Lorazepam, medicamentul vedetă din „The White Lotus”, este comercializat și în România. Pentru ce este folosit și care sunt contraindicațiile

Lorazepam, medicamentul din „White Lotus”, explicat. În cel mai recent sezon al serialului de succes „The White Lotus”, un detaliu aparent minor a captat atenția publicului: lorazepamul. Utilizat de personaje ca o soluție simplă împotriva stresului, acest medicament ridică întrebări importante despre anxiolitice, dependență și realitatea consumului în viața de zi cu zi. Ce este, de fapt, lorazepamul? Și cât de sigur este să-l folosim?
Lorazepam, medicamentul din „White Lotus”, explicat
„Copii? Ați luat cumva din lorazepamul meu?”, își întreabă mama, pe un ton relaxat, copii, într-un episod din sezonul trei al serialului „The White Lotus”.
Citește și: Radare fixe "invizibile", pe majoritatea drumurilor naționale. Șoferul nu mai este oprit, amenda vine acasă
Într-un episod anterior, femeia îi oferă, cu aceeași relaxare, un comprimat soțului ei, asigurându-l: „Nu dă dependență. Îl iau doar când am nevoie. Nu e mare lucru.”
Cât este însă de lejer acest medicament?
În România, lorazepamul este comercializat sub denumirea Anxiar, produs de compania Gedeon Richter.
Este un medicament din clasa benzodiazepinelor și este folosit pentru tratarea anxietății severe, tulburărilor de panică și uneori în cadrul sevrajului alcoolic.
Indicații terapeutice
Potrivit prospectului oficial, disponibil pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, Anxiar este indicat pentru tratamentul de scurtă durată al stărilor de anxietate, inclusiv al celor asociate cu depresie și, de asemenea, pentru tratamentul de scurtă durată al insomniei cauzate de anxietate.
Este folosit pentru sedare, înaintea intervențiilor cu scop diagnostic, înainte și după intervenții chirurgicale generale sau dentare.
Utilizarea lorazepamului ca somnifer este justificată doar în cazul în care efectele benzodiazepinice sunt dorite și peste zi.
Anxiar este indicat numai în cazul tulburărilor severe, care duc la invaliditate sau provoacă suferință pacientului.
În general, anxietatea sau tensiunea asociate stresului cotidian nu necesită tratament anxiolitic.
Precauții și efecte secundare
Utilizarea prelungită a lorazepamului poate duce la dependență.
Întreruperea bruscă a tratamentului poate provoca simptome de sevraj, episoade de anxietate, insomnie, iritabilitate și, în cazuri severe, convulsii.
Efectele secundare frecvente includ: somnolență, amețeli, slăbiciune musculară, tulburări de vedere, scăderea libidoului.
La anumiţi pacienţi, în special la vârstnici şi la copii, lorazepamul poate provoca reacţii paradoxale (reacţii contrare efectului aşteptat), care pot agrava stările pe care ar trebui să le atenueze.
Prospectul avertizează: este important să evităm consumul de alcool în timpul tratamentului cu lorazepam, deoarece acesta poate intensifica efectele sedative ale medicamentului.