sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: medici

72 articole
Eveniment

Paradoxurile sistemului de salarizare a medicilor

Paradoxurile sistemului de salarizare a medicilor. Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, semnalează inechitățile din sistemul de salarizare, unde medicii din spitale mari au sporuri mai mici decât cei din unități medicale din orașe mai mici. Paradoxurile sistemului de salarizare a medicilor Iulian Cozianu critică faptul că unele drepturi salariale sunt calculate încă pe baza salariilor din 2018, ceea ce perpetuează inegalitățile. Citește și: Campania lui Ciolacu și deficitul lăsat în urmă îngroapă România: S&P a schimbat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Urmează treapta „Junk” De asemenea, sporurile medicilor din aceeași specialitate diferă semnificativ între spitale, ajungând la nivel maxim într-o unitate și minim în alta. Aceste discrepanțe evidențiază necesitatea unei reforme salariale echitabile în domeniul medical. Continuarea, în Ziarul de Iași

Paradoxurile sistemului de salarizare a medicilor (sursa: Pexels/Anna Shvets)
Medicii cer interzicerea vânzării de petarde (sursa: Facebook/Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sfanta Maria Iasi)
Eveniment

Medicii cer interzicerea vânzării de petarde

Medicii cer interzicerea vânzării de petarde. Medicii de la Spitalul pentru copii „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de copii care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) cu răni grave provocate de petarde. Cel mai mic pacient are doar 7 ani, iar medicii cer interzicerea comercializării petardelor. Medicii cer interzicerea vânzării de petarde Dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfânta Maria”, a declarat că, în perioada 24 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025, 30 de copii, cu vârste între 7 și 18 ani, au ajuns la spital cu răni și arsuri cauzate de petarde. Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa Jumătate dintre aceștia au suferit leziuni mutilante la nivelul mâinilor, iar unii au rămas fără degete sau cu pierderi de țesut muscular și osos. Leziuni grave, spitalizări îndelungate Majoritatea copiilor prezintă arsuri, leziuni cranio-faciale și mutilări la nivelul mâinilor, necesitând spitalizări de lungă durată. „În evoluție, lucrurile nu vor fi așa cum trebuie. Sunt copii care rămân mutilați pe viață”, a declarat dr. Ionescu, subliniind gravitatea acestor cazuri. Campaniile, ineficiente Medicii de la „Sfânta Maria” susțin că simplele campanii de informare nu sunt suficiente. Ei fac un apel public către autorități pentru adoptarea unor măsuri drastice, cum ar fi interzicerea comercializării petardelor. „Am mediatizat riscurile și am avertizat părinții încă dinaintea sărbătorilor, dar cazurile grave continuă să apară. Este necesar un efort comun din partea autorităților, poliției și factorilor politici pentru a interzice efectiv vânzarea petardelor”, a precizat dr. Ionescu. Educația, esențială, dar insuficientă Deși educația este esențială, medicii consideră că nu este suficientă pentru a preveni astfel de tragedii. Dr. Ionescu a subliniat necesitatea unor măsuri concrete: „Imaginația copiilor este bogată. Unii au aruncat benzină pe petarde, alții le-au pus în recipiente periculoase. Aceste incidente pot fi prevenite doar prin interzicerea petardelor.” O problemă constantă în perioada sărbătorilor În fiecare an, zeci de copii ajung la spital din cauza utilizării petardelor, iar în 2024 numărul cazurilor severe a crescut comparativ cu anii anteriori. Medicii vor face demersuri pentru ca interzicerea petardelor să devină o prioritate înaintea sărbătorilor din 2025. Apel la acțiune pentru autorități Medicii de la „Sfânta Maria” cer măsuri urgente pentru interzicerea comercializării petardelor, subliniind că sănătatea și siguranța copiilor trebuie să fie o prioritate. Este nevoie de un efort comun între educație, legislație și implicarea autorităților pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.

Medicii de familie, aproape de pensie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Medicii de familie, aproape de pensie

Medicii de familie, aproape de pensie. Schimbările recente din conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) nu au soluționat instantaneu problemele sistemului medical și mulți medici de familie se apropie de pensie. Medicii de familie, aproape de pensie Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a atras atenția asupra unei situații critice: peste 20% dintre medicii de familie au peste 70 de ani. Citește și: ANALIZĂ De ce PSD vrea ca Elena Lasconi să nu ajungă la Cotroceni și care este planul secret pe care-l are cu Călin Georgescu, dacă acesta va câștiga Lipsa cadrelor medicale afectează grav comunitățile rurale, unde multe localități nu beneficiază de asistență medicală. Această criză evidențiază necesitatea unor reforme urgente în sistemul de sănătate din România. Continuarea, în Ziarul de Iași

Călin Georgescu periclitează sănătatea unor femei (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Călin Georgescu periclitează sănătatea unor femei

Călin Georgescu periclitează sănătatea unor femei. Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, a stârnit controverse prin declarația sa conform căreia nașterea prin cezariană ar reprezenta o „tragedie” ce rupe „firul divin”. Călin Georgescu periclitează sănătatea unor femei Afirmația sa a generat reacții intense, determinând reporterii Ziarului de Iași să consulte specialiști din domeniul medical pentru a verifica validitatea acestei opinii. Citește și: Călin Georgescu vrea armată obligatorie pentru toți tinerii: „Este o chestiune de onoare, este o chestiune de istorie națională, este o chestiune care te înnobilează” Medicii intervievați au analizat afirmația, evidențiind perspective științifice și demontând eventualele mituri asociate. Dezbaterea a atras atenția publicului, ridicând întrebări despre influența convingerilor personale asupra discursului politic. Continuarea, în Ziarul de Iași

Medici rezidenți s-ar droga cu cocaină (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Medici rezidenți s-ar droga cu cocaină

Medici rezidenți s-ar droga cu cocaină. Un articol publicat de cotidianul „Libertatea” a generat controverse ample. Medici rezidenți s-ar droga cu cocaină Publicația a dezvăluit că doi medici rezidenți din Iași specializați în gastroenterologie, dintre care unul activează și ca asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, ar fi implicați într-un scandal legat de consumul de droguri. Citește și: Țeapa Nordis, explicată de un avocat specializat în dreptul proprietății: a cerut insolvența pentru ca Statul să îl protejeze de păgubiți În material, o sursă anonimă a afirmat că asupra celor doi plana de mult timp suspiciunea utilizării de droguri de mare risc în timpul gărzilor. „Se vorbea de mult printre angajați despre obiceiurile unora dintre rezidenți. Aceștia sunt suspectați că ar consuma cocaină în timpul gărzilor. Aceste zvonuri circulă de ani de zile”, a declarat sursa medicală pentru „Libertatea”, sub protecția anonimatului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Medicii tineri care au ales România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Medicii tineri care au ales România

Medicii tineri care au ales România. Acestea sunt poveștile unor tineri medici extraordinari care au ales România, deși au avut ocazia să vadă și cum e în Occident. Medicii tineri care au ales România De ce au rămas aici, când exodul specialiștilor din sănătate reprezintă o provocare majoră pentru sistemul medical, atât în România, cât și în alte țări europene? Citește și: Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului: la întrebarea lui Ciucă, răspunde că SPP nu are evidența vizitatorilor în prim-plan, medici tineri cu specializări foarte căutate în Occident, care au ales să profeseze în România, deși există un deficit mare de personal medical calificat în Vest. Acestea sunt poveștile inspiraționale a trei medici care, după experiențe internaționale, au ales să își continue cariera la Iași. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Percheziții la medici șpăgari de la oncologie Timișoara Foto: Ziua de Vest
Eveniment

Percheziții la medici șpăgari de la oncologie Timișoara

Direcția Generală Anticorupție desfășoară percheziții la o rețea de medici șpăgari de la secția de oncologie a Spitalului Municipal Timișoara. Acum doi ani, un caz asemănător era depistat la aceeași secție din același spital. Citește și: Un deputat PNL, apropiat de Bolojan, atac extrem de dur la conducerea partidului: „Coaliția cu PSD a adus stabilitatea băltirii” Percheziții la medici șpăgari de la oncologie Timișoara Potrivit presei locale, șapte medici și o asistentă sunt audiați la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, fiind suspectați că ar fi cerut mită pentru tratarea pacienților bolnavi de cancer. Unul dintre aceștia a fost prins în flagrant, asupra lui fiind găsită suma de 1.000 de euro, bani pe care nu i-a putut justifica. Flagrantul a avut loc după ce medicul a încheiat un examen Papanicolau făcut unei paciente, el fiind specializat în ginecologie oncologică. În total, oamenii legii au făcut 9 percheziții: 7 în locuințe de cadre medicale, iar două în Spitalul Municipal, în Camera de Gardă și Ambulatoriu, la Secția de Chirurgie Oncologică. Opinia Timișoarei amintește că, în 2022, de la aceeași Secție de Chirurgie Generală Oncologică, anchetatorii l-au ridicat pe medicul Octavian Mazilu, care ar fi primit bani pentru a programa o pacientă la operație. Însă anchetatorii susțin că acesta încasase de alte 25 de ori bani de la pacienți și aparținători în mai puțin de două luni. În 2023, Mazilu a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare.

Sistemul medical românesc - ineficient, dezechilibrat, anchilozat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Sistemul medical românesc - ineficient, dezechilibrat, anchilozat

Sistemul medical românesc - ineficient, dezechilibrat, anchilozat. Dr. Răzvan Socolov, medic primar, șeful secției de Obstetrică și Ginecologie de la Maternitatea "Elena Doamna" din Iași crede că sistemul de sănătate românesc este unul ineficient, dezechilibrat și anchilozat. Sistemul medical românesc - ineficient, dezechilibrat, anchilozat Acesta pune degetul pe una dintre rănile principale ale sistemului: accentul este pus prea mult pe zona de medicină de spital, de nivelul al doilea și al treilea. Citește și: EXCLUSIV Cariera fantastică a „tablagiului” cu Academia de Poliție, pensionar special la 42 de ani: ajutor de șef de post de comună, Pașapoarte, spion, membru PSD, secretar de stat la Interne În același timp, însă, medicina primară, de familie și cea de ambulatoriu nu sunt încurajate. Mai mult, sistemul nu a dezvoltat suficient de mult screening-ul. Astfel, alege să plătească mult mai mult ulterior pe un exces de manevre, diagnostice, imagistică etc. care se face ulterior, când pacienții ajung deja cu o problemă în spital. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Zeci de morți în spitale, nici un vinovat Foto: Inquam/Saul Pop
Eveniment

Zeci de morți în spitale, nici un vinovat

Zeci de morți în spitale - arși de vii, abandonați de medici sau cu medicamentația tăiată - doar în ultimii patru ani, nici un vinovat. Cel mai flagrant exemplu este cel al incendiului de la spitalul județean Piatra Neamț, unde au murit cel puțin nouă persoane, arse de vii, unde dosarul nu a ajuns nici măcar în faza de judecată, după aproape patru ani. Citește și: FOTO Șoșoacă, Simion și Gușă și-au dat mâna: vor să stabilească un candidat comun la prezidențiale Vineri, doi medici de la spitalul Pantelimon din București au fost arestați, fiind suspectați că au tăiat tratamentul unui bolnav, pentr a-i provoca moartea. Însă presa a relatat despre 17 decese suspecte la acel spital, în decurs de două zile din aprilie 2024. Zeci de morți în spitale, nici un vinovat Ce crime în spitalele de stat au scandalizat opinia publică în ultimii patru ani, dar nu există nici condamnare: 14 noiembrie 2020, incendiu la Spitalul Județean Piatra Neamț, se estimează între nouă și zece decese. Ultimele informații publice despre acest dosar sunt din decembrie 2023, când presa scria că „dosarul este pe cale să ajungă la instanță”. Spitalul, controlat politic de președintele CJ Neamț, pesedistul Ionel Arsene. 29 ianuarie 2021, incendiu la spitalul Matei Balș din București, 26 de morți, din care cinci au murit pe loc - probabil arse de vii. În februarie 2024, presa scria că „anchetatorii cercetează in rem o singură infracţiune (...) distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”, dar nici măcar acest dosar nu a fost finalizat. Spitalul fusese condus de la înființare de Adrian Streinu-Cercel, acum senator PSD. 1 octombrie 2021, incendiu la spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, șapte morți. Dobrogea Live scria în mai 2024 că nu există nici un suspect și cercetările se fac „in rem”. După catastrofă, s-a descoperit că neregulile de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța erau cunoscute de DSU și semnalate Ministerului Sănătății încă din anul precedent, dupa ce DSU a făcut un control la toate spitalele COVID, ca urmare a incendiului de la spitalul din Piatra Neamț. managerul de la acel moment, Stela Halchidis, este acum șefă de secție la acel spital. 11 noiembrie 2021, incendiu la Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Ploiești, doi oameni au ars de vii, fiind efectiv carbonizați. În februarie 2024, S-a început urmărirea penală în cazul a patru asistente şi infirmiere. În aceeași lună, la acel spital mai avusese loc un incendiu și o bătrână de 83 de ani a suferit arsuri pe 16% din suprafața corpului. 17 august 2023: o gravidă moare la Spitalul Județean Botoșani, după ce fusese lăsată toată noaptea să se chinuie, fără nici o asistență medicală. O doctoriță este cercetată penal, dar dosarul nu a ajuns în faza de judecată. În aceste zile, zeci de locuitori din Calafat au ieșit în stradă după ce un copil de 1 an şi 7 luni a murit de bronhopneumonie, la două zile de la internare. Doi medici sunt acum acuzaţi că ar fi examinat copilul superficial şi l-ar fi tratat prin telefon. Părinţii au depus plângeri la Colegiu Medicilor şi la Parchet.

Medicii de la Sf. Pantelimon, solidari cu colegii acuzați că au omorât un pacient  Foto: Facebook
Eveniment

Medicii Sf. Pantelimon, solidari colegii acuzați omorât un pacient

Medicii de la secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon sunt solidari cu colegii lor acuzați că au omorât, intenționat, un pacient: 15 dintre ei ar amenința cu demisia din gărzi, susțin surse citate de Antena 3. Există suspiciuni că, la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi fost uciși, prin tăierea dozei de noradrenalină, 17 pacienți, dar procurorii au probe clare doar pentru un singur caz. Citește și: Bugetarii au potopit Înalta Curte de Casație și Justiție cu cereri de majorare a salariilor și pensiilor speciale Doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost reținuți pentru “omor calificat și tentativă de omor“ în dosarul deceselor suspecte. Potrivit procurorilor, ei „au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină”. Medicii de la Sf. Pantelimon, solidari cu colegii acuzați că au omorât un pacient Cu taote acestea, ei sunt apărați de colegii lor, care, potrivit Antenei 3, cer încetarea "linșajului mediatic" asupra colegelor lor, pe care le consideră nevinovate. “În acest context, doctorițele de la Terapie Intensivă amenință să își dea demisia din gărzi, în semn de protest față de acest scandal uriaș din sistemul medical, dacă nu se va ține cont de acest demers al lor, de solidarizare cu inculpatele. Mai mult, unele spun chiar că-și vor da demisia din spital“, mai afirmă Antena 3. Șefa secției ATI a declarat că cele două doctoriție erau “empatice cu pacienții“. Citește și: Magistrații vor un nou privilegiu: să se pensioneze cu pensie specială chiar dacă nu mai sunt judecători și procurori. Înalta Curte trebuie să ia o decizie În februarie 2023, aproape 100 de medici din Spitalul Județean Suceava au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa de la Oncologie, care era cercetată pentru luare de mită în formă continuată, după ce a cerut bani pacienților bolnavi de cancer.

Procurorii au reținut doi medici pentru “omor calificat cu premeditare“ Foto: PSD
Eveniment

Procurorii au reținut doi medici “omor calificat cu premeditare“

După ce, luni întregi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a încercat să ascundă crimele de la spitalul Sf. Pantelimon, azi procurorii au reținut doi medici pentru “omor calificat cu premeditare“. În plus, o asistentă a fost reținută pentru mărturie mincinoasă. Citește și: Rareș Bogdan despre cartea lui Ciucă: „După mult timp, de la «Cățeluș cu părul creț» și «Capra cu 3 iezi», unii vor ține mâna pe carte” Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină. Totuși, presa a scris că cel puțin 17 persoane ar fi murit în condiții suspecte, într-un singur week-end, la acel spital, pentru că medicii doreau să elibereze paturile. Medicii reținuți sunt Maria Miron și Mirela Păiuș. Procurorii au reținut doi medici pentru “omor calificat cu premeditare“ “Inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei). În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt: Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardiorespirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie. La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00“, se arată în comunicatul procurorilor.

Cum au reușit să scape medicii care transformaseră Spitalul de Arși în fabrică de pus silicoane Foto: Captură video Pro TV
Justiție

Cum au reușit să scape medicii

Cum au reușit să scape medicii care transformaseră Spitalul de Arși în fabrică de pus silicoane: Tribunalul București a decis că faptele s-au prescris, după ce Justiția a tergiversat procesul mai bine de zece ani. Citește și: EXCLUSIV Oligarhi ruși au încercat să obțină, cu acte false, cetățenia R. Moldova. Printre ei, „Mike” Lobanov, care a investit în secret în Europa banii lui Abramovici, și miliardarul sancționat Serghei Lomakin Cum au reușit să scape medicii Dosarul a stat doar în camera preliminară timp de șase ani! Procurorii au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel. În 2015, Spitalul de Arși s-a dovedit a fi complet nepregătit să aibă grijă de marii arși din incendiul de la Colectiv. Scandalul a început în 2014, când mai mulți medici de la acest spital au fost arestați. Printre cei puși sub acuzare se aflau doctorul Vitalie Stan - directorul Spitalului de Arși din Capitală, directorul medical Florin Parască și medicul Nicolae Antohi, șeful Secției de Chirurgie Plastică. Pro TV relata, în aprilie 2014, că în casa Cristinei Isac, medic specialist în chirurgie plastică, s-au găsit atât de mulți bani, încât procurorii au fost nevoiți să aducă o mașină de numărat bancnote. Isac avea în casă 170 de mii de euro, iar în conturi încă 700 de mii de euro. Cum decurgea afacerea pe banii statului: medicul punea un diagnostic fals, pentru a putea deconta intervenția prin casa de asigurări de sănătate și îi propunea pacientei să achite mai puțini bani decât ar fi costat operația în sistemul privat. Anchetatorii spun că doctorii ajungeau să câștige astfel, de la o singură persoană, între 450 euro și 3.400 euro, în funcție de tipul intervenției. Grafica Pro TV În total, la medicii vizați de percheziții au fost găsiți peste jumătate de milion de euro. Acum, teoretic, în pofida prescrierii faptelor, șpăgile urmează să fie confiscate de la 13 medici puși sub acuzare, adică aproape 250.000 de euro.

Medici la stat, sprijin pentru PSD (sursa: Gazeta de Nord-Vest)
Politică

Medici la stat, sprijin pentru PSD

Medici la stat, sprijin pentru PSD: candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, și o parte dintre medicii de la Spitalul Județean Satu Mare, în frunte cu directorul medical, Paula Mare, au susținut o conferință comună de presă. Medici la stat, sprijin pentru PSD Potrivit publicației locale Gazeta de Nord-Vest, pretextul a fost un conflict cu candidatul PNL la șefia CJ, Adrian Cozma. Citește și: EXCLUSIV Din MAE au dispărut sute de lucrări de artă luate cu împrumut de la Muzeul Național de Artă Contemporană. Ministerul, dat în judecată pentru milioane de euro Astfel, potrivit sursei citate, pesedistul Govor și medicii "fac front comun și resping cu fermitate acuzațiile aduse de președintele PNL Satu Mare. Acesta i-a făcut pe medicii sătmăreni sau . Mircea Govor și medicii sătmăreni au participat împreună la o conferință de presă care a avut loc la sediul PSD Satu Mare, ocazie cu care și-au declarat susținerea reciprocă: medicii pentru Mircea Govor, iar candidatul PSD la președinția Consiliului Județean pentru tot sistemul medical din Satu Mare.". Medicii amenință să nu-l primească pe penelist la spital Publicația menționată mai arată că dr. Cristian Dăscălescu, medic în cadrul Spitalului Județean Satu Mare și prezent pe lista PSD Satu Mare pentru Consiliul Județean, a declarat că, în urma declarațiilor pe care le-a făcut, penelistul "Adrian Cozma a întrerupt orice legătură cu Spitalul Județean". "Nu cred că există în istoria Sătmarului om politic, șef de partid și candidat la președinția Consiliului Județean care să blameze așa mult corpul medical. Cu apelativele pe care domnul Cozma le folosește: , , , , cred că a întrerupt orice legătură cu Spitalul Județean. (…) Nu va mai avea nicio legătură cu Spitalul Județean, a încheiat orice legătură cu noi și nu există cale de întoarcere. Dacă domnul Cozma nu este mulțumit de sistemul medical îl poftim să se trateze și să candideze în ce județ dorește dumnealui", a spus dr. Cristian Dăscălescu. Acuzații de politizare De partea sa, penelistul Adrian Cozma a spus, potrivit unui comunicat, că "județul Satu Mare este județul cu cea mai scăzută speranță de viață din România (...), e județul în care dacă te îmbolnăvești, ai cele mai mari șanse să mori. Îmi mențin afirmația că SJU Satu Mare este unul dintre cele mai politizate spitale din țară, dovada constă în prezența medicilor la sediul feudalului PSD Satu Mare. Vii să te dai echidistant politic dar te afli pe listele PSD?".

Medicii malpraxis, de neatins în România (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Medicii malpraxis, de neatins în România

Medicii malpraxis, de neatins în România. Sistemul de sănătate din România rămâne cel mai corupt din Uniunea Europeană. Speranța de viață în țara noastră este de 72,8 ani, față de media europeană, de 80,1. România se află pe primul loc în UE la numărul de decese cu o cauză care poate fi prevenită sau tratabilă. Medicii malpraxis, de neatins în România În perioada 2015-2021, Colegiul Medicilor a retras cinci permise de liberă practică medicilor care au comis erori medicale. Citește și: Cadavrul liderului interlop Costel Corduneanu, depus într-un restaurant din Iași pentru priveghi, deși legea interzice acest lucru Numărul sesizărilor din această perioadă a fost de 971. Potrivit președintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, în ultimii ani au fost luate foarte puține decizii de malpraxis. "Sunt câteva cazuri finalizate, dar foarte, foarte puține. Mecanismul este foarte greoi", a declarat acesta. Pe de o parte, avocații susțin că durata de soluționare a proceselor de malpraxis medical este foarte mare: în medie între cinci și șapte ani. Pe de alta, numeroși pacienți evită urmărirea în instanță a medicilor pentru malpraxis. Cătălina Bordianu Calangiu, avocat specializat în domeniul practicii medicale, susține că mulți nu își cunosc drepturile, se tem de costul și durata unui proces sau nu au încredere în obiectivitatea celor două instituții specializate: Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică. 11 incendii în spitale, 45 de morți În România, din 2020 până în 2022, au avut loc 11 incendii în spitale soldate cu 45 de oameni morţi. Nici un vinovat dovedit până în prezent. Din 2022, România nu are o statistică oficială, privind numărul cazurilor de malpraxis. Site-urile Direcțiilor de Sănătate Publică nu conțin asemenea informații. Nici site-ul Colegiului Medicilor. De cele mai multe ori, cazurile de neglijență medicală sunt semnalate doar în presă. În 2023, aproape în fiecare lună, cel puțin un caz a fost mediatizat. Unele anchete au fost demarate numai după ce presa le-a semnalat. Abia în 2024 un spital de stat a fost condamnat în România pentru malpraxis. Apendicite mortale, chirurgul vinovat profesează În ianuarie 2023, cazul unui tânăr de 25 de ani din Mangalia, care a murit din cauza unei apendicite, a atras atenția asupra chirurgului Kadisha Muayabo, de la Spitalul Municipal din Mangalia. Tânărul ajunsese la spital acuzând dureri severe. În ciuda diagnosticului de apendicită, medicul care se ocupa de caz, dr. Kadisha Muayabo, a întârziat operația. Când starea pacientului s-a agravat, tânărul a fost transferat de urgență la Spitalul Județean din Constanța, unde a murit din cauza complicațiilor. Dr. Kadisha Muayabo, a declarat la vremea respectivă că nu se consideră responsabil de moartea lui Iulian Grigore. Deși tânărul a fost internat timp de șase zile, Muayabo a invocat lipsa de personal. Dr. Muayabo a mai fost implicat într-un alt caz similar, în 2009. O fetiță de opt ani, Andreea Angela Axinte, a ajuns la Spitalul Mangalia, cu dureri severe. Potrivit părinților, dr. Kadisha Muayabo a refuzat operația, motivând că nu are "cele necesare". Fetița a fost trimisă la Constanța, unde a murit, din cauza complicațiilor. La vremea respectivă, părinții au declarat că nu au resursele financiare necesare pentru a urma calea legală. În prezent, nu există nici un proces contra chirurgului sau spitalului. Naștere doar pe gardă În februarie 2023, la maternitatea Spitalului Județean Drobeta Turnu Severin, copilul unei familii de polițiști s-a născut mort. Tânăra gravidă avea contracții, sângera și voma. Nu i s-a spus că ar putea avea probleme și că trebuie să aștepte până dimineața, când începe garda doctoriței care o asistase în timpul sarcinii. Bebelușul, care ar fi trebuit să vină pe lume la termen, după o sarcină fără probleme, a murit. Cei doi soți au sesizat Colegiul Medicilor și Parchetul Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin. Raportul medico-legal a confirmat existența unei culpe medicale. Câteva luni mai târziu, în octombrie, o doctoriță și o asistentă de la maternitate au fost plasate sub control judiciar. Vânătăi provocate de... medicamente În luna martie 2023, spitalul Municipal din Roman a fost acuzat de rele tratamente aplicate unei paciente. Pacienta, în vârstă de 85 de ani, s-a simțit rău, iar rudele au dus-o la Spitalul Municipal din Roman. Cadrele medicale au preluat-o, dar nu au permis accesul membrilor familiei, deși bătrâna avea nevoie de însoțitor. Abia după câteva ore fiica pacientei a reușit să între în spital unde a găsit-o pe mama ei nesupravegheată. După externare, a observat multiple vânătăi pe corpul femeii. Cum femeia suferise câteva accidente cardio-vasculare, nu putea vorbi. În urma unei anchete interne, conducerea spitalului din Roman a ajuns la concluzia că bătrână nu a fost agresată. Vânătăile ar fi fost provocate de medicamentele pe care le lua. Biopsii fatale: patru morți În aprilie 2023, Alin Dragoș Demetrian, chirurg de la Spitalul Județean din Craiova a fost pus subcontrol judiciar. A fost acuzat de moartea a patru pacienţi. Toți au murit în urma unor biopsii greșit efectuate.Primul pacient a murit în 2019. Inițial, medicul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, cu suspendarea dreptului de profesie. În ianuarie 2024, pe numele chirurgului a fost deschis un proces penal la Tribunalul Dolj. Mâner de frână cusut în picior În iulie, anul trecut, un medic de la Spitalul Orășenesc Urlați a cusut în piciorul unui pacient mânerul de frână de la bicicletă. Tânârul a ajuns la spital, după un accident cu bicicleta. Medicul de gardă i-a cusut rana și i-a zis să revină a doua zi pentru schimbarea pansamentului. Când tânărul a ajuns acasă se simțe rău, iar prin pansament curgea sânge. A doua zi, l-a consultat alt medic, care l-a sfătuit să pună gheață pe umflătură. După zece zile, l-au trecut pe antibiotic. Abia după încă alte zece zile, un medic din Olanda a depistat că tânărului i se cususe în picior un fier lung de vreo opt cm. În urma articolelor din presă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova au făcut un control la spital. Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 32.000 lei. Șapte femei moarte în incendiu la ATI, nici un inculpat Pe 1 octombrie 2021, un incendiu a izbucnit în Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Sapte femei internate în salonul de terapie intensivă au murit. După doi ani, în septembrie, 2023, ancheta penală nu avansase prea mult. Procurorul Sadîc Zafer a declarat că expertiza criminalistică fusese finalizată de experții și specialiștii desemnați. Însă nu se primiseră opiniile experților, propuși de unitatea spitalicească. Până în prezent, nimeni nu a fost trimis în judecată. Proces de malpraxis decis după 13 ani În noiembrie, 2023, Valentin Aron Constantin Oprea, șeful secției de chirurgie de la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, a fost condamnat, în prima instanță, într-un dosar de malpraxis. Acesta fusese acuzat de neglijență medicală în 2010. În acel an, la câteva zile după ce fusese operată, o pacientă a acuzat dureri abdominale. Chirurgul i-a prescris NoSpa. Pacienta a ajuns din nou la spital, cu stări febrile și a fost operată din nou, de urgență, tot de chirurgul Oprea. Cum problemele au continuat, pacienta s-a dus la Institutul Oncologic, unde s-a stabilit că plaga era infectată cu doi stafilococi. Ulterior, clujeanca a depus plângere la Colegiul Medicilor din Cluj. În 2012, Colegiul Medicilor Cluj a hotărât "stingerea acțiunii disciplinare, considerând că nu se poate reține culpa pârâtului, respectiv reținerea vreunei abateri de ordin etic deontologic sau profesional. În sprijinul acestei decizii, Colegiul a constatat frecvența complicațiilor postoperatorii în cazuri similar la 2-18% din cazuri". Clujeanca a mers mai departe, în Instanță. În 2023, Tribunalul Cluj l-a găsit vinovat de malpraxis. Chirurgul trebuie să-i plătească femeii daune de 15.000 euro. 2024: primul spital condamnat pentru malpraxis. În 2024, Spitalul Județean din Suceava a fost prima unitate sanitară de stat din România condamnată penal pentru malpraxis. Procesul durează din 2016, când trei bebeluși au murit la Spitalul Județean Suceava din cauza infecțiilor spitalicești. Ancheta morților a durat până în iunie 2021, când procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au trimis dosarul în instanță. O primă decizie a fost luată în decembrie, 2023: judecătorii au decis că spitalul trebuie să achite o amendă penală de 1.260.000 lei. În 2024, spitalul a fost condamnat pentru malpraxis.

Averile uriașe ale medicilor care conduc spitalul Sf. Pantelimon Foto: Pro TV
Eveniment

Averile uriașe ale medicilor care conduc spitalul Sf. Pantelimon

Averile uriașe, mașinile de lux, conturile și salariile impresionante ale medicilor care conduc spitalul Sf. Pantelimon, unde 17 pacienți au murit în condiții dubioase în câteva zile: majoritatea dețin mai multe apartamente și conduc BMW-uri, Volvo sau Mercedes. Însă unul dintre ei, bugetar, la fel ca și soția, are circa 45 de conturi în care a depozitat sume uriașe. Citește și: Câte secunde a vorbit în Parlament deputatul PSD Daniel Tudorache, zis „Diamant”, și cu ce salariu uriaș a fost plătit. Ciolacu susținea în 2023 că el a câștigat alegerile în Sectorul 1 Acuzațiile conform cărora au murit 17 pacienți la începutul lunii aprilie din cauza neadministrării de noradrenalină suficientă sunt acum anchetate de parchet. Conform presei, ei ar fi fost lăsați să moară pentru a „elibera paturile”. Dintre cei 17 pacienți decedați care erau grav bolnavi, cel mai tânăr avea 49 de ani, cu diabet și mai multe accidente vasculare ischemice, și era internat în spital din decembrie 2023. Corpul de Control al Ministerului Sănătății, poliștii și procurorii de la secția „Omoruri” de la Poliția Capitalei au ridicat vineri fișele pacienților decedați în perioada 4-7 aprilie la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală. Averile uriașe ale medicilor care conduc spitalul Sf. Pantelimon Declarațiile de avere ale medicilor care conduc acest spital - unde au mai fost sesizări privind proasta administrare - arată că ei dețin averi uriașe și sunt plătiți foarte bine: Bogdan Socea, managerul spitalului: are în bancă echivalentul a peste un milion de lei, conduce un BMW, are un apartament în București, o casă de 200 mp în Pantelimon și o casă de vacanță, moștenită, în Brașov. A colectat bijuterii și tablouri evaluate de el la 20.000 de euro. În anul fiscal 2022, a încasat de la spital, net, în medie aproape 23.000 lei pe lună și de la Universitatea de Medicină București (UMF) încă circa 6.000 lei/lună, net. Stamate Costel, șef de secție: trei apartamente și o casă de 240 mp, toate în București. În anul fiscal 2022 a avut venituri nete de puțin sub 220.000 de lei, iar soția sa, care lucrează la Guvern, de 94.921 de lei. În conturi bancare, titluri de stat, plus un împrumut, are echivalentul a peste 2,2 milioane de lei. Deține un BMW și un Volvo XC90 Popescu Monica, șefă de secție: circa 1,8 milioane de lei în conturi bancare. În anul fiscal 2022 a luat, de la spital și de la UMF București circa 210.000 de lei, net, anual. Papacocea Marius, șef de secție: șase apartamente în București și o casă în Ilfov - dar nu declară venituri din chirii. A încasat circa 240.000 de lei în anul fiscal 2022, de la spital și UMF București. Deține circa 450.000 de lei în conturi. Constantin Vlad Denis, șef de secție: doar 1,5 milioane de lei în conturi și un apartament - pe care-l închiriază. În anul fiscal 2022 a încasat de la spital și UMF București circa 240.000 de lei. Cristea Ștefan, șef de secție: șase apartamente în București, din care unul de 169 mp achiziționat în 2019, trei mașini - din care un BMW - și circa 10 milioane de lei în aproximativ 45 de conturi bancare. El a câștigat, net, în anul fiscal 2022, circa 250.000 de lei, iar soția sa, medic și profesor la UMF, puțin sub 210.000 de lei. Alți 103.000 lei au provenit din „darea în folosință a bunurilor”. Ștefan Cristea este medic ortoped și profesor la UMF București. Patru anchete la Sf. Pantelimon La Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală au fost deschise patru anchete. Una este cea internă, din care fac parte medici din alte secții decât cea de Terapie Intensivă și a fost constituită de conducerea unității sanitare. Este o altă anchetă deschisă de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. A treia este cea a Colegiului Medicilor București, unde specialiștii au cerut copii de pe dosarele medicale ale celor 17 pacienți care au murit în secția de ATI în perioada 4-7 aprilie și astfel trebuie să vadă dacă au fost nereguli în administrarea tratamentului numit noradrenalină, o perfuzie care are rolul de a crește și menține tensiunea arterial. Cea de-a patra anchetă este cea penală, deschisă de procurori și în cadrul căreia se fac verificări la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră