vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: salarii

198 articole
Politică

Dezmăț cu salarii uriașe, diurne imense și drepturi ca ale magistraților la o obscură instituție

Dezmăț cu salarii uriașe, diurne imense și drepturi ca ale magistraților la o obscură instituție subordonată ministerului Justiției, unde probabil se acordă inclusiv pensii speciale: Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Azi, o anchetă DeFapt.ro a arătat că unul din cei mai importanți pioni ai oligarhilor ruși în afacerile din Europa, cetățeanul rus Mihail Lobanov, a primit cetățenia României după ce Rusia a invadat Ucraina. Republica Moldova, în schimb, a refuzat să-i acorde cetățenie, suspectând că acesta și-a falsificat actele din dosar.  Președinte al instituției este Silviu Barbu, un fost judecător, cu pensie specială de aproape 23.000 de lei pe lună.  Citește și: EXCLUSIV Rusul care a investit banii lui Abramovici în UE, cetățean român cu acte ucrainene considerate false de Chișinău, care a refuzat să-i acorde cetățenia moldovenească Dezmăț cu salarii uriașe la o obscură instituție Potrivit legii, „personalul Autorității este format din personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor în condițiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor”. Acest text a fost strecurat în lege abia în 2015.  În consecință, un director al ANC are un salariu maxim brut de 32.530 de lei la care se adaugă un spor de 1.500 de lei pentru condiții grele de muncă și sporurile de risc și de confidențialitate, care pot ajunge la 8.260 de lei. În total, un director al ANC, asimilat magistraților, poate avea un salariu brut de peste 42.000 de lei.  Un funcționar asimilat magistraților, Palade Cristian, a avut, în 2023, un salariu net anual de 294.000 lei, net, deci în medie 24.500 de lei lunar, net. Palade deține un Audi și un BMW. O directoare din ANC, Damaschin Gabriela, a avut un salariu net anual, în 2023, de 223.449 de lei, dar a dat statul în judecată și a mai primit „diferențe VRS” (diferențe la salariu) de 55.801 lei. Sinecuri pentru pesediști Unul din vicepreședinții ANC este pesedistul Ciprian Florescu, din Gorj. El a absolvit facultatea - sociopsihopedagogie, la o universitate locală - la 11 ani după ce luase bacalaureatul. El a fost prefect de Gorj între 2017 și 2019, în regimul Dragnea. În anul 2023, el a primit - pe lângă salariul net de 102.000 lei - o diurnă uriașă pentru chirie: 60.000 de lei, anual, deci 5.000 de lei lunar. În anul fiscal 2022, decontul epntru chirie a fost de 35.129 lei.  Claudia Țapardel, ex-europarlamentar PSD, zisă și „isterica lui Dragnea”, a primit și ea o sinecură bună la Autoritatea pentru Cetățenie, unde este vicepreședinte. CV-ul ei arată că nu are nici o legătură cu acest domeniu sensibil: ea a făcut studii de economie la Institutul Bancar Român, din 2008 în 2014 a fost consilier PSD în Consiliul General al Municipiului București, europarlamentar PSD din 2014 în 2019, iar apoi a ajuns realizatoare de emisiuni la site-ul lui Bogdan Chirieac, DCNews.ro.

Dezmăț cu salarii uriașe, diurne imense și drepturi ca ale magistraților la o obscură instituție Foto: Facebook
Salarii din industria IT, Clujul domină (sursa: Pexels/Lukas)
Eveniment

Salarii din industria IT, Clujul domină

Salarii din industria IT, Clujul domină. Industria IT din România a continuat să ofere salarii competitive în 2024, cu un venit mediu net de 13.600 de lei lunar, conform unui raport recent. Salarii din industria IT, Clujul domină Mediana salarială de 12.500 de lei indică faptul că jumătate dintre angajați câștigă peste această sumă, iar cealaltă jumătate sub acest prag. Citește și: VIDEO Amenințări cumplite de la fanaticii lui Călin Georgescu: „Băi, Bolojane, vă iau familia și o dau, uite așa, cu capul de bordură!” Clujul rămâne lider la salarizare, cu un salariu mediu de 15.700 de lei, depășind media națională și salariile din București și Iași. În schimb, IT-iștii ieșeni au avut un venit mediu de 9.800 de lei, cel mai mic dintre marile centre analizate în raportul European Transparent IT Job Market 2024. Continuarea, în Ziarul de Iași

Guvernul va permite majorări salariale în companiile de stat Foto: Facebook
Economie

Guvernul va permite majorări salariale în companiile de stat

Încă un semnal că austeritatea la stat s-a încheiat înainte de a începe: Guvernul va permite majorări salariale în companiile de stat care au profit. Potrivit site-ului Profit, ordonanța zisă „Trenuleț” - care îngheța salariile în sectorul de stat - se vor permite majorărin salariale în companiile care au profit, care sunt listate la bursă și în industria de apărare, acolo unde s-a obținut „profit operațional”. Citește și: Noi date care arată că guvernul Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii, cu producția industrială în cădere, dar a majorat masiv salariile bugetarilor Pretextul, potrivit surselor citate de Profit, ar fi că astfel și-ar menține „performanțele economice” și se vor putea dezvolta în continuare. Guvernul va permite majorări salariale în companiile de stat Discuția este acum dacă Guvernul va modifica ordonanța Trenuleț, printr-o altă ordonanță, sau modificările vor fi strecurate în Parlament, prin amendamente. „Guvernanții au mai promis anterior că ordonanța (..) va fi modificată în Parlament pentru a permite plata orelor suplimentare lucrate în zilele de week-end sau sărbători legale de către angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Totodată, Guvernul promite să vină cu o soluție și pentru pensiile militare și să continue discuțiile cu conducerile companiilor de stat din domeniile feroviar, silvic, energetic, siderurgic pentru clarificarea modului de aplicare a ordonanței la nivelul acestor companii”, arată Profit. Marți, Guvernul părea să fi cedat și în fața sindicatului de la Metrorex - companie puternic subvenționată și aflată pe pierdere - și ar fi acceptat majorarea salariilor cu 1.050 de lei, brut, lunar.

Noi date care arată că Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii Foto: Inquam/Cristi Vescan
Economie

Noi date care arată că Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii

Noi date care arată că guvernul Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii, cu producția industrială în cădere, dar a majorat masiv salariile bugetarilor: INS a anunțat azi o cădere de 1,5% a producției industriale, de la an la an, iar datoria externă a administrației publice a crescut cu aproape 16 miliarde de euro, potrivit BNR. Citește și: EXCLUSIV Atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale au dispărut fără urmă: SRI, care le-a menționat, nu mai comentează, AEP și STS nu admit că sistemul IT ar fi fost în pericol Noi date care arată că Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii „În anul 2024, comparativ cu anul 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1,5%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%), industriei prelucrătoare (-1,1%) și industriei extractive (-1,0%)”, explică BNR. În plus, investițiile străine s-au prăbușit de la 6.748 milioane euro în perioada ianuarie - decembrie 2023 la 5.730 milioane euro între ianuarie și decembrie 2024. Căderea este de aproximativ 15%. Banca Națională a anunțat azi că datoria externă a administrației publice a ajuns la 107,1 miliarde de euro în decembrie 2024, față de 91,8 miliarde de euro în decembrie 2023. BNR a nunțat și o explozie a deficitului de cont curent. „În perioada ianuarie-decembrie 2024 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 29 370 milioane euro, comparativ cu 21 491 milioane euro în perioada ianuarie-decembrie 2023. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 3 854 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1 815 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 1 273 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 937 milioane euro”, precizează Banca Națională. În schimb, salariile în administrația publică - fără Educație, Sănătate și structuri militarizate - au crescut de la o medie, netă, de 6.493 de lei, în decembrie 2023, la 7.216 lei, în decembrie 2024, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Creșterea este de circa 15%.

Se termină cu înghețarea salariilor la stat, dacă o cere sindicatul PSD Foto: Captură video
Eveniment

Se termină cu înghețarea salariilor

Se termină cu înghețarea salariilor angajaților statului: sindicaliștii PSD de la metrou au convins Guvernul să le dea un plus de 1.050 lei pe lună, brut, deși Metrorex a încheiat 2024 cu pierderi consistente, dincolo de uriașa subvenție de la stat. Citește și: Grupul infracțional constituit de Laura Vicol și-a început activitatea din 2018, doi ani înainte ca PSD să o facă deputată – judecător Potrivit bugetului Metrorex pe 2024, salariul mediu brut în companie a fost, în 2024, de 13.869 de lei. Sunt peste 5.200 de angajați, iar cheltuielile salariale au ajuns la 893 de milioane de lei, față de 777 milioane de lei pentru investiții. Se termină cu înghețarea salariilor Sindicatul Metrorex este condus de Marian Artimon, consilier PSD în Consiliul General al Municipiului București și un apropiat al Gabrielei Firea. Observator News a anunțat că angajații metroului urmează „să primească acea majorare de salariu de 1.050 de lei brut, majorare care a fost de altfel negociată la finalul anului trecut când s-a semnat şi un nou contract colectiv de muncă”. Însă această majorare se baza pe creșterea cu 40% a prețului biletelor. Antena 1 afirmă că negocierile au avut loc la Palatul Victoria, dar nu a precizat cine a participat. Însă marți seara, ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a anunțat că nu este de acord cu creșteri salariale la companii de stat care primesc subvenții.

Salarii uriașe pentru angajați care căpușează investițiile Guvernului. Șefa CNI, Manuela Patrascoiu (foto) și-a secretizat salariul Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Salarii uriașe pentru angajați care căpușează investițiile Guvernului

Salarii uriașe pentru sutele de angajați ai companiei de stat care căpușează investițiile Guvernului: salariul mediu la Compania Națională de Investiții (CNI) este, în 2024, 24.663 lei, brut, lunar. CNI nu este decât un intermediar: subcontractează investițiile derulate de ministerul Dezvoltării în diverse unități administrativ-teritoriale ale României. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” Salarii uriașe pentru angajați care căpușează investițiile Guvernului Așa numitele „investiții” ale CNI sunt finanțate în proporție de 99% de la buget: din totalul de 2,5 miliarde pentru 2025, 2,45 miliarde vin de la buget. Compania face astfel, pe spinarea statului, un profit brut uriaș, estimat la peste 200 de milioane de lei în 2025. Tehnic, CNI supraveghează investițiile statului și, pentru această activitate, primește 8% din valoarea lucrării. Șefa companiei, Manuela Pătrășcoiu, și-a secretizat salariul, fapt complet neobișnuit, dar Agenția Națională de Integritate nu s-a autosesizat. Sora ei, Daniela Ștefănescu, care era consilier la Secretariatul General al Guvernului, a ajuns senator AUR, deși nu avea nici o legătură cu politica. Pătrășcoiu, promovată de Liviu Dragnea, a fost contabilă la revista Rebus. Ea are o avere imensă: patru case, două apartamente, un BMW X5, multiple terenuri în intravilan sau forestiere. Numărul angajaților companiei de investiții a sărit de la 150 în 2016 la 390 în 2024. Cheltuielile de personal erau de 16,8 milioane de lei în 2016 și au ajuns la 120 de milioane de lei în 2024.

ANCOM-ul lui Zgonea ne ceartă Foto: Inquam/Florin Albei
Politică

ANCOM-ul lui Zgonea ne ceartă

ANCOM-ul lui Valeriu Zgonea ne ceartă: șapte consilieri despre care nu se știe ce fac câștigă doar 18.806 lei, net, lunar, în medie. Instituția condusă de fostul muncitor necalificat, care a făcut facultatea la seral, în opt ani, contestă o informație preluată de DeFapt.ro de la Radu Miruță, deputat USR, președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Telecomunicații din Camera Deputaților. Citește și: Nordis a pompat peste un milion de euro șpagă în presă. Nu se știe unde s-au dus banii, dar Laura Vicol era răsfățata Antenei 3 și a lui Ciutacu Șapte misterioși consilieri „de specialitate” necunoscută Ce a transmis USR: „Într-un an prezentat românilor ca fiind unul de austeritate, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) nu doar că nu strânge cureaua, ci vrea să cheltuiască și mai mulți bani. Inclusiv pentru cei 7 consilieri de specialitate care consumă 2 milioane de euro din bugetul de salarii al instituției, așa cum a confirmat chiar secretarul general al instituției, care a fost căpușată de PSD și PNL. «Ca să înțelegem mai bine, cei 7 consilieri de specialitate sunt alții decât consilierii conducerii ANCOM. Față de cei de la cabinetele lui Valeriu Zgonea, Pavel Popescu și Vlad Bontea, aceștia sunt angajați pe perioadă nedeterminată, într-un compartiment distinct. Fără să aibă vreo atribuție tehnică, aceștia consumă aproape 2% din bugetul ANCOM, în timp ce echipa responsabilă de ‘Poliția Internetului’, de implementarea actului privind serviciile digitale (DSA) în România și oprirea falsului în online este inexistentă», declară Radu Miruță, deputat USR și președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Telecomunicații din Camera Deputaților”. ANCOM-ul lui Zgonea ne ceartă Ce ne-a comunicat ANAF: „Compartimentul «Consilieri de specialitate» este înființat și funcționează ca urmare a identificării unei necesități instituționale de a oferi managementului ANCOM expertiză profesională pe diverse arii de interes pentru Autoritate, în vederea exercitării unui control intern managerial adecvat” - practic nu se știe ce fac cei șapte, care sunt diversele lor „arii de interes”. „În ceea ce privește nivelul de salarizare, vă informăm că salariul de bază mediu în plată aferent funcției de consilier de specialitate se situează sub nivelul salariului de bază mediu în plată la nivel de șef serviciu din ANCOM. Astfel, media salariilor de bază nete în plată, aferentă celor 7 consilieri de specialitate este de 18.806 lei. față de „24.000 de euro, lunar – probabil brut” și din care rezultă o valoare totală mult inferioară sumei de 2 milioane de euro, cum eronat a fost menționat în articol. Aceeași eroare se regăsește și în cazul procentului acestor costuri în proiectul de buget al ANCOM pe 2025, procent care nu depășește 0,6%” - dar DeFapt.ro a citat un comunicat oficial, care cita secretarul general al ANCOM. Instituția este condusă de Valeriu Zgonea, fost muncitor necalificat la căile ferate, care a absolvit la seral, în opt ani, un institut de construcții, facultatea de căi ferate. El este cunoscut pentru afirmațiile sale stupide, precum cea în care declara că este coleg cu Mihai Viteazul: „Eu sunt din orașul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează”.

Șapte consilieri de la ANCOM; instituția condusă de Zgonea, înghit salarii de două milioane euro Foto: Facebook
Politică

Șapte consilieri înghit salarii de două milioane euro

Șapte consilieri la stat despre care nu se știe cu ce se ocupă înghit anual salarii de două milioane de euro: aceștia sunt angajați ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Această situație a fost prezentată de un deputat USR, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Telecomunicații din Camera Deputaților. Citește și: Pensiile speciale vor înghiți, în 2025, peste 0,9% din PIB, mai mult de 17 miliarde de lei Cei șapte angajați ANCOM sunt „consilieri de specialitate”, dar potrivit lui Miruță, nu se știe ce specialitate au. Dacă informația este corectă, înseamnă că, lunar, cheltuiala salarială cu doar unul dintre acești consilieri este aproape 24.000 de euro, lunar - probabil brut. Șapte consilieri înghit salarii de două milioane euro „Ca să înțelegem mai bine, cei șapte consilieri de specialitate sunt alții decât consilierii conducerii ANCOM. Față de cei de la cabinetele lui Valeriu Zgonea, Pavel Popescu și Vlad Bontea, aceștia sunt angajați pe perioadă nedeterminată, într-un compartiment distinct. Fără să aibă vreo atribuție tehnică, aceștia consumă aproape 2% din bugetul ANCOM, în timp ce echipa responsabilă de «Poliția Internetului», de implementarea actului privind serviciile digitale (DSA) în România și oprirea falsului în online este inexistentă”, a explicat Miruță, potrivit unui comunicat USR. Față de execuția preliminată pe 2024, cheltuielile de personal ale ANCOM vor crește cu 6,9%, în timp ce categoria numită generic „alte cheltuieli” va crește de peste 100 de ori. Doar pentru „protocol” instituția vrea să cheltuie, în 2025, 795.000 de lei. ANCOM se autofinanțează, iar bugetul instituției se aprobă anual de către Parlament. Pe site-ul ANCOM nu se pot găsi informații privind proiectul de buget pe 2025. Instituția este condusă de Valeriu Zgonea, fost muncitor necalificat la căile ferate, care a absolvit la seral, în opt ani, un institut de construcții, facultatea de căi ferate. El este cunoscut pentru afirmațiile sale stupide, precum cea în care declara că este coleg cu Mihai Viteazul: „Eu sunt din orașul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează”.

Cioabă încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma Foto: Inquam/George Calin
Politică

Cioabă încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma

Averea uriașă a familiei PSD Vicol-Ciorbă, care a patronat falimentul Nordis: el încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma. Deputata PSD Laura Vicol - care a călătorit frecvent în vacanță alături de premierul Ciolacu, prietenii săi, fiul acestuia și presupusa sa iubită, Sorina Docuz - a fost șefa comisiei juridice a Camerei Deputaților și a fost propusă, neoficial, pentru funcția de ministru al Justiției, în 2023. În plus, Nordis achiziționa pe bandă mașini de lux, cel puțin una dintre ele fiind folosită de Laura Vicol. Numai în leasing, din 2020 până în 2023, Nordis Management SRL a plătit zece mașini de lux, potrivit Registrului Național de Publicitate Mobiliară. De exemplu, la 11 ianuarie 2023 a fost luat în leasing un Mercedes-Benz Maybach GLS, an de fabricație – 2020, valoare finanțată – 181.600 euro fără TVA. Citește și: EXCLUSIV Când a luat Nordis un Mercedes Benz Maybach GLS de 220.000 de euro pentru Laura Vicol: ianuarie 2023, când Nordis avea deja sute de procese și executări silite în curs Vladimir Ciorbă şi soţia sa, Laura Vicol, au ajuns, luni după-amiază, la sediul DIICOT, unde sunt audiați. Ciorbă încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma Doar în anul fiscal 2023, soțul ei, Vladimir Ciorbă, care controla de facto grupul de firme Nordis, a luat salarii de la patru firme din acest grup, în total peste 335.000 de lei. Însă cei mai mulți bani i-au venit din dividende, peste 877.000 de lei. În declarația de avere nu se precizează de la ce firme a încasat dividende. În anul fiscal 2022, salariile lui Vladimir Ciorbă au fost de circa 350.000 de lei, iar dividendele încasate de peste 10,5 milioane de lei. În 2021, salariile erau de peste 500.000 de lei, iar dividendele de doar 333.000 lei. La final de mandat de parlamentar, familia Laura Vicol avea, printre altele, bijuterii și ceasuri de peste 850.000 de euro, echivalentul a 450.000 de euro in cash și plasamente într-o firmă, IGM, în valoare de 370.000 de euro. Familia celui numită în presă drept „avocata interlopilor”, deputata Laura Vicol, a făcut o avere uriașă în 2021, când soțul ei, Răzvan Ciorbă, și-a vândut „părțile sociale” deținute la o firmă contra sumei de 25 de milioane de lei. În mod corespunzător, valoarea bijuteriilor deținute de deputata Vicol a crescut exponențial.

În fieful lui Bolojan, nu se taie nici un ban de la salarii Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

În fieful lui Bolojan, nu se taie nici un ban de la salarii

În fieful lui Bolojan, la Senat, și la Camera Deputaților, nu se taie nici un ban de la salarii, dimpotrivă, cresc ușor cheltuielile în 2025, arată bugetul de stat. Citește și: Judecătoare de la Tribunalul București apără poziția „suveraniștilor” și cere demisia CCR Recent, președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat că noua organigramă de personal va reduce numărul de posturi de la Senat de la 796 la 618. Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban se lăuda că va concedia circa 200 de persoane: „Vorbim de un număr total de în jur de 1.500 de angajați (...) Aici estimez undeva, nu știu, oricum peste 200 de posturi la care vom renunța”. În fieful lui Bolojan, nu se taie nici un ban de la salarii Însă proiectul de buget pentru anul 2025, publicat noaptea trecută de ministerul de Finanțe, nu arată nici o reducere a cheltuielilor de personal (cu salariile angajaților) la Senat și la Camera Deputaților. La Senat, cheltuielile de personal se majorează de la 195,7 milioane lei, în 2024, la 196,4 milioane lei, în 2025, deci cu 0,36%. Însă, în 2026, aceste cheltuieli ar ajunge la 205 milioane de lei, deci s-ar termina cu austeritatea pentru funcționarii parlamentari. La Camera Deputaților, cheltuielile de personal sar de la 403,2 milioane de lei, anul trecut, la 411,1 milioane de lei în 2025. Majorarea este de 1,96%. Și aici, austeritatea s-ar încheia în 2026, când cheltuielile de personal se estimează că vor ajunge la 442 de milioane de lei. Și în 2027 și 2028, Finanțele estimează majorări substanțiale ale cheltuielilor de personal din cele două camere ale Parlamentului.

Ministrul Fechet, încă o dezvăluire despre Romsilva Foto: Facebook
Eveniment

Ministrul Fechet, încă o dezvăluire despre Romsilva

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, face încă o dezvăluire despre jaful de la Romsilva: primele acordate angajaților în 2024 au fost de178 de milioane de lei, adică 10% din toate cheltuielile cu salarizarea. Demnitarul a spus că va fi nevoie de modificarea legii privind statutul silvicultorilor şi a dispus renegocierea contractului colectiv de muncă. Citește și: Țapardel, ex-europarlamentar PSD, zisă și „isterica lui Dragnea”, a primit o sinecură bună la Autoritatea pentru Cetățenie Ministrul Fechet, încă o dezvăluire despre Romsilva „Dacă ne uităm la cifre, putem să observăm că primele ce au fost plătite în anul 2024, aproximativ 178 de milioane de lei, dacă citesc bine din memorie, înseamnă cel puţin 10% din valoarea totală a cheltuielilor cu salarizarea în Regie, respectiv 1,8 miliarde. Doar prin eliminarea acestor sporuri avem o economie de 10% la costurile cu salariile, ceea ce, în opinia mea, poate să însemne un procent semnificativ”, a spus Fechet. „Putem evalua fiecare astfel de spor şi cred că putem singuri să ne dăm seama, fără a fi silvicultori sau economişti, dacă un anumit spor e de bun simţ sau nu e. Pentru nişte condiţii periculoase de muncă, pentru nişte condiţii vătămătoare, sporurile nu le-a inventat Romsilva. Dacă îmi spuneţi că nu ştiu ce bucătar ia un spor pentru că e stresat la locul de muncă, eu cred că bucătarul se poate descurca foarte bine şi fără spor. Iar dacă nu-i convine, se poate angaja bucătar la restaurantul de peste drum”, a afirmat demnitarul. Media primei de pensionare la Romsilva este uriașă – echivalentul a peste 30 de pensii medii pe economie – arăta un comunicat Romsilva: 90.000 de lei, net, în medie, pentru o persoană, respectiv peste 18.000 de euro.

Ciolacu vrea să majoreze salariile unor funcționari Foto: Facebook
Politică

Ciolacu vrea să majoreze salariile unor funcționari

Pe șest și în mare grabă, guvernul Ciolacu vrea să majoreze cu 50% salariile unor funcționari din Ministerul de Finanțe și Secretariatul General al Guvernului (SGG). Prevederea a fost strecurată într-un proiect de ordonanță de urgență, promovat de ministerul de Finanțe. Proiectul este intitulat, generos, „pentru modificarea şi completarea unor acte normative”. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga „În acest an nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor”, spunea premierul Ciolacu la 31 decembrie. Ciolacu vrea să majoreze salariile unor funcționari Nu este clar care este urgența acestei decizii. De această majorare vor beneficia funcționarii care gestionează litigii internaționale - deși, Guvernul plătește, pentru aceste procese, case de avocatură specializate. „Personalul de specialitate juridică din cadrul Direcţiei generale juridice a Ministerului Finanţelor, care are în fişa postului atribuţii în legătură cu asigurarea asistenţei şi reprezentării juridice în litigiile prevăzute la art. 1, precum și personalul din cadrul Secretariatului General al Guvernului cu atribuţii în asigurarea suportului documentar şi arhivistic, respectiv a asistenţei juridice de specialitate, beneficiază de o majorare salarială de 50% aplicată la salariul de bază brut. (...) Prevederile alin. (1) se aplică pentru un număr de maximum 20 de persoane de specialitate juridică din cadrul Direcţiei Generale Juridice a Ministerului Finanţelor și 7 persoane din cadrul Secretariatului General al Guvernului”, se arată în nota de fundamentare. Impactul bugetar al întregii ordonanțe ar fi de reducere a cheltuielilor cu 2,26 milioane de lei, dar ordonanța mai are și alte modificări ale altor acte legislative și nu e clar cum s-a ajuns la această sumă.

Paradoxurile sistemului de salarizare a medicilor (sursa: Pexels/Anna Shvets)
Eveniment

Paradoxurile sistemului de salarizare a medicilor

Paradoxurile sistemului de salarizare a medicilor. Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, semnalează inechitățile din sistemul de salarizare, unde medicii din spitale mari au sporuri mai mici decât cei din unități medicale din orașe mai mici. Paradoxurile sistemului de salarizare a medicilor Iulian Cozianu critică faptul că unele drepturi salariale sunt calculate încă pe baza salariilor din 2018, ceea ce perpetuează inegalitățile. Citește și: Campania lui Ciolacu și deficitul lăsat în urmă îngroapă România: S&P a schimbat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Urmează treapta „Junk” De asemenea, sporurile medicilor din aceeași specialitate diferă semnificativ între spitale, ajungând la nivel maxim într-o unitate și minim în alta. Aceste discrepanțe evidențiază necesitatea unei reforme salariale echitabile în domeniul medical. Continuarea, în Ziarul de Iași

Impactul noilor măsuri fiscal-bugetare în educație (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Impactul noilor măsuri fiscal-bugetare în educație

Impactul noilor măsuri fiscal-bugetare în educație. Ordonanța de Urgență nr. 156/2024, adoptată pe 30 decembrie, introduce măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025, generând preocupări în rândul angajaților din învățământul preuniversitar. Impactul noilor măsuri fiscal-bugetare în educație Principalele îngrijorări se leagă de impactul asupra salarizării și decontării navetei personalului din acest sector. Citește și: Bolojan susține că este nevoie disperată de eliminarea risipei bugetare: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată Laviniu Adrian Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, a oferit detalii despre modul în care ordonanța influențează educația. Sindicatele atrag atenția asupra efectelor posibile asupra condițiilor de muncă și stabilității financiare a angajaților. Continuarea, în Ziarul de Iași

Primul atac dur de la PSD asupra PNL vine de la consiliera lui Ciolacu, Victoria Stoiciu Foto: Facebook
Eveniment

Primul atac dur de la PSD asupra PNL

Primul atac dur de la PSD asupra PNL: Victoria Stoiciu, consiliera lui Marcel Ciolacu și recent aleasă parlamentar de Vaslui, spune că înghețarea pensiilor și salariilor, cerută de prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu, este „o măsură anti-sociala și anti-economică”. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro Ea spune că „este imposibil sa guvernezi cu partide si cu oameni politici care vor reîntoarcerea la austeritatea de pe vremea lui Traian Băsescu”. Primul atac dur de la PSD asupra PNL „Este imposibil sa guvernezi cu partide si cu oameni politici care vor reîntoarcerea la austeritatea de pe vremea lui Traian Băsescu. Înghețarea pensiilor și salariilor nu e doar o măsură anti-sociala, ci și anti-economica. Câștigurile bugetare pe termen scurt rezultate din astfel de masuri se transforma rapid în vulnerabilități economice care gripeaza motorul economiei și duc la recesiune. Pentru Partidul Social Democrat este esențială protejarea și creșterea puterii de cumparare a populației, în special pentru cei cu venituri mici și medii. Economia nu poate crește sustenabil cu oameni a căror putere de cumpărare scade - este un miraj al dreptei contrazis de realitate. O economie sănătoasă pe termen lung are nevoie de cerere agregata susținută - iar cererea agregata este rezultatul creșterii puterii de cumparare. Austeritatea trebuie să fie un vis urât, aruncat la coșul de gunoi al istoriei. Face rău și oamenilor, și economiei”, a scris Stoiciu pe Facebook.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră