/

EXCLUSIV Spitalul Militar Central, condus ilegal de comandantul Florentina Ioniță-Radu. Aceasta se pontează și din Sharm El-Sheikh și și-a delegat toate atribuțiile. Spitalul, risc major la incendii

Comandanta Spitalului Militar, pontaj din Sharm El-Sheikh
Florentina Ioniță-Radu, comandanta Spitalului Militar, pontaj din Sharm El-Sheikh (sursa: centenarbuzau.ro)

Spitalul Militar din București a fost luat prizonier de comandantul Florentina Ioniță-Radu, care are gradul de general maior. Aceasta se află ilegal pe funcție de ani de zile, potrivit unor surse oficiale consultate de către DeFapt.ro.

Cu toate acestea, gl. mr. med. dr. Florentina Ioniță-Radu nu doar că își păstrează funcția, dar administrează spitalul dezastruos și periculos pentru pacienți. Mai mult, beneficiază din plin, pe persoană fizică, de avantajele aduse de această funcție, potrivit acelorași surse. De exemplu, comandanta Spitalului Militar, pontaj din Sharm El-Sheikh

Manager ilegal al Spitalului

În ianuarie 2018, generalul Florentina Ioniță-Radu a fost numită comandant al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” în urma câștigării unui concurs pe post.

Citește și: Averea impresionantă a medicului prins de DNA că lua șpagă pentru operații. Săvulescu, șef al Secției Chirurgie generală II de la spitalul militar, pus sub control judiciar

Era prima femeie comandant al Spitalului.

Contractul de management i-a expirat în ianuarie 2022.

Pe 31 ianuarie 2022, însă, Ioniță-Radu a încheiat un nou contract de management cu SUUMC.

În nouă luni, pe 31 octombrie 2022, urma să se pensioneze.

I s-a prelungit, legal, menținerea în activitatea de medic și după vârsta standard de pensionare.

Dar nu a existat nici un act adițional care să-i prelungească și exercitarea profesiei de cadru militar după 31 octombrie 2022, ceea ce însemna că nu putea rămâne manager al unui spital militar.

Abia în aprilie 2023, retroactiv și ilegal, potrivit surselor menționate, a fost emis un ordin de ministru prin care generalul maior Florentina Ioniță-Radu era numită comandant al Spitalului Militar începând cu data de 31 octombrie 2022.

Se pune la îndoială legalitatea ordinului de numire

Sursele consultate de către DeFapt.ro au arătat că s-a cerut, în 2023, mai multor direcții din MApN să analizeze atât „valabilitatea contractului de management al comandantului SUUMC nr. A 1339/31.01.2022 precum și legalitatea Ordinului ministrului apărării naționale nr. MP 400/28.04.2023 de numire retroactivă a gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina în funcția de comandant al SUUMC”.

Într-un răspuns pentru DeFapt.ro, Ministerul Apărării a arătat că ministrul Apărării a cerut un raport de control.

„Corpul de control și inspecție a executat în anul 2023, în baza aprobării ministrului apărării naționale, o misiune specifică de control privind modul de exercitare a managementului și a unor activități în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central <Dr. Carol Davila> București. Aspectele identificate pe timpul activităților de control desfășurate au fost transmise structurilor cu responsabilități în domeniu, conform prevederilor legale în vigoare.”, se arată în răspunsul MApN pentru DeFapt.ro, fără alte detalii.

173.500 de lei din conflict de interese

Sursele la care a avut acces DeFapt.ro o acuză pe Florentina Ioniță-Radu că a încasat ilegal 173.500 de lei net dintr-un proiect european în care nu ar fi avut dreptul legal să lucreze.

Astfel, între decembrie 2020 și decembrie 2023, comandantul Spitalului Militar a fost și director științific în proiectul ROCCAS II, finanțat cu fonduri europene nerambursabile.

Pentru a masca conflictul de interese, comandantul Florentina Radu-Ioniță l-a împuternicit pe colonelul Constantin Ștefani să-i semneze un contract de muncă cu timp parțial chiar cu Spitalul Militar pentru a putea lucra în proiect.

„Documentul în sine nu are nici o bază legală, iar prin emiterea lui, comandantul SUUMC și-a folosit funcția pentru a obține un folos patrimonial pentru sine”, arată sursele pomenite anterior.

Mai mult, colonelul Ștefani „a fost împuternicit pe durata derulării contractului de finanțare să semneze ordinele de plată pentru drepturile salariale aferente contractului individual de muncă pentru gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina”.

Doar că, mai arată sursele menționate, astfel s-a încălcat statutul cadrelor militare, care prevede că „La numirea în funcții se va respecta principiul potrivit căruia ofițerii (…) să nu fie subordonați altora cu grade mai mici”.

Subordonații au evaluat-o pe doamna comandant

Pentru a încasa 173.500 de lei net din proiectul ROCCAS II, comandatul Florentina Ioniță-Radu și-a pus subordonații într-o situație de incompatibilitate.

Astfel, membrii comisiei de concurs care a decis ca șefa Spitalului Militar să fie director științific în proiect îi erau acesteia subordonați.

În plus, printre șefii Spitalului Militar care au avut funcții în proiect s-au numărat și directorul medical al Spitalului (col. Mariana Jinga), directorul economic (col. Gheorghe Dumitrescu) și locțiitorul comandatului SUUMC (col. Ionuț Bazga).

Față de toți aceștia, membrii comisiei de concurs se aflau în relație de subordonare ierarhică.

În total, sumele încasate de cei menționați din bani europeni pe durata proiectului se ridică la 621.855 de lei net.

Comandanta Spitalului Militar, pontaj din Sharm El-Sheikh

În plus, potrivit surselor oficiale cu care a discutat DeFapt.ro, „Nu există o evidență clară a timpului efectiv lucrat în cadrul proiectului, iar managerul de proiect nu a solicitat expres justificarea acestuia. Astfel, nu s-a putut identifica durata muncii totale efectuate de către managerul SUUMC – gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina și directorul medical – col. med. dr. Jinga Mariana”.

Și mai scandalos, „Există persoane care au menționat în fișele de pontaj activități/ore lucrate chiar dacă se aflau în concediu de odihnă, părăsiri de garnizoană pe teritoriul național/în străinătate [ex. gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina (Egipt – Sharm El-Sheikh, Brașov, Sinaia); col. dr. Jinga Mariana (Londra, Grecia, Milano, Paris, Baia Mare, Cluj Napoca); col. ing. Glăvan Dragoș (Portugalia, Bulgaria, Cluj-Napoca) etc.].”.

Se invocă un acord de la ANI

În legătură cu toate aceste presupuse ilegalități, comandatul Florentina Ioniță-Radu a spus pentru DeFapt.ro, într-un răspuns scris, că nu a încălcat nici o prevedere legală.

„Generalul maior profesor universitar dr. Ioniță-Radu Florentina a solicitat un punct de vedere din partea Agenției Naționale de Integritate cu privire la posibila incompatibilitate dintre exercitarea funcției de manager al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central <Dr. Carol Davila> simultan cu exercitarea calității de director științific în cadrul proiectului <Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Bucuresti-Ilfov>. Din răspunsul primit de la instituția menționată rezultă că exercitarea simultană a celor două funcții nu generează o situație de incompatibilitate.”, se spune în răspunsul primit de către DeFapt.ro.

ANI nu a răspuns la solicitarea DeFapt.ro de a confirma/infirma spusele comandatului SUUMC.

Șefa Spitalului Militar invocă „telemunca” din concediu

În ce privește faptul că a fost evaluată de subordonați pentru poziția de director științific în proiect, Florentina Ioniță-Radu a invocat iarăși legea:

„Concursul organizat pentru ocuparea postului vacant de director științific în cadrul proiectului () ROCCAS II s-a desfășurat conform prevederilor legale în vigoare, anunțul aferent acestuia fiind postat pe site-ul instituției. Nu au fost depuse alte dosare de înscriere la concurs, în afară de cel depus de dr. Ioniță-Radu Florentina. Membrii comisiei de concurs au analizat dosarul depus, sub aspectul îndeplinirii criteriilor prevăzute în Grila de recrutare și selecție aferentă postului de director științific publicată pe site-ul instituției.”.

Cât despre pontajul din timpul concediilor, comandantul Spitalului Militar nu a negat, dar a oferit o explicație: „În Contractul individual de muncă cu timp parțial încheiat între gl.mr.prof.univ.dr. Ioniță-Radu Florentina și U.M. 02482 București, la punctul C – Locul de muncă, este prevăzut: <Activitatea se desfășoară la sediul angajatorului și/sau în sistem telemuncă/ muncă la domiciliu.>”.

Pe scurt, deși se afla în concediu, șefa Spitalului Militar muncea pentru proiectul european.

Spitalul Militar, catastrofă la incendiu

Multe alte deficiențe au fost identificate la Spitalul Militar: sursele oficiale consultate de către DeFapt.ro vorbesc de peste 100 de nereguli.

Unele deficiențe au potențial catastrofic.

Astfel, „iluminatul de securitate la incendiu nu este asigurat în toate pavilioanele, la nivelul spitalului nu există sisteme de evacuare a fumului și a gazelor fierbinți, la blocul alimentar nu a fost identificat un detector pentru sesizarea scăpărilor de gaze etc.

În cazarmă nu este amenajat un spațiu corespunzător pentru executarea serviciului de permanență, destinate grupei de intervenție la incendiu, dotat cu mijloace de observare și comunicații și alarmare, amplasat astfel încât timpul de răspuns pentru intervenție la toate obiectivele din cazarmă să fie optim și să asigure condițiile necesare pentru acțiunea grupei de intervenție.”.

Procese cu nemiluita, inclusive pentru o reziliere „din pix”

Sursele invocat anterior au arătat și că „SUUMC este implicat în 54 de procese (…) iar la organele abilitate se mai află în cercetare 4 dosare penale, astfel: 1 dosar transmis la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București și 3 dosare declinate către Direcția Națională Anticorupție de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, care vizează recepționarea și plata unor echipamente medicale din categoria activelor fixe fără ca acestea să fie instalate și puse în funcțiune/recepționării unor lucrări de reparații curente.”.

Printre procesele invocate se numără și cel cu asocierea dintre Eurocerad International SRL, Atiproject SRL și UTI Grup SA, care au reclamat rezilierea unui contract de peste 11 milioane de lei încheiat cu Spitalul Militar.

Potrivit cererii de chemare în judecată depuse la Tribunalul București, asocierea de firme cere SUUMC plata studiului de prefezabilitate depus de companii pentru contractual menționat.

Dezinteres uriaș: toate atribuțiile delegate

Concluziile trase de sursele oficiale la care DeFapt.ro a avut acces spun că „activitatea SUUMC se desfășoară cu deficiențe majore pe toate domeniile controlate prin care se creează riscuri și vulnerabilități foarte mari la adresa MApN, fiind încălcate actele normative în domeniul resurselor umane, achizițiilor publice, sănătății, administrării patrimoniului, protecției informațiilor, financiar-contabil, fondurilor europene, protecției mediului, securitate și sănătate în muncă.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Toate acestea au fost posibile ca urmare a încălcării contractului de management de către gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina și a delegării aproape în integralitate a obligațiilor ce îi reveneau, a lipsei de funcționalitate reală a forurilor de conducere din SUUMC, precum și a lipsei unor măsuri ferme din partea factorilor de conducere din minister.

Prin delegarea aproape în integralitate a obligațiilor ce îi revin către col. Bazga Ionuț, col. med. Ștefani Constantin sau pcc asist. med. Nedelcu Elena, contrar clauzelor din contractual de management, respective a delegării competenței conducerii și coordonării nemijlocite a structurilor din SUUMC, (…) gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina a recunoscut că nu s-a implicat în activitatea administrative a SUUMC și a creat premisele unui management defectuos.”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:59Parada militară de 1 Decembrie ar putea fi mutată pe 30 noiembrie. Fasolea cu ciolan, suspendată, ca să nu fie considerată mită electorală
14:38Acumulatorii pentru energia produsă de panouri solare pot produce incendii. În ce condiții se poate produce flacăra
14:29Ciolacu călărind ciclonul „Ashley”: istoria unei dezinformări oficiale a statului român
13:53„Leacurile băbești” pot ucide, deși pare că este vorba doar de plante inofensive. Unele, însă, sunt foarte toxice
13:47Directorul Laicu de la Drumuri și Poduri, dat în judecată pentru anti-„Like” pe Facebook la adresa liderului de sindicat
12:35EXCLUSIV Spitalul Militar Central, condus ilegal de comandantul Florentina Ioniță-Radu. Aceasta se pontează și din Sharm El-Sheikh și și-a delegat toate atribuțiile. Spitalul, risc major la incendii
12:11EXCLUSIV Ciolacu nu mai afirmă că a luat bacalaureatul, ci doar că „a susținut examenul de bacalaureat”. Informația apare într-un drept la replică trimis către DeFapt.ro
11:14David Popovici donează echipamentul de la JO 2024 pentru a strânge 115.000 euro: proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale
10:54Siegfried Mureșan: „Acțiunile antieuropene ale lui Nehammer, inclusiv blocarea aderării României la spațiul Schengen, în zadar”
10:11Secretarul general NATO părăsește Alianța, îl înlocuiește Mark Rutte, fostul premier olandez, de la 1 octombrie
10:07Cum îl ajută PSD pe George Simion: Becali, convins de Hrebenciuc să candideze pentru AUR. Miza uriașă pentru latifundiarul din Pipera
10:03Cui i-a folosit isteria falsului ciclon Ashley: Ciolacu, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, a spus că „s-a acţionat profesionist, ca la carte, nu avem nici o victimă”
09:55Apa din sistemul public de alimentare, un lux pentru nord-estul României, unde doar o gospodărie din două beneficiază de alimentare cu apă curentă
09:48Incidente minore în țară după ploile de duminică. Falsul ciclon Ashley a reușit doar să închidă porturile românești la Marea Neagră
09:42Noi impozite aplicate companiilor pentru a reduce deficitul bugetar foarte mare, anunță presa franceză