Moartea celor doi medici rezidenți de la Gastro a șocat doctorii. Poliția și IML vor ancheta decesele celor doi tineri

Moartea a doi medici rezidenți, anchetată. Două decese tragice au zguduit comunitatea medicală din Iași. Doi medici rezidenți, în vârstă de 28 și 31 de ani, care activau la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, au murit la un interval de aproximativ două săptămâni.
Moartea a doi medici rezidenți, anchetată
Cazurile sunt investigate de Medicina Legală și Poliție, iar Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” încearcă să afle dacă există o legătură între cele două tragedii.
Citește și: Radare fixe "invizibile", pe majoritatea drumurilor naționale. Șoferul nu mai este oprit, amenda vine acasă
Primul deces s-a înregistrat pe 28 martie, în cazul unui medic rezident de 31 de ani, originar din Bârlad.
Tânărul era în anul V de rezidențiat și trebuia să efectueze gărzi la Spitalul „Elena Beldiman”. Moartea sa a survenit la doar câteva zile după prima gardă efectuată.
Cel de-al doilea medic, în vârstă de 28 de ani, din Darabani (județul Botoșani), a fost găsit mort duminică, într-un apartament din Iași în care locuia cu chirie.
Prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al spitalului, a declarat pentru Agerpres că tânărul fusese recent contact al unui pacient cu tuberculoză și urma o profilaxie cu medicamente tuberculostatice.
Cauzele decesului urmează să fie stabilite.
Anchetă internă
Prof. univ. dr. Anca Trifan, șef de clinică la Institutul de Gastroenterologie, a declarat că va fi demarată o analiză internă privind condițiile de lucru ale medicilor rezidenți.
În cadrul instituției lucrează 100 de medici rezidenți și 40 de medici primari și specialiști, ceea ce duce la un raport de aproape un rezident per pat, în contextul celor 125 de paturi disponibile.
Rezidenții acuză suprasolicitarea și condițiile de muncă
După cele două decese, mai mulți rezidenți au început să publice mesaje alarmante pe rețelele de socializare, semnalând suprasolicitarea și nerespectarea programului legal de muncă.
Potrivit acestora, rezidenții sunt obligați să preia munca asistenților, infirmierelor, registratoarelor și brancardierilor.
Gărzile durează 24 de ore, iar a doua zi trebuie să continue activitatea, adesea fără pauză, totalizând peste 32 de ore de muncă neîntreruptă.
Se lucrează cu pacienți în stare gravă, iar presiunea deciziilor medicale este uriașă, inclusiv pe rețete cu terapii de mii de euro.
Munca fizică este intensă, implicând mii de pași zilnic, multiple intervenții de urgență și explorări medicale dificile.