Deși are 47.000 lei/lună și două pensii speciale uriașe, președintele CCR, Marian Enache, ia și trei sporuri și o indemnizație. Enache a avut dosar de turnător, care a dispărut

Deși are un salariu brut de puțin peste 47.000 lei/ lună și două pensii speciale - una de magistrat și alta de fost parlamentar - președintele CCR, Marian Enache, încasează și trei sporuri și o indemnzație, arată datele publicate chiar pe site-ul CCR.
Cel mai consistent dintre sporurile lui Enache este cel pentru „condiții vătămătoare de muncă”, deși sediul CCR se află în Palatul Parlamentului, într-o zonă centrală a Bucureștiului.
Enache a avut „dosar de rețea” la Securitate, dar acesta a dispărut.
Într-o adeverință din 19 mai 2009 a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) instituția precizează că nu are date că Marian Enache a fost colaborator al Securității după ce Serviciul Român de Informații (SRI) a comunicat că „domnul Enache Marian figurează cu dosar F.R. (fond rețea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă”, spune Europa Liberă.
Președintele CCR încasează trei sporuri și o indemnzație
CCR a respins constant modificările la legile pensiilor speciale.
Ce primește, de la stat, președintele CCR Marian Enache:
- Pensie specială de magistrat - 438.965 de lei în anul fiscal 2022
- Pensie specială de deputat - 55.536 de lei în anul fiscal 2022
- Un salariu (indemnizație) brut de 47.074 de lei pe lună, potrivit datelor din septembrie 2023.
- Spor de solicitare neuropsihică - 5.884 de lei/ lună
- Spor pentru păstrarea confidențialității - 1.176/ lună
- Spor de condiții vătămătoare - 7.061 lei/ lună
- Indemnizație de doctorat - 950 de lei pe lună
În total, Enache câștigă lunar circa 62.000 de lei, fără pensiile speciale. Recent CCR a respins legea care interzicea cumulul pensiei cu salariu - cum se întâmplă atât în cazul lui Enache, cât și a majorității judecătorilor de la CCR.
„Curtea (Constituțională n.r.) a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie.
În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României”, a explicat președintele CCR, Marian Enache.