Directoarea Muzeului Satului, Paula Stanciu Popoiu, respinge planurile lui Ciolacu: „Nu putem să reducem instituțiile culturale la o numărătoare pentru contabili care au absolvit facultatea cu nota 5”.
Într-o lungă postare pe Facebook ea afirmă că „toți cei din muzee ne solidarizăm și atragem atenția ca o țară fără cultură este o țară pe cale de dispariție”. Popoiu a redistribuit, pe Facebook, și petiția online „Opriți distrugerea CULTURII!”, semnată de apropae 38.000 de persoane.
Directoarea Muzeului Satului respinge planurile lui Ciolacu
„Mă întreb de ce la fiecare intenție de reforma, primele care au de suferit sunt instituțiile de cultură? Oare nici după mai bine de 30 de ani nu ne dăm seama cât de importantă este cultură pentru renașterea unui popor care mai bine de 40 de ani a stat plecat sub povara comunistă? Nu ne putem întoarce la tristă experiența a comasării și desființării.
Nu putem să reducem instituțiile culturale și cultură însăși, la o numărătoare cu bile albe și negre, pentru contabili care au absolvit facultatea cu notă 5. Am trecut deja prin toate astea și înainte de 1989 și s- a constat că o asemenea abordare nu face decât să distrugă iremediabil instituții și puținii specialiști care mai rezistă pe baricada apărării patrimoniului cultural din muzee.
Au articolele referitoare la cultură, din preconizată ordonanță, un fundament real, bazat pe o analiză pertinentă a instituțiilor culturale? Instituții care fac eforturi să țînă tânăra generație în contact cu propria cultură și să le dea tinerilor o identitate de care au nevoie?
Depinde cine vrem să fim: moștenitorii unei culturi de calitate sau doar cei care fredonează înjurături pe stadioane? Dacă nu avem nevoie de cultură atunci putem distruge muzee, teatre și filarmonici făcând prin comasare niște struțo- cămile șchioape care nu vor ajunge nicăieri și nu vor reprezenta nimic.
Dacă această criză este temporară atunci de ce să desființăm cultură și după ce totul trece să căutam în coșul de gunoi al istoriei noastre , instituțiile pe care le- am aruncat acolo fără niciun folos real?
Ce câștigam dacă desființăm cultură și instituțiile care o servesc? Nimic pentru economie și pentru țară . Suntem și așa puțini . Dacă vom compară cu țările fost comuniste, la noi cultură este cel mai prost bugetată. Dorim să o scufundăm și mai mult? Atunci nu mai vorbiți în discursurile domniilor voastre despre tradiție, români, dragoste de țară, strămoși și câte și mai câte. Lucruri pe care se sprijină cultură și pe care doar din când în când le vezi la butonieră câte unui domn sau pe post de broșa la câte o doamna, aspiranți la euro funcții”, a scris ea pe Facebook.
Și managerul Muzeului Național al Țăranului Român, Virgil Ștefan Nițulescu, a declarat recent că 45% dintre muzeele din România „vor dispărea pur și simplu”, dacă proiectul de ordonanță privind reducerea deficitului bugetar ar intra în vigoare.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.