sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 26 mai 2023

Prețul la gaze continuă să se prăbușească: a ajuns sub 25 euro/MWh, cel mai mic preț din septembrie 2021

Prețul la gaze continuă să se prăbușească Foto: Kremlin.ru
Prețul la gaze continuă să se prăbușească Foto: Kremlin.ru

Prețul la gaze naturale continuă să se prăbușească: în această dimineață, a ajuns sub 25 euro/MWh, cel mai mic preț din septembrie 2021. Wall Street Journal scria, acum două zile, că de prăbușirea prețurilor la energie vor beneficia în primul rând statele europene.

Citește și: Cum se mai fură la stat: 485 de achiziții fictive în trei ani, de două milioane de euro, la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor condusă de nepoata fostului șef SRI Timofte

Prețul la gaze continuă să se prăbușească

Contractele futures pe gaze naturale pentru luna iunie au scăzut deja sub 30 de euro pe Mwh la bursa Title Transfer Facility (TTF) din Olanda, la începutul acestei săptămâni.

„În timp ce prețul TTF la începutul anului 2021 era de aproximativ 17 EUR pe Mwh, la sfârșitul restricțiilor Covid, înrăutățirea situației de securitate și reducerea aprovizionării rusești au făcut ca, începând cu a doua jumătate a acelui an, prețul TTF să înceapă să crească, pentru a sări și mai mult odată cu invazia Rusiei în Ucraina și cu decizia țărilor vestice de a se decupla de la aprovizionarea cu gaz rusesc, care necesita plata în ruble (de fapt, multe țări din UE au continuat să cumpere gaz rusesc mult timp după începerea invaziei)”, scrie agenția estoniană ERR.

Grafica: Twitter

Vârful a fost atins în august 2022, când prețul futures al TTF a ajuns la aproape 340 euro/MWh, după care a început să scadă încet, ajungând la pragul de 100 de euro în jurul începutului acestui an.

Bloomberg anticipează că prețul ar putea coborî, pe termen scurt, sub zero

Datele statistice publicate joi arată că Germania a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an, ceea ce scoate la lumină dificultăţile pe care le are continentul de a ieşi dintr-o criză care a fost provocată, parţial, şi de costurile record cu energia de anul trecut. Cererea de gaze a sectorului industrial din Europa este una modestă în pofida unei recente scădere a preţurilor, rezultând o piaţă supra-aprovizionată, explica Bloomberg, joi.

Faptul că gradul de umplere al depozitelor este peste nivelul normal la acest moment al anului precum şi cantităţile abundente de gaze naturale lichefiate disponibile reduc şi mai mult riscurile la adresa aprovizionării cu gaze în iarna următoare. Pe de altă parte, reducerea cu 60% a cotaţiilor la gaze în acest an a dat o gură de oxigen europenilor care suferă de pe urma avansului inflaţiei.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră