marți 08 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: medicament

4 articole
Eveniment

Elon Musk, consumator de ketamină. Un medicament pentru depresie sau un drog recreațional?

Ketamină, medicament revoluționar sau drog periculos? Elon Musk a confirmat recent că este un consumator regulat de ketamină, utilizată sub supraveghere medicală pentru a combate simptomele depresiei. Această mărturisire a stârnit controverse, mai ales în contextul creșterii alarmante a consumului recreațional al acestui drog. Ketamină, medicament revoluționar sau drog periculos? Ketamina a fost descoperită în anii 1960 ca anestezic, dar cercetările recente au arătat că poate avea efecte antidepresive rapide. Citește și: Ciolacu nu se dă dus: Toţi candidaţii la funcția de președinte spun cum îl schimbă pe Ciolacu. Vă spun eu de acum, nu poate niciunul Blocând receptorii NMDA din creier, aceasta reduce activitatea neuronilor responsabili de percepția durerii și poate ameliora simptomele depresive severe, mai ales acolo unde alte tratamente au eșuat. Totuși, utilizarea sa nu este lipsită de riscuri, putând duce la dependență și efecte secundare grave. Elon Musk și controversele legate de ketamină Musk a declarat că urmează un tratament prescris de medic pentru a-și gestiona dispozițiile depresive. Cu toate acestea, aparițiile sale publice din ultimele luni au ridicat semne de întrebare cu privire la influența ketaminei asupra comportamentului său. De exemplu, discursul incoerent susținut la convenția conservatorilor americani și apariția sa pe scenă cu un ferăstrău în mână au alimentat speculațiile despre impactul consumului de ketamină asupra sănătății sale mentale. Popularitatea ketaminei ca drog recreațional Ketamina este din ce în ce mai răspândită în cluburile de noapte și festivalurile de muzică, datorită efectelor sale halucinogene și euforice, potrivit BBC. Tinerii sunt atrași de senzația de "plutire", relaxare profundă și detensionare pe care o oferă acest drog. Administrarea sa sub formă de pulbere face ca utilizarea să fie facilă, dar riscurile sunt considerabile. Riscurile consumului de ketamină Deși ketamina are utilizări medicale valoroase, consumul necontrolat poate duce la probleme urinare severe, inflamații ale vezicii urinare, care pot duce, în cele din urmă, la pierderea controlului funcțiilor urinare. De asemenea, poate da dependență psihologică – consumatorii dezvoltă rapid toleranță, necesitând doze tot mai mari. Poate provoca tulburări cognitive, precum afectarea memoriei, dificultăți de concentrare și scăderea capacitații de luare a deciziilor. Cum poate fi combătută creșterea consumului? Utilizarea ketaminei ridică o dilemă complexă: este un medicament eficient pentru tratarea depresiei, dar totodată un drog periculos atunci când este utilizat abuziv. Creșterea popularității sale ca substanță recreațională impune o abordare atentă și echilibrată pentru protejarea sănătății publice. Pentru a preveni escaladarea fenomenului, sunt campanii de informare despre efectele nocive ale ketaminei, sprijin pentru consumatori prin programe de reabilitare, dar și reglementări mai stricte.

Ketamină, medicament revoluționar sau drog periculos? (sursa: BBC)
Malaria, imposibil de tratat în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Malaria, imposibil de tratat în România

Malaria, imposibil de tratat în România. Citește și: Antivaccinistă convinsă, a murit de malarie în Zanzibar. Fosta soție a șefului CJ Cluj a decedat în propria casă Unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru prevenirea şi tratarea malariei, cu denumirea comercială Malarone, compus din atovaquone şi proguanil, lipseşte din România. Malaria, imposibil de tratat în România Nu se regăseşte în momentul de faţă nici la spitalele mari din ţară, cele din Iaşi, Bucureşti şi Timişoara. Citește și: EXCLUSIV FOTO Cum a distrus Dan Negru o clădire interbelică pentru a-și construi o cazemată de beton într-o zonă de patrimoniu Nici în cabinetele private, în care cei interesaţi să meargă într-o zonă tropicală sau sub-tropicală şi vor să fie preveniţi. Surse medicale au explicat că ar trebui să existe în stocurile UNIFARM, dar nu este clar dacă poate fi distribuit în timp util către spitalele care fac această solicitare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Medicamentele pentru boli grave, decizie salvatoare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Medicamentele pentru boli grave, decizie salvatoare

Medicamentele pentru boli grave, decizie salvatoare. Chiar dacă sunt prescrise de medici în afara recomandărilor de pe prospect, trebuie plătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Medicamentele pentru boli grave, decizie salvatoare Coroborată cu sentinţe recente ale Curţii ieşene de Apel, o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trasează drumul pe care îl au de urmat bolnavii a căror ultimă speranţă este un medicament folosit neconvenţional. E.C.G. s-a adresat justiţiei la începutul lunii decembrie a anului trecut. Cazul ieşencei era similar cu al multor altora, afectaţi de boli grave. Citește și: Șansa lui Halep în cazul unei suspendări pentru dopaj și de ce un precedent în materie o ajută. O eventuală suspendare poate fi redusă masiv în instanță Tratamentul convenţional nu mai funcţiona, iar medicii erau forţaţi să apeleze la medicamente recomandate pentru alte forme ale bolii decât cea de care suferea pacienta. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Roxadustat nu se comercializează în România (sursa: Facebook/Simona Halep)
Investigații

Roxadustat nu se comercializează în România

Roxadustat nu se comercializează în România. Evrenzo a fost autorizat să fie pus pe piața europeană în august 2021. Agenția Europeană a Medicamentului a permis comercializarea produsului, dar pentru comercializarea în fiecare țară este nevoie de autorizații naționale. Roxadustat nu se comercializează în România La peste un an de atunci, România încă nu a emis o autorizație de punere pe piață (APP) pentru Evrenzo, potrivit portalului Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. În nomenclatorul medicamentelor de uz uman, medicamentul nu apare nici la căutare după denumirea comercială (Evrenzo), nici după denumirea substanței active (Roxadustat), nici după cea a producătorului și nici după codul ATC internațional (B03XA05). Citește și: EXCLUSIV Filiera Roxadustat, substanța găsită în sângele Simonei Halep: un medicament cu această substanță activă nu este aprobat în SUA, în Europa sunt reguli clare. Cum a fost procurat? Cu alte cuvinte, dacă Simona Halep a folosit cu bună-știință Roxadustat, sportiva nu și-l putea procura din România. Și nici din SUA, întrucât Administrația americană a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) nu aproba în august 2021 un medicament care conținea această substanță. Potrivit FDA, era nevoie de încă cel puțin un test clinic care să arate că medicamentul nu avea efecte adverse periculoase, ceea ce nu părea să fi reieșit din studiile deja depuse la dosar (aici, argumentația FDA). Sport Resolutions, apoi TAS În primă instanță, Halep va încerca să se disculpe în fața Sports Resolutions, un tribunal independent din Marea Britanie acreditat să judece cazurile de dopaj din sport. Doar dacă decizia îi va fi nefavorabilă, sportiva va apela la TAS, organul suprem de arbitraj din sport, al cărei decizie va fi definitivă. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului a anunțat că sportiva a apelat la Sports Resolutions, dar a menționat că data audierilor și a procesului va fi păstrată secret, urmând a fi anunțată doar decizia finală. "Nu există încă o dată confirmată. Audierea va fi convocată de o organizație independentă, Sports Resolutions, care va decide componența juriului și va confirma detaliile. Nu vom confirma data audierii sau audierilor, dar vom comunica rezultatul final atunci când va fi cunoscut", a fost răspunsul ITIA pentru Gazeta Sporturilor.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră