Homo Olteniensis, noua vedetă a antropologiei. Situl arheologic Bugiulești, cunoscut și sub numele de „Valea lui Grăunceanu”, din comuna Tetoiu, județul Vâlcea, a devenit subiectul unui studiu publicat recent în Nature Communications.
Homo Olteniensis, noua vedetă a antropologiei
Arheologul Ionuț Tuțulescu afirmă că aceste cercetări oferă indicii importante despre rolul Europei în procesul de antropogeneză, contestând ipoteza că originea omului este legată exclusiv de Africa.
„După cum se ştie, în secolul trecut, un regretat mare arheolog, C.S. Nicolaescu-Plopşor, a efectuat cercetări arheologice în sudul judeţului, la Tetoiu, în fostul sat Bugiuleşti, de unde domnia sa remarca şi preconiza existenţa unei tabere primitive din Paleoliticul Inferior ca fiind descoperită aici.
Mai mult, în literatura de specialitate, dar şi în rândul arheologilor, există o legendă, cum că fiul acestuia, Dandu Nicolaescu-Plopşor, ar fi descoperit o calotă craniană, dar care s-ar fi pierdut.
Acesta ţine de domeniul fantasticului”, a declarat, pentru AGERPRES, arheologul Muzeului Judeţean Vâlcea, Ionuţ Tuţulescu.
Cercetările, de peste 60 de ani
Cercetările în această zonă au început în urmă cu peste 60 de ani, fiind inițiate de istoricul și arheologul Constantin S. Nicolaescu-Plopșor.
În „Valea lui Grăunceanu” au fost identificate fosile de mamifere și vertebrate din villafranchian, precum și fragmente osoase atribuite speciei umane, denumite Homo Olteniensis.
În literatura de specialitate, există relatări despre o calotă craniană descoperită de fiul lui Nicolaescu-Plopșor, care însă s-ar fi pierdut.
Studiul publicat confirmă că situl de la Tetoiu este cel mai vechi sit european care atestă activitatea unei comunități hominide, datând de acum aproape 2 milioane de ani.
Cercetările au identificat urme de descărnare pe oasele faunistice, sugerând utilizarea uneltelor.
Ipoteze despre hominidul local
Deși tipul exact de hominid rămâne necunoscut, cercetările subliniază importanța acestei descoperiri pentru înțelegerea evoluției umane.
După anul 2000, cercetările au fost reluate cu sprijinul unor universități din SUA, în colaborare cu Muzeul Olteniei din Craiova.
Rezultatele sugerează că apariția omului este legată atât de Africa, cât și de Europa.
Ipoteza Australanthropus Olteniensis, propusă de Nicolaescu-Plopșor, sugerează existența unui hominid unic în zona Olteniei.
Arheologul Ionuț Tuțulescu subliniază că acest sit redefinește rolul Europei în procesul de antropogeneză.
Beneficiile descoperirii pentru comuna Tetoiu
Autoritățile locale văd în aceste descoperiri o oportunitate de a pune localitatea pe harta turistică.
Primarul Viorel Herăscu plănuiește modernizarea și includerea sitului într-un circuit turistic.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.