/

EXCLUSIV În timp ce Guvernul crește taxele și taie cheltuieli, judecătorii își măresc salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare

Magistrații își măresc salariile retroactiv, arata un ordin emis de Alina Corbu Foto: Inquam/ Octav Ganea

În timp ce Guvernul crește taxele și taie cheltuieli, judecătorii și-au mărit, azi, salariile retroactiv. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), controversata Alina Corbu, a emis, la 27 septembrie 2023, un ordin prin care stabilește recalcularea salariilor judecătorilor de la toate instanțele – judecătorii, tribunale, curți de apel – precum și a asistenților judiciari în funcție de o așa-numită „valoare de referință sectorială” majorată, de 605,225 lei. Noile salarii se vor calcula însă retroactiv, începând cu 2022.

Din 2018 până acum, Alina Corbu a obținut circa 550.000 de lei din procesele în care și-a cerut „drepturile salariale” suplimentare plus dobânzile la salariile neîncasate între 2014 și 2018.

Citește și: O fostă casieră de la Autobaza București, cu facultate făcută după 30 de ani, plasată de Grindeanu să conducă un spital cu 318 paturi. Managerul spitalului are un salariu consistent

Judecătorii și-au mărit salariile retroactiv

Presa arăta, în primăvară, că doar salariile celor de la Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ), procurorii Parchetului General (PG) precum și angajații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar urma să primească salarii majorate cu 25%, recalculate retroactiv, pe ultimii cinci ani, adică din 2018. Această măsură avea la bază creșterea așa-numitei „valori de referință sectorială” la 605,225 lei, față de circa 484 de lei.

Ordinul emis, azi, de Alina Corbu se referă la judecătorii și asistenții judiciari de la instanțele inferioare ÎCCJ. Noile salarii se stabilesc retroactiv, de la 30 decembrie 2021.

Ordinul prevede că: „Sumele care reprezintă diferența dintre drepturile salariale stabilite potrivit prezentului ordin și drepturile salariale aflate în plată începând cu 30 decembrie 2021, conform Ordinului ministrului justiției 6245//C din 30 decembrie 2021, se actualizează cu indicele de inflație, la acesta adăugându-se dobândă legală penalizatoare”.

În expunerea de motive la acest ordin, Alina Corbu invocă, printre altele, o sentință a Tribunalului Dâmbovița.

Citește și: Pescobar de la „Taverna Racilor” a încasat câte 10.000 de euro pe zi în 2022. Profit curat: peste cinci milioane de lei anul trecut, din alimente expirate, rugină și lipsă de igienă la fițe în Herăstrău

O interpelare parlamentară din mai 2023, formulată de deputata PSD Mirela Adomincăi, arăta că, în baza acestei majorări retroactive, magistrații pensionari cer acum recalcularea pensiilor. „Magistrații care au ieșit la pensie în ultimii 5 ani au început deja să solicite adeverințe cu noua salarizare pentru recalcularea pensiei de serviciu. Potrivit actualei legi, magistrații beneficiază de pensie specială de 80% din ultimul salariu brut ceea ce duce, în unele cazuri, la o pensie netă mai mare ca salariul net”, scrie Adomnicăi către ministerul Justiției.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

 1. Am rămas „perplex” de câtă o b i e c t i v i t a t e și i m p a r t i a l i t a t e au dat dovadă cinstiții,oneștii și echitabilii magistrați. Și-au făcut dreptate !

 2. Pai ce dracu sa mai vezi? Nesimtirea este mare ,se bazeaza pe idiotii si analfabetii functionali care au devenit majoritari si pe romanasul descurcaret ca are scoala facuta pe vremea impuscatului.O natie mioritica nu toleranta prin educatie ci din prostie.

 3. Soluția este legea salarizării unice. Dar nici speciali, nici interlopii din cele 3 puteri ale statului nu doresc sa existe o justă retribuire a muncii. Un cunoscut, mare magistrat, mi se văicărea că intră cu 69,99 de dosare in ședința. Opa, management defectuos? Da, știm.

 4. Cel mai jenant sector al societatii romanesti. Nu mai au nicio rusine, nicio jena. Ar trebuii toti dati afara si stabilite alte criterii, syatute si sarcini. Cine vrea bine cine nu, pa. Intreaga tara sya la cheremul a 5000 de profitori. Sictir!

  • Mare dreptate aveți !
   Rușine lor – nu ar merita nimic, ce privilegii … ?Nici salariile pe care le au ! Datorita lor în primul rând a ajuns țara în halul asta ptr. că nu respecta nici legile proaste pe care și le-au făcut ei ! Justiție oarbă pe dracu ! Oarbă la dreptate, dar nu la bani ! Niște corupți majoritatea care ar trebui sa înfunde ei pușcăriile și să le fie confiscate averile nemeritate !

 5. De ce se mai da legi, dacă nu se respecta? Legile sunt făcute de guverne nu de cei ce isi cer drepturile urmare acestor legi. Si nici cu privatu’ nu mi-e rusine cu atâta evaziune. Ce constrieste azi, maine se daramă. Stim să ne uitam in ograda vecinului. Acum toată lumea e specială dar n-are nici o interdicție. Mulți nici nu știu ce acuză și ce nu.

 6. In mod normal,intr-o socitate sanatoasa ,la alegeri acest tip de abuz la bugetul statului ar trebuibsa fie o tema principala!Partidul care nu are in programveliminarea acrstuibrapt nu trebuie votat,nubeste normal ca un magistrat care ne-a tinut in MCV 20 de ani sa ia un salariu si/sau pensie cat 10-15 cetateni platitori de taxe!

 7. Halal decizie! Cine să vă mai suporte pe voi ăștia din justiție???
  Ce altă categorie profesională a mai beneficiat vreodată de asa ceva???
  Ceilalți, se strâng la meetinguri și proteste pentru 3-4 sute de lei.. iar voooi, le faceți din pix și emiteți tot felul de decizii!
  Cei din armată nu au toalete, și paturi unde să doarmă.
  Educația primește din ce în ce mai puțin din PIB.
  Sănătatea e la pământ, condițiile sunt mizerabile în spitale și ne pleacă în continuare medicii tineri.
  La cum merge justiția la noi, ar fi bine sa vă dați demisia. Toți, absolut toți!

 8. Judecătorii conduc tara.Parlamemt,guvern, cotroceni,fix un cacat,un mare cacat.robarii care aplica fix pula legile si asa proaste si pe intetese ii au la mâna pe toți.

 9. Bravo lor! Ii felicit pe toți magistrații deoarece sunt singurii care stiu sa își apere drepturile și libertățile fundamentale si le dau cu tifla acestor incompetenți politici care terfelesc constituția. Noi nu știm sa ne apărăm drepturile. Noi toleram prostia incompetenților de azi. Unii dintre noi i-a trimis în Parlament sa ne reprezinte interesele și sa ne asigure un trai decent, însă ei au realizat o feuda și își bat joc de noi. Stam pe margine , nu suntem uniți, ne ne cunoaștem drepturile și mai mult, nu știm sa luam atitudine și sa ne apărăm. Plângem dar nu facem nimic unii dintre noi. Sa ne trezim din adormire și amorteala. Sa nu mai acceptam ce ne oferă Ursula și toată gasca trogloditilor fiindcă o sa ne ia di o sa ne îngrădească absolut toate drepturile! Ce așteptăm și ce vrem oare noi cei care am mai rămas prin taridoara asta??

   • Art.5 alin 4 din Codul de proc civ interzice judecatorilor sa stabileasca dispozitii general oblogatorii prin hotararile pe care le pronunta in cauzele ce ii sunt supuse judecatii . JudGradinaru a facut la fel la CSM si Proc Gen.Alex Florenta a dat un ordin identic ls Parcghwtul Gen aplicabil.la toate parchetele fin tara ! Toate cu efect retriactiv si nicidecum de la emiterea Hot de catre Trib Dambovita ,Judecatorilor gikndu le interzis sa extinda efectele acestei. hotarari ,!

  • Să le fie rușine.Nesimtirea are multe forme iar asta este una cu guler alb.RUSINE.Cind ești cu cuțitul în mînă este simplu.Nu este vorba că își cunosc drepturile și le mai cunosc și alții.Si profesorii au fost multi și alții au fost multi dar deciziile au fost luate de alții pentru ei.Sistemul juridic în România nu se afla in echilibru cu celelalte puteri ci deasupra lor sufocind-u- le.Inca o data rușine.

   • Din cite știu eu legile nu produc efect decit ptr viitor.Lor ar fi trebuit să li se mărească salariile din 2022 și nu s- a întîmplat? Adică este aceeași figura că și cu majorarea de 50% a profesorilor care nu s-a aplicat dar nici nu s-a abrogat.Au lăsat-o intenționat in coada de peste in ideea că vor cere retroactiv de la stat acești bani ceea ce s-a și întîmplat in cazul profesorilor și au obținut gradual acești bani.RUSINE și cirdasie cu mai marii țării.Momentul este extrem de prost ales.

 10. Nesimțiți!Ce puii mei fac cu atâția bani?Ii dau la beizadelele lor,sa-si cumpere droguri,le fac case le iau mașini…Și zgârciți pe deasupra,am văzut un magistrat pensionar, în piață la Roman, care negocia îndârjit prețul la niște legume cu bătrână rupta de munca și de griji.Să la fie rusine și sa se bucure de acești bani exact cum mă bucur eu când nu-i am!

 11. Nesimțiți!Ce puii mei fac cu atâția bani?Ii dau la beizadelele lor,să-și cumpere droguri,le fac case le iau mașini?..Și zgârciți pe deasupra,am văzut un magistrat pensionar, în piață la Roman, care negocia îndârjit prețul la niște legume cu o bătrână ruptă de munca și de griji.Să la fie rușine și să se bucure de acești bani exact cum mă bucur eu când nu-i am!

 12. Sa știți ca și unii dintre noi știm sa ne cerem drepturile dar onorate instante refuza sa ni le dea. Am trecut prin un astfel de proces și știu ,,mersul lucrurilor”, asa ca va rog nu îi mai lăudați.

 13. SUB TITLUL ARTICOLULUI CE FOTOGRAFIE PARCĂ AR FII PIONII POLITRUCI ÎN FAȚĂ REGII GRADAȚI GENERALI. CE FRUMOS SE COMBINĂ POLITICHIA CU GENERALA GRADATĂ PE EPOLEȚI! EHE!😂😂😅😅👍👍

 14. Păi cum și-au mărit salariile retroactiv, înseamnă că pe același principiu se pot și tăia. Sau la ei nu funcționează decât legea cea mai favorabilă ? Ăștia nu mai sunt doar niște lipitori s-au transformat deja în vampiri și ne-au sărit la jugulara.

 15. Ceva normal în România ca și sentintele se dau retroactiv si oricum nu da ciolacu banii tot românii plătesc protectorii hoților și criminalilor.

 16. Aceasta știre (și toate celelalte de acest gen din „presă”) sint false. Salariile pot fi majorate doar de guvern sau de parlament. Sumele ce se vor da acum retroactiv judecătorilor (asa cum s.au dat și profesorilor, medicilor, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare, funcționarilor publici etc.), sint sume care nu s.au acordat la timp, lunar, în salarii. Iar judecatorii, la fel ca toți cei amintiți in patanteza), au dat statul în judecată și, evident, au câștigat. Daca statul ar fi calculat corect salariile, nu ar mai fi existat aceste mii de procese și statul nu ar mai fi plătit sumele deodată, cu dobânzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:42România, în grupa E a Campionatului European de Fotbal, alături de Belgia, Slovacia și una dintre următoarele echipe: Bosnia-Herțegovina, Ucraina, Israel, Islanda
20:41George Simion a lipsit de la congresul propriului partid. Liderul AUR, în Italia, chipurile ca să participe la o dezbatere obscură despre ecologie și agricultură
18:52SUA: Hamas – afară din Gaza, teritoriu care să fie condus de Autoritatea Palestiniană
18:38Ramona Bădescu a intrat în AUR cu laude deșănțate la adresa lui George Simion, care „apare peste tot, este tot timpul prezent, luptă tot timpul”
18:22Marile studiouri americane ar fi interesate să filmeze în România, spune Raluca Turcan. Ministra nu a dat nici un exemplu concret
14:51ANALIZĂ De ce vizita lui Ciolacu în SUA este un eșec: o comparație cu vizitele la Washington ale altor premieri români. Până și Dăncilă a avut acces la vicepreședintele SUA
13:22Cum îi fac posturile PSD Antena 3 și RTV publicitate masivă lui George Simion: liderul AUR, mediatizat extrem de favorabil. În schimb, Nicușor Dan e atacat brutal: „Grinch-ul Capitalei”
12:31Angajări-record în guvernarea Ciolacu, în timp ce propovăduiește reducerea cheltuielilor: 10.000 de bugetari în plus, în zece luni
16:54GALERIE FOTO AUR la Alba Iulia: pensionari, daci cu zale și blană de vulpe și vrânceanul Simion cu bundă de maramureșean. Plus: interviu publicitar cu Simion și soția la Antena 3
16:07Primele dezvăluiri despre sadismul teroriștilor Hamas: au marcat copiii luați ostatici cu bucăți de metal fierbinte și i-au drogat
15:36UE a cumpărat 4,6 miliarde de doze de vaccin anti-COVID, câte zece pentru fiecare locuitor al blocului comunitar. S-au folosit 20%. Restul de 80%: fie donate țărilor sărace, fie distruse
12:54VIDEO Elon Musk a lansat Cybertruck, un pick-up de aproape 100.000 de dolari: este blindat, mai rapid ca un Porsche 911, iar bateria sa poate alimenta o casă, dacă este necesar
12:17ANALIZĂ Generalii și experții militari din NATO, extrem de îngrijorați: Rusia ar putea spulbera Europa de Vest așa cum Napoleon a zdrobit Sfântul Imperiu Roman, la Austerlitz
11:36Ministrul austriac de Externe față cu Lavrov: șeful diplomației rusești stă cu mâinile în buzunar în fața omologului său. Lavrov, invitat de Austria la reuniunea OSCE, boicotată de România
09:26Carnea de porc (carcasă), scumpire cu 50% față de începutul anului. Cumpărătorii de produse de porc vor lua cantități mai mici