/

EXCLUSIV Șase aparate noi de radiologie stau nefolosite de un an în Bihor pentru că medicul Borcea (UPU SMURD) vrea să le controleze de la distanță, deși CNCAN îi interzice

Aparate noi de radiologie, performante, nefolosite
Aparate noi de radiologie, performante, nefolosite pentru că se opune medicul Hadrian Borcea (sursa: Facebook/BIHOR TV)

Aparate noi de radiologie, performante, nefolosite. Medicul Hadrian Borcea, managerul UPU SMURD Bihor și un apropiat al secretarului de stat Raed Arafat, își bate joc de bani europeni și de pacienți: blochează ilegal recepția a șase aparate de radiologie cumpărate pentru spitalele din județul Bihor în urmă cu un an de zile.

Argumentul său: vrea să controleze aparatele de radiologie de la distanță, deși Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) susține negru pe alb că „expunerea la distanță” nu este permisă în România fără ca pacientul să fie asistat de un specialist în domeniul radiologiei.

Mai mult, această cerință inclusă în caietul de sarcini a fost anulată de Curtea de Apel Oradea.

Borcea a vrut musai control de la distanță

Medicul Hadrian Borcea conduce Unitatea Primiri Urgențe SMURD Bihor, unitate medicală din subordinea Consiliului Județean Bihor. În această calitate, medicul Hadrian Borcea a fost cooptat ca expert în cadrul unui proiect european de aproape zece milioane de euro.

Citește și: ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE Ciucă va profita, politic, de victoria lui Trump. Legătura, prin think tank-ul Heritage Foundation

Banii au fost asigurați prin programul european Interreg V-A România – Ungaria pentru proiectul transfrontalier IPHEALTH 449 de Fondul European de Dezvoltare Regională.

Printre multe tipuri de echipamente, cu bani europeni urma să se cumpere șase aparate de radiologie digitale. La solicitarea DeFapt.ro, medicul Hadrian Borcea a explicat cum s-au stabilit specificațiile tehnice.

„Caietul de sarcini se face în baza unui studiu de piață. Studiu de piață în cadrul căruia am primit mai multe oferte. În baza ofertelor am încercat să preiau cât mai multe de la cât mai multe astfel (de specificații – n.r.) de la firme care au și venit după aceea la licitație”, a declarat Hadrian Borcea.

Printre multe alte specificații, medicul Borcea a cerut ca controlul complet al aparatelor radiologie să poată fi luat de la distanță pentru asistarea realizării expunerilor în unitățile sanitare cu deficit de personal.  

Caiet de sarcini croit pentru o firmă anume

Ulterior, în ultima zi a anului 2020, primăria Oradea (în calitate de partener principal al liderului de proiect, adică al Consiliului Județean Bihor) a anunțat lansarea licitației pentru achiziția echipamentelor medicale. Unul dintre participanți la licitație, firma Proton Impex 2000, a cerut mai multe clarificări pentru că cerințele se pliau perfect pe echipamentele FUJI cu care licita firma PHM Conserv.

Mai mult, a contestat și cerința privind preluarea controlului de la distanță a echipamentelor de radiologie. Într-un final, firma Proton Impex a apelat la instanță pentru a putea participa la licitație.

Astfel, în mai 2021 s-au depus patru oferte. Comisia de licitație a evaluat ofertele timp de un an, apoi în vara anului 2022 au decis ca oferta câștigătoare este cea depusă de PHM Conserv, una dintre firmele care îi dăduse specificațiile tehnice medicului Borcea. Valoarea contractului a fost de aproape 600.000 de euro.

O firmă concurentă a contestat și a câștigat

Oferta depusă de Proton Impex a fost respinsă în special pentru că echipamentele firmei nu aveau funcția de expunere la distanță. Procedura de atribuire a licitației a fost contestată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), dar Proton a pierdut. Însă a câștigat la Curtea de Apel Oradea, instanță care a stabilit ca oferta firmei Proton să fie reevaluată.

Primăria Oradea a respins din nou oferta Proton din cauza că nu îndeplinea în principal condiția cu expunerea la distanță, deși aceasta fusese anulată și de judecătorii de la Curtea de Apel Oradea. Firma Proton a contestat decizia din nou la CNSC, instituție care i-a dat dreptate.

S-a ajuns apoi iar la Curtea de Apel, pentru că primăria Oradea nu voia să respecte legea. Într-un final, s-a reevaluat oferta și s-a decis că Proton Impex a câștigat contractul pentru suma de 1,8 milioane lei, adică în jur de 360.000 de euro, fără TVA.

Aparate noi de radiologie, performante, nefolosite

Cele șase aparate de radiologie digitale au fost montate în Spitalul Județean Oradea, în Spitalul Municipal Oradea, dar și în spitalele din localitățile Marghita, Salonta, Aleșd, Beiuș.

Medicul Hadrian Borcea, cel care a făcut parte și din echipa de evaluare a ofertelor, a refuzat să facă recepția aparatelor de radiologie invocând tot felul de pretexte. Cel mai important pretext a fost că nu poate prelua controlul asupra aparatelor de la distanță, deși instanța stabilise că cerința era ilegală.

„Cerința cu controlul de la distanță nu a fost scoasă. E acolo în caietul de sarcini. Decizia instanței se referă punctual la primul punct din specificațiile tehnice. Dar dacă vă uitați la începutul caietului de sarcini, acolo e explicat cu expunerea de la distanță.

Deci, decizia e punctuală pe ceea ce s-a cerut. Curtea de Apel Oradea nu răspunde decât la ceea ce e întrebată. Întrebarea a fost legată de punctul 1 de la specificații, și la aia se referă. Or, în caietul de sarcini este dată în mod explicit”, a declarat medicul Hadrian Borcea.

CNCAN interzice controlul de la distanță

Deși cele șase aparate de radiologie pot fi controlate de la distanță, această cerință este ilegală pentru că Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN ) nu ar autoriza echipamentele pentru a fi folosite de la distanță. De ce?

Aflăm dintr-o adresă a CNCAN, document semnat de directoarea Ruxandra Popescu, în care se menționează că „nu există posibilitatea aplicării procedurii radiologice medicale la distanță, fără implicarea personalului medical cu responsabilități” în acest domeniu sensibil.

Răspunsul CNCAN nu a fost pe placul medicului Hadrian Borcea. Potrivit acestuia, conform standardelor actuale, CNCAN este o autoritate de reglementare.

Borcea: CNCAN să se adapteze!

„CNCAN spune în aceea adresă că în baza reglementărilor actuale nu există aparat certificat pentru expunere la distanță. Asta nu înseamnă că noi nu le putem cere și lor să se adapteze la astfel de situații. Noi, pasul următor, mă refer la Spitalul Județean Bihor, vom deschide procedura de certificare.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Și noi ne asumăm! Dacă se poate, bine, dacă nu, rămâne la decizia CNCAN când se va putea. Nu legislația trebuie schimbată, standardele pe care le emite CNCAN. E autoritate de reglementare”, a declarat medicul Borcea.

Până când se va rezolva problema recepționării și autorizării, cele șase aparate de radiologie noi, de ultimă generație, stau abandonate în cele șase spitale din județul Bihor.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 Comments

  1. Dr. Borcea are dreptate, autoritatile nu au decat sa se adapteze mersului lumii, inclusiv tehnologic, iar nostalgicii locurilor caldute de atipit pe salar de la stat sa-si puna pofta in cui.
    Acest doctor este intr-adevar manager pentru un UPU organizat eficient la nivel de judet, nu doar pt. Oradea.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:30BREAKING Boloș recunoaște că pensiile speciale au blocat PNRR-ul: „Avem jaloane care nu au fost îndeplinite, unul, cel legat de pensiile speciale”
21:11Candidatura lui Crin Antonescu va fi oficializată de alianța de guvernare iar candidatul „va trebui să se reconecteze cu electoratul”, spune Bolojan
20:59Biden și-a grațiat preventiv și doi frați și o soră în ultimele minute de mandat, invocând o posibilă răzbunare a lui Trump
20:45VIDEO Trump fost el însuși la ceremonia de învestire: se crede salvat de Dumnezeu, va aduce „epoca de aur” în SUA, țară în care vor fi recunoscute doar două genuri
20:31Mai multe sindicate îi cer lui Călin Georgescu să nu le paraziteze mitingul de vineri, care nu este politic, ci de protest la adresa „ordonanței trenuleț”
18:20Ponta, „paradit” de fostul procuror Negulescu, zis „Portocală”: trebuie să plătească daune morale de 25.000 de lei pentru că l-a făcut „interlop”
15:44Utilizatorii de TikTok nu prea consideră China dictatură, nu au o problemă cu invazia rusă în Ucraina și nu prea cred în vaccinuri, arată un studiu german
15:32Biden îi grațiază preventiv pe Fauci, generalul Milley, pe congresmanii și polițiștii implicați în anchetarea insurecției de la Capitoliu, pentru a-i proteja de eventuale anchete în noul mandat al lui Trump
15:18Germania și aliații săi nu ar face față acum unui atac al Rusiei, susține CEO-ul Rheinmettal
15:10Călin Georgescu, amenințări către OMV Petrom dacă nu scade prețul la benzină. Facts: cel mai mic preț în București era, azi, la o benzinărie Petrom
15:09Cum a ajuns Trump de la „sociopat” și „tiran cu perucă”, la un tip cu „o fineţe incredibilă” – evaluarea ministrului britanic de Externe
14:21Apel DeFapt.ro către Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”: Nu ne mai trimiteți bani, îi vom refuza de fiecare dată
13:06Voiculescu, semne că-l susține pe Georgescu: „Cele mai mari șanse, acela care va încerca să unifice”. Georgescu: „Vă chem în Marea Horă a Unirii”
12:31DOCUMENT Bilanț catastrofal al absorbției fondurilor europene: Ciolacu I a atras 7,5% din cât își planificase din PNRR, 30% din fondurile de coeziune
11:43Simion, poză ridicolă în palton și cu fular, lângă președintele Camerei Reprezentanților SUA, care este la costum: „I just had a great conversation”