MApN susține că trupele americane de pe teritoriul României nu vor fi retrase

Trupele americane nu pleacă, susține MapN. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că nu a fost primită nicio notificare oficială din partea Statelor Unite în legătură cu o posibilă retragere a trupelor americane staționate în România.
Trupele americane nu pleacă, susține MapN
Reacția ministerului vine ca răspuns la informații apărute recent în presă privind o eventuală retragere a circa 10.000 de militari americani din România și Polonia.
În comunicatul MApN se subliniază că parteneriatul strategic româno-american este solid, bazat pe valori comune, încredere reciprocă și cooperare extinsă, în special în domeniul securității regionale.
Deciziile majore privind postura militară aliată sunt luate în spiritul cooperării și al angajamentului față de valorile Tratatului de la Washington, se arată în comunicatul oficial.
Toate acordurile bilaterale semnate între România și SUA, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană, sunt valabile, respectate și adaptate în funcție de evoluțiile de securitate din regiune, potrivit MApN.
Investiție majoră în Baza 57 Mihail Kogălniceanu
Un exemplu al angajamentului româno-american este modernizarea Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, cu o investiție de peste 2,5 miliarde de euro din partea Guvernului României.
Această bază va deveni un hub strategic NATO, capabil să găzduiască până la 10.000 de militari români și aliați, investiția fiind structurată pe o perioadă de 20 de ani.
Baze strategice americane în România
România găzduiește facilități militare esențiale pentru securitatea colectivă NATO, precum:
- Sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu
- Forțele americane rotaționale de la Mihail Kogălniceanu
- Unități de supraveghere aeriană la Câmpia Turzii
În prezent, peste 1.700 de militari americani sunt staționați în România, majoritatea la Mihail Kogălniceanu.
Rotirea unităților americane continuă
La data de 26 martie, în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, Brigada a 2-a, Divizia 101 Aeropurtată (Task Force Strike) a preluat comanda de la Brigada 3, Divizia 10 Munte (Task Force Patriot).
În prezent, baza găzduiește peste 1.400 de militari americani.
Exerciții comune, în curs
Cooperarea militară româno-americană este demonstrată și de exercițiile militare comune, precum:
Sea Shield 25, desfășurat în Marea Neagră și pe teritoriul României
Saber Guardian 25, cel mai important exercițiu din acest an, planificat de Comandamentul European al SUA (USEUCOM)
România: angajament ferm pentru securitate
România rămâne un aliat de încredere în NATO, fiind una dintre primele țări care au depășit pragul de 2% din PIB pentru apărare și investind peste 20% din buget în tehnologie militară modernă.
MApN reafirmă angajamentul de a consolida relația transatlantică și parteneriatul strategic cu SUA, contribuind activ la apărarea colectivă și la promovarea valorilor democratice în regiune.