vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 23 aprilie 2023

ANALIZĂ Șeful informațiilor militare estoniene explică de ce mult-așteptata ofensivă ucraineană se amână și care va fi cheia succesului ei

De ce mult-așteptata ofensivă ucraineană se amână Foto: Twitter Ihor Tkachov
De ce mult-așteptata ofensivă ucraineană se amână Foto: Twitter Ihor Tkachov

Șeful informațiilor militare estoniene, colonelul Margo Grosberg, explică de ce mult-așteptata ofensivă ucraineană se amână și care va fi cheia succesului ei. El a sugerat că declanșarea unui atac al Kievului la 9 mai - când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei - este nerealist.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

De ce mult-așteptata ofensivă ucraineană se amână

Colonelul Grosberg a declarat, potrivit news.err.ee, că vremea din ultima vreme a oferit condiții favorabile pentru operațiunile defensive. Acoperirea cu nori la joasă înălțime a îngreunat observarea aeriană și atacurile aeriene, a adăugat el. Din acest punct de vedere, este probabil ca săptămâna viitoare să nu se producă prea multe schimbări, a spus el.

„În ceea ce privește ziua de 9 mai, am subliniat de multe ori faptul că Ucraina este o regiune foarte diversă, în special nord-estul și sudul țării, unde multe lucruri depind de vreme. Săptămâna aceasta a plouat, iar săptămâna viitoare va ploua în continuare.

Dacă va continua așa încă trei săptămâni, atunci aceste date vor deveni irelevante", a declarat Grosberg, adăugând că, în consecință, ar prefera să nu facă predicții ferme.

O estimare asemănătoare a fost făcută la 21 aprilie de ministerul britanic al Apărării. Însă britanicii au estimat că vremea se va îmbunătăți în următoarele săptămâni. În plus, ei apreciază că propaganda rusă exagerează efectul vremii rele, pentru a demoraliza ucrainenii și a-și încuraja propriile trupe.

Foto; Ihor Tkachov

Sincronizarea forțelor ucrainene, cheia succesului

Potrivit lui Grosberg, ce unități ucrainene vor fi implicate în contraofensivă nu este cea mai importantă problemă. Adevărata cheie este cât de mult se vor putea antrena împreună aceste unități înainte de începerea unei ofensive active, deoarece acest lucru poate face diferența în astfel de circumstanțe.

Ca exemplu, colonelul a subliniat eșecul Rusiei de a-și coordona trupele terestre și forțele aeriene. Acest lucru s-a datorat, în parte, performanței puternice a apărării aeriene a Ucrainei, pe care Rusia nu a reușit să o distrugă.

„Cu toate acestea, în toate tipurile de operațiuni, în special în operațiunile ofensive, sincronizarea diferitelor tipuri de forțe, atât ca timp, cât și ca locație, este extrem de importantă", a adăugat el, menționând că modul în care unitățile ucrainene s-au antrenat în ultimele luni va fi crucial.

Citește și: PSD va majora fiscalitatea când Ciolacu va deveni premier: partidul a decis să introducă impozitul de 1% pe cifra de afaceri

Grosberg a mai apreciat că Rusia a recurs tot mai rar la bombardamente asupra orașelor ucrainene întrucât își conservă muniția pentru a ataca punctele de mobilizare a forțelor ucrainene care vor participa la viitoarea contra-ofensivă.

În ultimele săptămâni, rușii, a spus el, au folosit drone relativ ieftine cumpărate din Iran, cu scopul de a forța apărarea aeriană a Ucrainei să își folosească muniția scumpă și de înaltă calitate pentru a le doborî.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră