Cloud guvernamental – contract STS cu dedicație. România a prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență alocarea unei finanțări de peste 561 de milioane de euro, bani europeni, pentru realizarea cloud-ului guvernamental.
Această platformă informatică va fi gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României în colaborare cu două servicii de informații secrete: Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul Român de Informații.
De la 45 de milioane de euro, la peste 500
Ideea realizării unui „cloud guvernamental” a apărut în primăvara anului 2017. Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor din acea perioadă, voia ca acest sistem să fie construit printr-un parteneriat public – privat.
Un an mai târziu, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a decis ca proiectul să fie integral al statului, pentru a reduce costurile cu zona IT. Atunci, costurile totale au fost estimate la 45 de milioane de euro, bani asigurați din fonduri europene și bugetul de stat. Trei ani mai târziu, în vara anului 2021, același proiect avea să fie estimat la minimum 500 de milioane de euro.
A fost momentul în care premierul Florin Cîțu spunea că finanțarea proiectului a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar că suma a fost stabilită de specialiști. Tot niște specialiști, însă, estimaseră inițial costurile la doar 45 de milioane de euro.
Ciucă a semnat certificatul de naștere
Premierul Florin Cîțu a fost tras pe linie moartă de către liberali, dar proiectul de cloud guvernamental a continuat. Astfel, următorul premier liberal, Nicolae Ciucă, a emis câteva acte normative pentru a stabili cadru legal.
În ianuarie 2023, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, liberalul Sebastian Burduja, a anunțat că Guvernul a aprobat Ghidul de Guvernanță a platformei de cloud guvernamental.
„Cu un buget alocat total de 561.780.000 Euro fără TVA, cloud-ul guvernamental este o componentă esențială a procesului de transformare digitală și va facilita trecerea României către o economie digitală sigură, dinamică și aliniată cu direcțiile strategice de acțiune ale Uniunii Europene în ceea ce privește guvernanța datelor”, spunea atunci ministrul Sebastian Burduja.
Cloud guvernamental – contract STS cu dedicație
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) este unul dintre serviciile secrete de informații ale României care va gestiona cloud-ul guvernamental. Acest serviciu secret, condus de generalul Ionel Sorin Bălan, a demarat primele achiziții de echipamente IT pentru sistem.
În urma unei licitații cu un singur ofertant, STS a decis să atribuie un contract de 103,09 milioane lei, echivalentul a 21 de milioane de euro, grupului de firme Universal Card Systems și Ingenio Software SA.
„Procedura de achiziție are ca obiect furnizarea de echipamente și module pentru rețeaua de transport optic DWDM (echipamente și module DWDM, module monitorizare fibră optică, echipamente de diagnosticare, management și proiectare rețele DWDM), inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune, operaționalizare și instruire”, se menționează în anunțtul de atribuire al licitației publicat în SEAP. În total, vor fi achiziționate 41 de tipuri de echipamente IT.
STS susține că în cursul anului 2023 va semna două contracte subsecvente, și câte unul în 2024, respectiv 2025.
Firmele câștigătoare își dublează cifra de afaceri
Firma Universal Card Systems este compania fanion a grupului UCS, controlat de Victor Cristian Văcaru. De pe site-ul grupului aflăm că firma a implementat echipamente de rețea optică în toată Europa pentru marii transportatori.
Totodată, compania oferă soluții dedicate corporațiilor internaționale, cu accent pe industriile bancare, telecom și energie în următoarele sectoare: dezvoltare și integrare de software, soluții mobile, implementare rețele de telecomunicații și servicii de infrastructură.
Datele de la Registrul Comerțului arată că Universal Card Systems îl are ca asociat majoritar pe Victor Cristian Văcaru, care deține peste 99,98% din societate. Restul părților sociale sunt deținute de Alexie Pestroiu Călescu, Georgeta Văcaru și George Călescu. Președintele firmei este Corneliu Ion. În anul fiscal 2022, societatea Universal Card Systems a avut o cifră de afaceri de 18,42 milioane lei și un profit net de peste 754.000 lei.
Cealaltă firmă, Ingenio Software, parte a grupului UCS, îl are ca asociat majoritar, cu 78% din părțile sociale, tot pe Victor Cristian Văcaru. Rodica Păvăloaia și Mihai Vlad Marina dețin fiecare câte 10% din societate, restul părților sociale fiind deținute de Alexie Pestroiu Călescu și Georgeta Văcaru. Datele financiare ale firmei arată că Ingenio Software a avut o cifră de afaceri netă de peste 26,26 milioane lei și un profit de peste șapte milioane lei în anul 2022.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.