Uriașa indemnizație primită de universitarii de la medicină și farmaceutică doar pentru că există, cu condiția să lucreze în clinici de stat

Uriașa indemnizație primită de universitarii de la medicină și farmaceutică doar pentru că există, cu condiția să lucreze în clinici de stat: 50% „din salariul de bază al funcției de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă și gradului profesional deținut”.
Indemnizația a fost strecurată într-o lege din 2022 de aprobare a ordonanței de urgență 8/2018.
Uriașa indemnizație primită de universitarii de la medicină
Practic, care sunt consecințele: cadrele universitare cu normă întreagă de la facultățile de medicină și farmacie au jumătate de normă și în spitalele de stat - unde sunt încadrați pentru simplul fapt că sunt universitari - iar această indemnizație face ca, în loc de un salariu și jumătate, să primească două salarii integrale - unul de universitar și unul de medic.
Dar acești medici, plătiți prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, nu fac nimic deosebit pentru acești bani.
La momentul adoptării legii, Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași a salutat decizia: „Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie G6 UMF a militat mult pentru acest act normativ, deoarece legea vine să încurajeze tinerii asistenţi universitari să rămână în zona academică medicală. Pentru un asistent, şef de lucrări şi chiar conferenţiar este o creştere a venitului, de fapt, o recunoaştere a activităţii pe care ei o desfăşoară. Pentru că, în afară de activitatea de a trata bolnavi, mai au şi activitatea de a se ocupa de educaţia medicală a studenţilor”.
Scripcariu a spus că beneficiari ai acestei legi, la nivelul ţării, sunt 2.685 de cadre universitare medicale active, dintre care 2.265 de medici primari. Cei mai mulţi erau de la UMF Bucureşti (842 de cadre universitare), urmaţi de centrele din Iaşi (407) şi Cluj (357).