflație ridicată. SUA, prețul benzinei, o scădere istorică Conform datelor GasBuddy.com, prețul mediu național a ajuns la 2,97 dolari pe galon, cel mai scăzut nivel din mai 2021. Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler Statele Unite continuă să prezinte variații regionale semnificative în ceea ce privește prețul combustibilului. Diferențe între state În Oklahoma, s-a înregistrat cel mai mic preț din țară, cu o medie de 2,42 dolari pe galon. În Hawaii, cel mai ridicat preț, atingând 4,48 dolari pe galon. Aceste diferențe reflectă factori locali precum taxele, costurile de transport și infrastructura regională de rafinare. De ce au scăzut prețurile Scăderea prețului la benzină este susținută de mai mulți factori: Printre acestea se numără creșterea capacității de rafinare. Atât în SUA, cât și în alte regiuni ale lumii, capacitatea de rafinare a combustibililor a crescut, atenuând problemele cauzate de perturbările globale de aprovizionare, inclusiv cele provocate de invadarea Ucrainei. De asemenea, cererea și oferta: livrările de benzină au crescut cu 11.000 de barili pe zi (bpd) în primele nouă luni din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În același timp, cererea în 2023 a fost cu 115.000 bpd mai mare decât în 2022. Previziuni optimiste: prețuri și mai scăzute Analiștii estimează că tendința descendentă a prețului benzinei va continua, cu o posibilă scădere suplimentară de 10-15 cenți pe galon până la Crăciun. Această reducere ar putea sprijini cheltuielile de consum în sezonul sărbătorilor, chiar dacă inflația la nivel general rămâne stagnantă. Impactul conflictului din Ucraina În timpul conflictului din Ucraina, prețurile la benzină în SUA au atins niveluri record, depășind 5 dolari pe galon. Însă, pe măsură ce perturbările de aprovizionare s-au redus și capacitatea de rafinare a crescut, prețurile au revenit treptat la niveluri mai accesibile. O ușurare pentru consumatori Scăderea prețului mediu sub 3 dolari pe galon reprezintă o veste bună pentru consumatorii americani, oferind un sprijin economic semnificativ în contextul unei economii afectate de inflație. Această tendință ar putea contribui la creșterea cheltuielilor și la o perspectivă economică mai pozitivă pentru finalul anului.

Cât am putea plăti curentul după ce plafonarea expiră Foto: Transelectrica Facebook
Economie

Cât am putea plăti curentul după ce plafonarea expiră

Cât am putea plăti pe curentul electric după ce plafonarea expiră: Dumitru Chisăliță apreciază că pentru unii consumatori factura mai mică, iar pentru alții, ceva mai mare, dar nu cu mult. Citește și: ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE Ciucă va profita, politic, de victoria lui Trump. Legătura, prin think tank-ul Heritage Foundation Chisăliță este președinte al unui think tank din domeniul energiei, Asociația Energia Inteligentă (AEI). Cât am putea plăti curentul după ce plafonarea expiră „Astfel, la 1 aprilie 2025 prețul energiei electrice la consumatorul final nu poate să aibă un nivel inferior costurilor de 1,03 și probabil prețurile se vor găsi în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus. Aceasta înseamnă o scădere a prețului energiei electrice cu cca 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună și o creștere a prețului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creștere în medie cu cca 17,6 lei/lună la factura de energie electrică). Menținerea unui plafon al prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, înseamnă vânzarea sub costuri pentru furnizori, respectiv riscul disfuncționalităților în aprovizionarea cu energie sau necesitatea de bani de la bugetul de stat pentru subvenționarea acestor prețuri, respectiv creșteri de taxe și impozite – care în fapt este în dezavantajul populației sărace”, arată Chisăliță. El pornește această evaluare arătând că „ofertele de preț ale energiei electrice pentru perioada de după plafonare încep să apară în cutiile posșatele și pe comparatorul de prețuri al ANRE. Ofertele de preț apărute în piață sunt cuprinse în prezent între 1,03 – 1,43 lei/kWh cu TVA inclus pentru perioada post plafonare”.

De ce prețurile RCA variază mult (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

De ce prețurile RCA variază mult

De ce prețurile RCA variază mult. Prețul asigurării RCA poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori legați de șofer și mașină. De ce prețurile RCA variază mult Șoferii tineri, sub 25 de ani, plătesc de obicei mai mult pentru RCA, fiind considerați mai predispuși la accidente. În schimb, cei cu experiență mai mare pot beneficia de prețuri mai mici. Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro Un alt factor important este istoricul de accidente: șoferii care nu au fost implicați în incidente primesc reduceri, în timp ce cei care au avut accidente vor plăti mai mult. De asemenea, tipul de mașină influențează costul asigurării. Domiciliul este, de asemenea, un factor determinant: șoferii care locuiesc în orașe aglomerate, unde riscul de accidente este mai ridicat, vor plăti mai mult pentru RCA. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Practici înșelătoare la Profi, amendă ANPC (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Practici înșelătoare la Profi, amendă ANPC

Practici înșelătoare la Profi, amendă ANPC. Prețurile mai mari la casă decât la raft și kilogramul de 900 de grame au dus la o amendă de 50.000 de lei aplicată SC Profi Rom Food SRL. Practici înșelătoare la Profi, amendă ANPC Firma care administrează supermarketurile Profi a încercat să obțină anularea ei în instanță, fără însă a reuși. Citește și: Pensia specială medie a judecătorilor și procurorilor a crescut cu 15% într-un an, mult peste rata inflației, și a ajuns la 25.166 de lei. Unele sunt mai mari În cazul a două plase de lămâi și una de avocado, fiecare trebuind să aibă 500 de grame, cantitatea reală era cuprinsă între 432 grame și 478 grame. În cazul a 24 de produse din categoria detergenților, scutecelor sau a produselor de curățare, prețul la raft era mai mic decât cel perceput la casă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cât costă cazarea studenților în cămine (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cât costă cazarea studenților în cămine

Cât costă cazarea studenților în cămine. Cu doar două zile înainte de începerea noului an universitar, studenţii ieșeni s-au cazat deja în căminele din Copou. Cât costă cazarea studenților în cămine Tinerii au venit cu genţile burdușite de la părinți şi s-au declarat mulţumiţi de condiţiile în care vor locui, mai ales că preţurile chiriilor din Iași sunt mari. Citește și: Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit La căminele Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, toate cele peste 5.400 de locuri au fost ocupate. Camelia studiază la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor și a venit din Chișinău la căminul C11 din Copou. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cele mai ieftine rechizite, 300 lei (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cele mai ieftine rechizite, 300 lei

Cele mai ieftine rechizite, 300 lei. În mai puțin de o săptămână va începe școala, iar pregătirea pentru noul an școlar presupune și achiziționarea rechizitelor. Cele mai ieftine rechizite, 300 lei În medie, prețurile rechizitelor sunt asemănătoare celor de anul trecut. Pentru echiparea completă cu rechizite pentru anul școlar, un părinte ar trebui să cheltuiască aproximativ 300 de lei. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului nu se mai poate ascunde: trebuie să ia o decizie în privința inechităților cauzate de recalcularea pensiilor Când vine vorba de produse de o calitate mai ridicată sau de la o anumită firmă, prețul este considerabil mai ridicat. În cazul elevilor care intră în clasa I, a V-a sau a VIII-a, poate fi vorba și despre achiziționarea unei uniforme școlare, iar costurile acesteia depășesc, uneori, 200 de lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Prețul grâului este în creștere constantă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Prețul grâului este în creștere constantă

Prețul grâului este în creștere constantă: la bursă a înregistrat o cotație record în ultima perioadă, depășind și 1.200 de lei tona. Prețul grâului este în creștere constantă Dar fermierii ieșeni au alte motive de bucurie, iar prețul grâului nu se află printre acestea. Cel puțin, nu acum. Citește și: Geoană câștigă președinția la pas, indiferent cine-i va fi adversar în turul II – sondaj INSCOP Ploile din ultimele zile le aduc mai bine de o tonă de grâu, în plus, la hectar, după cum apreciază ei. Cât despre prețul de referință pe piața de cereale, unii fermieri cred că va scădea. Piața grâului înregistrează noi creșteri de prețuri. Săptămâna aceasta, cotația futures a grâului a atins, la Bursa din Paris, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Prețurile la benzină și motorină au crescut cu aproape 10%, dar nu este o problemă: premierul circulă cu mașină electrică Foto: Facebook
Economie

Prețurile la benzină și motorină au crescut cu aproape 10

Prețurile la benzină și motorină au crescut cu aproape 10% în trei luni, arată o monitorizare realizată de site-ul peco-online.ro. Potrivit aceste monitorizări, la 6 ianuarie, un litru de benzină costa 6,72 de lei, iar la 4 aprilie ajunsese la 7,24 lei. Citește și: Creșterile salariale enorme pe care magistrații și le dau între ei prin decizii ale judecătorilor sunt ilegale, ba chiar neconstituționale. Cum poate fi stopat acest jaf național de miliarde de euro Prețurile la benzină și motorină au crescut cu aproape 10% La 30 decembrie 2023, benzina era doar 6,52 lei/litru. Însă, potrivit site-ului economica.net, care urmărește prețurile la benzină stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, azi, 5 aprilie 2024, benzina sărise la 7,26 lei. Prețul unui litru de motorină standard ajunsese la 7,47 lei/litru. Grafic: peco-online.ro „Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină”, arată economica.net. Accizele au crescut și la început de an. „La nivelul întregului an, strict din creșterea de acciză, benzina va fi așadar mai scumpă cu 72 de bani pe litru, iar motorina cu 66 de bani pe litru. La nivelurile actuale de preț, de circa 6,5 lei pe litru la benzină și de circa 7 lei pe litru la motorină scumpirea, provenită exclsuiv din plusul de taxare al statului este de 11% la benzină și de circa 9,4% la motorină”, scria tot Economica. Aceste creșteri de prețuri sunt rezultatul unei ordonanțe de urgență din decembrie 2023.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră