sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 30 aprilie 2022

Biden vrea să-i fure lui Putin cercetătorii științifici. Regimul vizelor, relaxat pentru oamenii de știință ruși care vor să vină în SUA

Biden vrea să-i fure lui Putin cercetătorii științifici Foto: Casa Albă
Biden vrea să-i fure lui Putin cercetătorii științifici Foto: Casa Albă

Biden vrea să-i fure lui Putin cercetătorii științifici: guvernul SUA vrea să relaxeze regimul vizelor pentru oamenii de știință ruși care vor să vină în America.

O propunere, pe care Casa Albă a inclus-o într- solicitare adresată Congresului, este să renunțe la regula conform căreia profesioniștii ruși care solicită o viză de angajare trebuie să aibă deja un angajator, explică Bloomberg.

Biden vrea să-i fure lui Putin cercetătorii științifici

Regula s-ar aplica cetățenilor ruși care au obținut masterate sau doctorate în știință, tehnologie, inginerie sau matematică în SUA sau în străinătate.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a confirmat că efortul SUA este menit ca, pe termen scurt, să slăbească resursele umane de care dispune Putin în domeniul tehnologic, iar pe termen lung să submineze baza de inovație a Rusiei. De acest exod al creierelor ar urma să beneficieze economia americană.

Administrația Biden dorește să faciliteze mutarea în S.U.A. a rușilor cu experiență de vârf în semiconductori, tehnologie spațială, securitate cibernetică, inginerie nucleară, inteligență artificială, tehnologii de propulsie a rachetelor și alte domenii științifice specializate.

Profesioniștii ruși au început să părăsească țara după ce a început invazia din Ucraina, pe 24 februarie.

Exod în masă al rușilor educați

Konstantin Sonin, economist de la Universitatea din Chicago, a scris pe Twitter pe 7 martie că „peste 200.000 de oameni au fugit din Rusia în ultimele 10 zile. Exodul tragic nemaivăzut de un secol.”

Un raport Interfax, care citează o estimare a Asociației Ruse pentru Comunicații Electronice, spunea că între 70.000 și 100.000 de specialiști în IT ar putea încerca să emigreze în aprilie.

Statele Unite și unii din aliații din G7 au discutat în ultimele săptămâni acordarea unui statut de protejat pentru oamenii de știință ruși, inclusiv a celor care lucrează la CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară.

CERN, care conduce cel mai mare laborator de fizică a particulelor, și-a suspendat cea mai mare parte a cooperării cu Rusia după începutul războiului.

Citiți și: Soldații ucraineni au găsit într-un transport cu aruncătoare de grenade, din Spania, cârnați și mesajul: „Vă urez victoria”. De la cine era mesajul

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră