„Băieții deștepți” de la Interne rezistă. 42 de milioane de euro va cheltui Ministerul Afacerilor Interne, condus de liberalul Cătălin Predoiu, pentru achiziția de echipamente de comunicații și surse neîntreruptibile de energie.
„Băieții deștepți” de la Interne rezistă
Peste 11,66 milioane de euro vor ajunge la compania Dataware Consulting, amendată de Consiliul Concurenței în vara acestui an pentru trucare de licitații, culmea, chiar la Ministerul de Interne.
O altă societate, Trencadis Corp, din acționariatul căreia face parte și controversatul afacerist Frank Timiș, a semnat un acord-cadru de aproape zece milioane de euro.
De pe lista câștigătorilor nu putea lipsi firma Felix Telecom, societate controlată un fostul spion al regimului comunist, generalul Teodor Ilieș.
Ministerul Afacerilor Interne a lansat o licitație de peste 205,7 milioane lei, echivalentul a aproape 42 de milioane euro, pentru achiziția de echipamente de comunicații și surse neîntreruptibile de energie necesare pentru structura centrală și toate subordonatele. Practic, s-a organizat o licitație centralizată la nivelul Ministerului de Interne, împărțită în opt loturi. Pe 3 august 2023 s-a semnat acorduri-cadru pe o perioadă de 36 de luni cu câștigătorii fiecărui lot în parte.
Dataware, peste 57 de milioane de lei
Loturile 1 și 4 au fost adjudecate de compania Dataware Consulting, parte a grupului Bittnet. Acordul-cadru pentru primul lot are o valoare de 26,76 milioane lei și prevede furnizarea de echipamente „switch acces RCVD Tip 1”. Celălalt acord-cadru, cu o valoare de peste 30,4 milioane lei, prevede furnizare de routere acces „RCVD Tip 2”. Valoarea cumulată a celor două loturi depășește suma de 57,16 milioane lei, echivalentul a 11,66 milioane euro.
Dataware Consulting a fost înființată în anul 2011 de afaceriștii Cătălin Georgescu şi Constantin Savu. La finalul anului trecut, grupul Bittnet a achiziționat 70% din societate pentru suma de 18,6 milioane lei. Cea mai mare parte din valoarea tranzacției a fost plătită de Dendrio Solutions SRL, care a devenit asociat majoritar, în timp ce Bittnet Systems SA a devenit asociat cu 18,87%. Datele de la Registrul Comerțului arată că cei doi antreprenori fondatori, Cătălin Georgescu şi Constantin Savu, dețin fiecare câte 15% din părțile sociale.
De-ai casei: trucau licitații la Interne
Consiliul Concurenței a anunțat în mai 2021 că a declanșat o investigație privind posibila trucare a liciaților organizate de Ministerul Afacerilor Interne pentru proiectul Hub Servicii – Centru de furnizare servicii electronice – la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
După doi ani de investigații, s-a ajuns la concluzia că firmele Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy au trucat licitațiile organizate la nivelul Ministerului de Interne. Toate cele trei companii au fost amendate, în total, cu 4,1 milioane euro. Compania Dataware Consulting a fost sancționată cu 2,32 milioane lei.
„Cele trei companii au schimbat informații sensibile din punct de vedere concurențial referitoare la intențiile de participare la licitație și și-au coordonat politicile și strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a crește bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului”, a transmis Consiliul Concurenței.
Între timp, Dataware Consulting a anunțat că va contesta amenda primită de Consiliul Concurenței. Grupul de companii Bittnet a anunțat Bursa de Valori București că „decizia Consiliului Concurenţei şi amenda aplicată Dataware nu vor afecta situaţiile financiare consolidate ale Grupului Bittnet. De asemenea, amenda aplicată nu va afecta în vreun fel îndeplinirea obligaţiilor asumate de Dataware Consulting faţă de clienţii şi partenerii săi şi nici solvabilitatea societăţii, aceasta operând pe baze solide din punct de vedere financiar”.
Spui Felix, spui Secu
Felix Telecom, compania controlată de generalul Teodor Ilieș, a câștigat loturile 7 și 8. Lotul 7, pentru care s-a semnat un acord-cadru de aproape opt milioane de lei, are ca obiect furnizarea de „sursă neîntreruptibilă TIP 1”. Iar lotul 8, pentru care s-a semnat un acord-cadru de aproape 32 de milioane lei, prevede furnizarea de „sursă neîntreruptibilă TIP 2”.
Astfel, valoarea acordurilor-cadru semnate de Ministerul Afacerilor Interne cu Felix Telecom este de aproape 40 de milioane lei, echivalentul a peste opt milioane de euro.
Generalul DIE Teodor Ilieș deține 52% din Felix Telecom, în timp ce soția sa, Doina Felicia Ilieș, are restul de 48% din părțile sociale. Înființată în anul 1992, compania Felix Telecom a avut printre fondatori Bancorex, ICE Felix și ICE Terra, societăți înființate și controlate în timpul regimului comunist de Direcția de Informații Externe a fostei Securități, actualul Serviciul de Informații Externe (SIE).
Potrivit jurnalul.ro, generalul Teodor Ilieș a lucrat sub acoperirea de diplomat la reprezentanța diplomatică a României în Elveția fiind implicat în operațiunile de Aport Valutar Special. În timpul Războiului Rece, spionul Teodor Ilieș a adus în România tehnologia pentru producerea apei grele, necesară centralei nucleare de la Cernavodă.
Frank Timiș și Marian Murguleț
Trencadis Corp a semnat un acord-cadru în valoare de peste 48 milioane de lei, aproximativ 9,5 milioane de euro, pentru a furniza Ministerului de Interne switch-uri de acces „RCVD Tip 2”.
Trencadis Corp, înființată în anul 2007, este deținută în prezent de offshore-ul First Investments Holding Ltd (22,48%), înregistrat în Insulele Cayman, și de Marian Murguleț (77,52%). Inițial, First Investments Holding Ltd, reprezentată de Frank Timis, deținea doar 7,9% din părțile sociale. Controversatul afacerist Frank Timiș este cunoscut ca fiind unul dintre fondatorii afacerii Roșia Montană.
Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că pe statul de plată al Frank Timis s-a aflat Florin Lazăr Vlădică, fost secretar de stat la Ministerul Apărării și consultant pentru afacerile cu armament ale companiei americane Raytheon.
Asociatul majoritar al Trencadis Corp, Marian Murguleț, are un traseu profesional interesant. În perioada 2003-2008, a fost consul, șef al secției de afaceri legale, al României la Ambasada din Suedia. Reîntors de la misiune, a fost angajat de compania Uni – Recycling, apoi a ajuns la Siveco România, o companie roasă de corupție. La Siveco, era manager de vânzări pe Turcia, Bulgaria, Azerbaijdan și Moldova.
După o vreme, s-a reîntors în Guvernul României, pe funcția de secretar de stat pe Tehnologia Informației, funcție din care coordona zona IT la nivelul administrației centrale. Apoi a intrat în grațiile ambasadorului României în SUA, liberalul Andrei Muraru, la cererea căruia s-a creat site-ul romania-usa.ro.
Alți obișnuiți cu bani de stat, dar mai puțin cunoscuți
Firma Arctic Stream, controlată de Dragoș Octavian Diaconu, a câștigat loturile 5 și 6. Acordul-cadru pentru lotul 5, cu o valoare de peste 34,38 milioane lei, prevede furnizarea de routere de acces „RCVD Tip 2”. Celălalt lot, în valoare de peste 15,5 milioane lei, are ca obiect furnizarea de routere de acces „RCVD Tip 3”.
O altă companie cu priză la banii publici, ETA2U SRL, a câștigat lotul 3 în cuantum de 39,42 milioane lei pentru a furniza „switch acces RCVD Tip 3”. Societate este patronată de Romulus Lucaciu, din Caraș Severin. Antreprenorul Romulus Lucaciu a absolvit Facultatea de Electronică și Comunicații a Universității Politehnica Timișoara în anul 1987.
Ulterior, a început să lucreze la Întreprinderea de Întreținere și Reparație a Utilajelor de Calcul pe funcția de inginer specializat în sisteme de calcul mari. Prima afacere a deschis-o în anul 1990. Doi ani mai târziu, a înființat ETA2U Computer, cea mai importantă companie din grup ETA.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.