duminică 27 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 14 aprilie 2025

Ozempic, miracolul care slăbește: tratează diabet, afecțiuni cardiovasculare, Alzheimer. Dar există și riscuri

Medicamentele pentru slăbit, beneficii și riscuri (sursa: Pexels/Markus Winkler)
Medicamentele pentru slăbit, beneficii și riscuri (sursa: Pexels/Markus Winkler)

Medicamentele pentru slăbit, beneficii și riscuri. În ultimii ani, medicamentele pentru slăbit, precum Ozempic și Wegovy, au câștigat o popularitate fulgerătoare.

Concepute pentru a trata diabetul de tip 2, aceste medicamente au devenit cunoscute în întreaga lume după ce s-a observat un efect secundar remarcabil: pierderea semnificativă în greutate.

Însă ce impact real au ele asupra sănătății? Un studiu amplu, publicat în revista Nature Medicine, a adus informații revelatoare.

Medicamentele pentru slăbit, beneficii și riscuri

Primul studiu care a evaluat modul în care medicamentele pentru slăbire afectează sănătatea a descoperit un impact extraordinar asupra întregului organismul.

Citește și: Ce salarii astronomice se vor plăti în 2025 la compania-căpușă care „investește” banii statului în stadioane, biserici sau terenuri de sport

Analiza, care a implicat aproximativ două milioane de oameni, a observat că medicamentele au legătură și cu o mai bună funcționare a inimii, scad numărul de infecții și diminuează cazurile de demență.

„Acesta este un teritoriu nou”, a spus cercetătorul principal, Dr. Ziyad al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington, într-un interviu pentru BBC News.

Dr. al-Aly a declarat că a fost „profund impresionat” de amploarea impactului acestor medicamente asupra diverselor sisteme ale organismului.

În timp ce pierderea în greutate explică multe dintre beneficii, unele efecte sugerează modificări directe la nivel celular.

Cercetătorii au avertizat însă că medicamentele „nu sunt lipsite de risc” și par să crească durerile articulare și inflamația, potențial mortală, a pancreasului.

Cum acționează semaglutidul?

Substanța activă din Ozempic și Wegovy imită hormonul GLP-1, produs natural de intestin după masă.

Acesta semnalizează creierului că stomacul este plin, reducând pofta de mâncare.

Dar GLP-1 nu acționează doar la nivelul creierului. Receptorii săi se găsesc și în inimă, în întregul sistem imunitar, în rinichi, în țesuturi implicate în inflamații.

Această distribuție explică de ce semaglutidul pare să aibă efecte benefice asupra mai multor sisteme din organism, dar și de ce apar unele reacții adverse neașteptate.

Beneficii uluitoare

Cercetătorii au analizat datele medicale ale pacienților americani cu diabet de tip 2, dintre care unii au primit semaglutid (substanța activă din Ozempic/Wegovy), iar alții, tratamente standard.

Studiul a evaluat efectele asupra a nu mai puțin de 175 de boli.

Pacienții tratați cu semaglutid au prezentat o scădere semnificativă a riscurilor cardiovasculare, inclusiv: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Totodată, s-au înregistrat scăderi ale dependențelor (alcool, opioide, canabis), reducerea riscului de schizofrenie, gânduri suicidare și anxietăți.

Printre alte afecțiuni care au fost ameliorate în rândul pacienților tratați cu Ozempic/Wegovy s-au numărat cancerul hepatic, durerea musculară, boala cronică de rinichi, infecțiile bacteriene și episoadele de febră.

Speranță pentru Alzheimer?

Unul dintre cele mai surprinzătoate rezultate ale studiului este legat de riscul de Alzheimer, care pare să scadă cu 12% după doar câțiva ani de tratament.

Totuși, această ipoteză este în curs de validare prin studii clinice mai riguroase, care urmează să ofere concluzii în următorii ani.

Reversul medaliei

Cu toate beneficiile, aceste medicamente nu sunt lipsite de riscuri.

Cele mai frecvente reacții negative observate au fost stări de greață, dureri abdominale, inflamații gastrice, diverticulită, hemoroizi, episoade de leșin, dureri de cap, tulburări de somn.

De asemenea au provocat pietre la rinichi și, surprinzător, unele persoane au raportat chiar creșterea durerilor articulare, deși pierderea în greutate ar fi trebuit să reducă presiunea asupra articulațiilor.

Ce spun experții?

Profesorul Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow, consideră că este nevoie de studii suplimentare, dar rezultatele studiului „sunt promițătoare”.

Profesorul Sir Stephen O’Rahilly, de la Universitatea Cambridge, a subliniat că efectele antiinflamatoare pot varia, iar unele afecțiuni reumatologice s-ar putea chiar agrava.

Totuși, concluzia generală a specialiștilor este că, pentru pacienții cu diabet și risc cardiovascular, beneficiile medicamentelor cu semaglutid sunt reale.

Cine ar trebui să ia aceste medicamente?

Potrivit dr. Ziyad al-Aly, beneficiile sunt clare pentru persoanele cu diabet și afecțiuni metabolice.

Însă, subliniază al-Aly, pentru cei care le folosesc doar în scop estetic, fără riscuri medicale evidente legate de greutate, riscurile ar putea depăși considerabil beneficiile.

Dietă, nu magie

Medicul endocrinolog și diabetolog Dr. Adrian Copcea a clarificat mai multe aspecte esențiale despre medicamentele GLP-1, precum Ozempic sau Saxenda, subliniind diferențele dintre realitate medicală și miturile promovate în spațiul online.

Într-o postare pe Facebook, Dr. Copcea a afirmat că aceste medicamente sunt un instrument util pentru controlul apetitului, dar rezultatele depind de efortul susținut al pacientului și colaborarea cu un medic.

Medicul atrage atenția că Ozempic nu este aprobat oficial pentru tratarea obezității, ci pentru diabet de tip 2.

Prescrierea unei doze mai mici de Ozempic în afara indicațiilor este o greșeală, chiar dacă riscurile par reduse în unele cazuri.

Medicul avertizează asupra fenomenului tot mai prezent al „medicinii de pe internet”, care creează confuzie și dăunează pacienților reali.

În loc să se bazeze pe surse neavizate, pacienții ar trebui să discute cu specialiștii care lucrează efectiv cu aceste tratamente, concluzionează medicul.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră