Banca Mondială desființează, într-un raport făcut public azi, proiectul pensiilor speciale, care a trecut de Senat și se află acum la Camera Deputaților.
Chestionat în legătură cu criticile Băncii Mondiale, premierul Ciucă a spus: „Studiul este în analiză la Ministerul Muncii şi am convenit în coaliţie ca, în momentul în care se va finaliza, vom avea concluziile de la Ministerul Muncii să poată să fie prezentate şi să luăm o decizie în coaliţie”.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat: „Astăzi a venit raportul de la Banca Mondială, abia aştept să-l citesc şi eu”.
Banca Mondială desființează proiectul pensiilor speciale
Raportul Băncii Mondiale analizează, punctual, prevederile din proiectul legii pensiilor speciale și arată că ele fie nu au impact, fie acesta este nesemnificativ.
De exemplu, măsura adoptată de Senatul României de impozitare progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale va avea efecte neglijabile de reducere a cheltuielilor.
„Pentru pensiile de serviciu (de exemplu, ale magistraților), se așteaptă ca această măsură în sine să aibă un efect neglijabil asupra cheltuielilor brute. Pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul. Pentru magistrați, se preconizează că această măsură va crește ușor cheltuielile brute din cauza mecanismului de funcționare a plafonului.
Cheltuielile brute maxime în 2042 vor crește de la 0,082% din PIB la 0,086% din PIB, iar până în 2070 vor crește de la 0,067% din PIB la 0,07% din PIB. Cu toate acestea, aceste creșteri vor fi recuperate sub formă de impozite, cu un efect net neglijabil”, arată Banca Mondială.
Pensiile militarilor, practic neatinse
În cazul pensiilor militarilor, există modificări nesemnificative. Cheltuiala cu pensiile lor de aproape 0,7% din PIB va rămâne aproape neschimbată: „Această măsură în sine ar trebui să reducă cheltuielile maxime de la 0,789% din PIB în 2028 la 0,784% din PIB în 2028, iar până în 2070 cheltuielile ar trebui să se reducă cu aproximativ 0,013% din PIB (de la 0,622% la 0,609% din PIB)”.
Cu privire la interzicerea cumulului mai multor pensii speciale, Banca Mondială spune că nu dispune de date pentru a estima impactul acestei măsuri, dar că este de așteptat ca această măsură să ducă la creșterea echității.
Miercuri, în plină dezbatere despre abrogarea pensiilor speciale, deputații au votat o lege prin care și personalul CCR va avea „pensie de serviciu”. În prezent, au pensie de serviciu doar judecătorii de la CCR, care o pot cumula cu salariul.
Așa-zisa „pensie de serviciu” acordată magistraților asistenți de la CCR va fi în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
Nota de fundamentare a proiectului nu precizează impactul acestor noi pensii speciale.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Ce ma bucur ca BM le da peste mana. Toate pensiile pe contributii reale si fara pomeni sociale inutile!
Lupul stăpân la oi!cum sa desființeze Ciucă pensiile speciale?el sa își taie niste bani , adevărat foarte multi și nemunciți ,contribuție zero,cu cine sa taie Ciolacu cu Budăi? într-o țară normală asemenea oameni nu ar fi nici paznici de noapte …tindem sa devenim o țară de” vulnerabili „Budăi și Ciolacu sunt interesați doar de cei care nu au muncit,care nu au contribuit,doar acestora le măresc veniturile,cu tot felul de ajutoare,dar de cei că mine care am muncit 40 de ani in condiții grele de munca nu le pasă,ei vor că toți sa fim egali la venituri,toți cei care am muncit și contribuit nu ‘specialii” acolo nu !ați văzut ce explicații de doi bani avea Ciolacu,”este război la granița”și numai pot burtoșii de generali sa meargă la escorte,și ofiteresele care mai ieri erau coafeze ,azi generali …magistrații numai pot lua șpăgile dacă le taie pensiile speciale,ce tara ???!!!unde ești tu Tepes doamne ?că punând mâna pe ei …să ne scapi de derbedei.
Budăiul nu a citit raportul? Atuncea pentru ce l-a comandat, pentru ce a plătit țara bani? Ăsta își bate joc, ce caută acolo? Specialiștii din minister pentru ce sunt plătiți?
Budăi să citească, să-și noteze pe maculator și apoi să treacă pe curat ! Ziua boule, că noaptea ai treaba !
Din bine în mai bine pentru ei. Noi cei care am ridicat tot ce au vândut și distrus ei rămânem tot la urmă. Salarii uriașe, pensii nesimțite, și totul pe spinarea celor care au mai rămas în tara și muncesc pentru ca ei sa facă circ în parla ment, sa doarmă, sa se uite la diverse pe laptop ca doar pentru atât au învățat sa le folosească majoritatea dintre eisi pe spinarea noastră, care încă mai speram ca totul se va schimba în bine pentru țara asta. Speram degeaba. Conform unei zicale a poporului român : când (…) s-a văzut împărat întâi pe taică-său l-a spânzurat „!
[…] Citește și: Banca Mondială desființează proiectul pensiilor speciale: „Nici un impact” sau „efect negli… […]
Termunati cu Banca Mondială desființează,impune etc…
Banca Mondială a fost plătită pe bani publici cu milioane de euro s,să-și de-a cu părerea despre aceste subiecte ,pentru că amarâtii noștri de ” specialiști” nu erau credibili ,cu toate că ai noștrii știu legislația și problemele acestei țări,nu habarniștii de la Banca Mondială ,care au luat banii ,nu cunosc legislația și toate problemele acestei țări,dar vin cu tot felul de idei ,pentru a face experiențe pe România,singura țară în care se petrece așa ceva.
Banca Mondială nu obliga ,nu impune nimic ,doar își dau cu părerea ,iar ai noștri fraieri iau în considerare ce zic alții ,nu își pun mintea la contribuție să judece ei ,cu mintea lor și sunt puși în funcții vremelnice și aleși de noi.
Rușine Guvernului și Parlamentului României!
Terminati cu Banca Mondială desființează,impune etc…
Banca Mondială a fost plătită pe bani publici cu milioane de euro ,să-și de-a cu părerea despre aceste subiecte ,pentru că amarâtii noștri de ” specialiști” nu erau credibili ,cu toate că ai noștrii știu legislația și problemele acestei țări,nu habarniștii de la Banca Mondială ,care au luat banii ,nu cunosc legislația și toate problemele acestei țări,dar vin cu tot felul de idei ,pentru a face experiențe pe România,singura țară în care se petrece așa ceva.
Banca Mondială nu obliga ,nu impune nimic ,doar își dau cu părerea ,iar ai noștri fraieri iau în considerare ce zic alții ,nu își pun mintea la contribuție să judece ei ,cu mintea lor și sunt puși în funcții vremelnice și aleși de noi.
Rușine Guvernului și Parlamentului României!
Budă-i nene,parlamentul
De unde,tot poponetul
De tembeli și psihopați
Ne aruncă ‘n cap rahați.
ADEVÄRAT .
Domnule ministru Budai ,faceti pe ni snaiu,credeti ca vorbiti cu prostii?Nu trebuia sa spuna Banca mondiala,stim toti ca vreti sa mentineti aceasta nedreptate sociala,aceste privilegii.E atat de simplu sa rezolvati aceasta problema,dar nu vreti. N-o sa mai pupati multe voturi,afara cu voi de la guvernare!!!!